Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Šalša
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2011 11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S čim pa pasiraš?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
wizzadoo



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14
Prispevkov: 55
Kraj: Portorož

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2011 12:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi šalšo ne vlagamo v kozarce na koncu, ampak sam počakamo da se mal ohladi, damo v jogurtove lončke in v skrinjo ... 1 leto sigurno traja, kaj več pa nam ne ostane Smile

Danes pa se kuha pikant šalša, na ene 2l kolkor bo na koncu pršlo ven je šlo kar 8 čilijev Smile (1x Naga Morich, 2x habanero red, 1x habanero orange, 1x calabrese tondo, 2x hungarian yellow, 1x nek madžarski) Smile
_________________
"When you lend a penny, people steal your wallet!"
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2011 13:08    Naslov sporočila: Pasiranje Odgovori s citatom

No, če mene vprašaš, jaz imam že tretje leto eno super pasirko za paradižnike, podobno flajš mašini, kjer zgoraj notri filaš mehke paradižnike s semeni in kožami vred, melješ, nato ti lupine in semena meče na en kup, spodaj pa teče ven dobesedno spasirana mezga. Bom poslikala ali pa poizkusila dati link do slovenskega proizvajalca.

Na isto mašino spasiram tudi podušene breskve ali marelice za marmelado, ker moji vnuki ne smejo notri videt kožic Wink
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2011 13:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se priporočam za kakšno sliko.
Ravnokar sem videla v katalogu Mercator tehnika eno električno pasirko ampak je okoli 80€.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2011 13:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja, takšen model imam:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2011 20:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kam pa meče olupke in seme?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 08 Avg 2011 08:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kontra smer od salse.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05
Prispevkov: 663

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2011 12:50    Naslov sporočila: recept Odgovori s citatom

Jaz pa šalšo naredim takole. Na olivnem olju prepražim čebulo in česen dodam na četrtine narezane paradižnike, papriko, malancane, peteršilj,... vsakič drug dodatek, prevrejem spasiram, malo solim. Nalijem v kozarce ali Frucktal steklenice, od zgoraj zalijem z oljem in zaprem. Uporabim za omake - zrezki, sarma, segedin golaž, bograč, testenine, tortilje, filana paprika,.... lp Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Lana



Pridružen/-a: 13.02. 2008, 18:57
Prispevkov: 659
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2011 20:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem mislila, da bo veliko receptov, hehe. NO, jaz vlagam paradižnike v kozarce, ker mi iz skrinje niso tako dobri.

Samo paradižnike vlagam tako, da jih poparim, da gre lupinica enostavno proč, jih narežem na pol ali na četrt, nič ne dam pešk proč, samo muho in potem kuham nekaj časa, da se zmehča, zmeljem kar s paličnim mešalnikom, povrem toliko, da ni več pene (jo dol jemljem vmes), kar nikakor ne traja tri ure, še eno uro ne, cel postopek traja eno uro z lupljenjem vred, če je za dva velika lonca paradižnikov. Aha, dam zraven še malo soli in če če imam kaj zraven, npr. baziliko, ali tudi ne. Potem pa to odvisno od količine dam vret v lonec z vodo (če jih je manj) ali pa v pečico za pol ali eno uro, odvisno do velikosti kozarcev, p apustim potem v loncu ali pečici, da se ohladi.

Če delam bučke, je postopek podoben. Prepražim česen da zadiši, dodam na kocke narezane bučke, ko so še na pol trde dodam paradižnik, olupljen in na kocke narezan in to dušim, da se paradižnik razpusti. Seveda prej dodam sol, na koncu pa pateršilj. Vse skup dam v kozarec in vrem zaprtega še pol do eno uro, odvisno od velikosti, za vsak deci prostornine približno 10 minut.

Če delam kumare, popražim kumino in gorčična semena, včasih koriander, pač kam imam pri roki, dodam na kocke narezane kumare, če imam še karkoli za zraven dat (brokoli, cvetačo, prej malo pokuham in dam zraven), olupljen in na kocke narezan paradižnik, solim, dodam curry in chilly, ko še ni čisto mehko odstavim, dam v kozarce, paradižnik mora prekrivat zelenjavo in vrem spet enako dolgo kot bučke.

Včasih naredim mešanico pražene čebule, paprike in paradižnika. Včasih dodam tudi korenje, odvisno kaj imam na vrtu, na koncu pa paradižnik, solim, začinim (meni h korenju paše koper, ali peteršilj, h papriki pa zelena in česen pa šetraj in peteršilj), dam v kozarce, vrem potem kot zgoraj napisano pri bučkah.

Vsi shranki s paradižnikom morajo biti čez zimo v kleti, ne smejo biti na toplem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2011 08:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živio, enako mašinico kot jo je prikazal Sabur sem letos nabavila. odločila sem se za pasirko iz trde plastike (cca 25E). mašinica ne melje, pasira paradajze in ločuje narejeno. odlična zadeva. gostota mezge, katero hočeš pripraviti na tak ali drugačen način je zelo odvisna od kvalitete paradajza. ugotovila sem, da je najboljši paradajz še vedno volovsko srce in pelati, katere italijani uporabljajo za sušenje (kako se imenujejo ne vem). zelo, zelo sta mesnata, zaradi tega imata manj vode, zaradi tega se manj časa kuhata, zelo ukusna sta in zaradi tega meni najboljša. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Demetra



Pridružen/-a: 02.03. 2011, 19:59
Prispevkov: 259
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2011 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred nekaj dnevi sem selala salso po receptu, ki ga je zapisala Darso.
Prevladoval je paradižnik, namesto peteršilja pa sem dodala baziliko. Za pikanten okus še en manjši feferon. Pasirala nisem, ampak sem samo dobro zmiksala s paličnim mešalnikom. Odlično je.

Čez nekaj dni pa še druga runda.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2011 07:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Del letošnjega arsenala: Smile

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dodo



Pridružen/-a: 15.01. 2010, 13:46
Prispevkov: 213
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2011 11:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Evo tudi mene in moj recept:
Na srednji slikici se sicer bolj slabo vidi strojček za pasiranje.
Lani sem naredila posebej šalšo iz vseh rumenih in posebej iz vseh sort rdečih. Ker je bila precej gosta sem v kozarce dajala malo rumene, malo rdeče. Za videt je nekaj posebnega, ko pa zmešaš k ostali hrani se ne vidi razlika.
Moj postopek pa je sledeči: zmiksam paradižnike, dam v vreče iz blaga in pustim čez noč, da odcedi, potem prekuham, solin in vložim nekaj kozarcev, potem dodam baziliko in spet vložim v nekaj kozarcev, potem dodam preprežene, na drobno zrezano mešanico (bučke, paprika, malancani oz. kar imam na razlogo) in dodam še ostala zmiksana zelišča -(čebulo, česen, šetraj, peteršilj, origano, ....) in spet v par kozarcev. Na koncu pa
pustim malo in dodam pekočo papriko. Toko dobim iz enega kuhanja različne mešanice. Ta z vso ostalo zelenjavo je zelo praktična pri hitrih kosilih. Skuhaš pašto ali riž ali piro in ko je kuhano zmešaš kar mrzlo konzervo. Je res, da je cel dan packanja, ampak vsakič, ko odprem kozarec, si rečem: Ke dobro!
_________________
http://dodvori.blogspot.com
http://dodo.mojalbum.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2011 11:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dodo

mene rumeni (brez rdečih) ni prepričal, ker je preveč prazen okus.
Moram pa priznati da imaš precej dela dokler to spraviš vse skupaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
wizzadoo



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14
Prispevkov: 55
Kraj: Portorož

PrispevekObjavljeno: 13 Sep 2011 16:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

+ = zmaga
_________________
"When you lend a penny, people steal your wallet!"
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
valter



Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20
Prispevkov: 1122
Kraj: Kras

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2013 06:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy Tako , paradajzi so zreli in začenjamo z kuhanjem Very Happy ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tigrček



Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32
Prispevkov: 359
Kraj: videm dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 14 Avg 2013 10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tam v kozarcih pri saburju sem videl,da niso polni, a je vseeno ali naplniš kozarec do vrha ali ne, ali daš na vrhu olivno olje, ali potem ko omako , salso vliješ v kozarec to še kaj pasteriziraš, da se mi ne bo kaj pokvarilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2014 12:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos se nam je super izšlo z zalogami šalše. Danes sem odprla zadnji kozarec Wink .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.