|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 13 Apr 2011 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Vsak dan imamo vse večje število sort paradižnikov.
Je kakšna vodilo kako vedeti katere paradižnike in v kakšni kombinaciji izbrati za paradižnikovo mezgo.
vemo da so najbolj primeri pelati a recimo v kombinaciji s Black from Tula bi šli v kakšne razmerju?
Ima slučajno kdo kakšne izkušnje?
Kako se odločate katere boste dali notri?
Jaz sem lansko leto vse kar je prišlo pod roko, ne glede na sorto dal in je bilo izredno dobro.
to je kar sem lansko leto uspel testirati. _________________ Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 14 Apr 2011 07:56 Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi, samo da je rdeče.
bom tudi sam malo testiral. Namreč še večje problem imam pri pripravi pekoče mezge.
Nikoli ne veš katera paprike je koliko pekoča in kako bo efektirala na cel mix. _________________ Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
Objavljeno: 14 Apr 2011 08:13 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur je napisal/a: | Se pravi, samo da je rdeče.
bom tudi sam malo testiral. Namreč še večje problem imam pri pripravi pekoče mezge.
Nikoli ne veš katera paprike je koliko pekoča in kako bo efektirala na cel mix. |
Pekoča mezga ti kar 'ratuje', se vidi, ker si za hece... _________________ LP Nadina
http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 14 Apr 2011 08:23 Naslov sporočila: |
|
|
Nadina
a hočeš povedati da se ne morem zbrati in zresniti, ker sem nafilan s chilijem in nikakor usta zapreti. samo še zrak lovim in se smehljam, da mine pekočost.
Ala prilezi v dolino, da napravimo "exchange" semen. _________________ Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 29 Jul 2011 13:18 Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje:
V času dopusta bi lahko organiziral, da bi mala pobirala paradižnike a ona nima volje da bi se ukvarjala z izdelavo šalše.
Zanima me ali bi kaj bilo čutiti na kvaliteti šalše, če bi zmrznili paradižnike (v hladilni skrinji)
in po 2 tednih jih otoopili in prekuhail tako kot bi sicer sveže ter napraivili šalšo?
Je kdo kdaj poskušal?
Na ta način bi rešil vse moje paradižniki od propada v času 2 tedenskih počitnic. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 29 Jul 2011 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ko paradižnik odmrzneš, dobiš ven en voden zmazek. En kup vode in malo bolj odebeljeno lupino.
To bi bilo verjetno bolj za kečap ali koncentrat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 29 Jul 2011 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
Hm.
Ode moj plan, da grem na dopust in ne izgubim paradižnikov za šalšo.
Ima kdo kakšen plan kako obvarovati paradižnike za 2 ali celo 3 tedna? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 29 Jul 2011 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ti predlagam, da poskusiš, mogoče pa bo šlo. Boš pa moral dodati malo tiste vode, ki se nabere pri odtaljevanju sicer bo pregosto. Verjetno je odvisno tudi od sorte paradajza. Ker se spomnim, da se leta nazaj, ko sem imela samo pelate in volovsko srce, to ni dogajalo tako zelo očitno.
Sicer pa je najboljši nasvet ta, da na dopust ne hodiš poleti.
Sploh nam, ki imamo morje pred nosom, res ni treba rinit na dopust takrat kot vsi ostali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 29 Jul 2011 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja
zakaj dodati vodo, ker bo itak preveč vode?
Po dosedanji praksi pa delam šalšo iz MIX sort, ker nikoli ni ene toliko da lahko naberem 2-3 kištre.
Kar se tiče ideje da ne grem na dopust stran od hiše pa je vedno veljalo, da so z morja tekli v hrbi in uni s hribov pa romali v morje. Nikoli prav, vedno hočemo kontra. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 29 Jul 2011 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
Nikoli želela v hribe...
Dodaš vodo, tisto, ki nastane, ko se vse skupaj odtali. Sicer ostane res malo paradižnika. Meni se je lani praktično vse "meso" spremenilo v vodo.
Mogoče pa bi uspelo, če bi dal v lonec kar zmrznjene in počasi topil.
V glavnem - preizkusi in javi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 29 Jul 2011 14:31 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja je napisal/a: | Nikoli želela v hribe... |
Ti si čudna.
Zato se jaz družim s teboj, sorodne duše.
Garden-ja je napisal/a: | Mogoče pa bi uspelo, če bi dal v lonec kar zmrznjene in počasi topil.
V glavnem - preizkusi in javi. |
Lahko bi tako.
Se pravi dal zmrznjenje direkt v posodo in kuhal, potem ocedil odvečno vodo in kar ostane pasiral potem še enkrat malo kuhal, da gre odvečna voda in to je to.
Tako sedaj počnem z svežimi paradižniki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 29 Jul 2011 14:40 Naslov sporočila: |
|
|
Ja ampak verjetno ti bodo spustili ogromno vode. Te ne odlij vse ampak pasiraj vse skupaj. Se bo že kasneje pokuhala.
Jaz sem jih zamrznila nakockane v vrečkah in potem je v vrečki ostala praktično samo voda. Tudi če sem vse skupaj dala v ponvico in kuhala, se ni zgostilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 29 Jul 2011 14:55 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja
paradižniki že sveži pustijo precej vode ko prvič narežeš na kose in kuhaš pred paspiranjem. Zato moraš 2 uri čakati da se ocedi.
Ko zmrzne v hlad.skrinji pa bo še več vodnato tako da ne vidim smisel pri dolivanja.
Pri prokuhavanju bo res šlo nekaj vode ven a vseeno je bo preveč.
Ma bom dal 4-5kg za test, če mi znese in poskusil, če nič drugega.
Vprašanje:
Kaj pravite v temnem prostoru koliko dni bi zdržali paradižniki, da jih lahko potem uporabil za šalšo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 29 Jul 2011 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ma ne dolivat, ne odliti vse!
Sicer pa preizkusi, boš potem poročal, kako gre.
Glede shranjevanja zrelega pa ne vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 30 Jul 2011 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
No, meni se zdi, da bi iz zmznjenih paradižnikov še lažje skuhal gosto mezgo, ker se tekočina res iz njih hitreje in bolj odcedi kot iz surovih. Meni je kar malo žal, ker verjetno zavržem kar precej vitaminov in še česa, ko kuham mezgo. Očiščene in semen iztisnjene paradižnike dam v velik lonec (25 litrov), segrejem do vretja in odklopim, ter pustim do drugega dne, da se ohladi in potem bistro tekočino enostavno odcedim, preostanek pa zmeljem skozi pasirko, da ostane lepa gosta kaša, olupki seveda gredo stran in tudi preostala semena. To kašo potem še enkrat skuham, osolim, sladkam in nalijem v kozarce za vlaganje ter še enkrat pasteriziram in shranim. Bi rekla, da od količine svežega paradižnika ostane mogoče kakih 10 % ali še manj, ostalo je tekočina, semena in olupki. Ampak notri je likopena da je joj, kot berem, pa je ravno kuhan najbolje koristen telesu.
Drugače pa s paradižnikom, papriko, korenčkom, česnom in sveže luščenim fižolom delam t.i. bolgarsko solato, tu pa paradižnikov sok nadomesti tekočino, ki jo sicer dodajamo pri drugih slano kislih zimskih shrankih. Ta solata je fenomenalna in če kdo želi recept, ga bom dodala v receptih. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 30 Jul 2011 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
Od srca hvala Marija za delitev tega mnenja.
Pravijo ne glede na vse tehnološke prednosti ipd. je mnenje soseda pri nakupu eden od najbolj odločujočih faktorjev.
Sam bo dal 5-10kg v skrinjo in potem iz tega naredil šalšo tako da bom lahko videl razliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 06 Avg 2011 15:50 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: |
Drugače pa s paradižnikom, papriko, korenčkom, česnom in sveže luščenim fižolom delam t.i. bolgarsko solato, tu pa paradižnikov sok nadomesti tekočino, ki jo sicer dodajamo pri drugih slano kislih zimskih shrankih. Ta solata je fenomenalna in če kdo želi recept, ga bom dodala v receptih. |
MARIJAV, prosim, če lahko napišeš recept za bolgarsko solato!
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 06 Avg 2011 16:19 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur, boš kaj poročal o rezultatih? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 07 Avg 2011 08:13 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja
še zbiram paradižnike, ker mi bolj počasi dozoreva.
Ne splača se mi zaradi 1-2 kišt mazat kuhinje.
Po mojem po jutrišnjem bo že stekla akcija. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|