Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




"eksotične" marmelade
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2010 16:13    Naslov sporočila: "eksotične" marmelade Odgovori s citatom

letos bi rada malo eksperimentirala in naredila kake posebne, neobičajne marmelade. Ima kdo kak preverjen recept?

tudi vi eksperimentirate, ali se držite običajnih receptov?
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
herman



Pridružen/-a: 23.04. 2010, 18:33
Prispevkov: 381

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2010 16:54    Naslov sporočila: l Odgovori s citatom

bom napisal kako jaz delam slivov džem.Zelo zrele slive-polne sladkorja, samo čez pol dam, da vzamem peško ven, potem pa jih zložim v pekač tako da je z olupkom na pekaču.Ko je pekaš pokrit, posujem samo 1 žlico sladkorja po celem plehu (cca. 25x 35 cm) zako dam slive v 3 vrste in potem v segreto pečico na 200 st.C pečem ene 2 ure-vmes seveda premešam ene parkrat (morda na 25-30 minut).Slive morajo biti lepo zapečene-pečene, ne kuhane-parjene.Še vroče hitro nadevam v kozarce (jaz rajši manjše kozarčke)Pomagam si tako, da eno 1/2 litrsko platenko prerežem-odstranim vrat malo višje da je odprtina širša in seveda sno, potem filam džem v platenko in pada v kozarčem (manj popackam).Takšen džem mi je zelo všeč, ker so celi pečeni kosi in malo gostega soka.Ne dodajam nobenega želirnega sredstva, samo pikico sladkorja, pa še tega samo zato, da je zadeva malo bolj gosta.Sem pa naredil tudi že čisto brez sladkorja, samo potem moraš pa dalj časa pečt, da izhlapi več vode-no meni je boljša, da se tudi ta sladkor zapeče-karamelizira in da dodaten okus.Med slive lahko dodaš tudi ene par rezin -koleščkov limone, če ti paše ta okus.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Martinka



Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48
Prispevkov: 343
Kraj: Kranj, NV: 388 m

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2010 13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem že nekajkrat delala drenovo marmelado. Če ti je všeč trpko-kisel okus, je super. Meni je tudi brusnična zelo všeč, le nabiranje malih bunkic je dolgotrajno.

Enkrat sem pred božičem za darila delala kivi-banana marmelado, pa mi ni bila všeč. Kivi zagreni, banana mi pa ni dobra kuhana. Surova imam pa sicer zelo rada oba - kivi in banano.

Letos bom naredila rabarbarino marmelado, le še recept moram najti.

Trenutno se ukvarjam s tem, da mi ni všeč želirni sladkor, tako da iščem alternativo. Najraje bi kar z rjavim sladkorjem skuhala marmelado, pa še nisem poskusila. Je že kdo drug uporabil rjavi sladkor namesto belega želirnega?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2010 18:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marmelada iz zelenih paradajzov in jabolk!

Lp
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21
Prispevkov: 2043
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2010 19:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi imamo pa zelo radi bananino marmelado. Za na palačinke. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2010 19:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Par let nazaj sem marmeladi iz sliv dodala strte (ne zmlete) orehe. Je bila dobra.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2010 01:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bi lahko malo bolj natančno napisali recepte za marmelade, ki jih omenjate?

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05
Prispevkov: 663

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2010 07:30    Naslov sporočila: marmelade Odgovori s citatom

Na Kulinarični Sloveniji so dobri recepti - angleška marmelada, jaz pa delam iz vinogr. bresk, banan, ribeza, sliv, dodatek meda ali čokolade. lp Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2010 15:57    Naslov sporočila: recepti Odgovori s citatom

pozdravljeni. delam marmelado iz različnih sadežev, velikokrat tudi mešanih. iz buč je tudi zelo dobra. letos sem naredila iz breskev (in rezin limone). drugo mešano iz slive, rumenega ringloja, nekaj breskev in nekaj kupin. tretjo mešano iz zelene kutine (bile že črljive), kupin, 1 nektarine in zraven dodala na tenke lističe narezane orehe in pol limone. držim se pravila moje mame (recept je drugače 1kg sadeža cca 70 dkg sladkorja navadnega)( jaz delam vse od oka), če so sadeži zelo zreli daš manj sladkorja. noč prej pripraviš sadeže, daš v širok lonec in posuješ s sladkorjem ter pustiš do drugega dne ko pričneš kuhati marmelado oz džem. pri kuhi skoraj stalno mešaš, da se ne prižge. sproti (odvisno od sadeža) pobiram z žlico sadno kiselino (pena) in dajem v en kozarček, ki je odlična za v jogurt ali kako drugače za pojest. kako vem, da je skuhana oz. da se ne bo pokvarila? na krožniček z kuhovnico zlijem nekaj kapi marmeladine ali džemove tekočine in čez 30 sek zasukam krožnik. če se na krožničku naravni žele ne premika je stvar za v kozarce. takrat obvezno pri breskvah dodam na tenke lističe narezano limono. drugod pa orehe itd. in mešam še nekaj minut. te moje stvari stojijo lahko dudi več let. danes bom delala figov džem (obvezno limona), čez nekaj dni, po dežju pa bom pobrala tiste male rdeče ringloje, zelo prijetno kisel je ne glede koliko sladkorja daš. tam ne gre nič notri a ko je kuhan in ko ga ješ ga lahko režeš s sekirico, ker ima veliko pektina. če koga zanima se oglasim še. hvala za pozorno branje in adio voda.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andreja



Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59
Prispevkov: 552
Kraj: Dolenjska - 450 m

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2010 16:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

---

Nazadnje urejal/a Andreja 12 Jun 2013 09:45; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lana



Pridružen/-a: 13.02. 2008, 18:57
Prispevkov: 659
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2010 20:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andreja je napisal/a:
Jaz bi prosila za točen s količinami za marmelado iz ringloja.


Prav količinsko točnega ti ne znam dati, lahko ti pa povem postopek.

Ringlo natančno pregledaš in opereš. Daš ga v posodo na ne preveč velik ogenj, ter ga kuhaš toliko časa, da je že kar precej zmehčan - lupina gre proč, meso deloma razpada. POtem vzameš veliko cedilo (jaz vzamem tistega za špagete z malimi luknjami) in ringloje precediš skozenj v drugo posodo. Malo je treba pretlačit vse skupaj, ampak gre dovolj enostavno, če si prej dovolj dolgo kuhala. Potem vse skupaj greješ na ne preveč velikem ognju, toliko da vre, dodaš sladkor in majčkeno citronke (najbrž niti ne bi bilo potrebno, ker ima dovolj svoje kisline, ampak sem vseeno dala) zraven jemlješ dol peno, ki nastaja in mešaš, da se ne prižge. Nazadnje sem imela polno 5ali 6litrsko posodo prejšnji teden, pa sem po moje vsaj 2 uri kuhala, če ne 3, pa ne vem več koliko sladkorja sem dala, gotovo najmanj 2 kili ali več in vsaj eno citronko ta malo (sipam iz ta velike doze po okusu, zato ne vem točno). Če bi se ti po toliko časa zgodilo, da se marmelada še ne bi zgostila, lahko počasi dodaš še kake četrt kile do pol (odvisno koliko si prej cukrala) želirnega sladkorja. Marmelada je narejena, ko jo kapljico kaneš na krožnik in se strdi v minutki ali dveh. MOja marmelada je na začetku izgledala tekoča, ampak je natančno ta prava zdaj, ko se je strdila.


Popolnoma enak postopek imam za grozdno marmelado iz rdeče domače izabele. Le da ne dam nič citronke in jo je težje cedit. Tudi želirnega nisem še nikdar dala. Kuha se pa par ur. Božansko dobra je.

Naši ljubijo tudi bananino marmelado iz banan in pomaranč.

Sem pa brala v eni knjigi o vlaganju ravno včeraj, da se da naredit marmelada iz paradižnikov. Sem že včleraj želela skuhat, pa nisem imela volje, morda jutri probam pa poročam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Katka



Pridružen/-a: 06.06. 2009, 16:34
Prispevkov: 151
Kraj: Pivola

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2010 21:14    Naslov sporočila: marmelada Odgovori s citatom

voda, kakšno razmerje pa priporočaš pri marmeladi iz breskev in robid?
Sem vesela tvojih "marmeladnih" napotkov!
_________________
Ni na svetu lepše rože, kot je spominčica.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2010 10:20    Naslov sporočila: marmelada Odgovori s citatom

Andreja in Katka pozdravljene. če vam bo v pomoč vam razložim bolj natančno okrog marmelad in džemov.
-marmelade se pasirajo zato so tekoče
-džemi se ukuhavajo z lupino in so notri kosi sadeža ter dodatki (limona, orehi mogoče tudi kokos-po okusu) zato so bolj kompaktni (osebno za mene boljši)

-jesenski ringlo (ali katerikoli sadež)
na 1 kg sadeža 70 dkg navadnega sladkorja (če bi delali "sladko" ko ostanejo popolnoma celi sadeži se zelo nežno ukuhava 1 kg sadeža na 1 kg sladkorja). čas pri kuhi mar. in dž. je nenapovedljiv. če so sadeži zelo zreli se tudi manj kuha, zaradi tega so tudi bolj sladki in daš manj cukra. mar. ali dž. se pri kuhi stalno meša na lagani vatri, v širokih posodah, in so kuhani ko daš nekaj tekočine na krožnik ter ga čez čas obrneš. če naravni žele ne drsi je kuhano. daš v čiste segrete kozarčke.

-način ukuhavanja
koščičasto sadeje očistiš koščic
kuhaš s koščicami (lahko jih daješ v kozarce tudi s koš.-to pride v poštev za navadne slive (mimogrede so se koščice sliv shranile, posušile, razbile in iz tega se je kuhal čaj)
kuhaš s koščicami, pasiraš skozi mrežasto sito (cedilo za juho bolj mehko) z zajemalko in znova daš kuhat. (enako kot se dela paradižnikova mezga).

-razmerje pri marmeladi iz breskev in robid katka je čisto tvoja odločitev. če želiš bolj natančno zaznati okusa pred kuho daj v usta košček breskve in več robid naenkrat in obratno. pri takih mar. in dž. pride tvoja prefinjenost ukusov do izraza. pri ljudeh, ki imajo zobne proteze se robide in fige ne obnesejo, če niso pasirane, saj imajo sadna zrnca, ki so izredno funkcionalna pri obdelavi hrane v želodcu, ampak gredo za umetno zobovje.

-Lana dela podobno kot jaz in ne dvomim v okusnost marmelade. meni so pa ljubši džemi (kosi sadežev) in navaden limon obvezno pri breskvi in pri smokvi. citronsko kiselino prav zaradi tega ne uporabljam. torej okus pri breskvi in figi popestrim (mamin recept) z pol limone na zelo tenke narezane rezine. verjemite mi ko to probaš si želiš samo takšen džem.
- pri slivovi in kutini marm. ali dž. odlično paše na zelo tenka, kot papir, narezana orehova jedrca (daš poljudno). po lastni presoji poskušaš tudi orehe dati drugim dž. ali pasiranim mar.

-odličen slivov dž. je ko mu dodaš poleg narezanih jedrcev kis. natančnega recepta ne vem na pamet, morala bi pogledati v mamine zapiske. zdej je čas za kuhanje drnuljine, hruškine in odlične šipkove marmelade. slednjo je potrebno 2x pasirati zaradi sadnih "dlačic". odlične so tudi različne mešanice. če zadeneš okuse je to lahko izredno popoln zajtrk (vzameš eno ali dve žlici zjutraj kar tako) nasploh če dodaš orehe.
če jemlješ z ljubeznijo to opravilo, osrečiš sebe in druge. to ni več samo kuha ampak čudovito sladka omamna umetnija. voda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Katka



Pridružen/-a: 06.06. 2009, 16:34
Prispevkov: 151
Kraj: Pivola

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2010 10:36    Naslov sporočila: recepti Odgovori s citatom

voda hval za napotke in recepte. vedno se učimo in eksperimentiramo kaj novega.sem se spomnila recepta moje mame,ki je slivovi marmeladi pri koncu kuhanja dodala nekaj čokolade za kuhanje.ti povem,da je to bil čudovit okus,kar tudi jaz dam v nekaj mase,ostalo pa ne,da je pristni slivov okus.bom danes poizkusila barvno napolniti kozarec z robidovo in breskovo marmelado.če je že vreme kislo,pa bo marmelada mavrična.pa le napiši še kakšen recept tvoje mame.
katka
_________________
Ni na svetu lepše rože, kot je spominčica.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2010 10:54    Naslov sporočila: marmelada Odgovori s citatom

Katka zdi se mi zelo prav, da dograjujemo, pridobljeno znanje svojih in drugih. s tem odpiramo nove opcije in ustvarjamo nove "umetnije". tvoja ideja o plasteh v kozarcih je izredno inovativna in jo bom naslednjič pri mešanju sadežev zagotovo uporabila. hvala voda.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2011 20:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni je ena najboljših marmelad narejena iz seviljskih pomaranč, ki os sicer surove neužitne. Edina njena pomankljivost je v tem, da se teh pomaranč pri nas sploh ne dobi, zorijo nekje od novega leta do februarja, redko se jih dobi tudi v Italiji, vsaj blizu čez mejo. Pomaranča je grenkasta, uporabi se cele plodove, tudi lupine.
No, v prihajajoči zimski sezoni bom menda prišla do njih in če bom res, napišem še natančnejši recept. Enkrat sem jo že delala in zaloge pohajajo.

Sicer pa je zelo dobra (za letos smo že zamudili) marmelada iz bezgovega soka (jagod) in jabolk, s cimetom, ali še bolje, z malo začimb za spekulase, obvezno z dodatkom limoninega soka.
Pa marmelada iz soka rdečega ribeza, borovnic in jagod, v njej nekaj časa kuhamo cimetovo skorjo.
Marmelada iz jurke ali izabele je zdajle na vrsti.
Pa mešanica jabolk, hrušk, kutin in izabele, včasih jo je moja stara mama delala, za buhtlje, krofe (na kmetih pač ni bilo marelic, vsaj ne za vse potrebe).
Lahko napiešm natančnejše količine in postopek, če bo koga kaj zanimalo.
Aha, še: rdeči ribez z začimbami (Cimet, klinčki, ingver), dostojno nadomesti brusnično marmelado ob mesu, recimo.
Trenutno imam v izdelavi marmelado iz aronije.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dašabina



Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04
Prispevkov: 480
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2011 21:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, ravno danes sem jedlo to marmelado iz seviljskih pomaranč v hotelu na Ptuju je res super Very Happy tako da če boš kje našla te pomaranče, me rukni, bi jih tudi jaz vzela, pa mal kuhala.
drugače pa jaz delam za božič za darilca bananino marmelado, jo bom našla pa napisala vam recept. nam je bila zelo ok!
Drugače pa tudi jaz čakam, da vse to moje jagodičevje zraste, pa dam še jaz lahko delam vse te marmeladice. trenutn sem na slivovi in jagodovi, ostalo še ni...
_________________
sonček je...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2011 05:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sem odprla temo, pa se nič oglasila. Hvala vam za vse nasvete in recepte. Po pravici letos ni bilo časa za pripravljat marmeladnih shrankov, naredila sem samo eksperiment iz grozdja, se pa pripravljam na drugo leto in komaj čakam, da bom marmelade in džeme delala sproti.

voda, dragocena se mi zdi zapuščina tvoje mame v obliki teh receptov, ravno včeraj sem listala po eni kuharski knjigi, napisani po receptih, ki so se ohranjali skozi stoletja, in to je zame nekaj fantastičnega. Če boš imela čas in voljo, napiši na forum še kako skrivnost iz tvojih bukev...saj veš, kar se vam prekaljenim kuharicam zdi samoumevno, se mi mlajši "lovimo" in srkamo vsako kapljo nasvetov.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2011 06:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam knjigo Mrs Charles Darwin s Cook Book, v kateri so objavljeni recepti žene C. Dawina. Vmes je nekja shrankov, kutinovi, recimo. Bom kaj objavila, ko pride čas kutin. Če pozabim, me pocukajte za rokav, velja?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2011 08:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bobolino živio, praviš, da nam starejšim "kuharicam" teče vse gladko. veš ni tako, tudi mi oz. jaz se kar naprej učim. pogledala bom mamine recepte in kaj novega odkrila. med ostalim, ko karkoli kuhaš na čisto novem štedilniku ali pečici se utečeno spremeni, zaradi jakosti novega štedilnika. tudi to je potrebno upoštevati. lep vikend voda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.