Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Fermentacija paradižnika

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 21 Jan 2010 10:40    Naslov sporočila: Fermentacija paradižnika Odgovori s citatom

Shranjevanje lastnih semen
Če bi želel shraniti lastna semena paradižnika, moraš paziti predvsem na razdaljo sajenja, ki naj bo vsaj 50cm. Med sabo se ne križajo ravno radi, ker so samooplodni. Po mojih izkušnjah je vso seme, ki ga shranjujem, vedno dajalo enake potomce.

Če pa želiš biti 100% prepričan, da boš dobil popolnoma sortno čisto seme, obstaja zelo enostavna metoda za to. Ko opaziš, da se paradižnik pripravlja na cvetenje, enostavno čez tisto cvetno vejico (tik preden se cvetovi odpro) povezneš navadno majhno polivinilasto vrečko, ki jo zavežeš in s tem preprečiš vstop žuželkam. Ko se cvetovi odpro, vrečko vsakodnevno rahlo stresaš, da pride do samooprašitve.
Ko opaziš prve majhne plodiče, lahko vrečko odstraniš. Za konec to cvetno vejico nekako označiš (jaz uporabim rdečo nitko volne, ki jo narahlo zavežem okoli cvetnega stebla), da boš jeseni vedel, katere plodove pobrati za shraniti semena. In, to je to.
Semena iztisneš v majhno stekleničko in jih fermentiraš tri dni, nakar jih izpereš in posušiš na keramičnem krožniku. Potem semena shraniš v papirnate vrečke, da lahko dihajo. Taka ostanejo kaljiva po 7 let in več...

Sabur22 Jul 2009:
"Želel bi počasi začeti s fermentacijo semen in imam eno vprašanje.
Na spodnji sliki vidimo predlog od alchi156-a kako naj dajamo v steklenice.

Mene zanima ali bi lahko namesto teh prozornih steklenic uporabnil prozorne plastenke?"

Ivčk22 Jul 2009:
"Sabur, tale alchi156 sem kar jaz Laughing
Seveda lahko uporabiš za fermentacijo katerokoli posodico, če nimaš drugega, tudi kavne šalčke pridejo prav. Ni nujno, da semena fermentiraš zaprta, jaz jih imam v flaškah od frutka in zaprte le zato, ker tako manj smrdijo, ko začnejo semena fermentirati in plesneti...

Vsekakor pa upoštevaj pravilo, da semena ne fermentiraš dlje kot tri dni saj bi v nasprotnem primeru lahko začela kaliti..."

Sabur22 Jul 2009:
"E ta je dobra. Smile Smile Smile
Kaj posodice obvezno morajo biti prozorne, ker kavne šalke so ponavadi rjave. Smile "

Ivčk22 Jul 2009:
"Ne, sploh ne rabijo biti prozorne, fermentacija se začne sama, ne glede na to, v kako posodico daš semena (plus nekaj vode, če tekočine ni dovolj). Ko boš probal, boš videl, da je stvar čisto enostavna, ne glede na to, kakšne posodice boš uporabil. "

jasminka22 Jul 2009:
"Koliko let je potem to seme, ki je fermentirano, še kaljivo?"

Sabur22 Jul 2009:
"Vsako leto nova semena imam."

zuf22 Jul 2009:
"jasminka, dolgo, tudi do deset let. Tudi jaz fermentiram na takšen način kot Ivčk. Ko je fermentacija končana preprosto dolijem vodo in vsa nesnaga ostane na vrhu, semena pa na dnu. In tako samo odlijem stran vodo in še enkrat ponovim in potem imam samo semena na dnu posode. Potem pa semena položim nekam na krožnik in jih popivnam z robčkom, se hitreje in bolje posušijo. "

Ivčk22 Jul 2009:
"Jasminka, kot ti je napisal že zuf, so taka semena kaljiva še veliiko let, v semenskih bankah obstajajo tudi semena, starejša od 50 let, pa še vedno kalijo. Je pa res, da jih oni skladiščijo zmrznjene..."

jasminka22 Jul 2009:
"To se pravi, večkrat ponoviš ta postopek, bolj kvalitetno seme ostane na dnu. Na tak način še nisem pridobivala semen in mi je to nekaj na novo. Hvala."

zuf22 Jul 2009:
"Mislim, da me prav razumeš a bom vseeno nekaj razrešil. Tam kjer sem napisal "še enkrat ponovim" sem mislil, da večkrat dolijem vodo, da semena potonejo, nesnaga pa ostane na vrhu. Tudi slaba semena, če si to mislila. Fermentacija se izvede samo enkrat.

Evo še enkrat bolj podroben opis. Skupaj s čim več mesa in tekočine dam semena v neko posodico. Paziti morate, da je tekočine dovolj, tako da vsa semena plavajo v njej. Lani sem dodal malo vode pa so mi začela kliti, zato od takrat naprej dodam kar tekočino drugega paradižnika. Seveda pazim na to, da ne pride do mešanja semen. Posodico pokrijem zaradi mrčesa. Po treh dneh začne vse skupaj malo smrdeti, pojavi se plesen, gnitje itd. To je naravni proces v naravi, najprej mora paradižnik zgniti, da lahko semena klijejo, ker ta tekočina in meso vsebujeta nekaj kar preprečuje klitje semen. Ok, se pravi fermentacija je opravljena. Dolijem vodo, dobro pretresem, kvalitetna semena potonejo, plesen, ostala nesnaga in slaba semena ostanejo na površju. Odlijem počasi, da dobra semena ostanejo na dnu posodice. Še enkrat dolijem vodo, odlijem, pustim malo vode skupaj s semeni v posodici, da jih lahko lažje izlijem na krožnik. Potem odlijem vso odvečno vodo iz krožnika, semena dobro popivnam in jih porazdelim v eno samo plast na krožniku. Pustim, da se dobro posušijo. Vsak bo pač odkril svojo metodo, meni ta najbolj paše. "

katrinca22 Jul 2009:
"Fermentacija? Čemu? Prvič slišim! A vsi tako delate? Je to samo pri paradižnikih? "

zuf23 Jul 2009:
"Zato, da semena postanejo kaljiva. Ovita so namreč v posebnem gelu, ki preprečuje klitje in ta gel se uniči in odstopi od semen, ko se zadeva fermentira. Takšen postopek je, mislim, da samo pri paradižnikih, pri ostali zelenjavi preprosto počakaš, da plod dobro dozori in da se semena posušijo. "

Vida23 Jul 2009:
"No semena klijejo tudi če jih kar tako posušimo brez fermentacije, le kaljivost ni več tako visoka. S fermentacijo pridobimo predvsem bolj zdrava semena, saj jih koristni mikroorganizmi obdelajo in so zato tudi semena z rastlin, ki niso bile najbolj zdrave sedaj tako rekoč ozdravljene. Je pa možno tudi da se fermentacija ne izvede pravilno, se lahko okuži s škodljivimi mikroorganizmi. To ugotovimo po vonju oziroma barvi. črna in zelena plesen nista dobro znamenje, morala bi biti bela, svetla. Recimo da je podobno kot pri kisanju zelja, tudi vonj mora bit temu podoben. Če nam je prijeten je fermentacija uspela, v kolikor pa nam smrdi verjetno ni uspela.
Se pa tako spravlja vsa semena ki jih vzamemo sadežem in imajo želatinast ovoj. Paradižnik, kumara, bučke, buče, pasijonka in drugo sadje... Exclamation Smile!"

Sabur25 Jul 2009:
"Potrebujem eno mnenje okrog fermentacije.
Ubral sem paradižnike za semena in mi mama predlga da pustim na okenski polici dan-dva da dozori še na soncu.
Vprašanje je:
a) ali je to potrebno oz. ali kaj pomaga ali pa lahko direkt grem delati fermentacijo
b) ali omenjeno "dozorevanje na okenski polici" lahko že štejemo kot fermentacijo, ki pa kot vemo ne sme biti več kot 3 dni."

Ivčk25 Jul 2009:
"Sabur, paradižnik je 'grajen' tako, da najprej zorijo semena, šele pozneje oplodje. Torej, ko se paradižnik le začne barvati, so semena notri že zrela, zato dodatno dozorevanje na okenski polici ni potrebno. Torej, navali narode na fermentacijo.
Ko zrel paradižnik odtrgaš, ga lahko hraniš brez težav, dokler ne začne gniti. In ravno gnitje je naravna fermentacija, zato ni strahu, da bi ti normalen zdrav zrel plod začel s fermentacijo."

Sabur28 Jul 2009:
"Zakaj je potrebno "najmanj 7 dni sušiti" semena po fermentaciji?
Kaj ni to malo preveč?
Pri meni se sušijo 3 dni in je kot kaže čist OK za skladiščenje."

nadina28 Jul 2009:
"Sabur, zakaj šteješ dneve - če je suho, je suho, a ne?"

Sabur30 Jul 2009:
"Kako vi ločite semena potem ko se posušijo na krožniku.
Meni se že parkrat zgodilo da so ful zlepljenja in potem se bojim da jih bom pomečkal oz. poškodoval ko jih poskušam ločiti.

zuf30 Jul 2009:
"Oj Sabur. Takole je. Prvo kot prvo moraš semena čim bolj ločiti med sabo, ko jih daš sušit, najbolj je pa važno, da so na krožniku v eni plasti. Ne vem, če si bral moj postopek, zato še enkrat, jaz jih popivnam, pa imam manj težav s sušenjem. Glede zlepljenih semen pa samo med prsti podrgnem in se ločijo. Je pa preventiva kot sem že rekel veliko boljša. Smile So pa to takšni mali terminatorji, zato se ne boj, da jih boš poškodoval. Zakaj 7 dni? To je pač za ziher, da se semena ne pokvarijo, če so shranjena v kakšnih nepredušnih vrečkah. Moja semena se tudi ponavadi sušijo okoli 3-5 dni in so vredu za shranjevanje."
Kakšen nasvet?"

Sabur30 Jul 2009:
"Jaz uporabljam kidner-jajčna za semena, je to v redu?
mala jih je nabrala na desetine. Laughing "

zuf30 Jul 2009:
"Ja, vredu je. Jaz tudi uporabljam tisto kar mi pride pod roke. Kuverte, papirnate vrečke, posodice..."

jasminka30 Jul 2009:
"Vsa semena shranjujem v papirnatih vrečkah, uporabim stare kuverte. Na kuverto napišem ime semena in datum, ko sem ga zapakirala.Tu se seme še vedno lahko suši, če je slučajno premalo suho in se tudi ne pokvari. Kar se pa tiče plastike, je pa ne "obrajtam", sploh če je posoda zaprta in neprodušna."

Garden-ja09 Avg 2009:
"Samo še nekaj, prosim - pri fermentiranju so kozarčki, v katerih je seme+tekočina pokriti s pokrovčkom (v mojem primeru na navoj) ali odkriti?"

muha09 Avg 2009:
"Po navodilih Ivčk jih pokriješ in pustiš 3 dni, potem pa precediš.
Sama sem tako naredila pred par dnevi, semena sem še popivnala s papirnato brisačo preden sem jih dala sušit in danes so že lepo suha in nič sprijeta, ker se jih je na krožniku že prej dalo lepo razporediti."

Sabur09 Avg 2009:
"elal sem "po postopku" Smile. Se pravi izbral najlepše kar se je našlo, dal semena ven in spravil v zaprte steklenice zaradi smrada, ki nastane 2. in 3. dan. Po 3 dneh sem ji precedil, dobro očistil in pustil da se sušijo par dni.Po pravici povedano prvič slišim da mora vsa tekočina ispareti. Smile
Kje si to prebrala?
Ni potrebno, samo 3 dni pusti.
Celo v sporočilih na temo fermentacija sem zasledil, da je nekdo zapisal v primeru da je premalo lastnega soka, se pravi samo semena je potrebno doliti malo vode da se ne posuši v tro dnevni fermentaciji.

Opazil sem da se semena lepo napihnejo v teh 3 dne.
Potem ko se posušijo spet "shujašajo" so pa lepa in čista.
Jaz sem še šel korak dalje in vse tiste "čudne" pometal ven je pa res zamudno. "

muha09 Avg 2009:
Ne, nikakor ne sme izparet.

Mislim, da mi Ivčk ne bo zamerila, če kopiram sem tisto, kar sem shranila od njenih lanskih ali predlanskih navodil na sosednjem forumu:
Ivčk:"Še eno stvar, povezano s sejanjem paradižnika, sem pozabila povedati...
Jaz si vsako leto shranim svoja semena in sicer iz najbolj rodnih in zdravih rastlin.
Ko poberem zrele plodove, semena in sok iztisnem v majhne lončke (ponavadi Frutek), dolijem malo vode in jih zaprem. Semena pustim v ločkih 3 dni, da fermentirajo (kar zelo smrdi, ko lončke odprem) potem pa vse skupaj izperem v gostem situ. Semena sušim na porculanskem ali keramičnem krožničku (tako se ne zlepijo) približno teden dni preden jih spravim v papirnate vrečke.
Postopek fermentacije izredno koristi semenom, saj povečuje kaljivost in odpravi vse možne bolezenske klice. Tako seme je kaljivo najmanj 7 let, če se hrani v suhem, hladnem in temnem prostoru... "

Sabur29 Avg 2009:
"Pri fermentiranju sem opazil, da se ena semena lepo napihnejo druga in so prav lepa za videti medtem ko nekatrega druga (pri 2. fermataciji) niso.

Kaj bi lahko bil vzrok?
Da sem premalo ali preveč čakal fermatnacijo (vedno čakam 3 dni)?
Da ni do velikosti paradižnika, ker sem tisto na isti sorti in enkrat dobim tako drugič drugače.
Kaj je po vaše boljše stanje semen, da so mal napihnjena ali bolj ploščata? "

jasminka29 Avg 2009:
"Jaz jih nisem prej še nikoli fermentirala, ampak mislim, da so vsa semena vzklila. Za ta postopek sploh nisem vedela. Se je pa tudi meni letos zgodilo, da ena runda semen ni bila napihnjena. Morda je bilo v steklenički premalo tekočine, tak občutek sem imela, ker so bila ploščata in skoraj originalne barve, medtem, ko fermentirana dobijo svetlejšo kožico."

muha29 Avg 2009:
"Če so ploščata in se tudi dvignejo na vrh tekočine, so prazna - t.j. neoplojena."

Sabur29 Avg 2009:
"jasminka: točno tako. ena so ploščata kot da bi bila, hm... Smile
muha: ne, to ne. niso plavala kar pomeni da so plodna. "

jasminka29 Avg 2009:
"Tista, ki so plavala na vrhu, si jih že pri fermentiranju odstranil, če si odlil vrhnji del "smetane"."
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jasminka



Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40
Prispevkov: 1314
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2012 19:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker je fermentacija semen paradižnika na višku, sem poiskala stara navodila za tiste, ki smo pozabili in da obudimo postopek fermentacije.
_________________
Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2012 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tule je še moj sistem fermentacije in sušenja semena, objavljen pred nekaj časa:

MARIJAV je napisal/a:
Prva semena so že fermentirana in se takole v lončkih z napisi sorte sušijo. Kot sem že lani napisala: najprej napišem na lonček sorto, dam isto fermentirat notri, po fermentaciji seme sperem in razporedim z žličko čisto na tanko sušit okoli tega rebrastega lončka. Suh je v nekaj dneh, ga zmanem med prsti in najprej pakiram v pairno vrečko, čez čas šele v ZIP.
Pozimi pa v napisane lončke dam zemljo, notri 4 semena posejem in tako lonček trikrat uporabim, pa še tistih malih označevalcev v začetku ne rabim...Pa še slikca:

na desni so nocoj pripravljeni lončki, na levi pa seme že napol posušeno

_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2012 04:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ki smo ga ta pametni Wink Laughing z veseljem posvojili. Res enostaveno in največ garancije, da se semena ne zmešajo. Marijav bravo .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2012 09:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz podoben sistem Marijinemu z lončki uporabljam že nekaj časa.

Najprej sem uporabljala frutkove flaške (ko je bil sinko majhen in je bilo to aktualno), potem male prozorne lončke za šnops (za enkratno uporabo, kupljeni v Eurospinu), ki so zadostovali za manjšo količino semen, zdaj pa sem na deciliterskih plastičnih kozarčkih, takih, kot smo jih imeli za vtikanje glasovalnih kupončkov na Paradajz Maniji.

Ravno tako napišem gor ime sorte in datum začetka fermentacije, pišem na drobno in vse v eno vrsto. Po fermentaciji v taistih (prej opranih) lončkih semena posušim kot Marija, po enem do dveh tednih sušenja (odvisno od vlage v stanovanju) spravim v zip vrečke.

Lonček ponovno uporabim tako, da enostavno prečrtam prejšnjo sorto in pišem v drugo vrsto pod prejšnjim imenom. Tako dokler ne popišem do dna, ko lončke po približno desetih uporabah zavržem. Vsekakor praktično in ekonomično Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2012 13:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa bolj z listki šparam1. Wink

1.Najprej jih vsakega v svoji vrečki z listkom vred prinesem domov.


2.Potem jih zložim v pvc zaboje (z istim listkom), kjer v kleti čakajo, da pridejo na vrsto za fotografiranje, razrez in pokušino.


3.semena dam v steklen kozarec in zaprem s pokrovom na katerega prilepim isti listek


4.na omari čakajo 3 do 4 dni


5.potem v kozarce tolikokrat prilijem in odlijem vodo (ponavadi je potrebno 3x), da dobim čista semena. Ta potem zvrnem na cedilko, od tod pa na krožnik ali podstavek in pridenem isti listek.
Potem jih pa pustim sušiti vsaj dva tedna.


6.potem pa z njimi v zip vrečko, z istim listkom Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2012 15:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PO fermentiranju jih zlijem iz lončka na cedilo in s hrbtno stranjo prstov požmekam pod čisto rahlim curkom vode, ki vse razen lepih semen skozi cedilo spere. Potem z žličko semena spravim na kupček, malo potrknem, da se vsa voda izcedi, nato z žličko obložim s semenom notranje stene splaknjenega lončka in dam na sušenje. Potem pod curkom splaknem cedilo in žličko, da se kako seme od prejšnjega spiranja kje ne obesi, nato vajo ponavljam, kolikor imam lončkov...
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2012 20:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole pa izgleda zadnja (vsaj mislim) runda sušenja semen...

_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2012 20:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, zdaj boš ša spet lahko kakšno pecivo spekla, kajne? Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2012 21:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi, hi, kako paradižnikovo pito mogoče?
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2012 21:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, še recept: http://www.kulinarika.net/recepti/5663/predjedi/paradiznikova-pita/
in še en
http://www.delimanochefs.si/recepti/recept/17903/paradiznikova-pita-s-stirimi-siri
Pa dober tek (upam, da so dobre). Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2012 21:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Shocked Neverjetno, pa res obstaja, predvsem mi je tista druga zelo všeč.. .. Smo malo iz teme padli, pa saj je vseeno, včasih paše Wink
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.