|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sabina
Pridružen/-a: 06.03. 2011, 10:17 Prispevkov: 32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Feb 2013 11:13 Naslov sporočila: Paradižniki in solanin |
|
|
Brala sem, da je v zelenih delih paradižnika (in tudi drugih razhudnikovkah) velika (večja) koncentracija solanina, zato so ti deli rastlin bolj ali manj strupeni (listje itak, pa tudi pozeleneli gomolji krompirja, nezreli plodovi paradižnika...). Razmišljala sem, kako je s tem pri paradižniku, ki je zrel zelen, črn oz. bicolor. Nekaj sem že iskala podatke o tem, a sem naletela le na običajna opozorila o prepovedi uživanja nezrelih plodov. Zanima me, če vsebnost solanina v zrelih plodovih "zeleno zrelih" in črnih, ki imajo zgoraj omenjeni "gf" gen, ni večja kot v zrelih rdečih, oranžnih ali rumenih. Kolikor razumem vsebnost solanina niha v odvisnosti od zrelosti ploda. Zamima me tako na splošno primerjava med sortami. _________________ Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Feb 2013 12:43 Naslov sporočila: |
|
|
Sabina, tale strupenost zelenih paradižnikov je pa že precej postana župa. Pa zanimivo, vedno znova se pojavlja, pa pojavlja..., pa pojavlja .
Torej, če je sploh kaj solanina v paradižnikih, ga je v "zanemarljivo" malih količinah.
http://en.wikipedia.org/wiki/Solanine
Sicer pa, tule na forumu imaš žive, hodeče dokaze da zelen paradižnik ni škodljiv - kar precej nas je uživalo vložene zelene paradajze, mama je delala ozimno solato, se mi zdi da srbsko; nič se ni vrglo stran.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sabina
Pridružen/-a: 06.03. 2011, 10:17 Prispevkov: 32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Feb 2013 13:44 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala mfranc, tudi brez tako "živahnega" odgovora znam sklepati na to, da ni opazno zravju škodljiv. Zanimalo me je, le če je sploh kakšna razlika.
Glede na to, da tudi drugi priznavajo, da je forum obsežen, da se kljub uram prebiranja marsikaj izmuzne, se seveda ponižno, kot se nekoliko manj izkušeni udeleženki z nižjimi in poznejšimi donosi spodobi, opravičujem, če sem koga od samozavestnejših udeležencev s svojim poizvedovanjem zmotila. Ker sama razmišljam in delujem tako, da se zavedam, da kar je meni samoumevno, drugim morda ni in nimam nobene potrebe po zatiranju manj obveščenih (čeprav v tem konkretnem primeru vem, da ne gre za kako moje očitno neznanje), me pa taki odgovori malce prizadanejo. Če mene ne moti in se mi zdi prisrčno, če se med prispevki znajde marsikaj, potem ne vem zakaj tako nestrpen odgovor. In ker se nimam več namena izpostavljati in prispevati k živahnosti in pestrosti foruma, se raje poslavljam. _________________ Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
|
valter
Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20 Prispevkov: 1122 Kraj: Kras
|
Objavljeno: 19 Feb 2013 13:51 Naslov sporočila: |
|
|
Sabina , meni pa je odgovor od mfranca prijazno hudomušen in prava popestritev za forum. V teh časih prej manjkajo take "sorte " odgovori , kot pa da jih bi grdo gledali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 19 Feb 2013 13:55 Naslov sporočila: |
|
|
sabina, ne zamerit, ker franci gotovo ni mislil nič narobe.
Pridi raje zdaj v torek, 5. marec na srečanje, ki se pripravlja v Ljubljani in mogoče bo prišel tja tudi mfranc in boš takoj spremenila mišljenje.
mfranc je eden med najprisčnejšimi na forumu. Veliko ve in rad pomaga. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sabina
Pridružen/-a: 06.03. 2011, 10:17 Prispevkov: 32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Feb 2013 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za tolažbo spodbudo in vabilo. Smo si res različni ni kaj in vsak drugače sprejema šalo. Malo mi je žal, da sem s temna smetila temo, a sem čutila, da imam pravico tudi jaz odgovorit naravnost. Je že v redu pa da ne bi zaradi tega preveč skrenili s teme, lahko tudi zbrišemo. _________________ Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Feb 2013 17:21 Naslov sporočila: |
|
|
sabina je napisal/a: | Brala sem, da je v zelenih delih paradižnika (in tudi drugih razhudnikovkah) velika (večja) koncentracija solanina, zato so ti deli rastlin bolj ali manj strupeni (listje itak, pa tudi nezreli plodovi paradižnika...). Nekaj sem že iskala podatke o tem, a sem naletela le na običajna opozorila o prepovedi uživanja nezrelih plodov. |
Sabina, kje pa si to brala? čisto iz firbca sprašujem.
Orhy , saj ne bi.... ampak advokati ste tako dragi, jaz pa upokojenec
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 19 Feb 2013 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: |
Orhy , saj ne bi.... ampak advokati ste tako dragi, jaz pa upokojenec
|
Mfranc, tole mi je pa popestrilo nocojšnji večer.
Ma kje jih snameš? _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 20 Feb 2013 07:56 Naslov sporočila: |
|
|
Nimam sicer strokovne podlage, ampak moja zdrava kmečka pamet mi pravi, da je razlika med tisto zeleno barvo, ki je znak nezrelosti plodu in ono, ki ostane tudi potem, ko je plod zrel. Ko gre za prvo, je pomislek o solaninu umesten (čeprav je res tudi, da tisto malo, kolikor pojemo vloženih zelenih plodov ne bo ne vem koliko ali sploh nič škodovalo), ko gre za zeleno barvo pri zrelih paradižnikih je pa zame to samo barva in nič drugega.
sabina je napisal/a: | In ker se nimam več namena izpostavljati in prispevati k živahnosti in pestrosti foruma, se raje poslavljam. |
V večji družbi pride hitro do nerazumevanja med mislimi pišočega in dojemanjem bralca, zlasti, kadar so besedila bolj sočno obarvana. Tudi mene so že obdolžili sarkazma, čeprav je bil ob pisanju v mojih mislih le dobrodušen humor . Tudi drobnjakarski, čeprav za pravilno razumevanje potrebni popravki, avtorje marsikdaj prizadenejo, ampak večina jih poskuša razumeti, se kaj naučiti, ali enostavne gre preko. Sabina, ravnaj tako, kot boš čutila, da je zate najbolje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
slavc
Pridružen/-a: 08.10. 2010, 09:39 Prispevkov: 149 Kraj: med Savama; 500mnm
|
Objavljeno: 20 Feb 2013 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
Kot je Labia napisal v zgoraj linkanih člankih, je treba razlikovati med zelenim (sorto) in zelenim (nezrelim) paradižnikom.
Če gledamo recept za npr. šobsko solata, govori o zelenem paradižniku. Za večino ljudi to pomeni nezreli paradižnik. Pa pridemo do kolizije: vse življenje nam pravijo, ne jejte zelenih paradižnikov, v receptu pa piše, da lahko. Tako da je vprašanje Sabine na pravem mestu. Bolje se je dvakrat prepričati kot enkrat zgrešiti.
Sem pogledal link od Mfranca. Organizacija California Poison Control System trdi, da je v paradižniku strupeni solanin. Temu nasprotuje Dr. Mendel Friedman iz federal Department of Agriculture, ki pravi, tega strupa v paradižniku ni.
Dodaja pa, da vsebuje paradižnik nek drug strup, tomatin http://en.wikipedia.org/wiki/Tomatine. Pa se znajdi, če moreš.
Zanimiva ugotovitev v teh člankih: zelena barva pri krompirju izhaja iz klorofila in je samo opozorilo morebitnim jedcem, da je krompir strupen. Strup pa se nahaja bolj v notranjosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 20 Feb 2013 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
Stvar je preprosta. V naravi rastoč, divji paradižnik, ima precej solanina, dokler semena niso zrela in se plod ne obarva rdeče, kar je znak raznašalcem semen oz. plodov, da je hrana na voljo. Zeleni paradižniki so manj vidni v zelenini rastline, pa še solanin preprečuje, da bi jih živali pojedle preden so semena zrela in pripravljena za razširjanje.
Človek je s selekcijo povzročil zmanjšanje solanina, če ne namerno, pa vzpredno s kakšno drugo lastnostjo (tako je z mnogimi gojenimi rastlinami, recimo, gojen radič je mnogo manj grenek kot divji, torej potrošnik).
Tako ima gojen paradižnik, dokler so plodovi še majhni in trdi, daleč pred zrelostjo, še nekja solanina, ki pa z začetkom zorenja, ko se barva še ne spreminja ali postaja malo rumenkasta, pada.
Mi smo doma, ko sem bila še otrok, vedno porabili zelene paradižnike, a le tiste, ki so bili že nekako pred zrelostjo, nikoli pa povsem majhnih, v katerih semena še niti niso razvita. Seveda ni bilo nikoli nič narobe z nami. Je pa res, da se tak paradižnik ni pojedel surov, ampak predelan v srbsko solato, ajvar,...
Še tole: zelena barva krompirja je znak, da je krompir bil zadosti časa na svetlobi, da se je v nejm tvoril klorofil, vzporedno pa se je povečala količina solanina.
Četudi ima paradižnik tomatin in solanin, sta si precej podobna in oba delujeta insekticidno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Feb 2013 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
Eh, debata se razvija ... - samo muho prosim, če lahko tole debato daš v posebno mapo, mogoče kar Solanin.
Je škoda, da smetimo zanimive podatke Labie o družinskem drevesu črnega paradižnika.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 20 Feb 2013 11:19 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc, pameten predlog - in upoštevan. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 20 Feb 2013 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
Okej, sem malo brskal po internetu in našel tole:
"Anyway, even green tomatoes pose very little health risk - to children or adults. The approximate Tomatine level in tomatoes is:
0.87 mg tomatine per gram fresh weight,green
0.45 mg in yellow fruit
0.36 mg in red fruit
The LD50 (Lethal Dose for 50% death) is 0.5 g per kg of body weight, so a 170 pound man would have to consume enough green tomatoes to accumulate 36g of tomatine.
Since your average tomato weighs in the neighborhood of 5oz (140 g), you're getting around 120 mg of tomatine in each green tomato. So that average-sized man would have to eat arond 300 green tomatoes to reach this level."
Torej pojesti je treba okrog 300 plodov nezrelih plodov paradižnika. Vsak plod cca 140 gramov ( to je kar velik plod), da bi imeli 50% možnosti, da umremo od tega. Torej cca 42 kilogramov nezrelih paradižnikov v enem obroku. Čeprav ne vem zakaj bi nezrele jedel.
Kot se iz navedenih podatkov vidi je tomatin prisoten tudi v rdečem in rumenem paradižniku.
Verjamem, da je zelo podobna mera tudi, če pojemo 42 kg nezrelega krompirja.
Podobno je verjetno, da bi nam bilo zelo slabo, če bi uspeli pojesti karkoli v tej količini.
Je pa tudi zapisano na več virih, da se tomatin ne absorbira v črevesu pri ljudeh ( pri psih je drugače) in se v bistvu večina neprebavljen izloča skozi blato.
Nisem pa nikjer zasledil primera na celem svetu, da bi kdo umrl zaradi paradižnika.
Verjetno nihče ni toliko pojedel, še manj pa nezrelega.
Zdaj tu je seveda lahko prisoten dvom, da nekoliko strupen je ( nezrel seveda), ampak v velikih količinah so tudi čiliji in druga zelenjava ali sadje lahko slabi za prebavo, kot tudi katerakoli druga hrana.
lp labia |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Feb 2013 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
He, he,
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28 Prispevkov: 233 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 21 Feb 2013 14:34 Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem jaz pred leti začela vlagati zelene paradižnike sem vprašala znanca (biologa), ki se profesionalno ukvarja s paradižniki, kako je to z solaninom in vlaganjem zelenih paradižnikov. Pa mi je odgovoril, da vlaganje ni sporno, ker se pri vseh preceptih predvideva kratko kuhanje paradižnikov. Solanin pa je termolabilen in se tako pri termični obdelavi razgradi. Tako stari recepti niso sporni. Ni pa priporočljivo jesti surovih nezrelih paradižnikov.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|