Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kamini in krušne peči na vrtu
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Ustvarjalne ideje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 16 Feb 2011 02:35    Naslov sporočila: Kamini in krušne peči na vrtu Odgovori s citatom

Še POVEZAVA na sorodno temo
dodala admin muha
_______________________________________________

Na obisku pri Magnoliji (in njeni boljši polovici), smo se največ pogovarjali o izdelavi krušne peči in kaminov. Na tem forumu pa do sedaj nismo kaj dosti govorili, kako povezujete svoj prosti čas na vrtu s kulinariko v naravi. Predvidevam pa, da je med nami večina, ki uživa termično obdelano hrano in jo predvsem poleti pripravlja na delu vrta, ki je namenjen pripravi, peki, kuhanju in konzumiranju pripravljenih dobrot.
Kljub temu, da je dosti uporabne snovi o izdelavi in uporabi kaminov in peči za potrebe kulinarike na drugih forumih, odpiram temo, v kateri boste lahko predstavili svoje izkušnje pri izdelavi in postavitvi peči, žarov, kaminov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 16 Feb 2011 09:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj slikic o poteku izdelave naše peči.










_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 16 Feb 2011 10:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je nekaj slikic kako smo ustvarjali to peč.
Vaja dela mojstra. Peč je kar dobro izpadla, vsekakor pa je sedaj jasno kaj bi se dalo narediti drugače, bolje.
Vsekakor dobro služi svojemu namenu. Letos jo dokončamo, na levi strani kjer je odprtina pride še roštilj, izdelava pulta in nadstreška. Dela dovolj za celo poletje.












_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 16 Feb 2011 10:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
silva30



Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06
Prispevkov: 702
Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje

PrispevekObjavljeno: 16 Feb 2011 11:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uauu Magolija, saj v njej pečeš tudi kruh.
Takale peč je kar dobrodošla v teh časih, ko se vse tako draži. Pa še kruh je bolj dober domač.
Tudi mene letos čaka izdelava krušne peči. Naša pa bo v hiši ne zunaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 16 Feb 2011 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Magnolija, ali imaš odvod v dimnik narejen spredaj, tako kot je to pri kmečkih pečeh?

Vidim, da je tudi "nadzorni" očitno zelo z zanimanjem spremljal rast novega objekta Wink .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 16 Feb 2011 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odvod v dimnik je narejen enako kot pri notranji krušni peči, le da je vmes loputa,da vleče lahko tudi dim z leve strani, kjer bo roštilj.
Peč je zunanja predvsem zaradi ekonomičnosti uporabe v poletnem času.
Pozimi nas pa druga peč greje.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 16 Feb 2011 12:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Silva, peč je zelo uporabna.
V njej lahko spečeš praktično skoraj vse , kruh, žemlje, pice. iz vzhajanega testa vse.
Razne stare kmečke jedi...
Ima mogoče kdo starejšo kuharsko knjigo Ta dobra stara kuha - Pavle Hafner, pa je ne rabi več, jo odkupim.
Povsod je že davno razprodana, ponatisa pa ne predvidevajo.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 16 Feb 2011 23:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vesel sem, da se je razvila debata, podkrepljena z nazornimi fotografijami. Na ZS sem te prosil, da objaviš tudi tisto fotografijo peči v kombinaciji s kaminom, seveda če ni fotka avtorizirana. Prav tako bi želel, da spregovoriš o vrsti uporabljenega materiala, malte in kakšna mešanica malte je bila uporabljena.
Pregledal sem nekaj forumov in izvedel dosti uporabnih stvari, tako, da ne bi smelo prihajati pri izgradnji do velikih kiksov. Vseeno je dobro slišati, na kaj je potrebno biti pozoren pri izgradnji.
Zanima me tudi, ali se šamotna opeka opušča, ker je spet moderna stara pozidava peči, ali mogoče, ker je zdravju nevarna?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
silva30



Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06
Prispevkov: 702
Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2011 06:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tinko glede materialov ti bom lahko nekaj napisala proti koncu marca. Za takrat imam naročenega pečarja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2011 10:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole je slikica peči, ki sva jo šla pogledat.
Glede šamotne opeke so mnenja deljena, uporabljajo ga povsod, naravna žgana opeka , če jo imaš možnost dobiti je vsekakor boljša izbira.


_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2011 10:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joj, kako so lepi ti hlebci. Kako se pa to peče?
Verjetno se pusti žerjavico, kam pa se da hlebček iz testa?
Firbec me matra, nikoli še nisem videla, kako se tako peče kruh.
Je pa lep ta košček "letne kuhinje"

Mi imamo par metrov od kuhinskih vrat samo en navaden kupljen betonski kamin, notri pa električni žar. Ampak pride vseeno zelo prav, predvsem, ker je tako blizu kuhinje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2011 11:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če pogledaš eno zgornjih slik, kjer je v pekaču meso krompir in jabolko, vidiš,da je žerjavica potisnjena v zadnji del peči, nekaj je ostane pa pri vratcih. Kruh in ostale zadeve se pripravljajo na isti način.
Pomembno je da predhodno peč dobro segrejemo, ko ostane žerjavica jo razporedimo po peči in šele tedaj damo v peč kruh, ali kar pač pripravljamo.
Velja pa tudi tukaj pravilo, vaja dela mojstra, nobena peč ni enaka drugi, vsak mora sam ugotoviti kolikšna je primerna temperatura peči, kdaj je zadeva pečena....
Napisanih pravil ni, lahko je le nasvet kako narediš, potem pa sama ugotoviš kako zadeva poteka pri tebi.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2011 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kam pa se položi kruh? V kakšno posodo na sredino? Če prav razumem, je žerjavica samo okoli in ne spodaj pod kruhom?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2011 11:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z loparjem ga položiš na sredino, ko je na vrtu zelje, dam kruh na zeljni list, drugače pa nič ne daš spodaj, peč s posebno metlico dobro očistiš,da ni pepela, ko pa vzameš kruh ven,ga še očičistiš z drugo metlico.ce je sličajno kakšen pepel na njem,ali pa odstraniš zeljni list.
Žerjavica je samo okrog, površina pečenja je očiščena pepela in žerjavice.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
silva30



Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06
Prispevkov: 702
Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2011 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja točno tako, kot pišeš magnolija .
Z babico sva večkrat pekli tudi kruh.
Peč sva pometli z omelom iz koruznega ličkanja, ki sva ga pred tem namočili v vodo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05
Prispevkov: 663

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2011 13:37    Naslov sporočila: krušna peč Odgovori s citatom

Jaz imam doma v dnevni sobi krušno peč v izmeri 1,5x1,8 m, kurim pa iz hodnika. Pekla sem noter že več vrst mesa, pico, vsak teden enkrat pa sigurno spečem več vrst kruha. Nič več ne pometam (da se mi preveč ne praši po hiši) samo potisnem žerjavico nazaj. V drugo mesenje naredim hlebčke in jih dam kipniti v košare - spodaj pa peki papir. Ko kipnejo samo zagrabim peki papir in vse skupaj položim na leseno lopato in potisnem v peč. Po 15 minutah grem pogledat če se lepo peče in ga samo primem za rob peki papirja in enkrat zavrtim. Ko je po 1 uri pečen, ga lepo primem spet za rob peki papirja in potegnem ven. Odlepim spodaj peki papir in ga zavijem v prt. lp Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
silva30



Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06
Prispevkov: 702
Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2011 14:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi stare krušne peči niso več varne pred novo tehnologijo. Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2011 14:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, znanje gre naprej, je pa domiselno.
Prednost zunanje krušne peči j predvsem v tem,da ni nadležnega prahu v hiši, predvsem pa uporaba peči v času ko ni kurilne sezone.
Kdor jo uporablja za ogrevanje je seveda drugače.
Pri nas smo jo predvsem iz teh dveh razlogov iz hiše odstranili.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 17 Feb 2011 14:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko pa je žerjavica oddaljena o kruha, ki se peče?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Ustvarjalne ideje
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 1 od 8

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.