|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 19 Jun 2010 10:52 Naslov sporočila: |
|
|
Po barvi soje določiš vrsto soje, sorto pa bolj težko.
Stare sorte po ustnem sporočilu, za novejše moraš biti pa že bolj ekspert.
Se bo še kdo javil ki kaj več ve o novih sortah. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
NaDy
Pridružen/-a: 08.06. 2010, 20:38 Prispevkov: 38 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 20 Jun 2010 18:20 Naslov sporočila: |
|
|
Hvalaaa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
emkey
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 14:16 Prispevkov: 302 Kraj: Spodnji F*kovci
|
Objavljeno: 15 Okt 2010 16:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ahoj. Sojo sem pobral. Me pa zanima, kakšne metode uporabljate za zbezat seme iz strokov? Že s fižolom je fu*, s tem pa še večji
Začel sem z luščenjem, ampak obupal.
Berem, da se jo zveže v šopke in obesi, počaka da se posuši ... in ko je popolnoma suha, strok poči, ... zaviješ v kakšno staro rjuho in premlatiš |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 16 Okt 2010 08:24 Naslov sporočila: |
|
|
emkey je napisal/a: | zaviješ v kakšno staro rjuho in premlatiš |
Točno tako,samo premlatit je ni treba, povaljaš jo z valjarjem, ker je suha stroki počijo, potem streseš iz luščin kar je ostalo v njih, ostalo pa pobereš po rjuhi.
Moja se še suši na dilah, luščim jo pa kadar imam čas, nikoli vse naenkrat, ker je res zoprna zadeva.
Luščenje in kuhanje brez ekonom piskra sta zadevi, ki večino odvrnejo od uporabe soje.
Upam,da si jo porezal s stebli in pustil korenine v zemlji.
Če imaš pa mogoče koze ali pa jih ima kdo v bližini, privošči jim te luščine, za njih je to prava poslastica. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
emkey
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 14:16 Prispevkov: 302 Kraj: Spodnji F*kovci
|
Objavljeno: 16 Okt 2010 09:17 Naslov sporočila: |
|
|
magnolija je napisal/a: | Upam,da si jo porezal s stebli in pustil korenine v zemlji. |
Sem, zaradi dušika (kao). Ali še zaradi česa drugega?
Luščenje je res zoprno. Počasi gre, stroki so trdi, obenem se pa še močno praši (vse je kosmato in dlačice odletajo). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 16 Okt 2010 09:56 Naslov sporočila: |
|
|
emkey je napisal/a: | magnolija je napisal/a: | Upam,da si jo porezal s stebli in pustil korenine v zemlji. |
Sem, zaradi dušika (kao). Ali še zaradi česa drugega?
Luščenje je res zoprno. Počasi gre, stroki so trdi, obenem se pa še močno praši (vse je kosmato in dlačice odletajo). |
Emky jo imaš dosti? Pridem na okoli... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 16 Okt 2010 11:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, zaradi dušika in rahljanja zemlje.
Boš videl spomladi kako rahla je zemlja tam kjer je rastla soja. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 18 Okt 2010 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Katero vrsto soje pa uporabljate, saj bi spomladi tudi sama sejala sojo _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Layla
Pridružen/-a: 15.04. 2009, 20:17 Prispevkov: 5
|
Objavljeno: 13 Nov 2010 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
O, kake lepe slikce!
No, mi smo letos tudi sadili sojo.
Dobila rumeno sojo od sokrajanke, ona tudi dobila od znanke.. Nismo sicer čist zihr za izvor semena (?) morda bi bilo sicer res bolje kje najti 'ziher' staro sorto...
Nismo čist nič komplicirali lol, šele zdaj ko že zluščili, videla ta navodila na netu.. sestrič povedal, da on čist na izi, potem smo pa mi tud tako..
Me pa zanima zdaj glede shranjevanja. Mama vedno da fižol v zmrzovalnik zaradi škodljivcev, ki se menda vanj lahko zaredijo že na vrtu, a je treba potem sojo tudi? (nimamo neogrevanih dil, kjer bi vmes premrznilo, da bi shranjevali tam. oz mogoče bi bilo treba plac naredit. fižol je ponavadi po zamrznjenju bil kr v ogrevanem delu dil)
Kje je najbolje shranjevati sojo, v kleti najbrž ne, če mora biti suho? Zunaj v lopi tudi najbrž ne, če ni orenk sten? Kaj pa v neogrevani garaži, kjer so tudi drugi shranki (recimo korenje+pesa v žagovini/mivki ipd) ali na ogrevanem podstrešju? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 16 Nov 2010 19:06 Naslov sporočila: |
|
|
Hraniš jo na suhem in hladnem.
Molji je ne napadejo.
Njen naravni sovražnik so od škodljivcev edino miši. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59 Prispevkov: 552 Kraj: Dolenjska - 450 m
|
Objavljeno: 23 Jun 2011 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
-----
Nazadnje urejal/a Andreja 12 Jun 2013 08:56; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 23 Jun 2011 10:48 Naslov sporočila: |
|
|
Andreja, krasne slike v vseh temah. Imaš krasno poštimano!! Bravo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59 Prispevkov: 552 Kraj: Dolenjska - 450 m
|
Objavljeno: 23 Jun 2011 11:28 Naslov sporočila: |
|
|
-----
Nazadnje urejal/a Andreja 12 Jun 2013 08:56; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nejevernež
Pridružen/-a: 15.01. 2011, 18:54 Prispevkov: 389 Kraj: Novo mesto(Mirna peč)
|
Objavljeno: 11 Sep 2011 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
V Kaliji prodajajo sojo, a bi bila tista dobra za pri nas? _________________ Lep pozdrav, nejevernež ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59 Prispevkov: 552 Kraj: Dolenjska - 450 m
|
Objavljeno: 11 Sep 2011 14:24 Naslov sporočila: |
|
|
-----
Nazadnje urejal/a Andreja 12 Jun 2013 08:57; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 21 Dec 2011 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
To pa sem dobila danes po elektronski pošti:
SUBJECT: Soja še bolj škodljiva, kot smo mislili
Soja ni zdrava in to nikoli ni bila. To je potrdilo že več tisoč študij. Pa ne samo da ni zdrava, soja je ena najbolj škodljivih hran na tem planetu in ni primerna niti za živali. Soja tudi redi - v laboratorijih jo uporabljajo za hitro povzročanje diabetesa in debelosti pri laboratorijskih živalih. V govedoreji jo uporabljajo, da pri mladih bikcih v zadnjih treh mesecih pred zakolom njihovo težo PODVOJIJO. Da Japonci pojedo veliko soje, je debela laž, ki so jo razširili pridelovalci soje. Soja je eden najbolj donosnih poslov na svetu, saj stane pridelava soje 4x manj od pridelave koruze. Zato ne preseneča, da se je iz tega razvila gigantska veja živilsko-predelovalne industrije, z ustrezno močnim propagandnim ustrojem, čigar sanjsko veliki proračun za reklame omogoča, da se pravljica o soji kot zdravi hrani širi naprej in se je medtem globoko zasidrala v podzavesti večine posameznikov.
Kot že dolgo prepričujem in rotim, nikar ne jejte izdelkov, jejte hrano. S tem pomagate sebi, svoji družini in tudi svojemu planetu.
Večina vsega, kar je narejeno iz soje, pa so izdelki in so zato še toliko bolj nevarni. V manjših količinah (in če res mislite, da nikakor ne morete brez) je občasno dopustno, ne bom pa rekla priporočljivo, uživati fermentirane oblike soje (in prosim, izbirajte le bio sojo, ker to zagotavlja, da ni gensko spremenjena!), to pa so le miso, tempeh, natto in sojina omaka (slednja seveda zgolj, če je izdelana z naravno fermentacijo). Sojina omaka, ki ni izdelana z naravno fermentacijo - to pomeni, če naravna fermentacija ni izrecno omenjena na steklenički - ni naravna in ima dodan še sladkor, barvila in druge strupene snovi, ki prav tako niso hrana. Dostikrat vsebuje tudi MSG (natrijeva glutaminat). Še prav posebej pa odsvetujem kupovanje sojine omake v plastenkah.
POZOR: Tofu ni fermentirana oblika soje!
Prav tako ni fermentirano sojino mleko (fej in fuj!), sojino olje (ena najbolj škodljivih zadev takoj za margarino), sojina moka in razni umetni izumi, kot so nadomestki mesa. Sojini kosmiči, sojini ponaredki koščkov mesa, sojini »zrezki«, sojini polpeti, sojine hrenovke in drugi donosni načini, na katere prehranska industrija zahrbtno molze naivne potrošnike, hkrati pa jim še jemlje zdravje in jim koplje prezgodnji grob, so slabši od gnoja. Če ne jeste mesa, pač ne jeste mesa. To je vaša odločitev in do tega imate vse pravico. Nikar pa se ne preusmerite zaradi tega na umetne industrijske izdelke, ki naj bi meso in druge zadeve »nadomeščali«. Naravne hrane ni mogoče nadomestiti, prav tako kot tudi nihče ne more nadomestiti vas in vašega telesa. Je eno samo, edino in edinstveno. Imejte to vedno pred očmi. Deluje na naravno hrano, naravna hrana in edino naravna hrana je pravo gorivo zanj.
Ravnajte s telesom, kot da je najdragocenejši avtomobil na svetu (v resnici je vredno še veliko več ...). V dragocen avtomobil ne bi nalivali dizelskega goriva, če ima bencinski motor ... prav tako pa ne bi nalivali vode, peska, žaganja in blata.
Nimate časa prebrati angleške priloge in poklikati njenih neštetih spletnih povezav? Tu je povzetek nekaterih stvari (ne pa vseh!), ki delajo sojo tako škodljivo in neprimerno za naše telo:
· Najnovejše študije so pokazale, da soja postopno, a zanesljivo zmanjšuje možgane in upočasnjuje/moti njihovo delovanje.
Soja je najzanesljivejši način, da si prezgodaj nakopljemo demenco .
· Soja vsebuje visoke ravni fitinske kisline, kar ovira asimilacijo kalcija, magnezija, bakra, železa in cinka. Običajne metode priprave (namakanje, kaljenje ali dolgo in počasno kuhanje) NE nevtralizirajo fitinske kisline v soji. Prehrana z visoko vsebnostjo fitatov (to so soli fitinske kisline) med drugim zavira rast pri otrocih
· Tripsinski inhibitorji (=zaviralci), prisotni v soji, motijo prebavo beljakovin, kar lahko privede do bolezni trebušne slinavke. Pri testiranih živalih so tripsinski inhibitorji tudi zavrli rast.
· Sojini fitoestrogeni ('fito' pomeni rastlinskega izvora), t.j. ravno tisto, kar naj bi bilo pri soji tako »zdravo«, motijo delovanje endokrinih žlez in lahko povzročijo neplodnost ter tudi pospešijo pojav raka dojke
· Sojini fitoestrogeni imajo močno protiščitnično delovanje, kar ima za posledico hipotirozo, lahko pa tudi raka ščitnice. Pri dojenčkih je formula na osnovi soje dokazano povzročala avtoimunske bolezni ščitnice. Hranjenje dojenčkov s sojo je kriminal in veliko hujši genocid od vsega, kar je kdaj zagrešil Hitler
· Sojini estrogeni pri moških zmanjšujejo libido, potentnost in plodnost
· Analogi vitamina B12 v soji se ne morejo vsrkati v telo in pravzaprav potrebe telesa po vitaminu B12 še povečajo
· Uživanje izdekov iz soje poveča telesne potrebe po vitaminu D, katerega sicer že tako večina ljudi ne dobi dovolj.
(Nobena stvar, ki nam uničuje obstoječi vitamin D v telesu, niti pod razno ne more biti zdrava - že samo to dejstvo bi bilo dovolj, da se soje izognete v najširšem možnem loku ...
· Beljakovine v soji so nestabilne in se pri visokih temperaturah (n.pr [1]. ko izdelujejo mesne nadomestke ...) poškodujejo, to pa povzroča številne hude bolezni in okvare
· Obdelava sojinih beljakovin ima za posledico tvorbo strupenega lizinoalanina in izjemno rakotvornih nitrozaminov.
· Med procesiranjem soje za razne namene nastajata prosta glutaminska kislina ali natrijev glutaminat (MSG), ki sta močna nevrotoksina; poleg tega mnogim izdelkom iz soje MSG še dodajajo, saj je soja sama neokusna
· Izdelki iz soje vsebujejo veliko aluminija, ki je toksičen za živčevje in ledvica. _________________ Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 21 Dec 2011 19:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kot vsa tovrstna obvestila, ki krožijo po elektronski pošti, jemljem z rezervo tudi tole o soji.
Mogoče da je gensko spremenjena soja bolj vprašljiva, pri tisti običajni pa ne vidim razloga, da bi bila kaj bolj nevarna, kot ostale stročnice (fižol, grah, leča ..) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59 Prispevkov: 552 Kraj: Dolenjska - 450 m
|
Objavljeno: 22 Dec 2011 18:04 Naslov sporočila: |
|
|
-----
Nazadnje urejal/a Andreja 12 Jun 2013 08:57; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
Objavljeno: 23 Dec 2011 12:49 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Kot vsa tovrstna obvestila, ki krožijo po elektronski pošti, jemljem z rezervo tudi tole o soji. |
Ma, vse novo kar se sliši in prebere ni takoj za verjeti, je pa dobro preveriti - Jasminka hvala!
Morda ima še kdo kak komentar? _________________ LP Nadina
http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|