Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zelje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2008 06:18    Naslov sporočila: Zelje Odgovori s citatom

Zelje - Brassica oleracea L.

Receptov za zelje je veliko.
ZELJEV SOK
Iz svežih listov zelnate glave lahko s stiskanjem ali v sokovniku pripravimo svež, koncentriran sok z značilnim vonjem in plehkim omlednim okusom.
Presni sok zelo dobro deluje pri raznih želodčnih težavah, še zlasti pa je učinkovit pri zdravljenju čirov na želodcu in dvanajsterniku.

KISLO ZELJE
Za kisanje zelja si najprej zagotovimo leseno kad ali plastičen sod. Zelje namenjeno kisanju mora biti čvrsto. Zelje mora stati 2 do 4 dni, da malce oveni.
Glavicam zelja odstranimo zunanje liste in del korenine, jih operemo v hladni vodi ter razvrstimo na čisto površino.
Korenino nato navzkrižno zasekamo, v korenino vsake glavice pa nasujemo sol ter nato glave razvrstimo v kad tako, da so korenine navzgor.
Nekaj zelnatih glav, pa narežemo.
Med cele glave zelja zagozdimo naribano zelje, nekaj korenja, hren ter jabolko ali kutino.
Ko je kad polna, zelje potlačimo z deščicami ali desko, čez to postavimo ne krušljiv kamen. Nato zelje zalijemo s hladno vodo.
Za 10 kg zelja potrebujemo 25 dag soli. Toliko zelja gre v 20 litrsko kad.
Kad, ki smo ga napolnili z zeljem, pokrijemo s čistim platnom in lesenim pokrovom. Če je sod plastičen ga zapremo z pokrovom na navoj.
Zeljnico v začetku pretočimo dvakrat tedensko, nato pa enkrat tedensko, dokler se ne skisa.

DUŠENO ZELJE
Potrebujemo: 20 g olja, 50 g čebule, 15 g sladkorja, 20 dag zelja, mleta kumina, jabolčni kis.
Na vročem olju zarumenimo čebulo in sladkor, povrhu stresemo drobno zrezano zelje in malo mlete kumine, nakar posodo pokrijemo in jed dušimo do mehkega. Okus ji pred serviranjem izboljšamo z nekaj kapljicami jabolčnega kisa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36
Prispevkov: 1854
Kraj: vrhnika

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2008 16:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pomeni to, da zeljnico pretočimo ?
Ali zeljnico zamenjamo ali samo precedimo ?
_________________
babaco
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markok



Pridružen/-a: 04.12. 2008, 09:48
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2008 17:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kak pa se pretoč zelnica in zakaj to prvič slišma z ženo, pa že 20 let kisamo zelje. Tut solimo ne tolk, je pol preslano in ni dober.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36
Prispevkov: 1854
Kraj: vrhnika

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2008 19:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako vam gre kaj letos kisanje zelja od rok ?
Letos se precej pritožujejo, da se zelo kvari( mehča).
Jaz sem ga letos bolj pozno dal kisati in se še ni skisal do konca( je še hrenast), vendar sem zeljnico že pil. Mi je pa ta zeljnica dobro spucala organizem, s črevesja je odšla še velikonočna šunka in pirhi. Very Happy
_________________
babaco
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36
Prispevkov: 1854
Kraj: vrhnika

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2008 12:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot kaže nihče ne kisa zelja doma. Embarassed
Jaz sem ga letos kisal namerno napačno glede na luno, da sem videl kakšen bo, če res ne bo uredu, tako kot pravijo. Wink
In glej ga zlomka, še boljši je, kot sicer kisan pri stari luni. Very Happy Wink
Torej kisanje pri stari luni...japajade.
_________________
babaco
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2009 10:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Opažam, da ljudje jedo vedno manj kislega zelja. Tistega, ki je naprodaj v veleblagovnicah, ni vredno kupiti. Je veliko preslano, 'leseno' in še kislo tako, da ga moramo večkrat prevreti in vodo odliti. Moj nasvet je tak: zelje ali repo si sami pripravimo za kisanje. Če imamo doma pridelanega in primerno kad, ga bomo pripravili za vso zimo, tisti, ki nimajo svojega pridelka, pa ga pripravijo manj. Za kisanje zelja so najboljše stare domače sorte, niso pa primerni hibridi. Pri nas stehtamo očiščeno zelje, pripravimo 0,5 % morske soli , ga narežemo, dobro potlačimo in obtežimo s čisto krpo ter plastično vrečo z vodo, ki se kupi prav v ta namen. Glede na to kar imamo pri roki, med zelje damo tudi narezano čebulo, malo kumine, naribanega hrena, brinjeve jagode, lovorjev list, pa tudi naribano korenje in kolerabo. Zalijemo z mlačno prekuhano vodo, da prekrije vsebino zelja. Po treh tednih poberemo vodo in z njo tudi vse, kar je prišlo na površje med vretjem in ponovno zalijemo s prekuhano vodo. Tako imamo kislo zelje vse do poletja.

Prepričan sem, da je napačno, če zelje preveč solimo. Pol kilograma soli na 100 kg očiščenega zelja, je povsem dovolj . Zaradi preslanosti se iz celic izloči najbolj koristna vsebina, ostane le olesenela ovojnica, ki jo ljudje ne moremo prebaviti. Spominjam se, da smo med vojno na Kočevskem kisali zelje brez soli, ker soli ni bilo.
Že od nekdaj smo na tešče radi spili kozarec osvežujoče zelnice, ki je zelo dobro vplivala na prebavo. Še nekaj je važno za zdravje! Jesti je treba čim več presnega kislega zelja. To pa lahko le iz doma pripravljenega. Še preden se zelje dokončno skisa, ga lahko jemo. Okus mu še izboljšamo, če nasekljamo nekaj česna in malo zabelimo z oljem. To je odlična solata za mlade in stare. Pa dober tek!

Jesti ga je treba čim več presno, v solati. Zelje na tanko narežete za običajni kozarec od kumaric, ga dobro potlačite, in malo posolite Dodate, še druge začimbe, take, ki jih imate radi. Kozarec zalite s prekuhano vodo in dobro potlačite. Voda naj prekrije zelje. Pustite kje na toplem, v kuhinji. Čez tri tedne bo skisano. Če želite manj kislo zelje, ga prej vzemite iz kisanja. Priporočam uživanje presnega zelja v obliki solate. Lahko mu dodate malo česna in olja.
Tako boste imeli kislo zelje, za zdravo solato, do novega pridelka. To zelje ni tako kislo in slano, kakor tisto, ki ga kupimo v trgovini. vir: http://www.marsic-sp.si/forum/


Citiram:
Sedaj je čas za kisanje zelja. Strokovnjaki, ki pišejo, kako pripraviti zelje za kisanje, priporočajo 2 in več odstotkov soli. Sam imam svoje kislo zelje vse leto in je spravljeno v prostoru z običajno temperaturo. Postopoma sem znižal količino soli na 0,5%, to je pol kilograma na 100 kg zrezanega zelja. Letos sem dal kisati brez soli. Zelje je že primerno kislo in ni mehko ali sluzasto. Res pa sem moral kad zaliti s prekuhano vodo, da je prekrila zelje. Sol povzroči, da zeljne celice izločijo vsebino, ki ima največjo vrednost in ta plava v tekočini. Ostane lesna ovojnica, za katero pa človek nima encima, da bi jo razgradil. vir: http://www.marsic-sp.si/forum/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36
Prispevkov: 1854
Kraj: vrhnika

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2009 17:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Polna luna je mimo, gremo ribat zelje. Wink
_________________
babaco
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
herman



Pridružen/-a: 23.04. 2010, 18:33
Prispevkov: 381

PrispevekObjavljeno: 29 Maj 2010 18:12    Naslov sporočila: kislo zelje Odgovori s citatom

Spraševali ste kaj pomeni da na začetku pretočimo zeljnico 2 x tedensko, kasneje pa 1 x tedensko.Kosobrin je verjetno imel v mislih posebni kisanje zelja v PVC posodi z navojem-kar pomeni, da se zelje kisa pod pritiskom.Ko kvasovke začnejo delovati, se sod-PVC posoda na navoj napihne in potem kvasovke ostanejo brez kisika...dobro je, če ima ta posoda spodaj pipico, da zeljnico stočimo v drugo posodo in jo zgoraj vrnemo v sod...tako mešamo koncentracijo soli, istočasno pa z odpiranjem zgornjega pokrova dodajamo kisik in kvasovke zopet zaživijo, sod se zopet napihne, pa spet pretočimo, ........Predvsem le tak način kisanja dosti bolj higieničen, saj ni treba tistih pen okrog po škafu brisat (brrrr)-to je zaprt sistem.Jaz sem kisal tako in je voda-zeljnica dosti bolj bistra kot v škafu in okus zelja je meni dosti boljši.Jaz dodam zelju samo stroke česna poper in sol.Kisam pa polovične glave z izrezanim korenom, ker se hitreje skisa kotr cele glave.Polovične glave lahko lepše razporediš kot cele , če rabiš za sarmo so listi dovolj veliki, če rabiš za jot, pa polovične glave narežeš z nožem (no jaz tako delam)
Nekateri ste omenjali, da ima zelje okus-vonj po hrenu- to je že pokvarjeno zelje-tega vonja v kislem zelju naj ne bi bilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 29 Maj 2010 18:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Herman, ti torej narezanega zelja sploh ne kisaš? Ampak kar polovičke, ki jih režeš potem - sem prav razumela?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36
Prispevkov: 1854
Kraj: vrhnika

PrispevekObjavljeno: 29 Maj 2010 18:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hrenast rečemo zelju ki še vre in nikakor ni pokvarjen, takrat še malo peče.
_________________
babaco
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
herman



Pridružen/-a: 23.04. 2010, 18:33
Prispevkov: 381

PrispevekObjavljeno: 29 Maj 2010 19:19    Naslov sporočila: zelje Odgovori s citatom

prav si razumela, ne režem-kisam polovice
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 29 Maj 2010 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pri nas kisamo bolj malo, 60l in to nekaj celih glav praznine pa napolnimo z narezanim. Dodamo sol, celi poper in kutino, do zdaj je bilo vedno zelo dobro.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Demetra



Pridružen/-a: 02.03. 2011, 19:59
Prispevkov: 259
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2011 20:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos mi zeleno zelje zelo dobro uspeva, zato ga nameravam (prvič Embarassed ) naribanega kisati. Ne vem, če je moja sorta (najbrž hibrid) optimalno primerna za kisanje, vendar bom poskusila s kakšno 20 litersko kadjo. Moram jo še kupiti.

Zanima me: kdaj vi pričnete s kisanjem zelja? Kakšne so vaše izkušnje glede tega?

Sedaj je zagotovo še prezgodaj, saj bi po kisanju težko zagotovila temperaturo za shrambo med 4°C do 8°C. Kaj pa septembra? Kisanje bi bilo dokončano v oktobru in takrat bi nizko temperaturo v kleti že lahko zagotovila.

Nekaj zeljnih glav imam namreč že sedaj blizu končne velikosti (so zares velike in povsem kompaktne) in se bojim, da bodo pričele pokati.

Pa hvala za vsak dober nasvet! Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33
Prispevkov: 458

PrispevekObjavljeno: 15 Avg 2011 15:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla demetra prinas ga kisamo ob stari luni zdaj je še prezgodaj za kisanje vsaj en mesec še počakaj nič nebo narobe če malo razpokajo glave .Če boš pazljivo prebrala nasvet od kosobrina ga boš imela dovolj in pravičas kislega.Prinas ga vsako leto skisamo okrog 250 litrov.Smo veliki ljubitelji zelja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Demetra



Pridružen/-a: 02.03. 2011, 19:59
Prispevkov: 259
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 15 Avg 2011 16:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vodenka, hvala. S kisanjem bom vsekakor počakala vsaj še kakšen mesec, saj se večji del zeljnih glav še pridno debeli. Ziher - je ziher! Bomo pa do takrat pojedli več sladkega. Pa kakšen zeljni zavitek nam tudi tekne. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
pika1



Pridružen/-a: 17.08. 2011, 10:43
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2011 11:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo, sem nova na vaše forumu in mi je zelo zanimiva stran.
Bi pa podala svojo izkušnjo s kisanjm zelja ali repe. Večino ga zribamo, solimo in skisamo v velikem čebru, nekaj pa tudi na takle način. Če se mi pa kaže, da bo kaka glava počila jo odrežem, naribam in posolim, pet minut pustim in napolnim kozarce za vlaganje, dobro potlačim, da pride na vrh voda in da ni vmesnih prostorov z zrakom in dobro zaprem, napolnjeno je prav do vrha kozarca. Kozarce zložim v plastično posodo in zalijem z vodo, da je kakih 5-10 cm vode čez kozarce in pustim 3 tedne, da skisa, nato jih poberem iz vode, obrišem in zložim na police. Tako kisano zelje, lahko tudi repa počaka do naslednje sezone.
Trenutno se mi kisajo dvakrat po pet kozarcev.

Tako, da se da porabit res vsako glavo sproti in ne čakat, da gre v nič.
Baje se tako lahko kisa tudi ohrovt, nisem pa še probala

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2011 11:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pika1, hvala za tale recept. Sigurna sem, da bo prav prišel marsikateremu vrtičkarju, ki nima zelja za cel čeber.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Demetra



Pridružen/-a: 02.03. 2011, 19:59
Prispevkov: 259
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2011 14:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelje kisam prvič in držim pesti, da bo uspelo. Zaenkrat ni videti, da bi se že kaj kvarilo.Kisam le ribano zelje.

Jutri bo štiri tedne, odkar sva ga naribala v kad. Kisanje poteka, saj je zeljnica že malo kisla, dobro pitna, torej bo najbrž čez dva tedna tudi zelje že dovolj kislo, da lahko kad prestavim na hladnejše mesto.

40 l kad (po tlačenju se je nivo zelja od 3/4 kadi znižal na 1/2)


Površina s smetanasto prevleko kvasnic


Smetanasto prevleko kvasnic sproti odstranjujem


"Zelhana" svinjska krača že čaka, da stopi noter. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jasminka



Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40
Prispevkov: 1314
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2011 16:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa zelje kisam samo 3 - 4 tedne. Ta čas ga pustim pri miru, samo vodo dolivam v zgornji obroč ob pokrovu, da ni brez nje. Po tem času odstranim nekaj motne vode na vrhu in jo nadomestim z mlačno vodo. Kad dam v hladnejši prostor in zelje je uporabno za jesti. Čiščenje nato ponavljam na teden do 10 dni.
_________________
Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Demetra



Pridružen/-a: 02.03. 2011, 19:59
Prispevkov: 259
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2011 16:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da zaključim svojo nadaljevanko o prvem kisanju zelja:

-po 5 tednih sem ga danes odprla!

Zelje je dovolj kislo, čisto in nikjer skvarjeno, čvrsto in okusno. Takoj sem ga sprobala kot segedin golaž. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.