Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Izdelava pripravkov

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2008 21:04    Naslov sporočila: Izdelava pripravkov Odgovori s citatom

ALKOHOLNA TINKTURA
V kozarec, ki se lahko tesno zapre, stresemo posušena ali sveža zelišča (20 dag posušenih ali 60 dag svežih zelišč). Za notranjo uporabo lahko uporabimo 40 – 45 % dobro sadjevo žganje ali vodko, pustimo stati 3 tedne nato precedimo in nalijemo v manjše stekleničke s kapalko. Ponavadi v 1 dl vode razmešamo 20 do 30 kapljic alkoholne tinkture.
Če izdelujemo tinkturo za zunanjo uporabo, uporabimo 96% alkohol, ki ga razmešamo z destilirano ali prekuhano vodo na 60-80% in ravno tako pustimo stati 3 tedne, nakar precedimo in prelijemo v steklenice.
Alkoholni izvleček lahko naredimo na enak način tudi z vinom.
Steklenice morajo biti shranjene v temnem in hladnem prostoru. Ne v hladilniku.

NEALKOHOLNE TINKTURE
Alkoholno tinkturo kuhamo v vodni kopeli (v posodi, ki je v večji posodi z vodo), posodo segrevamo, da iz alkohola spari ves alkohol. Pazimo, da nam alkoholna tinktura ne zavre. Se pravi da kuhamo na zelo rahlem ognju.

MAZILO
Potrebujemo: 6 dag belega čebeljega voska, 9 dag svinjske masti , 9 dl madljevega ali oljčnega olja.
Pripravimo 5 dl zeliščnega prevretka in ga precedimo. V posodo zlijemo 9 dl olja in mu dodamo maščobo to segrejemo in dobro mešamo, v to vmešamo zeliščni prevretek. Kuhamo tako dolgo, da vsa voda izhlapi in se zeliščni izvleček spoji z mazilno osnovo. Če kuhamo v vodni kopeli (v posodi, ki je v večji posodi z vodo), se nam mešanica zagotovo ne bo prijela dna. Pazimo, da mazila ne pregrejemo. Pozorno spremljamo, kdaj izpari vsa voda (ko ne nastajajo več mehurčki). Sedaj po potrebi dodajamo utrjevalec (na primer čebelji vosek), kuhamo in ves čas mešamo, da se mešanica spoji.
Če je mazilna osnova pokvarljiva ( na primer svinska mast), ji dodamo malo benzoina-lekarne (dišeča smola benzojevca)-kapljico na 3 dage.
Mazilo prelijemo v posodice.

Mazilo na osnovi vazelina pripravimo tako, da približno 10 minut kuhamo v 20 dag staljenega vazelina dve jedilni žlici posušenih zelišč ene vrste ali mešanice listov, korenin cvetov različnih vrst.

OLJA
Na hladno
Potrebujemo: kozarec, ki se lahko tesno zapre, oljčno olje, sveže zelišče, cvetovi, plodovi ali korenine.
V kozarec narežemo do 1/3 svežega zelišča, cvetove, korenine, plodove tako da bodo na tesno, preko prelijemo oljčno olje. Kozarec dobro pretresemo, da se zelišča namočijo v oljčno olje. Kozarec postavimo za 40 dni na sonce. Po tem času precedimo v cedilu z zelo drobnimi luknjicami ali skozi gazo. Nalijemo v temne stekleničke in spravimo v temnem prostoru.
Olja ne smemo dati v hladilnik, ker oljčno olje zmrzne.
Olje na toplo
Potrebujemo: 25 dag posušenih ali 20 dag svežih zelišč in ½ litra oljčnega olja.
Kuhamo v vodni kopeli (v posodi, ki je v večji posodi z vodo), vsaj 3 ure počasi ogrevamo. Prelijemo v gazo in dobro stisnemo (če imamo stiskalnico, lahko olje iztisnemo v njej).
Olje natočimo v manjše stekleničke.
TEKOČINE ZA IZPIRANJE RAN
Za izpiranje ran, prask, razjed, ognojkov in kožnih vnetij so primerni predvsem poparki ali razredčene tinkture.

KREME
Vroče ali hladno vlita olja lahko zgostimo s čebeljim voskom ali suhim lanolinom, dodamo še zeliščne tinkture in dobimo kreme. Za kremo zmešamo 25 g čebeljega voska z enako količino lanolina, dodam 10 dl vlitega oljčnega olja in 5 dl zeliščne tinkture, nakar to zmes dobro premešamo in stisnemo. Dobljeno nadevamo v posodice in shranimo v temnem in hladnem prostoru.

PARNA INHALACIJA
Vdihavanje zdravilnih hlapov je idealno pri nahodu, bronhialnem katarju, astmi in sinuzitisu. V ta namen damo 1 do 2 jedilni žlici posušenih zelišč v večjo skodelo ali lonec ter prelijemo z vrelo vodo. Bolnik se nagne nad posodo, se čez glavo pokrije z brisačo in soparo vdihava toliko časa, dokler prenaša vročino oziroma dokler se tekočina ne ohladi. Vsaj 30 minut po inhaliranju ne smemo stopiti na mrzel zrak.

SIRUPI
Sirupe lahko pripravimo tako, da jih kuhamo ali da jih nastavimo na sonce.
Pri kuhanih sirupih potrebujemo ½ litra poparka ali prevretka in 1 kg sladkorja ali neprečiščenega sladkorja.
V posodi pogrejemo poparek ali prevretek, dodamo sladkor, neprečiščen sladkor ali med ter mešamo dokler se ne razpusti. Ko se mešanica ohladi prelijemo v temne kozarce.

Zelišča in sladkor po plasteh naložimo v kozarec, ki se tesno zapre do vrha. Zapremo in postavimo na sonce tako dolgo, da se sladkor raztopi. Precedimo in natočimo v kozarce ter dobro zapremo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2008 06:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kosobrin, lahko rečem le hvala, ker si se potrudil. Prav bo prišlo Very Happy .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.