Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Recepti - čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2011 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc

za verzijo 1.0 opali 3 Cheyenne. Smile

kar se tiče pasulja oz. fižola jaz pravi 1 Bhut Jolokia na lonec fižola in je tam, da se počutiš kot ljubljanski grb. :D
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
wizzadoo



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14
Prispevkov: 55
Kraj: Portorož

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2011 13:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

uff, par dni nazaj sem naredu chili con carne ... 3 celi habanero so šli not Smile ... super je bil

moj recept je podoben unmu na linku, sam da dodam not še mal timjana .. in da ne zalijem le z vodo ampak govejo jušno osnovo.
_________________
"When you lend a penny, people steal your wallet!"


Nazadnje urejal/a wizzadoo 07 Jul 2011 13:39; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
rezzonico



Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22
Prispevkov: 67
Kraj: obala

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2011 13:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Peperonata Smile

rabiš 1-2 stroka česna, 1-2 čilija, lahko več, 1 konzervo tune, malo olivnega/oljčnega olja (lahko ga uporabiš iz tune), kakšne testenine (jaz imam najraje kitajske za vok), šalšo, origano, mešani poper:


Čili narežeš na kolobarje, lahko pa kolobarje še na polovico daš, čezen ali narežeš na drobo ali pa ga stisneš s tisto napravo, ne vem kako se reče.. ima ročaj, odpreš, not česen, stisneš in pride zmečkan česen ven Smile

Skuhaš špagete/rezance za vok, kuhaš jih 2 minuti manj kot piše na embalaži, v vok daš žlico do dve olivnega olja na srednjem ognju, not vržeš čilije, pustiš minutko ali dve, potem dodaš česen (počakaš cca 20s), vržeš not špagete in lepo pomešaš, pustiš minutko na najvišjem ognju, dodaš 5-6 žlic šalše, še malo pomešaš, ugasneš plin in tuno nadrobiš ter vržeš not, malo premešaš, da se tuna enakomerno razporedi, vržeš malo origana not in še 1x premešaš, daš na krožnik in poješ Smile mmmmmm



Druga jed je bila v eni reviji, ne vem več kateri sem jo samo malo priredil:
Potrebujemo:
konzervo rdečega fižola, konzervo koruze, konzervo čičerike (ceci po italijansko), konzervo pelatov, bio zelenjavno jušno kocko brez maščobe, mleti cimet, mleto kumino, čilije kolikor jih hočeš, katere hočeš, 1 veliko rdečo čebulo, 2 stroka česna, olivno olje, mleti muškatni orešček.

v veliki ponvi segreješ olje in popražiš čilije, čebulo ter česen, med praženjem daš čajno žličko cimeta in čajno žličko kumine ter malo muškatnega oreščka, ko je prepraženo dodaš narezane pelate iz konzerve, pustiš da zavre, ko zavre dodaš 7dl jušne osnove iz kocke, ponovno pustiš da prevre in dodaš vse ostalo not, kuhaš vsaj 30-40 minut na zmernem ognju, potem pa veselo poješ Smile
Tukaj lahko namesto čilijev uporabiš mlete čilije, kajenski poper,... jaz dam 2 moja čilija in še mleti čili, ampak tudi moram vse sam pojest.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
wizzadoo



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14
Prispevkov: 55
Kraj: Portorož

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2011 14:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vok... ni ga čez vok Smile

še mal tajskih receptov Smile

Svinjina s petimi začimbami:
- 400g svinjskega fileja brez maščob
- 250g kitajskih jajčnih testenin
- 1 žlica sončničnega olja
- 1 sesekljana velika čebula
- 1 velik strt strok česna
- 1 žlica mešanica petih začimb (čebula, peteršilj, limonska trava, zeleni poper, koriander, česen, ingver, čili, kurkuma) ... se da dobit al pa improviziraš ... in ja, jih je več kot pet v mojem primeru lol
- 300g stročjega fižola ali sladkega graha (ali pol vsakega, tudi paše)
- 2 veliki papriki (1 rdeča in 1 rumena/oranžna) narezani na trakove (namesto rumene osebno dam hungarian yellow čili Smile )
- 120 ml vroče čiste zelenjavne juhe
- sol, poper
- list svežega koriandra za okras

- file narežemo na zrezke, debele 5mm, te pa na trakove, široke 5mm. Meso pokrijemo in ga pustimo stat.
- testenine stresemo v vrelo vodo, in jih kuhamo 4min oz po navodilih (kakšno minuto manj je boljše Smile )
Odstavimo in odlijemo vodo
- Dobro segrejemo vok. Vanj zlijemo olje, dobro premažemo dno, stresemo čebulo in česen in pražimo 1 min, ves čas mešamo. Dodamo mešanico petih začimb in pražimo še 1min.
- dodamo na trakove narezano svinjino in jo pražimo 3min.
- dodamo fižol (al grah) in prapriko/čili in pražimo še 2min
- dolijemo čisto zelenjavno juho, dobro premešamo in počakamo da zavre
- v vok dodamo testenine in pražimo še cirka 2-3 minute, mešamo in tresemo vok da se dobro premešajo sestavine
- po potrebi solimo in popramo, preden postrežemo dekoriramo v koriandrovimi listki.


To sem naredu enkrat prejšnji teden, dobra zadeva Smile
_________________
"When you lend a penny, people steal your wallet!"


Nazadnje urejal/a wizzadoo 07 Jul 2011 20:17; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
rezzonico



Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22
Prispevkov: 67
Kraj: obala

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2011 18:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, pa dodamo še enega za vok Smile

Rabimo 1 velik krompir ali 2 manjša, 1 veliko rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 por, 3 čilije, 1 manjša bučka, 1 korenček, malo sojine omake (jaz kupujem Heinz, se mi zdi najboljša, ostale imajo preveč karamele not), 1.5dl belega vina, sol, poper, sezamovo olje in košček suhega ingverja (lahko svežega). Po želji 3 kisle kumarice in bambusove vršičke.

Najprej si vse sestavine pripravimo, ker drugače se nam ne bo izšlo Smile
Krompir, paprike, bučko in korenček narežemo na trakove. Por in čilije pa na kolobarje, prav tako kisle kumarice, če jih bomo uporabili.

V voku segrejemo sezamovo olje in vržemo not krompir, pečemo ga toliko časa da dobi barvo, ne smemo ga zažgat! Nato zdrobimo ingver, dodamo čilije ter papriko, pečemo dokler paprika ne postane mehka, nato dodamo še por, bučke in korenček, še malo popečemo in premešamo v voku, dodamo malo soli, nato dodamo belo vino ter sojino omako, po želji še kisle kumarice in bambusove vržišče, na ognju mešamo dokler tekočina ne izhlapi in jed je pripravljena.

Z vokom vedno delamo pri največjem ognju, zato moramo bit vedno prisotni pri štedilniku in moramo vedno mešat sestavine, da se ne zažgejo.

Ta jed je gotova v pol ure, skupaj s pripravo zelenjave.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rezzonico



Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22
Prispevkov: 67
Kraj: obala

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2011 18:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Burritos:

tortilje lahko naredite sami doma, lahko pa jih kupimo predpripravljene
potrebujemo še čilije, papriko, sir, šalšo, origano, rdečo čebulo, zelje, rdeči fižol in koruzo.

Tortilje segrejemo, da se zmehčajo, pripravljamo vsako posebej na krožniku oz. drugi površini, da bo delo lažje.
Na tortiljo damo po malo od vseh sestavin in jo lepo zapremo (kot palačinko), nato pa jih polagamo na pekač, eno zraven druge, če se da, da se ne dotikajo. Ko smo naredili vse, damo v štedilnik peč za 30-40 minut.
Če želimo, da se tortilja ne zažge oz. da ne postane pretrda, vsako na vrhu še malo premažemo s šalšo in dodamo sir gor ter origano Smile
Vsekakor jed ni primerna za ljudi, ki so na kakšni dieti, je pa zelo okusna.

Maso za burritose lahko pripravimo posebej, nato pa z žlico dodajamo v vsako tortiljo posebej in pečemo par minut v štedilniku, ampak jaz naredim rajši z vsako sestavino posebej, ima boljši okus.

-------------------------------

In še "polna čili omaka"

Vzamemo paradižnik za šalšo, lahko je poljubnega tipa, meni je dober volovsko srce. Z nekje 2kg paradižnika dobimo nekaj manj kot 9dl šalše.

Paradižnik narežemo na koščke in damo v skledo, to pa na ogenj, kuhamo dokler se paradižnik čisto ne zmehča, dokler se ne začne delat "šalša". Ta čas vzamemo čilije, strok česna, svež origano ter korenček to narežemo ter damo v električni sekljalnik, multipraktik,... dodamo žlico olivnega olja in 5-6 žlic vode od paradižnika ki se kuha, nato pritisnemo gumb, da vse skupaj zmiksa. Zmes dodamo paradižniku, ki se kuha na ognju, premešamo. Vzamemo palični mešalnik ter šalšo dobro obdelamo z mešalnikom, dodamo žlico soli ter žlico sladkorja, ogenj zmanjšamo, da se počasi kuha. Pripavimo steklenice, jih damo v štedilnik na 100 stopinj (naj se ogrevajo počasi, skupaj s štedilnikom). Šalšo kuhamo dokler hočemo, meni osebno je boljša nekoliko gosta. Ko je kuhana jo pretočimo v flaše, zapremo in poslušamo za kliki iz pokrovov Smile

Glede čilijev: vsak se sam odloči koliko bo dal, koliko je močno, sam sem pripravil tudi šalšo kjer je bilo v 2kg paradajza po 100 in več g močnih čilijev, občasno paše Smile

Ta šalša bo imela semena ter manjše ostanke lupin, če je lupina mehka ni nikakršnega problema, meni je tako še boljše. če pa je trda in komu lupine niso všeč, ter ne mara semen, bo treba pasirat vse skupaj.

za danes bo dovolj
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2011 19:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa naj še kdo reče, da moški niso odlični kuharji.

Tele recepte bom seveda preizkusila, vendar bo šel čili not čisto zadnji, ker rahlo pekoče jeva samo midva z možem in zet, hči in otroci pa niti pod razno.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2011 14:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rezzonico, kaj pa recept za tortiljo?
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
rezzonico



Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22
Prispevkov: 67
Kraj: obala

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2011 16:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

za tortilje:
300g moke
2 čajni žlički pecilnega praška
1 čajna žlička soli
3 žlice olja
2dl vode

Najprej vse pomešaš brez vode, potem pa dodajaš vodo, da dobiš trdo zmes, zmes naj bo kompaktna, se ne sme lepit za prste, ko je gotovo pustiš 10-15 minut naj sotji.
Potem jo razvaljaš na cca 3mm debelo plast, vzameš kakšen srednjo ali večji pokrov in oblikuješ tortilje z njim. podlago kjer boš valjala moraš dobro pomokat da se ne prime, potem pa še tortilje po vrhu dobro pomokat. Vzameš ponev, jo daš segret na velik ogenj, ko je vroča vržeš not tortiljo, jo pečeš malo na eni, malo na drugi strani, daš na krožnik in pokriješ s cunjo, ko je druga tortilja pripravljena cunjo dvigneš in daš drugo tortiljo na prvo ter ponovno pokriješ, tako ostanejo mehke. Količina olja tudi vpliva na mehkobo tortilj.

Ko so vse končane jih lahko takoj uporabiš, lahko pa jih shraniš v hladilniku in uporabiš naslednji dan, meni se zdi, da so po dnevu v hladilniku še najbolj mehke. Kupljene v trgovini z vsemi konzervansi in dodatki se nikakor ne morejo primerjati z domačimi, se pa doma vse umaže, vsaj meni, cela kuhinja je od moke LOL7
Sestavin itak ne merim več ampak dajam vse po občutku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2011 21:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali niso originalne tortilje iz koruzne moke???? Shocked
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rezzonico



Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22
Prispevkov: 67
Kraj: obala

PrispevekObjavljeno: 09 Jul 2011 13:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Originalne tortilje niso iz koruzne moke, so pa iz koruze ja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 10 Jul 2011 07:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne uporabijo koruzno moko, koruzo pa ja??? Kako to zgleda?
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rezzonico



Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22
Prispevkov: 67
Kraj: obala

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2011 13:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne poznam recepta, so pa koruzo namakali, prekuhali, ponovno namakali in potem "mleli", masa je bila mokra zato dvomim, da je to bila moka. Seveda so jo morali nekaj shranit za pozneje, ne vem pa v kakšni obliki je bila. Vsekakor je lažje, če kupiš pšenično moko in jih narediš tako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2011 05:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za chili sem slišala, da se uporablja kot fungicid.....nekaj chilija v vodo čez noč in drug dan špricati.....
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2011 06:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo res, da poškropiš paradižnik s Bhut Jolokia ga ne spereš za 1 teden. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
wizzadoo



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14
Prispevkov: 55
Kraj: Portorož

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2011 19:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem to naredil - Jalapeno poppers http://www.youtube.com/watch?v=r--hrrfms5I

S tem, da nimam jalapeno čilijev in sem uporabil srednje hungarian yellow hot wax. Za nadev pa philadelphia kremni sir in čez potresil mal origana.

rezultat = zmaga Smile
_________________
"When you lend a penny, people steal your wallet!"
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
iJean



Pridružen/-a: 04.09. 2011, 10:13
Prispevkov: 37
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2011 18:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je kdo slučajno že kdaj probal narediti dunajske zrezke na olju, v katerem je namočen strt suh čili?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2011 10:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

iJean, naredi, sigurno bodo zažigali Cool

Čili pa res skoraj posod "paše" Rolling Eyes , še čokolada je bolj žlahtna Razz


Tole gre pa danes v izdelavo, surovine so že na kupu Wink

http://www.kulinarika.net/recepti/15767/predjedi/sir-v-pikantnem-olju/


Specialni recept za ljubitelje fig in čilija; še najbolj paše če je domače Very Happy

http://www.kulinarika.net/recepti/11759/predjedi/sveze-fige-z-olivnim-oljem-balzamicnim-kisom-in-cilijem/


LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
španski bezeg



Pridružen/-a: 11.01. 2011, 11:44
Prispevkov: 100
Kraj: na pol poti med NM in LJ

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2011 14:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas pa so zadnji letošnji jalapenoti z njive končali v pekoči omakci:

cca 50 jalapenotov (polovici odstranimo semena), narezanih
1 dl vinskega kisa
2dl vode
1 žlica soli
2 žlici sladkorja

Zavremo, pokuhamo, da se čiliji zmehšajo, zmeljemo (kar s paličnim), prepasiramo, še enkrat zavremo (po potrebi popravimo okus: sol, sladkor, kis...) in vroče polnimo v stekleničke. Ohladimo.

Omaka je odličnega okusa, malo pekoča (drugo leto se bo notri znajdel še kakšen habanero), kar eno zvrhano žlico jo vmešam v jed, da malo zapeče. Je pa izredno lepe rdeče barve (pa je bila samo slaba polovica čilijev rdečih), iz te količine sem dobila malo čez liter omake.
Sigurno ponovim naslednje leto, le ojačala jo bom. =)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
wizzadoo



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14
Prispevkov: 55
Kraj: Portorož

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2011 19:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
Tole gre pa danes v izdelavo, surovine so že na kupu Wink

http://www.kulinarika.net/recepti/15767/predjedi/sir-v-pikantnem-olju/

Sam opozarjam da to ne more bit trajno, ker svežo zelenjavo dajat v olje ni priporočljivo (še posebej česen lahko postane zelo nevaren). Kaj tazga je priporočljivo uporabit v kakšnem mescu max 2. (osebno bi česen že po tednu/dveh vzel ven ... oz se spremlja, dokler ne začne olje okoli česna meglit, takrat takoj ven)

Po vrhu jaz se izogibam dajat olivno olje v hladilnik ker rado kristalizira.
_________________
"When you lend a penny, people steal your wallet!"
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.