|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sammys
Pridružen/-a: 04.05. 2010, 14:34 Prispevkov: 54
|
Objavljeno: 17 Sep 2011 19:23 Naslov sporočila: |
|
|
orhy - ne vem od kje si dobila semena, tako da težko rečem. Če pa so semena sorte sunflower in v bližini ni drugih asimin potem bi morala niti pomoje rastlinica zelo podobna materni.
Ne vem sicer kako bi bilo, če je v bližini druga sortna asimina (npr prima, overleese) - verjetno bi bila potem rastlinica po lastnostih neklje vmes med dvema sortama po lastnostih
Jaz je ne bi cepila, saj se lahko cepi tudi kasneje, če bi se ugotovilo, da plodovi niso zadovoljivi ;)
Imam tudi sama nekaj sejankčov sunflower, ki jih (zaenkrat) ne mislim cepiti.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 18 Sep 2011 07:27 Naslov sporočila: ASIMINA. |
|
|
SAMMYS.
Imaš zs.
lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 18 Sep 2011 13:20 Naslov sporočila: |
|
|
sammys, kako si vzgojila sejančke? Kakšen postopek priprave semen in sejanja si uporabila? _________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 19 Sep 2011 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
Vidim, da je bilo v tej temi omenjeno in je nasploh znano, da sejančki ne prenesejo direktnega sonca. Tudi v svoji domovini asimina raste kot podrast med drevesi. Pa me zanima, imate vsi posajene asimine na soncu? Kako mislite, da bi se obnesla kot podrast v visokodebelnemu sadovnjaku? _________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sammys
Pridružen/-a: 04.05. 2010, 14:34 Prispevkov: 54
|
Objavljeno: 20 Sep 2011 13:41 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf - semen nisem kaj posebaj pripravljala. Sem jih samo posadila v dovolj globoke in velike lončke, ki sem jih postavila v večje korito, čez katerega sem dala naluknjano prozorno vrečko/folijo. potem sem to postavila pod naš bor (ki vedno dela senco, zato imamo pod njim poleti tudi sobne rastline). No, seveda sem prej še močno zalila. Potem pa se z njimi nisem nič ukvarjala in jih nisem gledala pa so prišle ven Zdaj kukajo spet nove na plano
No, imam tudi starejšo, kupljeno asimino (letos kupljeno sicer) ki pa jo imam na indirektnem soncu (beri: v najhujši poletni vročini ji dela rahlo senco skupina brez) in normalno raste - plodov (in tudi cvetov) pa letos ni imela.
Podrast ravno ni no...Je vseeno kar visoko drevo. Bi pa pomoje uspevala normalno med visokodebelnimi jablanami, če seveda saditev ne bi bila pregosta - samo moje mnenje, še nisem poskusila |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo36
Pridružen/-a: 20.03. 2010, 18:56 Prispevkov: 504 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 22 Sep 2011 08:14 Naslov sporočila: Asimina kot insekticid |
|
|
Pozdravljeni ljubitelji asimine!
Sam jo sicer še nimam,me pa zanima,če kdo ve kako se pripravi inskticidno škropivo iz listov asimine.Nekje sem prebral,da deluje proti koloradarju,fižolarju, kapusovemu belinu ...Mene zanima predvsem fižolar.
Kako,kdaj,kolikokrat ipd.Morda ta tema ne spada sem,vendar ne najdem druge.
Lp. ferdo36 _________________ Narava vse povrne!Dobro z dobrim,slabo s slabim! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 22 Sep 2011 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Ferdo36, poglej TUKAJ. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 22 Sep 2011 11:12 Naslov sporočila: Listi. |
|
|
FERDO-36.
Odpri ZS.
lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo36
Pridružen/-a: 20.03. 2010, 18:56 Prispevkov: 504 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 22 Sep 2011 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Muha.Sva se z Vinkozom že vse dogovorila.
Fižol imam ves preluknjan,nočem pa uporabiti insekticidov,ker je poleg čebelnjak in tudi sicer.Upam,da bom naslednje leto mnogo eksperimentiral z asimino in jo tudi posadil. _________________ Narava vse povrne!Dobro z dobrim,slabo s slabim! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paloo
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 03:47 Prispevkov: 40 Kraj: Slovensko
|
Objavljeno: 25 Sep 2011 09:39 Naslov sporočila: |
|
|
Sunflower v Nitre
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 29 Sep 2011 14:35 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni bo Davis v kratkem za degustacijo.
Sunflover pa nekoliko zaostaja. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 04 Okt 2011 17:48 Naslov sporočila: |
|
|
štrboncelj je napisal/a: | hojla! sem ravno pomalčala svoj prvi pridelek asiminE , zdaj pa ne vem kdaj in kako naj posadim semena. ima kdo kako idejo ali izkušnjo? |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 04 Okt 2011 18:14 Naslov sporočila: Re: Asimina-Asimina triloba |
|
|
Predlagam, da se to pripne v prvi prispevek te teme.
ivipiči je napisal/a: | ...sem se tudi jaz potrudil in dokončal prevod iz nemških spletnih strani. Nekaj malega o njih in nekaj receptov povrh bo sigorno prav prišlo.
ASIMINA –Paw Paw
Stratifikacija in sejanje
Stratifikacija je postopek s katerim v botaničnem izrazu pospešujemo kaljenje semen. Mivko ali kremenčev pesek, pomešan z 10 % perlita, navlažimo, vzamemo posodo za zamrzovanje živil, globoko do 5 cm, jo napolnimo s pripravljenim peskom in vstavimo semena po 2cm narazen. Posodo zapremo in jo damo v hladilnik na temperaturo 5-7 °C. Temperatura ne sme pasti pod 3 °C. Vse skupaj pustimo v hladilniku 90 – 120 dni. Prav tako lahko posode zakopljemo na vrtu od začetka novembra do začetka kopnenja nekje v sredini marca. Posode so lahko pokrite z zemljo samo 10 cm in povrh še po mogočnosti kakšna zastirka, smrekove veje ipd.
Spomladi posode izkopljemo, semena očistimo in jih posadimo v globoke lončke v zemljo za sejance, nato lončke postavimo na mesto, ki ni na direktnem soncu, temperatura pa mora biti vedno med 18 in 25 °C. Pazimo, da se zemlja ne posuši. Asimina kali počasi in si zna vzeti tudi do 5 tednov časa. Zakaj v globoke lončke? Ker Asimina najprej naredi gomolj, podoben debelemu deževniku, rabi več podlage. Zemljo v lončkih navlažimo, ne namočimo. Posode pa pokrijemo s prozornim materialom (steklo,folija ali pvc). Ko pokukajo kalčki ven pokrove odstranimo in počakamo, da sejanček dobi 2-4 liste. Pripravimo oglate ali okrogle lončke najmanj 12x20 cm Š, jih do malo čez polovico napolnimo z zemljo za drevesa (dobite v dobrih vrtnih centrih). Takšna zemlja ima za začetek vsa potrebna hranila in je ne dognojujemo. Sejančke zalijemo in jih postavimo na svetlo in pred močnimi sončnimi žarki zaščiteno mesto. Pazimo, da je zemlja vedno rahlo vlažna, a ne mokra. Asimina pridobiva s starostjo vse večjo in močnejšo globinsko korenino, zato je potreben cel proces sejanja v globoke posode, kajti s tem se sadika že od samega začetka prilagodi na uspešno rast do pozne starosti in plodov bo več in bodo večji. Še en mali namig: zemlja, ki jo uporabljam jaz za vsa mlada drevesa, se imenuje terico con pomice profesionale)Ž…x.
Po treh letih so sejanci v najboljši kondiciji za cepljenje in so edina do sedaj poznana podlaga za vse sorte Asimine-PawPaw.
Prevod: ivipiči, vir splet PawPaw info.de.
SAMOOPLODNE SORTE
(Selfvertil)
Samooplodna rečemo rastlini ali sadiki, ki daje plodove brez tuje pomoči opraševanja. Takim rastlinam-sadikam rečemo, da so AVTONOMNE; to pa vodi k temu, da potomci niso z gotovostjo iste kakovosti ali identitete in plodovi so manjši ali slabše kvalitete.
Z gotovostjo samooplodne sta pri nas poznani samo dve sorti: Sunflower in Prima1216. Če se odločimo saditi druge sorte Asimine, potem moramo posaditi najmanj dve sadiki za medsebojno opraševanje, kar pa še ni garancija, da bomo posadili oba spola od prve. Najboljša rešitev je cepljenje s cepiči Asimine, ki je že vsaj dvakrat dala plodove.
CEPLJENJE
Za Asimino Triloba – PawPaw žal še ne obstaja univerzalna podlaga, zato jo cepimo na triletne sejance. Dosedanji poskusi in izkušnje nemških sadjarjev in to, kar nam dajo vedeti in objavijo na spletu, kažejo, da je najuspešnejše cepljenje Chip ali po naše Ploščično cepljenje. Na Nizozemskem cepijo dvoletne sejance na angleški način - poševno spajanje. Po pogovoru z nemškim sadjarjem so tudi ostale metode obetavne, a je do sedaj premalo izkušenj, objavljenih v sadjarski literaturi ali pa je celo skrivnost. Moj sogovornik z one strani pravi, da je cela umetnost v pripravi orodja in kakovostnega materiala in pa biti ob pravem času na pravem mestu. A mi je dal vseeno nekaj koristnih napotkov. Cepiče narežemo zadnji teden januarja do sredine februarja pri lepem vremenu ( ne sme biti pod lediščem) + 1-3 °C. Cepiči morajo biti debeli kot svinčnik in dolgi med 16- 20 cm. Ko jih narežemo, jih obrišemo s klineksom in damo v čisto ter vlažno mivko, potem pa jih postavimo v hladnem prostoru (ne pod + 4 °C). Najbolje je v severni kot rastlinjaka in seveda zaščiteno do primerne temperature. Po 20-tem aprilu pa do konca maja imamo čas za cepljenje. Ker Asimina pozno požene, ni dobro preveč hiteti. Kdor pazi na lunin koledar, ima možnost večjega uspeha.
Priprava na cepljenje: Orodje očistimo in nabrusimo. Pred samo uporabo moramo orodje, podlago, cepiče in roke dezinficirati- razkužiti. Cepljeno mesto dobro ovijemo s Parafilmom ipd., prav tako lahko ovijemo cepič. Očesa ne ovijemo, cepljeni del še dodatno premažemo s cepilno smolo. Smola naj bo naravnega izvora, kajti Asimine so občutljive na kemikalije. Za katero koli metodo se odločimo je najvažnejša čistoča. Debelina podlage in cepiča pri angleški kopulaciji ter točna velikost izreza in ploščice pri ploščični metodi morajo bit kompatibilni.
Cepimo, kot je že omenjeno, na sejance stare najmanj dve do štiri leta ali na drevesa, če hočemo imeti več sort Asimin na istem drevesu ali pa žlahtnejšo sorto.
SORTE ASIMIN
Najbolj razširjene in pri nas ter v soseski dobavljive so:
samooplodne: Sunflower in Prima 1216.
sorte, ki niso samooplodne so: Overlase, Dawis, Prolific, Wells, Taytoo, Mango.
Sadeži
Prima 1216: izbran sejanec, samooplodna sorta z velikimi sadeži do 400 gr, zelo sladkega okusa.
Sunflower: divji izbor, samooplodna, rumenkaste barve rumenkastim » mesom«, malo semen, sadeži so srednje veliki - do 240 gr, zreli v drugi polovici oktobra.
Mango : sadeži srednje veliki do 250 grm, izraziti okus po mangu.
Dawis: sadeži so majhni in sladki; dober okus.
Overlase: divji izbor, sadeži so okrogli v grozdih po 3-6 kosov in teže po 340 gr. Zreli imajo rahlo aromo po kavi, imajo malo semen in so zreli konec septembra.
Wells: ta sorta rodi največje plodove, 250-500 gr in prav tako okusne; zelo pozna sorta, priporočljiva za toplejšo klimo, zrelost v začetku novembra.
Taytoo: sorta uravnovešena, sadeži srednje veliki, okus dober, rodnost srednja, zorenje v prvem tednu v oktobru.
Nega in gnojenje Asimine
Asimina zelo dobro uspeva v rodovitnih tleh. Gnojimo jo z mleto roževino, ki se jo da kupiti v trgovinah L...l (nem. ime Hornspaehne); ker pa v precejšnji meri potrebuje tudi kalij, jo je najbolje gnojiti na list. Zato uporabimo KNO3 kalijev nitrat - na liter vode 0,5 % . Škropimo vsakih 14 dni od maja do avgusta.
Druga škropljenja niso potrebna, ker je Asimina odporna na nam poznane bolezni. Prav tako ustvarja Asimina v listih svojo zaščito - ASIMICIN, ki pa je naravni insekticid.
RECEPTI
Asimina se da preprosto pripraviti na več načinov.
Kot prvo jo po dolgem vrežemo samo toliko, da ne poškodujemo semen in jo odpremo, odstranimo semena in sadno meso pojemo z žličko.
1. Recept
Sladka Asiminina pita
Dodatki: 100 gr. sladkorja
1dcl mleka
1 jajce
1/2 espresso žličke soli
ena in pol očiščena Asimine (brez semen in olupi)
Vse damo v posodo za stepanje in dobro zmešamo v maso. Potem damo to maso v kozico in pustimo pri srednji temperaturi in zmernem mešanju, da se zgosti. Pripravimo pekač tako, da ga enakomerno premažemo z margarino ipd. Zgoščeno maso stresemo v pekač, pečemo pri 200°C, da dobi močno rjavo skorjo. Ko vzamemo pito iz pečice, jo ohladimo in hladno postrežemo s kavico. Pa dober tek.
2. Recept
Creme torta za 6 – 8 oseb
Dodatki: 750 gr sladkorja
300 gr moke 405
3 rahlo premešane rumenjake
1 dl mleka
1 dl mleka za stepanje
100 gr Asimininega pireja
3 beljake
1 žlica sladkorja
1 Espresso žličko soli.
Pomešamo sladkor z moko, dodamo rumenjake, mleko in smetano za stepanje ter vse dobro premešamo, da dobimo gosto zmes. Sedaj dodamo Asiminin pire in rahlo premešamo. To maso vlijemo v primerno kozico in kuhamo počasi pri nizki temperaturi, da postane masa gosto tekoča. Sedaj stepemo 3 beljake, jedilno žlico sladkorja in espresso žličko soli v sneg. Stresemo maso – cremo v pred namazano pekač in prekrijemo s prej pripravljenim snegom. Pekač damo v na 180 °C ogreto pečico in pečemo 12 minut. Ko se naredi rjava skorja, je Creme torta gotova.
Dober tek.
3. Recept
Asiminina peneča torta
Dodatki: 1 + ½ žlice želatine
2,5 dl mrzle vode
500 gr sladkorja – lahko tudi rjavega
1 Espresso žličko soli
3 stepene rumenjake
5 dl mleka
100 gr pirirane Asimine
3 beljake
250 gr sladkorja
100 gr stepene smetane
Najprej raztopite želatino v mrzli vodi, nato pomešajte 500 gr sladkorja, rumenjake, sol in mleko. Maso prelijete v lonec za kuhanje na pari, kuhajte na pari ob zmernem mešanju dokler se masa toliko ne zgosti, da se oprime vilice. Odstranite lonec z maso in dodajte Asiminin pire, premešajte in pustite kremo 30 minut, da se ohladi. Medtem stepete beljake in sladkor v sneg.
Masi dodajte sneg in premešajte, sedaj maso nanesite na biskvitne podlage, z ostankom pa lepo obdelajte torto in jo po želji okrasite. Torto ponudite na popoldanskem srečanju s prijatelji ob dobri kavici.
Dober tek.
4. Recept
Asiminin sladoled
Kdor ima rad naravne jedi in sladice, bo z malo truda naredil sladoled nepozabnega okusa.
Priprava:
Vzamemo 2 – 3 Asiminine sadeže (skupaj okrog 500-600 gr), dve žlici sladkorja in 200 ml smetane za stepanje. Asiminam odstranimo kožo in koščice, vse skupaj zmiksamo in napolnimo v forme ali posodice po želji, vse skupaj damo v zamrzovalnik za 2 – 3 ure. Sladoled lahko naredite tudi brez sladkorja, če so Asimine dovolj sladke ali pa sladkorja ne marate. Rekli boste oooh, božansko lizanje.
5. Recept
Asiminini piškoti (pri nas keksi)
Dodatki: 750 gr Asimininega pireja
100 gr moke 405
1 Espresso žličko pecilnega praška
250 gr margarine za peko ali masla
500 gr rjavega sladkorja
1 jajce
500 gr orehovih polovičk
Asimine brez kožice in semen zmiksamo. V posebno posodo damo moko in pecilni prašek. Potem pomešamo sladkor in margarino ali maslo, dodamo tudi jajce, sedaj pomešamo vse skupaj v testo. Polovico orehov grobo zmeljemo in jih zgnetemo s testom. Namastimo papir za peko na veliki podlagi, pečico predgrejemo na 180 °C, s čajno žličko oblikujemo kupčke na papir v pekaču in v njih vtisnemo po ¼ orehovega jedrca. Pečemo 10 – 12 minut, da dobijo keksi lepo rumenorjavo barvo. Uživajte vaš trud in okus, ki še ga niste poznali.
________________________________________
Žal ali pa tudi sreča: imam samo 5 sadežev, pa bo malo manj eksperimentov. Moj moto je spodaj napisan.
Prevod iz spletnih strani PawPaw info de. Ivipiči 01.09.2010
Toliko zaenkrat! Želim vam, da vam Asimine čim prej obrodijo in da se še več naučimo drug od drugega.
Lp.Ivan |
_________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paloo
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 03:47 Prispevkov: 40 Kraj: Slovensko
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 05:31 Naslov sporočila: |
|
|
Nitra Slovakia
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 07:46 Naslov sporočila: ASIMINE |
|
|
Krasne so Paloo. Ali boš imel kaj sadik asimin in borovnic za prodat? Prosim za ceno? lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
paloo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paloo
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 03:47 Prispevkov: 40 Kraj: Slovensko
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 20:31 Naslov sporočila: |
|
|
orhy je napisal/a: | paloo |
Asimina To niso moje.So moj prijatelj. Moje rastline nimajo plodov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Končno se je zgodilo , da sem poskusil tudi sorto Sunflover s svojega drevesca.
Tudi Sunflover ima super okus, tako da navdušenje (tudi za asimine) še raste. Je pa bila danes že kar huda slana, ki na srečo do Asimine še ni prišla.
Ali kdo ve koliko minusa prenese plod asimne brez škode?
Če se bo tole stopnjevalo bom moral poskrbeti za zaščito ali pa jih obrati. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tetaestera
Pridružen/-a: 09.03. 2010, 21:51 Prispevkov: 33
|
Objavljeno: 18 Okt 2011 07:17 Naslov sporočila: |
|
|
Igy je napisal/a: | Končno se je zgodilo , da sem poskusil tudi sorto Sunflover s svojega drevesca.
Tudi Sunflover ima super okus, tako da navdušenje (tudi za asimine) še raste. Je pa bila danes že kar huda slana, ki na srečo do Asimine še ni prišla.
Ali kdo ve koliko minusa prenese plod asimne brez škode?
Če se bo tole stopnjevalo bom moral poskrbeti za zaščito ali pa jih obrati. |
a ste že kaj zaščitili drevesca?
temp je zjutraj že ca 3-4 pod ničlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 18 Okt 2011 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
Asimina ne potrebuje zaščite proti mrazu.
Edino kar naredim je, da privežem kritične veje, da jih sneg ne polomi. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 44, 45, 46 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 44, 45, 46 Naslednja
|
Stran 26 od 46 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|