|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dejko1
Pridružen/-a: 17.01. 2008, 10:00 Prispevkov: 43 Kraj: Lj - Šentvid
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
Hoj, jaz sem pa letos iz Wonderberry-a (solanum burbankii) marmelado delal
Cuker, wonderberry (to dvoje v enaki količini), ingver (nekaj malega, ker ima močen okus, lahko tudi izpustiš), zagostiš pa lahko s tomatilloti - physalis ixocarpa.
Lol, sem šele letos ugotovil da je moj wonderberry verjetno kar sorta solanum nigrum, sem pa letos pri ivčk vzel še eno podobno sorto, ki ima svetleče plodove. So pa sicer tudi plodovi solanum nigrum užitni če so zreli, pa marmelada je bila vsaj meni super po okusu |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 20:43 Naslov sporočila: |
|
|
dejko1 je napisal/a: |
. So pa sicer tudi plodovi solanum nigrum užitni če so zreli, pa marmelada je bila vsaj meni super po okusu
|
Si prepričan? Pasje zelišče (Solanum nigrum) sodi med strupene rastline, vsaj jaz se z njenimi plodovi ne bi igrala. Že njeno ljudsko ime je poovedno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 20:58 Naslov sporočila: |
|
|
Marmelada iz seviljskih pomaranč
12 seviljskih pomaranč sem razpolovila, iztisnila sok (kolikor ga je), množico pešk in bele predelne stene med krhlji sem spravila v gazo, ki sem jo zavezala v culo.
Olupke sem narezala na tanke rezinice dolžine 1,5 do 2 cm, (ja, precej sekljanja, se strinjam). Soku sem dodala sok 2 navadnih pomaranč in 4 litre vode, dodala narezane lupine in pustila čez noč, no, skoraj 24 ur na hladnem. Potem sem kuhala vse skupaj, ob občasnem mešanju, da se je za kak liter povrelo, odstranila gazo s peškami in predelnih sten in jo dobro ožela) ter dodala 4 kg sladkorja (lahko celo še več, če ste bolj sladkosnedni).
Je treba povedati, da so seviljske pomaranče izjemno grenke in kisle, zato zahtevajo toliko sladkorja.
Zdaj kuhamo marmelado toliko časa, ob pogostem mešanju, da postane primerno gosta, lupinice pa mehke, vendar še malo čvrste na ugriz (saj pogosto poskušanje ni odveč).
Priporočam, da marmelado shranite v male kozarčke, ker je izredna delikatesa, redko dosegljica in sploh ni všeč vsakemu, ker ohrani precej grenkobe. No, meni je izjemno všeč.
Prejšnjo imam že 2 leti, pa je kvečlejmu pridobila na okusu. Letošnja bo lepša, ker imam že izkušnje, predlani sem jo nekam temno naredila, dobra je pa vseeno.
Povsem enako lahko postopate z ostalimi agrumi, marmelade bodo vseeno dobre, a drugačne.
Letos sem na eko tržnici dobila mandarine, ki so bile polne pešk, a z lupino izjemne arome. Lupino sem kandirala in jo hranim v sladkorenm sirupu za šarklje, pa na kak vanilijev sladoled gre dobro.
Idej ne zmanjka, večja težava je z agrumi, ki nimajo obdelanih lupin s kakšni i strupi. Sem pa zadnjič pri najsosedu našla pomaranče, ki so imele lupino le voskano. Vosek se pa da odstraniti z vročo vodo.
Tako, voda, upam, da sem ti kaj pomagala sicer pa vprašaj.
Še to: če kje najdete seviljske poimaranče, mi, prosim, sporočite.
Tale letošnji ducat je prišel po precej zamotani poti s Sicilije do mene. Idelano bi bilo poznati kakega turističnega vodiša ali šoferja busa, ki te dni vozi v one konce.
Za tiste, ki jih zanima kaj več, tule je original moje priredbe recepta:
http://www.davidlebovitz.com/2007/02/seville-orange/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 21:13 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc hvala na receptu. mogoče nam seviljski brivec preskrbi te pomaranče. lepo se imej in... jaooo kar polna usta sline imam. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pink Lady
Pridružen/-a: 18.02. 2012, 19:23 Prispevkov: 43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me če kdaj za zgostitev marmelad uporabite agar agar?? hvala
Lp _________________ "Žalostno je pomisliti, da narava govori in da človeški rod ne posluša." Victor Hugo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ne, mi ni všeč konzistenca marmelade. Uporabljam pektin, če že, pa še tega zelo malo (to pomeni, da uporabim Želin, recimo), ampak na koncu, ko je marmelada že gosta, vedno pa kuham majhne količine, tja do 4 l, ker je tako čas kuhe kratek in je marmelada posledično boljša. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 22:05 Naslov sporočila: |
|
|
jaz uporabljam sladkor, limone in včasih kis za marmelado iz sliv oz đem. nasploh imam raje, da so v teh sladkih mezgah kosi sadeža. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Katka
Pridružen/-a: 06.06. 2009, 16:34 Prispevkov: 151 Kraj: Pivola
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 23:22 Naslov sporočila: seviljske pomaranče |
|
|
Metuljc, zakaj pa so ti toliko všeč seviljske pomaranče, ki se tako težko dobijo, kako pa se po videzu razlikujejo od navadnih pomaranč. Tako dobro si opisala recept, da me je kar zamikalo kuhanje marmelade iz teh pomaranč. _________________ Ni na svetu lepše rože, kot je spominčica. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 23 Feb 2012 08:31 Naslov sporočila: |
|
|
Zato, ker imajo neponovljivo dober okus, mešanica grenkega in sladkega. Mislim, da te marmelade ne moreš preveč sladkati, ker sladkobo umili grenkoba in odtenek kislosti teh pomaranč. Poseben, neponovljiv okus.
Saj pravim, tudi iz drugiih pomaranč je po tem receptu marmelada dobra, a daleč od te iz seviljskih. In, ker mi je prijazna znanka s sosednje spletne strani predlani in letos priskrbela te pomaranče (pred tem pa dala njeno marmelado poskusit), sem jo z veseljem naredila. In zato je v majhnih kozarčkih, da komu polepšam dan, pa seveda sebi tudi.
Poskuski z navadnimi pomarančami, za lupine so eko pomaranče čisto OK. Morda dodaš na kilogram pomaranč 1 ali 2 limoni (samo sok), da dodaš malo kisline, morda bi se prilegel še sok ene grenivke. V tako marmelado se dobro prilega malo cimeta (najbolje v palčki, ki jo po kuhanju odstraniš), pa morda nekja rezinic ingverja, ki jih tudi odstraniš, preden daš marmelado v kozarčke.
Velja poskusiti. Je ravno pravi čas za te maremlade.
Po videzu se ne razlikujejo, na zunaj, kaj posebej., sicer pa, tule poglej:
http://www.amateur-gastronomy.com/wp-content/uploads/2011/01/seville-oranges.jpg Surove neužitne, kisle, grenke, skoraj brez soka, v marmeladi božanske. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dejko1
Pridružen/-a: 17.01. 2008, 10:00 Prispevkov: 43 Kraj: Lj - Šentvid
|
Objavljeno: 24 Feb 2012 11:46 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | dejko1 je napisal/a: |
. So pa sicer tudi plodovi solanum nigrum užitni če so zreli, pa marmelada je bila vsaj meni super po okusu
|
Si prepričan? Pasje zelišče (Solanum nigrum) sodi med strupene rastline, vsaj jaz se z njenimi plodovi ne bi igrala. Že njeno ljudsko ime je poovedno. |
Wonderberry ki sem ga imel jaz naj bi tako ali tako bil solanum burbankii. Solanum nigrum je užiten ko so plodovi zreli (preizkušeno na divji rastlini iz moje strani), sicer pa nezreli plodovi vsebujejo solanin, ki povzroča prebavne težave (in zastrupitev v večji količini). Listje mladih rastlin se je tudi uporabljalo kot zelenjava, sicer pa prav tako vsebuje solanin (starejši listi mnogo več).
Hehe, treba poskusit tole tvojo pomarančno marmelado |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 24 Feb 2012 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
dejko1 je napisal/a: |
Hehe, treba poskusit tole tvojo pomarančno marmelado
|
Ti kar, jaz pasejga zelišča gotovo ne bom, v nobeni obliki. Me solanin prav nič ne mika. Bi tudi drugim priporočala tako ravnanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Martinka
Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48 Prispevkov: 343 Kraj: Kranj, NV: 388 m
|
Objavljeno: 08 Nov 2012 20:53 Naslov sporočila: |
|
|
Kako delate šipkovo marmelado?
Je že kdo poskusil skuhati marmelado iz granatnih jabolk? Ali pa marmelado iz mete ali melise? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
bojanp
Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33 Prispevkov: 321 Kraj: Sl.Konjice
|
Objavljeno: 09 Nov 2012 07:06 Naslov sporočila: |
|
|
Sicer malo pozno,bo pa za drugo leto.
Marmelada iz češnjevih paradižnikov
400 g češnjevih paradižnikov,200 g sladkorja ,2 vrečki vanilijevega ,sladkorja ,1 žlička mletega ingverja ,50 ml janeževega likerja .
Češnjeve paradižnike skupaj z navadnim in vanilijevim sladkorjem, ingverjem ter janeževim likerjem dodamo v kozico, katero pristavimo na kuhalnik. Sestavine dobro premešamo in na zmerni temperaturi kuhamo 25 minut. Med kuhanjem marmelado občasno premešamo. Ko je marmelada pripravljena, jo gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom in ohladimo. _________________ http://www.facebook.com/profile.php?id=100003514999387 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
venus
Pridružen/-a: 25.04. 2012, 20:35 Prispevkov: 344 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 09 Nov 2012 12:45 Naslov sporočila: marmelada |
|
|
Zdravo! Meni je pa najljubši slivov džem z rumom. Samo za odrasle!
Rjavi rum dodate na koncu in malo prevrite. Količino dodajete po okusu. Pripravite lahko tudi slivov kompot z rumom. Pri kuhanju uporabite malo manj vode, da sok postane bolj gost. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 28 Nov 2012 10:36 Naslov sporočila: Kutinov sir - Kitinkez |
|
|
pozdravjeni, ne najdem oddelek za kutine, zato bom tukaj napisala, da sem letos poleg ostalega ukuhavanja in marmeladiranja naredila tudi kutin sir. doma smo mu rekli kitinkez. to so kutine katere po obdelavi streseš v protvan (+ pek papir) posuješ z narezanimi orehi in pustiš, da se nekje na hladnem, zračnem mestu suši. za Božiča pa režeš tenke fetine kutinega sladkega zelo dišečega in okusnega kutinega sira. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 28 Nov 2012 12:59 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, je že na pravem mestu. Bom pa še povezavo do kutin naredila, da bo bolj na očeh.
Kaj pomeni "po obdelavi"? Olupiš, razrežeš in potem...? Kaj popečeš ali pustiš surove? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 28 Nov 2012 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
pozdravljena muha, postopek izdelave kutinega sira gre tako; kutine opereš, da odstraniš zaščitne dlačice, očistiš tako, da odstraniš slabe (črljive, nagnite itd.) dele. razrežeš na manjše kose. sproti ko čistiš (nič ne lupiš skorje) daješ v široki lonec in ko je plast kutin debelejša posuješ sladkor in tako do konca. sladkorja dodaš cca 1kg na kg in pol kutin. jaz ne merim in delam na oko. ker je čiščenje mukotrpno delo sem letos rezala in čistila 2 dneva ko sem imela čas. torej tudi čisto na koncu zasuješ s sladkorjem. pustiš čez noč, da se narezana kutina medi. drugi dan ko si sveža in spočita (lahko tudi zvečer) ter pripravljena na dolgo mešanje začneš kuhati na lahkem ognju. kutina spusti malo svojega soka zato komot dodaš nekaj vode npr 2dl in začneš kuhati. čez nekaj časa ko ugotoviš, da je sadež relativno mehak, (prej se je pasiral in zaradi tega je sir bil boj kompakten in gladek) ga danes namesto pasiranja miksamo in je rezultat rahlo granulasti zaradi drobnih zrnc, ki jih ima sadež in ni gladek a še vedno izredno aromatičen in okusen. ob stalnem mešanju nadaljuješ kuhanje cca še 3 ure dokler sploh lahko še mešaš. skuhano streseš v širšo skledo (ne preveč na debelo), ali protvan in posuješ z narezanimi orehi, lahko tudi mletimi lešniki, madeljni in daš, pokrito z tenko gazo nekam na vrh omare v relativno hladen prostor. zadeva se še suši, izhlapeva in jo potem režeš podobno kot sir. to je delicija, ki se je ob praznikih ki prihajajo. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 28 Nov 2012 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, hvala! Verjamem, da je to res prava delikatesa, vredna vsega dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 23 Dec 2012 08:25 Naslov sporočila: |
|
|
hej, včeraj sem naredila "božični lomljenec". tako sem ga poimenovala, a verjetno v trgovini s slaščicami ima drugo ime. gre tako: na pari, jaz sem direktno v kozico in na štedilnik, s nekaj putra do tekočega grela temen sladkor (ta ni tako sladek). stalno mešaš, da ne zagori na ne preveč močnem ognju. pred koncem sem noter stresla že pripravljene na koščke zrezane različne suhe sadeže, ter cele lešnike in bademe. vročo maso streseš v že pripravljeno posodo, lahko protvan s peki papirjem. s kuhovnico raztegneš do za cca prst debelo maso in daš na hladno. potem zadevo lomiš. zelo okusno nasploh za tiste ki imajo zobe. je tudi prisrčeno božično novoletno darilo (znak pažnje), če je zavito v celofan (da je vidno) in vezano s pisano vrpco. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|