Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zelje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2011 17:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čestitke in dober tek Exclamation
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ZDEZGO



Pridružen/-a: 19.01. 2011, 22:38
Prispevkov: 7
Kraj: ZAGORJE

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2011 19:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pri nas je že tudi kislo. Vendar pa ga mi sedaj nič več ne obtežujemo s kamnom, ampak z vrečo vode. Ta se zelo lepo prilega posodi in tako nam zelja ni treba prati. Enostavno dvignemo vrečo, jo preložimo v posodo in vzamemo zelje.
_________________
ZELENKA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2012 20:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tagetes je napisal/a:
Za kisanje zelja je 2% soli na čisto težo zribanega zelja.
Zelo uspešen postopek kisanja zelja je v vrečah za smeti. Pri nas kisamo zelje nekako 4 do 5 kg naekrat, tako se bolje drži.
Postopek je naslednji:
vzamem 10 litrsko plastično vedro, ki ga oblečem z notranje strani s 30 l vrečo za smeti, že iz vizuelnih razlogov vzamem vedno belo, v vrečo natlačim kakšne 4 do 5 kg zribanega in posoljenega zelja tako, da pride tekočina na vrh. Zelje zaprem z dvojno vrečo za smeti, v katero nalijem cca 1 in pol litra vode, v katero dodam žlico soli, vrečo z vodo zavežem, drugo vrečo poveznem čez rob vedra. Pa v temno klet in po treh tednih je zelje skisano.


metuljc je napisal/a:
Tagetes, pa so te vreče iz materiala, ki je sprejemljiv za stik s hrano? 50 kg vreče za kisanje zelja (namenske) so nekje okoli 70 centov, so iz močnega materiala, ki je primeren za stik z živili.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2012 00:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kisanje zelja ni preprosto, kot si nekateri mislijo, zelje-sol-zelje-sol-obtežitev-skale in adijo...potem pa se začne, rečeno je od 10-25% (imel okoli 20%) teža na desko, ampak če daš preveč ni vredu, če je premalo spet ne, slučajno sem včeraj videl, da se ob pritisku na skale dvigajo mehurčki to bi znalo poment, da zelje ne bo vredu, soli sem dal 2%, zelje ima kisel vonj in, ko sem ga probal se mi zdi vredu, če ima kdo izkušnje, kaj je bilo s temi mehurčki, rečeno je, da se potem težo zmanjša to sem slišal od doktorja http://tvslo.si/predvajaj/gost-dr-janez-hribar-kisanje-zelja-in-priprava/ava2.149856082/
imam pa še eno posodo, letos to prvič počnem, in prvič kisam-o v plastičnem sodu, včasih se je kisalo v kadi in se ni videlo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2012 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas že vrsto let kisamo polovičke zeljnih glav tako, da jih posolimo, naložimo v vrečo za zelje (dvojno za vsak slučaj), gor nalijemo vodo, da prekrije glave, zavežemo notranjo vrečo čisto do vode, še zunanjo zavežemo in nič ne obtežujemo, le pokrijemo posodo, da je tema notri. Vedno se nam krasno skisa, letos je posebej dobro, ker sem ga solila jaz in to manj, kot je prejšnja leta delal mož Wink . Nič ga ni treba prati, to je najboljše. Vzamem ven pol glave, narežem, skuham, popražim na česnu in čebuli in to je to.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2012 13:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MARIJAV je napisal/a:
Pri nas že vrsto let kisamo polovičke zeljnih glav tako, da jih posolimo, naložimo v vrečo za zelje (dvojno za vsak slučaj), gor nalijemo vodo, da prekrije glave, zavežemo notranjo vrečo čisto do vode, še zunanjo zavežemo in nič ne obtežujemo, le pokrijemo posodo, da je tema notri. Vedno se nam krasno skisa, letos je posebej dobro, ker sem ga solila jaz in to manj, kot je prejšnja leta delal mož Wink . Nič ga ni treba prati, to je najboljše. Vzamem ven pol glave, narežem, skuham, popražim na česnu in čebuli in to je to.


Sem naredila enako, po nasvetu Marije in potrjujem, da je res super. Dobro, dobro,.......
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
finpol1



Pridružen/-a: 12.07. 2012, 11:46
Prispevkov: 27

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2012 08:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče kdo ve, kako dolge korenine naredi oz. koliko zelje rabi zelje, če ga imaš v vazi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.