Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Navodila za opis sorte

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2009 08:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zapisal bom nekaj osnovnih lastnosti res velikega števila različnih paradižnikov. Tako bomo lažje opisovali sorte s katerimi se ukvarjamo. Nisem kakšen ekspert iz svojih izkušenj in nekaj branja pa sem prišel do naslednjega.

Vsi, res prav vsi, doma pridelani paradižniki so bistveno boljšega okusa od »industrijskih«. V načelu so boljšega okusa originali - stare sorte(heirloom).

Novejše sorte in razni hibridi imajo namreč drugačne zahtevane lastnosti. Pri plodu se tu pričakuje enaka velikost, enaka barva,na splošno izgled, dobra donosnost, odpornost na bolezni,odpornost na transport,.. okus je na zadnjem mestu, ker kupci kupujejo predvsem z očmi. Plodovi se obirajo praviloma pred popolno naravno zrelostjo, da se pridobi čas za pakiranje, transport in da so lahko na policah čimdlje, predno izgubijo estetsko komponento. Ravno zato so v industrijski pridelavi skoraj izključno okrogli, rdeči sadeži velikosti tenis žogice.

Pri domači pridelavi pa je na prvem mestu okus in šele nato sledijo ostale lastnosti. Stare sorte so zato iz iste rastline ponavadi različnih velikosti, dozorevajo ob različnem času, so bolj dovzetne za bolezni,...

Doma pridelane paradižnike lahko razvrščamo po več drugih in drugačnih kriterijih.

Pri samem PLODU bi razvrstil tako( vrstni red je naključen):

Velikost: od najmanjših češnjevih do res velikih ki presegajo 1 kilogram.
Opomba:Ponavadi so izrazitejšega okusa in vonja manjši paradižniki.

Barva: tu je res pestra izbira osnovnih barv od zelene, rumene, rdeče,vijolične, »rjave«, »modre«,«črne«. Potem so tu še večbarvni, tigrasti in tisti ki imajo ramena zelena, rumena. Tudi v intenziteti barve je razlika od svetlo rumene, skoraj bele, do intenzivne,...
Opomba: Ponavadi so izrazitejšega okusa paradižniki močnih barv

Oblika: osnovna oblika je okrogla, sledijo ploščati paradižniki, podolgovati, rebrasti, srčasti,...
Opomba: okrogla oblika ponavadi ni v močni povezavi z okusom, razen najmanjših paradižnikov, ploščati in rebrasti so ponavadi boljši za solate , podolgovati pa z nekaj izjemami za omake skupaj z okroglimi. Rebrasti in srčasti pa znajo presenetiti z okusom.

Uporabi: za solate oziroma za jesti surove, za dodatek omakam, za peko (polnjene ali kot priloga), za mezge,...

Okusu: v osnovi so lahko bolj kislega ali bolj sladkega okusa, lahko tudi oboje istočasno. Seveda je tudi razlika v intenziteti (jakosti). Lahko pa so tudi neizraziti, vodeni, plehkega okusa

Mesnatosti: lahko so polnega mesa ali pa z veliko prekati. Lahko imajo malo semen ali veliko. Lahko so kašasti, masleni, trdne čvrste vsebine ali vodene. Lahko so tudi votli. Barva želatine (gela) je lahko rumena, brezbarvna (roza) ali zelena. Gel je lahko bolj voden ali kompakten.
Opomba: paradižniki z več semena imajo ponavadi tudi več prekatov z želatino(gelom) in so zato ponavadi bolj sočni in izrazitejšega okusa- imajo več kisline in več sladkorja, medtem , ko znajo biti bolj kašasti (peščeni) paradižniki z več mesa in manj semen. Bolj mesnati paradižniki so večinoma tudi bolj sladki . Nekateri v solati imajo raje mesnate, ker ne razpadejo, ko se jih nareže, medtem, ko se tisti z prekati, kar razletijo (posebaj meso, posebaj sredica z želatino s semani)

Koži: razlika v debelini, čvrstosti, barvi. Lahko se drži mesa, pri nekaterih se lažje lupi. Nekatere sorte so bolj občutljive na pokanje.
Opomba: za solate ni primeren paradižnik z močno kožo. Pri nekaterih sortah koža težko razpade pri kuhanju. Osebno nisem opazil, da bi koža imela okus, ki bi definiral okus paradižnika.

Vonju: Sam plod je lahko skoraj brez vonja, do izrazitega in močnega vonja. Češnjevi in črni paradižniki so ponavadi močnejšega vonja. Veliki in rdeči okrogli pa ponavadi brez izrazitega vonja.

Glede na samo RASTLINO pa bi razvrstitev definiral po naslednjih lastnostih ( vrstni red je naključen):

Odpornost na bolezni: Novejše sorte in hibridi so v načelu bolj odporne od starih sort. Tudi češnjevi paradižniki so večinoma bolj odporni na bolezni. Opazil sem tudi, da je morda zgodnji paradižnik nekoliko boljši glede tega kriterija, ker se bolezni še niso utegnile razviti. V jeseni pač vse sorte propadejo. Zato se mi zdi da je tudi čas kritičen dejavnik.

Oblika in barva listov: navadne in krompirjaste oblike. Krompirjasta oblika ponavadi kaže na velike in mesnate plodove. Barva listov je od zelo svetlo zelene ( ki je ponavadi vezana na manjše bolj nazobčane liste) do temno ali karmin zelene ( ponavadi so tu bolj čvrsti, debeli in manj nazobčani listi). Po mojih izkušnjah so rastline s temnim in bolj krompirjastimi listi nekoliko bolj odporne na bolezni.

Velikost rastline: determiniran, nedetreminiran.( tudi nizki, visoki). Determiniran pomeni, da ko rastlina doseže neko velikost, se rast ustavi in je končna. Nedeterminiran pa, da se rast nadaljuje in se v bistvu nikoli ne zaključi, dolžina stebla lahko doseže tudi do 10 metrov v izjemnih pogojih.
Determinirani (D) naredijo večinoma tri etaže in ko smo obrali paradižnike jih kmalu ni več, pri ND, pa lahko paradižnike obiramo še pozno v jeseni, skoraj zimi, ker se ustvarjajo vedno nove etaže.
Podskupine je še: nizki, grmičasti, močnega stebla, ki so večinoma bolj odporni na bolezni.

Dozorevanje: tu je razpon res velik. Nekatere rastline so zgodnje in plodovi dozorijo že okoli 60 dni po zasaditvi, nekatere sorte pa so pozne in bomo čakali na dozorel plod tudi preko 120 dni.

Klima: tudi glede tega so razlike. Lahko so bolj primerni za sajenje zunaj ali v rastlinjaku. Lahko so sorte, ki uspevajo bolj na severu- sibirske različice ali bolj v toplih klimatskih pogojih - Turčija, Tunis, Maroko ali evropske sorte,...

Sam imam take izkušnje, lahko pa se še kaj doda, kar bi bilo zaželjeno. Tako bomo lažje določevali kvaliteto in lastnosti posameznih sort in se lažje odločili, kaj nam ustreza. Okusi so pač različni. Nekateri ne prenesejo svežih surovih paradižnikov, jedo pa jih v omaki oziroma kuhane v jedeh. Zato so opisi dobrodošli po mojem mnenju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2009 09:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo uporaben zapis labia, hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2009 15:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, labia, pa si mi prišparal veliko dela Very Happy
Sama sem se želela lotiti kakega obsežnega 'ključa' opisa sort, pa mi časovno ne znese. Morda bom kdaj kaj le dodala, zdaj komaj najdem čas, da vse skupaj sploh preberem...

Je pa res, da te paradižniki zelo hitro zasvojijo, tudi sama sem zato članica več tujih forumov, predvsem angleških, ameriških in kanadskih. Stik z drugimi ljubitelji in gojitelji je bistvenega pomena, če se želiš z nečim bolj obsežno ukvarjati. Sploh izkušnje vrtičkarjev so zelo pomembne, ker semenske hiše tako in tako prodajajo samo 'najboljše' paradižnike, ker drugače ne bi ničesar prodali...

Vsekakor pohvalno, da si se vsega tega lotil Wink

labia:
"Ja Ivčk, hvala za komentar. Upam samo da boš res dodala kar je potrebno, tudi popravki poleg dopolnil so zaželjeni. Sem tisto zapisal zato, da bomo lahko vsaj približno enovito ocenjevali paradižnike in kot nek vzorec, kaj vse se da zapisati. Se opravičujem, če sem prehiteval."
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 06 Jun 2011 05:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da bi Early dwarf short ostala samo debata o njem, sem ostalo prekopirala sem Wink

Ivčk je napisal/a:
Muha, slik iz Gruntovega albuma ti ni treba nalagati na Slikomat, da jih nalimaš na naš forum, moraš samo klikniti na željeno sliko v njegovem albumu (da se poveča), potem desni klik in View Image (poglej sliko) in prekopiraš URL od slike, ki se ti prikaže, označiš z IMG v sporočilu in že je slika tu Wink
Škoda dodatnega dela Very Happy


katrinca je napisal/a:
Tudi bolj prav in pošteno se mi zdi, ker je takoj vidno od kod slika izhaja. In ni treba dodajati linka. Mogoče takole kot delam sama Wink ©GRUNT - Dan McMurray ki pripelje do celotnega njegovega dela.


muha je napisal/a:
Ivčk, hvala za navodilo - sama sem nekaj poskušala, pa mi ni ratalo. Sedaj sem ponovila in mi je uspelo. Le da nimam nimam menija Wiew image ampak Properties, ki deluje enako.

Po drugi strani sem pa pomislila, če njegov album neha biti aktiven, imam kljub vsemu še slike v rezervi. Čeprav upam, da jih bom tekom leta lahko nadomestila s svojimi.

Grem popravit, da ne bodo ravno moji prispevki vun štrleli iz enovitega pristopa.


katrinca je napisal/a:
Muha, saj ni nujno da je moja rešitev najbolj primerna. Mogoče kdo predlaga kaj pametnejšega Wink


Ivčk je napisal/a:
Ja, ja, tako je super, naj se vidi že na sliki, od kod je, če si prebereš URL v sporočilu. Pa tudi tole od Katrince mi je všeč, COPYRIGHT Very Happy , super stvarca...

Katrinca, eno stvar pa res pogrešam v forumu PARADIŽNIK, celoten seznam sort s povezavami na posamezno sorto (tak, kot je bil prej). Morda bi lahko bil na začetku foruma označen (kot obvestilo), tako kot je tema Paradižnik 2011.
Tako da so po abecedi in ne rabiš pregledovati celega foruma, da najdeš posamezno sorto. Šlo bi pa za seznam sort, ki jih gojimo in o katerih imamo zbranih že nekaj podatkov in slik v posamezni temi (torej ne prazne teme). Saj veš, kaj mislim?


katrinca je napisal/a:
Ja, ja, to smo že imeli, potem sem pa dobila po buči da je itak brezveze ker marsikaj spet vodi na splet in sem umaknila, da ne bi bilo moteče Wink Seznam sem vrnila nazaj, ga dala kot obvestilo, a da bi izluščila tiste v katererih ni drugo kot povezava, je preveč dela. Bi morala vsako od 400 sort odpret. Sploh so pa na seznamu takšne ki jih kdo izmed nas goji. In če ni fotk in zapisov smo si sami krivi Wink Nič hudega, bomo pa letos nadoknadili kajne? Wink Sem pa jih že na seznamu označila po barvah in velikostih Wink

Aja, pa povezavo kot je ©GRUNT - Dan McMurray in drugih avtorjev imam shranjeno v Excelu, tako da jo vedno samo prekopiram in ni potrebno vedno znova linka sestavljat. Gre pa tudi v Wordu.


Ivčk je napisal/a:
Hvala Katrinca, to rabimo!! Zdaj lahko dopolnjujemo teme kot se šika Wink
Če najdem kako napako v sortnih imenih, ti lahko napišem sem? Wink


Ivčk, po moje bi bilo najbolje, da zapišeš napako kar v temi kjer je posamezen paradižnik napačno poimenovan Wink Tako se bo dala že iz teh popravkov zaznat da o kakšni sorti še ni vse kristalno jasno. Že res, da ima včasih tiskarski škrat prste vmes, a pogosto vlada zmeda že na spletnih straneh. Pa ne samo z imeni, tudi podatki o drugih lastnostih se pogosto razlikujejo.

Teme si predstavljam tako, da bi v prvem prispevku vsake sorte našli osnovne podatke in fotografijo. In pomembne povezave. Tako, da ko odpreš temo takoj vidiš bistveno. Potem pa greš prebirat debate Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 06 Jun 2011 08:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako, Katrinca, super!! Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.