|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
živa
Pridružen/-a: 12.11. 2010, 21:35 Prispevkov: 183 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 10 Jul 2013 08:32 Naslov sporočila: Gorenjski terjak |
|
|
GORENSKI TERJAK (Kosobrin)
Zrele bezgove jagode prekuhamo, prevremo in pretlačimo. Pridobljenemu soku dodamo enako količino sladkorja in ga kuhamo toliko časa, da povre na polovico. Shranimo ga v steklenicah, v temnem in hladnem prostoru.
kosobrin ali kdo drug: mi lahko zaupate recept za zdravilni trjak/terjak iz bezgovih jagod?
Kako še drugače narediti zdravilni napitek iz njih?
Hvala za odgovor in lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 07:26 Naslov sporočila: |
|
|
GORENSKI TERJAK
Zrele bezgove jagode prekuhamo, prevremo in pretlačimo. Pridobljenemu soku dodamo enako količino sladkorja in ga kuhamo toliko časa, da povre na polovico. Shranimo ga v steklenicah, v temnem in hladnem prostoru. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 07:29 Naslov sporočila: |
|
|
Za kaj pa je (zdravstveno) dober in kako se ga uporablja? _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
valter
Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20 Prispevkov: 1122 Kraj: Kras
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 08:46 Naslov sporočila: |
|
|
Kosobrin je napisal/a: | GORENSKI TERJAK
Zrele bezgove jagode prekuhamo, prevremo in pretlačimo. Pridobljenemu soku dodamo enako količino sladkorja in ga kuhamo toliko časa, da povre na polovico. Shranimo ga v steklenicah, v temnem in hladnem prostoru. |
Se bliža obiranje jagod , pa me zanima malo bolj natančen recept koliko vode in koliko časa prekuhavamo....in tako naprej...
da ne bo na koncu kot z kuhanjem kave na gorenjskem .... Kako kuha gorenc kavo ? .. Kuha vodo toliko časa , dokler se ne zažge... ... malo heca mora biti... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LaKosta
Pridružen/-a: 28.06. 2013, 08:27 Prispevkov: 28 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pomeni, da prekuhamo in prevremo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Salvia
Pridružen/-a: 26.09. 2012, 10:10 Prispevkov: 37 Kraj: Ljubljana - Moste
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 17:59 Naslov sporočila: |
|
|
Terjak sem že delala ampak po p. Ašiču:
2kg jagod pretlačimo in z nekoliko vode kuhamo, dodamo 1/2kg sladkorja. Ko izpari veliko tekočine ( precej dolgo traja ), jo spravimo v kozarce.
Naslednjič mislim pasirati, ker je ni nihče hotel jesti zaradi semen in vejic. In nisem bila dovolj vstrajna in je bila bolj sirup kot pa marmelada. Če imaš Kosobrin kakšen boljši nasvet...
So pa bezgove jagode polne vitamina c in so odlične za dvig odpornosti. So pa surove "nekoliko strupene" tako pravi p. Ašič, vse je treba prekuhati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
redlion
Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25 Prispevkov: 1199
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 18:33 Naslov sporočila: |
|
|
Pa potem to uporabljate kot marmelado ali iz njega kuhate čaj? _________________ www.kiranhof.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Salvia
Pridružen/-a: 26.09. 2012, 10:10 Prispevkov: 37 Kraj: Ljubljana - Moste
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga jedla ali srebala z žličko oz "štamperle" zjutraj po zajtrku. Ima svojstven okus in je res kot zdravilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
Terjak krepi odpornost. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 12.11. 2010, 21:35 Prispevkov: 183 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 16 Jul 2013 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
samo s sladkorjem verjetno ne, ker je strup za naše telo. Ne vem, sprašujem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 12.11. 2010, 21:35 Prispevkov: 183 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 16 Jul 2013 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
Skratka, kuha se kot marmelado?
Sem mislila, da je kakšen poseben recept. Samo zaradi vsebnosti vitamina C se ne splača nabirati bezgovih jagod oz. kaj mislite ostali? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
valter
Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20 Prispevkov: 1122 Kraj: Kras
|
Objavljeno: 16 Jul 2013 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
živa je napisal/a: | Skratka, kuha se kot marmelado?
Sem mislila, da je kakšen poseben recept. Samo zaradi vsebnosti vitamina C se ne splača nabirati bezgovih jagod oz. kaj mislite ostali? |
Citiram: | Terjak krepi odpornost. | Mora že biti kaj več kot C vitamin. Se pa spomnim moje "none" ki je vedno imela bezeg . Je rekla, da ne sme biti hiša brez bezga . Poleti so si ob spravi sena dali na glavo bezgove liste , da jih ni sonce "primilo". Torej mora že nekaj več biti v tem kot samo "aspirin" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|