|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 08 Sep 2009 10:32 Naslov sporočila: Lycopen |
|
|
Lycopersicum esculentum - paradižnik
Navedel bom nekaj zanimivih dejstev o paradižniku( ki je sadje in ne zelenjava), kolikor sem uspel najti na internetu.
Paradižnik je na 16 mestu med vsem sadjem in zelenjavo po vsebnosti vitamina A in 13-najsti po vsebnosti vitamina C. Poleg tega vsebuje pomembne količine Lycopena, beta-karotena, magnezija, železa, fosforja, riboflavina, tiamina,…. Po nekaterih raziskavah pa je na prvem mestu kot vir mineralov in vitaminov v celoti.
Ena od bolj važnih funkcij pa je, da je močan antioksidant (zaradi Lycopena, ki je samo v rdečih paradižnikih) in uničuje proste radikale in zato preprečuje oksidacijsko škodo na membranah celic, vitalnih proteinih in DNA strukturi.
Zaradi tega je vzgoja paradižnika z visoko vsebnostjo Lycopena ena od želja vseh , ki se ukvarjajo z izboljšavo paradižnika. Zato so razvijalci tudi prišli do OSU Blue sorte, ko so križali čileansko divjo sorto ( ki ima izredno veliko Lycopena) z borovnicami, ki imajo drug antioksidant ( ki je v borovnicah in temnemu grozdju) Anthocyanin. Okus je žal zanič.
Kako preverimo ali sadež ali zelenjava vsebuje antioksidante: prerežemo sadež in po preteku časa ugotovimo ali je spremenil barvo ( če je oksidiral). Če se barva ni spremenila potem vsebuje antioksidante. Paradižnik ne porjavi, če ga prerežemo, jabolko ali krompir hitro porjavita-oksidirata. Lubenica temno grozdje ne porjavi, ker vsebuje antioksidante.
Človeško telo tudi samo po sebi vsebuje antioksidante, karotenoide, več kot 20 različnih je v človeški krvi . Lista pomembnih karotenoidov najdenih v človeški plazmi so: lutein, zeaxanthin, alfa kriptoxanthin,, lycopene, alfa karoten in beta karoten,…
Beta-karoten je tudi znan kot provitamin A, ker se metabolizira v vitamin A v jetrih.
Lycopene je najmočnejši antioksidant in ima zelo veliko molekulo in je rdeče barve. Ta močna rdeča barva lycopena daje barvo: paradižniku, feferonom, grozdju, lubenici, guavi, papaji, papriki,…
Lycopene v paradižniku je zelo stabilen. Segrevanje paradižnika na 80 stopinj za 10 ur nima efekta na vsebnost lycopena. Segrevanje na 100 stopinj, 10 ur pa zmanjša vsebnost za 10%. Nekatere raziskave kažejo, da je zaradi segrevanja lycopen prešel v formo cis-lycopene, ki je bolj dostopna človeškemu telesu. Zato, ko kuhamo mezgo ne izgubimo nič na vsebnosti lycopena.
Lycopene v paradižniku varuje paradižnikove fotosenzibilne molekule pred oksidacijo. Največ ga paradižnik proizvede pri temperaturi 24 stopinj.
Vsebnost NPK in vrsta zemlje ne vpliva bistveno na vsebnost Lycopena.
Od omenjenih sadežev (zelenjave) je največ lycopena v paradižniku.
Rdeče sorte paradižnika so postale popularne šele v 19-tem stoletju.
Divja sorta kultiviranega paradižnika: Lycopersicum pimpinellifolium ima 40 krat več lycopena kot kultiviran paradižnik, zato se pri križanjih in vzgoji novih sort (aka osu blue) uporabljajo te divje sorte.
Količina lycopena v človeškem telesu pade za polovico v 20 dneh.
Ljudje , ki uživajo veliko paradižnika imajo 50% manj raka- degeneracije celic zaradi oksidacije. Podobni rezultati so za srčne bolezni, arteriosklerozo,…Tipičen plod ima 95% vode in preostalih 5% je razdeljeno tako:
50% je sladkor (glukoza in fruktoza) 15% kislina, preostali del minerali in soli. Visoka vsebnost sladkorja in kislin pomeni boljši okus.
Češnjevi paradižniki imajo močnejši okus ravno zaradi razmerja med vodo, sladkorji in kislinami.
Lycopene je lahko tudi v rumenih in oranžnih paradižnikih, čeprav ga je manj in je prekrit z drugimi pigmenti. V zelenem paradižniku ga ni. V lupini paradižnika ga je petkrat več kot v mesu paradižnika.
Najbolj optimalen je temen paradižnik (črn), ker vsebuje vse vrste karoteidov ( Lycopene in tudi Anthocyanin in Tomatine) , zato ima tudi vse barve na lupini: črno,zeleno, rdečo, rumeno. Zato je črni paradižnik zelo zaželjen v zadnjem času in raziskovan v mnogih razvojnih centrih. Ugotovitve kažejo, da ima naraven gen ( crimson gene), ki povzroča to posebnost v barvi in s tem v vsebovanju drugačnih antioksidantov oziroma celega spektra.
Največ lycopena pa je v rdečem, sledi oranžen, nato rumen ( kjer ga skoraj ni). V zelenem pa je druga snov imenovana Tomatine, ki je toksin iz iste družine alkaloidov kot Solanin. Je strupen, vendar zadnje raziskave kažejo, da deluje zelo močno na rakaste celice. Raziskave še potekajo.
Zelen ima tudi najmanj A vitamina in največ C vitamina v primerjavi z ostalimi in tudi največ proteinov.
No, del raziskav je končanih in dr.Friedman ( ki se že 20 let ukvarja z alkaloidi) je objavil rezultate raziskav, ki kažejo, da je pravzaprav zelo dobro uživati zelene paradižnike. Tomatin se namreč ne prebavi ampak se veže na holesterol in izloči iz telesa. Tako poleg zelo močnega učinka na rakave celice ima še to pozitivno plat - nižanje holesterola. Zato se poleg uživanja visoko lycopenskih rdečih paradižnikov pridobi tudi z uživanjem zelenih paradižnikov ( misli se na sorto in ne na nezrele), ki vsebujejo glycoalkaloide.
Navajam dele teksta:
...The alkaloid apparently binds to cholesterol in the digestive system, and the combination is excreted — ridding the body of both alkaloid and cholesterol. ....These findings extend related observations on the anticarcinogenic potential of glycoalkaloids and suggest that consumers may benefit by not only eating high-lycopene red tomatoes, but also green tomatoes containing glycoalkaloids. ....
Tukaj pa je objavljeno poročilo:
http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?SEQ_NO_115=242884
in tudi tu je nekaj:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf900364j
Kot kaže, je najbolj modro gojiti vse barve paradižnika in brez strahu uživati v skupnem učinku.
V rumenem pa je največ beta-karotena, nekaj manj v oranžnem.
Lp labia
Ivčk je napisal/a: | Največ antioksidantov vsebujejo temne (črne) sorte in pa tiste z oranžno kožico in mesom. Čeprav doma vzgojeni paradižniki itak vsebujejo samo dobre komponente, ker ne ležijo tedne in mesece v hladilnicah... |
Nazadnje urejal/a labia 08 Sep 2009 11:46; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 08 Sep 2009 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
To pa je zanimivo in koristno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
emkey
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 14:16 Prispevkov: 302 Kraj: Spodnji F*kovci
|
Objavljeno: 08 Sep 2009 13:56 Naslov sporočila: |
|
|
Sadje:zelenjava je verjetno neverending story. Načinov predalčkanja je več. Strogo botanično - definitivno sadje. Med navadnimi smrtniki pa vsekakor prevladuje kulinarična verzija - zelenjava. Del zbrke so povzročili tudi amerikanosi okrog leta 1893, ko so paradajz 'premetavali' med sadjem in zelenjavo, zaradi različne obdavčitve.
Skratka, sadje ali zelenjava ... oboje je na svoj način sprejemljivo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 09 Jul 2012 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
JA definitivno. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 09 Jul 2012 19:48 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo! Hvala, labia, za take objave, ker smo na forumu tudi taki, ki smo preleni za brskanje po netu (beri: jaz), pa tole kar koristi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 11 Jul 2012 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
Me veseli, če je prispevek koristil. Paradižniki me namreč zelo navdušujejo, da ne rečem kaj več. O njih je napisanega ogromno, žal pa je na različnih straneh in od različnih virov.
Časopisnih člankov ne jemljem preveč resno, razen, kot izhodišče, da potem najdem bolj verodostojne vire.
Ko se nabere nekaj materiala na določeno temo potem to skušam enostavno zapisati, kot povzetek in v informacijo nam ljubiteljem.
Tudi v tem je veliko veselja predvsem v zimskih mesecih, ko sanjam o paradižnikih in novi sezoni...potem pa so vsaj teksti in brskanje o rdečih plodovih nekaj tolažbe.
lp labia |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|