|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kaka
Pridružen/-a: 11.09. 2009, 09:30 Prispevkov: 61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2010 13:26 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni.
Jaz iz sleza delam sirup, ki je odličen proti kašlju. Pri nas doma je mama včasih sušila korenine za čaj, oziroma pijačo. Korenine se namakajo v hladni vodi in dobi se bolj sluzasta tekočina, katera z medom pomaga pri izkašljevanju. Cela rastlina je zdravilna. Tudi za pripravo čaja naj voda ne bo prevroča, bolje je, da stoji dalj časa. Nekje sem prebrala, da se popki lahko pripravijo kot kapre, lahko se jih je surove ali kot dodatek pri solatah.
L.p. Zdravka _________________ Zdravka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 04 Mar 2010 14:59 Naslov sporočila: |
|
|
NAVADNI SLEZ (Althaea officinalis L.)
Je od 60 do 200 cm visoka trajnica. Glavna korenina je vretenasta, močno razraščena, bela in mesnata. Steblo je pokončno, malo ali nič razraslo.
Listi so kratkopecljati, po obeh straneh so gosto mehko dlakavi, sivo zeleni. Beli ali svetlo rožnati cvetovi so 5 cm dolgi in združeni v grozde.
Plodovi so podobni plodovom slezenovca.
Zunanja čaša sleza je od 6 do 9 ovršnih listov. Cveti od junija do septembra.
Gojeno rastlino najdemo na naših vrtovih in parkih.
V naravi na vlažnih travnikih, nabrežjih, pašnikih, jarkih.
Učinkovine: sluz, škrob, sladkor, pektin, čreslovine, mastno olje, asparagin, soli, jabolčno kislino, fosfor.
Uporabnost: Za juhe, prikuhe, omake, v zdravilne namene pomaga pri vnetju dihal in kašlju,vnetju in čiru na želodcu, pri boleznih mokril,belem toku, za grgranje pri vnetjih v ustih in grlu, pri nekaterih kožnih vnetjih in tvorih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 04 Mar 2010 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Kosobrin, hvala za podatke.
Imam pa še eno vprašanje: v receptih omenjaš le korenine. Kaj pa cvetovi in listi?
Kaka, sedaj komaj čakam pomladi, da vidim, kaj bo pognalo iz korenin in kaj iz posejanega semena. Naslednje leto pa v boj proti kašlju . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kaka
Pridružen/-a: 11.09. 2009, 09:30 Prispevkov: 61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2010 15:26 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravilna je cela rastlina. Pomagala naj bi tudi proti izločanju sluzi iz želodca.
Če nočeš, da ga imaš naslednja leta vsepovsod je pametno, da ga porežeš prej kot naredi seme. Sama liste posušim,ali iz njih naredim sirup, ostalo pa zdrobim in dam v kompostnik. Sirup mi je bolj primeren, ker z njim sladim čaj ali pa kot vsak sirup na žlico.
L.p. Zdravka _________________ Zdravka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 04 Mar 2010 15:33 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravka, ali delaš enako, kot piše Kosobrin v svojem receptu? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kaka
Pridružen/-a: 11.09. 2009, 09:30 Prispevkov: 61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2010 15:52 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem ga še uporabljala za drugo kot sem napisala. Ker pa ga zna biti veliko, bo verjetno dobrodošel dodatek k hrani, če se bo kriza nadaljevala. Bomo porabili vse druge vire, samo da ne bo potrebno hoditi v trgovino.
L.p. Zdravka _________________ Zdravka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kaka
Pridružen/-a: 11.09. 2009, 09:30 Prispevkov: 61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2010 15:58 Naslov sporočila: |
|
|
Na vikendu imam revijo, kjer veliko piše o slezu. Mislim da tudi o izdelavi bombonov. Bom pogledala ini napisala, če bo kaj pametnega.
Je pa pri slezu tako, da se moraš navaditi okusa, ker vsakemu ni všeč.
Naši vnuki so bolj zadovoljni z bezgom. _________________ Zdravka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 04 Mar 2010 18:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kaka, vprašanje sem popravljala in je izpadlo nepopolno.
Mislilila sem na sirup, če ga delaš tako kot piše Kosobrin, ali imaš drug recept. Ker se tudi meni zdi sirup najbolj priročen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kaka
Pridružen/-a: 11.09. 2009, 09:30 Prispevkov: 61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2010 20:03 Naslov sporočila: |
|
|
Sem napisala pod Kosobrinovim receptom. Sicer jaz količine nikoli ne morem točno določiti, ker delam bolj po občutku, kar pa seveda tudi prevara. _________________ Zdravka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 05 Mar 2010 06:44 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravka, hvala . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|