Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Šalša
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 13:51    Naslov sporočila: Šalša Odgovori s citatom

Paradižnik - Lycopersicum esculentum recept

Se plača sploh to delati glede na ceno v trgovini in postopek + stroške za pripravo lastne (za 4-5ur vrenja gre 1 plinska jeklenka). Smile)

Sicer kakšne recepte uporabljate?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jan24



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 20:07
Prispevkov: 186
Kraj: Koper, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na okus in na to da veš vse sestavine (torej brez konzervansov in ostalih aditivov) se izplača, če pa računaš vložek od semen do plodov ter vse delo- je tista v trgovini bistveno cenejša.
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jan24



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 20:07
Prispevkov: 186
Kraj: Koper, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 14:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi jo pa delamo takole:

1. Sveže paradižnike prerežeš na pol in stisneš ven semena.
2. Daš v lonec ter dodaš kar želiš (papriko, jajčevce, čebulo, čili, baziliko, olje, sol...).
3. Kuhaš da se paradižniki zmehčajo, odliješ odvečno vodo, da je bolj gosta.
4. Zemlješ (mi imamo ročno mašinco, ki ločuje olupke in semena ven).
5. Vse ponovno dobro prevreš in vrelo preliješ v kozarčke ter jih dobro zapreš. Kozarčke je nato potrebno dobro ovit, da se počasi hladijo vsaj 3 dni.

Taka "šalša" nato zdrži 2-3 leta.

Količina paradižnikov je (načeloma) vsaj dvakrat večja od količine nastale šalše...
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 14:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jna24 to sicer velja skoraj za vsak produkt, da je tvoj bolj varen, načelom bolj zdrav ipd. A ne moreš vse proizvajati.
Vprašanje je ali je tisto iz trgovine v redu oz. ali izpolnjuje osnovne pogoje, pogledaš ceno in to je to.

Mi ekonomsti vedno gledamo, če ni izpolnjen prag donosnosti sploh ne greš v biznis. Cool Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 14:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko napišeš še količine. Smile

Npr. na 10 kg paradižnika koliko damo, to kar si napisal "papriko, jajčevce, čebulo, čili, baziliko, olje, sol..."

lp
sabur
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jan24



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 20:07
Prispevkov: 186
Kraj: Koper, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 14:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točne količine ne vem povedat, mi imamo osnovno enoto- en velik lonec in vanj damo po občutku- malo poiskušaš in vidiš kaj je boljše. Pri nas na en lonec prideta dve čebuli (če je velika samo ena), dve papriki (če je velika samo ena)... lahko pa namesto paprik daš jajčevec...

Ostalo pa spet lahko ocenim le na praktičnem primeru, veliko stvari (npr.: bazilika, čili in sol) so stvar okusa vsakega posameznika.
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 16:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po pravici povedano, jaz je ne delam. Dokler na etiketi kupljene preberem: "paradižniki, sol" potem mi je ok in svoj čas raje preživim na plaži ali na ležalniku s knjigo v roki, tako ali tako je že itak na vrtu veliko dela. S šalšo je veliko več dela kot z marmelado in predvsem več packanja pa tisto čakanje čez noč, da se loči masa in voda mi je tudi šlo vedno na živce.
Viške paradižnikov pa olupim in narežem v vrečke, na vrh narežem baziliko in dam v skrinjo. S tem pa dela skorajda ni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jan24



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 20:07
Prispevkov: 186
Kraj: Koper, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 18:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dela je res veliko, vendar okus tiste soli in paradižnikov ni nikoli enak... tudi če gledaš, da za predelavo grejo po večini škart paradižniki, ki so bili veliko bolj škropljeni kot domači...
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 20:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, meni je všeč gosta omaka s koščki paradižnikov tako da mi je, če primerjam domačo šalšo in kupljeno, boljša kupljena. Da je narejena iz ostankov se ravno ne strinjam, špricani pa seveda so veliko bolj kot domači.
Boljši od kupljene pa so narezani odmrznjeni paradižniki.
Še boljši pa sveži. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
potonka



Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07
Prispevkov: 1421
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 21:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja , se strinjam s tabo , meni je tudi ljubše poležavanje na morju kot kuhati šalšo, no sicer je pa še nikoli nisem niti probala , naredim pa podobno s paradižniki kot ti.V zmrzovalnik leti vse po vrsti , brez kuhanja in blanširanja enostavno in hitro.
Občudujem pa tiste pridne ki kuhajo šalšo in sebe , saj je pasje vroče.
_________________
Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2009 20:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

potonka je napisal/a:
Garden-ja , se strinjam s tabo , meni je tudi ljubše poležavanje na morju kot kuhati šalšo, no sicer je pa še nikoli nisem niti probala , naredim pa podobno s paradižniki kot ti.V zmrzovalnik leti vse po vrsti , brez kuhanja in blanširanja enostavno in hitro.
Občudujem pa tiste pridne ki kuhajo šalšo in sebe , saj je pasje vroče.


Ma kaj si ne kupite oz. uporabite Alu Guss posodo in zmiksate paradižnike vanjo ter pustite, da se kuha samo - pridete kontrolirati le, če se je plošča ugasnila ali če je že končano kuhanje ? Question

- Zadeva je simple 'kot pasulj', le v kozarce jo je pa potrebno spraviti, to je pa res ....
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2009 20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imaš kakšen link in ceno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2009 07:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur je napisal/a:
Imaš kakšen link in ceno?

Ma ne rabiš linka, sedaj npr prodajajo tako posodo menda tudi v Hoferju in niti ni tako draga - le indukcijskega kuhalnika ne smeš imeti...
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2009 07:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kaj ne smem imeti? Smile
lahko prevedeš za moške razumljiv jezik. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2009 07:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur je napisal/a:
kaj ne smem imeti? Smile
lahko prevedeš za moške razumljiv jezik. Smile


Ma saj si ti uporabil besedo 'link', a ne?
Oh, ti moški....
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2009 07:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur je napisal/a:
kaj ne smem imeti? Smile
lahko prevedeš za moške razumljiv jezik. Smile


Oprosti, no, jutro je tudi zame danes malo čudno - imaš ZS...
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
emkey



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 14:16
Prispevkov: 302
Kraj: Spodnji F*kovci

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2009 08:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur je napisal/a:

Mi ekonomsti vedno gledamo, če ni izpolnjen prag donosnosti sploh ne greš v biznis.

Potem lahko 'domačo rastlinsko štacuno' kar zapreš, ker ekonomike ni. Laughing
Edini plus je, da veš kaj ješ. In to je k' mastercard. Priceless. Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Agava



Pridružen/-a: 29.05. 2008, 11:06
Prispevkov: 388
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2009 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čao,

jaz pa zadevo kar poenostavim. Vzamem zelenjavo z vrta - čebula, paradižnik, korenje, bučke in na koncu paprika .... zmiksam, dobro prekuham in minimalno začinim (raj še potem, ob kuhanju) in dam zmrznit v velikem pekaču. Zmrznjeno razrežem na kose in posamezne zapakiram v vrečke in nazaj v skrinjo. Super zadeva, kot samostojna omaka z malo smetane ali kot zelenjavni dodatek od rižot do juh, mesnih omak...
No, priznam , da lanska kombinacija ni bila toliko slastna, sem dala preveč paprike in je bilo že kar malo osladno. ampak smo vseeno vse pojedli.

Čeprav to ni ravno vkuhana salsa, je ravno tako dobro. Me pa mika, da bi enkrat poskusila tole zadevo, ker imamo pri nas te reči zelo radi. Zaenkrat smo vkuhavali samo paradižnik... res se cenovno ne splača, ampak je tako dober..... uf, se mi sline cedijo. Jaz ga včasih jem kar samega...ali namažem na sveže pečen kruh....
_________________
Lep pozdrav, Agava.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2010 14:55    Naslov sporočila: Recept šalše - dodatna vprašanje Odgovori s citatom

Imam vprašanja pri 1. in 4. točki:

1. Katero sorto (verjetno so to pelati) dajaš?
2. Kje si kupil strojček, je to uni navaden ročni mlinček za pasiranje? Imaš kakšno sliko? Lahko svojega slikaš in mipošlješ sliko. Smile

jan24 je napisal/a:
Mi jo pa delamo takole:

1. Sveže paradižnike prerežeš na pol in stisneš ven semena.
2. Daš v lonec ter dodaš kar želiš (papriko, jajčevce, čebulo, čili, baziliko, olje, sol...).
3. Kuhaš da se paradižniki zmehčajo, odliješ odvečno vodo, da je bolj gosta.
4. Zemlješ (mi imamo ročno mašinco, ki ločuje olupke in semena ven).
5. Vse ponovno dobro prevreš in vrelo preliješ v kozarčke ter jih dobro zapreš. Kozarčke je nato potrebno dobro ovit, da se počasi hladijo vsaj 3 dni.

Taka "šalša" nato zdrži 2-3 leta.

Količina paradižnikov je (načeloma) vsaj dvakrat večja od količine nastale šalše...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jan24



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 20:07
Prispevkov: 186
Kraj: Koper, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2010 16:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uporabljam načeloma vse paradižnike, najbolj primerni so pelati.
To je navadna ročni strojček za mletje, ki izloča olupke in semena. Trenutno ni sestavljen, tako, da ga bom fotografiral ko bo. Ti pa res odsvetujem nakup avtomatičnega, saj če ne kupiš ravno profesionalnega naredi več dela kot koristi (preverjeno)!
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.