Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Šalša
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2011 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsak dan imamo vse večje število sort paradižnikov.
Je kakšna vodilo kako vedeti katere paradižnike in v kakšni kombinaciji izbrati za paradižnikovo mezgo.
vemo da so najbolj primeri pelati a recimo v kombinaciji s Black from Tula bi šli v kakšne razmerju?
Ima slučajno kdo kakšne izkušnje?
Kako se odločate katere boste dali notri?

Jaz sem lansko leto vse kar je prišlo pod roko, ne glede na sorto dal in je bilo izredno dobro.
to je kar sem lansko leto uspel testirati.
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2011 07:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pazim, da ni notri preveč 'kislih' sort - šalša naj bi bila bolj sladka, pravi moj mož.
In seveda, naj bo rdeče barve, saj tista rumena ni šla nobenemu najbolje...
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2011 07:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se pravi, samo da je rdeče. Very Happy
bom tudi sam malo testiral. Namreč še večje problem imam pri pripravi pekoče mezge.
Nikoli ne veš katera paprike je koliko pekoča in kako bo efektirala na cel mix.
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2011 08:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur je napisal/a:
Se pravi, samo da je rdeče. Very Happy
bom tudi sam malo testiral. Namreč še večje problem imam pri pripravi pekoče mezge.
Nikoli ne veš katera paprike je koliko pekoča in kako bo efektirala na cel mix.


Pekoča mezga ti kar 'ratuje', se vidi, ker si za hece... Smile
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2011 08:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nadina

a hočeš povedati da se ne morem zbrati in zresniti, ker sem nafilan s chilijem in nikakor usta zapreti. samo še zrak lovim in se smehljam, da mine pekočost. Smile Laughing

Ala prilezi v dolino, da napravimo "exchange" semen.
_________________
Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2011 13:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Question Vprašanje: Question

V času dopusta bi lahko organiziral, da bi mala pobirala paradižnike a ona nima volje da bi se ukvarjala z izdelavo šalše.
Zanima me ali bi kaj bilo čutiti na kvaliteti šalše, če bi zmrznili paradižnike (v hladilni skrinji)
in po 2 tednih jih otoopili in prekuhail tako kot bi sicer sveže ter napraivili šalšo?
Je kdo kdaj poskušal?

Na ta način bi rešil vse moje paradižniki od propada v času 2 tedenskih počitnic.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2011 13:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko paradižnik odmrzneš, dobiš ven en voden zmazek. En kup vode in malo bolj odebeljeno lupino.
To bi bilo verjetno bolj za kečap ali koncentrat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2011 13:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm. Sad
Ode moj plan, da grem na dopust in ne izgubim paradižnikov za šalšo. Sad
Ima kdo kakšen plan kako obvarovati paradižnike za 2 ali celo 3 tedna?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2011 14:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz ti predlagam, da poskusiš, mogoče pa bo šlo. Boš pa moral dodati malo tiste vode, ki se nabere pri odtaljevanju sicer bo pregosto. Verjetno je odvisno tudi od sorte paradajza. Ker se spomnim, da se leta nazaj, ko sem imela samo pelate in volovsko srce, to ni dogajalo tako zelo očitno.

Sicer pa je najboljši nasvet ta, da na dopust ne hodiš poleti. Wink
Sploh nam, ki imamo morje pred nosom, res ni treba rinit na dopust takrat kot vsi ostali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2011 14:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja

zakaj dodati vodo, ker bo itak preveč vode?
Po dosedanji praksi pa delam šalšo iz MIX sort, ker nikoli ni ene toliko da lahko naberem 2-3 kištre. Smile

Kar se tiče ideje da ne grem na dopust stran od hiše pa je vedno veljalo, da so z morja tekli v hrbi in uni s hribov pa romali v morje. Nikoli prav, vedno hočemo kontra. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2011 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nikoli želela v hribe... Laughing

Dodaš vodo, tisto, ki nastane, ko se vse skupaj odtali. Sicer ostane res malo paradižnika. Meni se je lani praktično vse "meso" spremenilo v vodo.
Mogoče pa bi uspelo, če bi dal v lonec kar zmrznjene in počasi topil.
V glavnem - preizkusi in javi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2011 14:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja je napisal/a:
Nikoli želela v hribe... Laughing

Ti si čudna. Smile
Zato se jaz družim s teboj, sorodne duše. Laughing

Garden-ja je napisal/a:
Mogoče pa bi uspelo, če bi dal v lonec kar zmrznjene in počasi topil.
V glavnem - preizkusi in javi.

Lahko bi tako.
Se pravi dal zmrznjenje direkt v posodo in kuhal, potem ocedil odvečno vodo in kar ostane pasiral potem še enkrat malo kuhal, da gre odvečna voda in to je to.
Tako sedaj počnem z svežimi paradižniki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2011 14:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja ampak verjetno ti bodo spustili ogromno vode. Te ne odlij vse ampak pasiraj vse skupaj. Se bo že kasneje pokuhala.
Jaz sem jih zamrznila nakockane v vrečkah in potem je v vrečki ostala praktično samo voda. Tudi če sem vse skupaj dala v ponvico in kuhala, se ni zgostilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2011 14:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja

paradižniki že sveži pustijo precej vode ko prvič narežeš na kose in kuhaš pred paspiranjem. Zato moraš 2 uri čakati da se ocedi.
Ko zmrzne v hlad.skrinji pa bo še več vodnato tako da ne vidim smisel pri dolivanja.
Pri prokuhavanju bo res šlo nekaj vode ven a vseeno je bo preveč.
Ma bom dal 4-5kg za test, če mi znese in poskusil, če nič drugega.

Question Vprašanje: Question
Kaj pravite v temnem prostoru koliko dni bi zdržali paradižniki, da jih lahko potem uporabil za šalšo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2011 15:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma ne dolivat, ne odliti vse!
Sicer pa preizkusi, boš potem poročal, kako gre.

Glede shranjevanja zrelega pa ne vem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2011 21:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, meni se zdi, da bi iz zmznjenih paradižnikov še lažje skuhal gosto mezgo, ker se tekočina res iz njih hitreje in bolj odcedi kot iz surovih. Meni je kar malo žal, ker verjetno zavržem kar precej vitaminov in še česa, ko kuham mezgo. Očiščene in semen iztisnjene paradižnike dam v velik lonec (25 litrov), segrejem do vretja in odklopim, ter pustim do drugega dne, da se ohladi in potem bistro tekočino enostavno odcedim, preostanek pa zmeljem skozi pasirko, da ostane lepa gosta kaša, olupki seveda gredo stran in tudi preostala semena. To kašo potem še enkrat skuham, osolim, sladkam in nalijem v kozarce za vlaganje ter še enkrat pasteriziram in shranim. Bi rekla, da od količine svežega paradižnika ostane mogoče kakih 10 % ali še manj, ostalo je tekočina, semena in olupki. Ampak notri je likopena da je joj, kot berem, pa je ravno kuhan najbolje koristen telesu.
Drugače pa s paradižnikom, papriko, korenčkom, česnom in sveže luščenim fižolom delam t.i. bolgarsko solato, tu pa paradižnikov sok nadomesti tekočino, ki jo sicer dodajamo pri drugih slano kislih zimskih shrankih. Ta solata je fenomenalna in če kdo želi recept, ga bom dodala v receptih.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2011 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Od srca hvala Marija za delitev tega mnenja.
Pravijo ne glede na vse tehnološke prednosti ipd. je mnenje soseda pri nakupu eden od najbolj odločujočih faktorjev.
Sam bo dal 5-10kg v skrinjo in potem iz tega naredil šalšo tako da bom lahko videl razliko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2011 15:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MARIJAV je napisal/a:

Drugače pa s paradižnikom, papriko, korenčkom, česnom in sveže luščenim fižolom delam t.i. bolgarsko solato, tu pa paradižnikov sok nadomesti tekočino, ki jo sicer dodajamo pri drugih slano kislih zimskih shrankih. Ta solata je fenomenalna in če kdo želi recept, ga bom dodala v receptih.


MARIJAV, prosim, če lahko napišeš recept za bolgarsko solato!
Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2011 16:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabur, boš kaj poročal o rezultatih?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2011 08:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Garden-ja

še zbiram paradižnike, ker mi bolj počasi dozoreva.
Ne splača se mi zaradi 1-2 kišt mazat kuhinje.
Po mojem po jutrišnjem bo že stekla akcija. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.