Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Žganjekuha
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Rak



Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35
Prispevkov: 537
Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2013 07:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lobo hvala za komentar, sam to poznam in upoštevam, za marsikoga pa bo verjetno to dobra informacija bravo
_________________
Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 12:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je kdo že kuhal žganje iz bezgovih jagod? V knjigi sem bral, da se da, samo nimam več tiste knjižice.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 18:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žganje iz bezga je nekaj posebnega, drozga zelo hitro zavre in ga lahko kuhaš že po dobrih 3 tednih. Uporabi samo jagode brez pecljev, ti so strupeni.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Perun



Pridružen/-a: 23.10. 2012, 12:14
Prispevkov: 113
Kraj: Poljane nad Škofjo Loko

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko jagod pa je potrebno za en kotel?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2013 06:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja verjetno toliko da imaš poln kotel. Verjetno te je zanimalo če je potrebno jagode še mašati z vodo?

Drugače pa pri nas te dni pobiramo hruške, oz bolje rečeno pobiram jih samo jaz ker se drugim ne da Embarassed
Jabolk pa tako ni tako da bomo delali žganje samo iz hrušk in sliv.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Perun



Pridružen/-a: 23.10. 2012, 12:14
Prispevkov: 113
Kraj: Poljane nad Škofjo Loko

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2013 13:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sploh si ne predstavljam, da bi nabral bezgovih jagod za pol kotla (in recimo pol kotla vode). Jagode so vendar takoooooo drobcene, kotel pa tako velik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2013 17:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Perun, saj lahko tudi mešaš, nekaj bezga, hrušk, sliv in boš dobil prav dobro žganje.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2013 17:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Perun, saj lahko tudi mešaš, nekaj bezga, hrušk, sliv in boš dobil prav dobro žganje.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2013 08:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letošnja sezona se počasi zaključuje, večina sadja je že "spečenega", ostalo je samo še malenkost grozdja. Letos ni bilo jabolk niti za vzorec, so pa zato hruške toliko bolj obrodile. In tako je pri nas ves sadjevec v bistvu hruškovec.
Če kdo potrebuje kak liter, ga lahko dobi pri meni.
_________________
Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lisec



Pridružen/-a: 08.02. 2013, 09:14
Prispevkov: 13
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2013 18:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Daniel R je napisal/a:
Zaenkrat sem nekaj ostanka od kuhanja spravil v poseben kompostnik, pa bo videl kako bo razpadlo (oz če se bodo notri pojavili deževniki).
In kako izgleda sedaj?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2013 20:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

So mi vse skupaj zaštihali v zemljo, tako da je bil poskus prekinjen Confused
_________________
Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2013 13:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem včeraj zaključil s kuho. Imel sem ogromno, par ton, izkoristek pa tako slab.
Jaz sem ostanke navozil na njivo, kjer se bo razkrojilo. Nekaj let nazaj sem naredil isto, pa nimam slabih izkušenj.
Bom pa letos poskusil vermikompostirati ostanke
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2013 14:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O slabem izkoristu pri kuhanju žganja sem letos že dosti slišal in mislim, da vem zakaj.
Mati narava je že stara in utrujena, onesnaženo ozračje in razna škropiva so pomorila dosti naravnih kvasovk, ki povzročajo alkoholno vrenje. malo suhih kvasovk in malo hrane zanje lahko izkoristek poveča.
Jaz za svojo potrebo za razne namoke in zdravilne tinkture kuham v doma narejenem kotličku 20l . Kuhal sem divje slive, vinogra
dniške breskve, jabolka, pa sem imel izkoristek najmanj10%, čeprav nisem pretiraval z dodatki.
Včasih je dobro kaj prebrati in to upoštevati, ker je škoda časa, truda in stroškov.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec



Pridružen/-a: 16.02. 2014, 20:54
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2014 20:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali mogoče kdo ve, zakaj je potrebno žganje dvakrat prekuhat?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2014 20:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni potrebno dvakrat kuhati, lahko tudi samo enkrat. Samo v tem primeru dobiš manj alkohola (okoli 20%). Če pa kuhaš še enkrat pa dpbiš 50%.
_________________
Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2014 21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za dobro žganje je priporočljivo dvakratno kuhanje in ločevanje.
Najprej priteče strupen metilni alkohol cca 10%uporaben za masaže, nato užitno žganje, ki ga zbiramo do 40%, ostalo so v glavnem višji alkoholi slabega vonja in ukusa. To lahko prekuhaš še enkrat, toda ukus ni kaj prida.
Je pa o tem že tako vse napisano samo prebrat je treba.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec



Pridružen/-a: 16.02. 2014, 20:54
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2014 22:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hvala za odgovor

Nazadnje urejal/a Bizgec 06 Mar 2014 22:39; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2014 12:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kupim dober 50% tropinovec. Če ga kdo prodaja naj mi pošlje ponudbo na ZS. Potreboval bi ga 30 l.
Lp Kosobrin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2014 19:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letošnja sezona je za razliko od prejšnje taka kot se zagre. Dežja je bilo dovolj tako da je tudi jabolk bilo veliko, s tem da še ni vse pobrano. Sedaj pa dela probleme ta dež, da se ne pobere do konca. Pa spet bomo delali mošt, ko ga prejšnje leto nismo mogli.
_________________
Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Nov 2014 20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Helo, ste letos kaj kuhali in kaj nakuhali?
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Naslednja
Stran 9 od 12

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.