Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Soja - Glycine max
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2008 19:10    Naslov sporočila: Soja - Glycine max Odgovori s citatom

Glycine

Takole pa je odgnala soja, zaenkrat so rastlinice močne in zdrave



povzetek teme dodala katrinca:
magniolija:
http://www.skrivnosti-sveta.com/ali-je-soja-res-tako-zdrava-kot-nas-prepricujejo/
http://www.najhrana.si/soja.html
"Sojo je potrebno okopati, drugače pa zraste kot nizki grah in ne potrebuje opore. Goji se jo enako kot fižol. Dozori v septembru, potrebno jo je posušiti
in zluščiti. Lušči se malo težje kot fižol, stroki so trši, zrna hranimo v platneni vrečki
Pri soji je pomemben izvor semena, da ne dobiš kakšnega že predelanega semena.
Uporabljam seme, ki je že več 25 let v Sloveniji, takrat predvidevam še niso nič spreminjali.
Posadim jo za zrnje , fižol pa za uporabo v stročju.
Gojili so jo predvsem tisti, ki so mislili,da bodo z njo čez noč obogateli.
Ker je njena predelava zahtevna, pobiranje, sušenje, mletje, ( posebni mlini za mletje, ki se ob najmanjšem kamenčku pokvarijo) se je navdušenje hitro poleglo, soja je bila krivično postavljena na stranki tir.
Pred kratkim sem bila na predavanju o soji in so povedali, da praktično vso sojo za uporabo in predelavo uvozijo."


bučarka:
"Pred leti sem tudi jaz gojila sojo. Posejala sem tisto za jest in je dobro kalila. Sorta: navadna rumena in zelena. Je tudi dobro uspela, vendar potem nisem imela neke posebno velike volje prebirati produkt, saj so stroki kar drobni. Sicer pa jo moj sosed, starejši gospod, redno goji že leta."


magnolija:
"Sadi se direktno v zemljo, tako kot nizki fižol, par zrnc v jamico, pozneje okoplješ in ogrneš enako kot fižol. Dobro je okopati 2x.
Zemlja kjer raste soja je v naslednjem letu izredno prerahljana in odlična za delo. Sadi se začetek maja do sredine maja.
Zato jo posadi tam kjer imaš zbito zemljo in bi jo rad izboljšal.Če imaš pa v bližini gozd in obiskovalke srne, boš moral sojo ograditi, soja je njihova najlubša poslastica.
Skoplješ jamice cca 15 cm narazen vanje daš 4-5 zrnc soje in prekriješ z zemljo. Soja kali 10 - 14 dni odvisno od vremena in semena, lahko tudi malo dlje.
Ko je visoka dobrih 10 cm jo okoplješ, da razrahljaš zemljo.
Čez 14 dni jo še enkrat okoplješ in ogrneš - zemljo z motiko dvigneš ob rastlino, tako kot pri krompirju ali fižolu.
Dozori v drugi polovici septembra oz. takrat ko listi porumenijo.
Rastline porežeš pri tleh obereš stroke in jih daš sušiti, ko so popolnoma suhi jih oluščiš. Luščine so dokaj trde. Zato se lušči težje kot fižol.
Tako delam jaz po nasvetu gospoda, ki mi je pred leti dal semena soje.
Naj še kdo kaj napiše.
Soja je zacvetela

Foto:magnolija


Foto:magnolija

Soja je nastavila plodove.
Ko listi porumenijo bo primerna za pobiranje.
Hranimo jo enako kot smo hranili fižol, do sedaj se v njej še niso naselili škodljivci.
Ob neustreznem shranjevanu, bi se po moje sigurno naselili v njej škodljivci.
Pri soji je pomembno predvsem to,da veš izvor semena, ki naj bo po možnosti stara sorta, če boš sadil za svoje potrebe.
Soja je povsem nezahtevna, zelo odporna sorta, ki ne rabi drugega kot zmerno pognognojeno zemljo, dvakratno okopavanje, pridelek je pa vedno nad pričakovanji.
Moje gojenje je povsem amatrsko za potrebe naše družine, postopek pridelave je povsem vrtičkarski, po domače brez kompliciranja.

Soji so porumeneli listi in začeli odpadati. Sedaj je dozorela in danes smo začeli s pobiranjem.

Foto:magnolija


Foto:magnolija
"


emkey:
"Sojo sem pobral. Me pa zanima, kakšne metode uporabljate za zbezat seme iz strokov? Že s fižolom je fu*, s tem pa še večji Twisted Evil
Začel sem z luščenjem, ampak obupal.
Berem, da se jo zveže v šopke in obesi, počaka da se posuši ... in ko je popolnoma suha, strok poči, ... zaviješ v kakšno staro rjuho in premlatiš Smile"


magnolija:
"Točno tako,samo premlatit je ni treba, povaljaš jo z valjarjem, ker je suha stroki počijo, potem streseš iz luščin kar je ostalo v njih, ostalo pa pobereš po rjuhi.
Moja se še suši na dilah, luščim jo pa kadar imam čas, nikoli vse naenkrat, ker je res zoprna zadeva.
Luščenje in kuhanje brez ekonom piskra sta zadevi, ki večino odvrnejo od uporabe soje.
Upam,da si jo porezal s stebli in pustil korenine v zemlji. Zaradi dušika in rahljanja zemlje.
Boš videl spomladi kako rahla je zemlja tam kjer je rastla soja.
Če imaš pa mogoče koze ali pa jih ima kdo v bližini, privošči jim te luščine, za njih je to prava poslastica.
Hraniš jo na suhem in hladnem.
Molji je ne napadejo.
Njen naravni sovražnik so od škodljivcev edino miši."



Foto: NaDy


Foto: Andreja

Jasminka:
"To pa sem dobila danes po elektronski pošti:

SUBJECT: Soja še bolj škodljiva, kot smo mislili

Soja ni zdrava in to nikoli ni bila. To je potrdilo že več tisoč študij. Pa ne samo da ni zdrava, soja je ena najbolj škodljivih hran na tem planetu in ni primerna niti za živali. Soja tudi redi - v laboratorijih jo uporabljajo za hitro povzročanje diabetesa in debelosti pri laboratorijskih živalih. V govedoreji jo uporabljajo, da pri mladih bikcih v zadnjih treh mesecih pred zakolom njihovo težo PODVOJIJO. Da Japonci pojedo veliko soje, je debela laž, ki so jo razširili pridelovalci soje. Soja je eden najbolj donosnih poslov na svetu, saj stane pridelava soje 4x manj od pridelave koruze. Zato ne preseneča, da se je iz tega razvila gigantska veja živilsko-predelovalne industrije, z ustrezno močnim propagandnim ustrojem, čigar sanjsko veliki proračun za reklame omogoča, da se pravljica o soji kot zdravi hrani širi naprej in se je medtem globoko zasidrala v podzavesti večine posameznikov.

Kot že dolgo prepričujem in rotim, nikar ne jejte izdelkov, jejte hrano. S tem pomagate sebi, svoji družini in tudi svojemu planetu.
Večina vsega, kar je narejeno iz soje, pa so izdelki in so zato še toliko bolj nevarni. V manjših količinah (in če res mislite, da nikakor ne morete brez) je občasno dopustno, ne bom pa rekla priporočljivo, uživati fermentirane oblike soje (in prosim, izbirajte le bio sojo, ker to zagotavlja, da ni gensko spremenjena!), to pa so le miso, tempeh, natto in sojina omaka (slednja seveda zgolj, če je izdelana z naravno fermentacijo). Sojina omaka, ki ni izdelana z naravno fermentacijo - to pomeni, če naravna fermentacija ni izrecno omenjena na steklenički - ni naravna in ima dodan še sladkor, barvila in druge strupene snovi, ki prav tako niso hrana. Dostikrat vsebuje tudi MSG (natrijeva glutaminat). Še prav posebej pa odsvetujem kupovanje sojine omake v plastenkah.

POZOR: Tofu ni fermentirana oblika soje!

Prav tako ni fermentirano sojino mleko (fej in fuj!), sojino olje (ena najbolj škodljivih zadev takoj za margarino), sojina moka in razni umetni izumi, kot so nadomestki mesa. Sojini kosmiči, sojini ponaredki koščkov mesa, sojini »zrezki«, sojini polpeti, sojine hrenovke in drugi donosni načini, na katere prehranska industrija zahrbtno molze naivne potrošnike, hkrati pa jim še jemlje zdravje in jim koplje prezgodnji grob, so slabši od gnoja. Če ne jeste mesa, pač ne jeste mesa. To je vaša odločitev in do tega imate vse pravico. Nikar pa se ne preusmerite zaradi tega na umetne industrijske izdelke, ki naj bi meso in druge zadeve »nadomeščali«. Naravne hrane ni mogoče nadomestiti, prav tako kot tudi nihče ne more nadomestiti vas in vašega telesa. Je eno samo, edino in edinstveno. Imejte to vedno pred očmi. Deluje na naravno hrano, naravna hrana in edino naravna hrana je pravo gorivo zanj.

Ravnajte s telesom, kot da je najdragocenejši avtomobil na svetu (v resnici je vredno še veliko več ...). V dragocen avtomobil ne bi nalivali dizelskega goriva, če ima bencinski motor ... prav tako pa ne bi nalivali vode, peska, žaganja in blata.

Nimate časa prebrati angleške priloge in poklikati njenih neštetih spletnih povezav? Tu je povzetek nekaterih stvari (ne pa vseh!), ki delajo sojo tako škodljivo in neprimerno za naše telo:

· Najnovejše študije so pokazale, da soja postopno, a zanesljivo zmanjšuje možgane in upočasnjuje/moti njihovo delovanje.
Soja je najzanesljivejši način, da si prezgodaj nakopljemo demenco .

· Soja vsebuje visoke ravni fitinske kisline, kar ovira asimilacijo kalcija, magnezija, bakra, železa in cinka. Običajne metode priprave (namakanje, kaljenje ali dolgo in počasno kuhanje) NE nevtralizirajo fitinske kisline v soji. Prehrana z visoko vsebnostjo fitatov (to so soli fitinske kisline) med drugim zavira rast pri otrocih

· Tripsinski inhibitorji (=zaviralci), prisotni v soji, motijo prebavo beljakovin, kar lahko privede do bolezni trebušne slinavke. Pri testiranih živalih so tripsinski inhibitorji tudi zavrli rast.

· Sojini fitoestrogeni ('fito' pomeni rastlinskega izvora), t.j. ravno tisto, kar naj bi bilo pri soji tako »zdravo«, motijo delovanje endokrinih žlez in lahko povzročijo neplodnost ter tudi pospešijo pojav raka dojke

· Sojini fitoestrogeni imajo močno protiščitnično delovanje, kar ima za posledico hipotirozo, lahko pa tudi raka ščitnice. Pri dojenčkih je formula na osnovi soje dokazano povzročala avtoimunske bolezni ščitnice. Hranjenje dojenčkov s sojo je kriminal in veliko hujši genocid od vsega, kar je kdaj zagrešil Hitler

· Sojini estrogeni pri moških zmanjšujejo libido, potentnost in plodnost

· Analogi vitamina B12 v soji se ne morejo vsrkati v telo in pravzaprav potrebe telesa po vitaminu B12 še povečajo

· Uživanje izdekov iz soje poveča telesne potrebe po vitaminu D, katerega sicer že tako večina ljudi ne dobi dovolj.
(Nobena stvar, ki nam uničuje obstoječi vitamin D v telesu, niti pod razno ne more biti zdrava - že samo to dejstvo bi bilo dovolj, da se soje izognete v najširšem možnem loku ...

· Beljakovine v soji so nestabilne in se pri visokih temperaturah (n.pr [1]. ko izdelujejo mesne nadomestke ...) poškodujejo, to pa povzroča številne hude bolezni in okvare

· Obdelava sojinih beljakovin ima za posledico tvorbo strupenega lizinoalanina in izjemno rakotvornih nitrozaminov.

· Med procesiranjem soje za razne namene nastajata prosta glutaminska kislina ali natrijev glutaminat (MSG), ki sta močna nevrotoksina; poleg tega mnogim izdelkom iz soje MSG še dodajajo, saj je soja sama neokusna

· Izdelki iz soje vsebujejo veliko aluminija, ki je toksičen za živčevje in ledvica."


katrinca:
"Ne verjamem vsemu kar je zapisano Wink Je pa res, da je soja dobičkonosna rastlina, zato tudi zanimiva za vzgojo GSO in da je take več kot 80%. Tako da raznih hrenovk, sojinih omak itd. kupljenih v marketih ne bi jedla.

Nekaj čisto drugega pa verjetno je, če si sam pridelaš sojo iz domačih semen ali jo pa kupiš pri ekoloških kmetih. In če upoštevaš svarila, pač z uporabo ne pretiravaš. Sploh se mi pa zdi, da je tudi mit, da je soja ena najbolj vrhunskih živil, pretiran. Ustvaril ga je kapital."

_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 06 Jun 2008 16:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj ni nihče sadil soje?
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tadeja



Pridružen/-a: 18.12. 2007, 14:15
Prispevkov: 185
Kraj: Turjak

PrispevekObjavljeno: 06 Jun 2008 17:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj, Magnolija !

Sojo je sadil moj 7 letni sine ! Sedaj pa ne vem kaj naj z njo......
_________________
Pozdrav,
Tadeja

http://tadejab.moj-album.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 06 Jun 2008 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo jo namoči čez noč, zjutraj odlij vodo, nalij novo, ko začne voda vreti pobereš pene. Naprej normalno skuhaš.
Uporabiš v solati, juhi, v kombinaciji s paradižnikom......
Še prej pa moraš vedeti kakšno seme soje je sadil tvoj sine.
O uživanju in nabavi semen se je potrebno informirati, prav tako kakor bi bilo to potrebno pri raznih rastlinah, ki jih uživamo.

Pa še dva linka o soji.

http://www.skrivnosti-sveta.com/ali-je-soja-res-tako-zdrava-kot-nas-prepricujejo/

http://www.najhrana.si/soja.html
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tadeja



Pridružen/-a: 18.12. 2007, 14:15
Prispevkov: 185
Kraj: Turjak

PrispevekObjavljeno: 06 Jun 2008 18:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sadil je sojo vrste mungo. Ta semena imam doma, včasih dobim "napad" in delam kalčke. Dokler se mož ne pritoži, da jih dajem še v pecivo......... potem napad za nekaj mesecev mine.
Sine je sedaj v fazi vrtnarjenja, soja pridno raste (cca 20 cm ), s tem, da ne vem kaj z njo sem hotela povedati to, da nimam pojma kako skrbeti zanjo ko raste. Kako visoko zraste, kdaj dozori,....
_________________
Pozdrav,
Tadeja

http://tadejab.moj-album.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 06 Jun 2008 22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sojo je potrebno okopati, drugače pa zraste kot nizki grah in ne potrebuje opore. Goji se jo enako kot fižol. Dozori v septembru, potrebno jo je posušiti
in zluščiti. Lušči se malo težje kot fižol, stroki so trši, zrna hranimo v platneni vrečki.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tadeja



Pridružen/-a: 18.12. 2007, 14:15
Prispevkov: 185
Kraj: Turjak

PrispevekObjavljeno: 09 Jun 2008 09:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, se bom držala navodil, hočem reči, sine jim bo sledil. Saj kakšnega groznega pridelka si ne obeta, bolj za "gušt" je sadil.
_________________
Pozdrav,
Tadeja

http://tadejab.moj-album.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2009 08:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej!

A to se lahko sadi tisto sojo, ki jo kupiš v semenu za pripravo jedi? Od Biotopa al neki?

Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2009 08:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, ne vem.
Pri soji je pomemben izvor semena, da ne dobiš kakšnega že predelanega semena.
Uporabljam seme, ki je že več 25 let v Sloveniji, takrat predvidevam še niso nič spreminjali.
Posadim jo za zrnje , fižol pa za uporabo v stročju.
Gojili so jo predvsem tisti, ki so mislili,da bodo z njo čez noč obogateli.
Ker je njena predelava zahtevna, pobiranje, sušenje, mletje, ( posebni mlini za mletje, ki se ob najmanjšem kamenčku pokvarijo) se je navdušenje hitro poleglo, soja je bila krivično postavljena na stranki tir.

Pred kratkim sem bila na predavanju o soji in so povedali, da praktično vso sojo za uporabo in predelavo uvozijo.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bučarka



Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27
Prispevkov: 765
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2009 09:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred leti sem tudi jaz gojila sojo. Posejala sem tisto za jest in je dobro kalila. Sorta: navadna rumena in zelena. Je tudi dobro uspela, vendar potem nisem imela neke posebno velike volje prebirati produkt, saj so stroki kar drobni. Sicer pa jo moj sosed, starejši gospod, redno goji že leta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2009 11:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej!

No super, bom poskusil. Kdaj se pa sadi? Sedaj ha? Ven ali notri?

Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
bučarka



Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27
Prispevkov: 765
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2009 13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem direkt ven sejala, saj bi bilo preveč zamudno, če bi morala delati toooliko sadik notri. Se pa ne spomnim, kdaj sem sejala. Mogoče že v takem času ali pa malček pozneje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2009 20:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sadi se direktno v zemljo, tako kot nizki fižol, par zrnc v jamico, pozneje okoplješ in ogrneš enako kot fižol. Dobro je okopati 2x.
Zemlja kjer raste soja je v naslednjem letu izredno prerahljana in odlična za delo. Sadi se začetek maja do sredine maja.
Zato jo posadi tam kjer imaš zbito zemljo in bi jo rad izboljšal.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2009 20:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če imaš pa v bližini gozd in obiskovalke srne, boš moral sojo ograditi, soja je njihova najlubša poslastica.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2009 21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej!

Te lahko prosim za bolj natančna navodila, ker še nimam izkušenj s fižolom. Hvala in oprosti.

Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2009 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Skoplješ jamice cca 15 cm narazen vanje daš 4-5 zrnc soje in prekriješ z zemljo. Soja kali 10 - 14 dni odvisno od vremena in semena, lahko tudi malo dlje.
Ko je visoka dobrih 10 cm jo okoplješ, da razrahljaš zemljo.
Čez 14 dni jo še enkrat okoplješ in ogrneš - zemljo z motiko dvigneš ob rastlino, tako kot pri krompirju ali fižolu.
Dozori v drugi polovici septembra oz. takrat ko listi porumenijo.
Rastline porežeš pri tleh obereš stroke in jih daš sušiti, ko so popolnoma suhi jih oluščiš. Luščine so dokaj trde. Zato se lušči težje kot fižol.
Tako delam jaz po nasvetu gospoda, ki mi je pred leti dal semena soje.
Naj še kdo kaj napiše.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 19 Jul 2009 11:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Soja je zacvetela




_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2009 18:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Soja je nastavila plodove.

Ko listi porumenijo bo primerna za pobiranje.


_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jasminka



Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40
Prispevkov: 1314
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2009 11:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobila sem nekaj semen soje, ki jo še moram oluščiti. Pa me zanima, ali se v sojo tudi naselijo črvički - zavrtalke. Sprašujem zato,ker bi seme v tem slučaju dala v zamrzovalnik, da naslednje leto ne bi sejala okuženega semena.

Odgovor bo najbrž vedela magnolija.
_________________
Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2009 08:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hranimo jo enako kot smo hranili fižol, do sedaj se v njej še niso naselili škodljivci.
Ob neustreznem shranjevanu, bi se po moje sigurno naselili v njej škodljivci.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zelenjava
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.