Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Koze

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Soustvarjanje z naravo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2009 00:00    Naslov sporočila: Koze Odgovori s citatom

kravzlj je napisal/a:
Hej!

Ubistvu sem razmišljal, da bi si kupil ene 2-3 KOZE, ne ovce, da bi namesto mene kosile =)

Lp Luka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2009 11:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej!

Od veterinarja sem zvedel nekaj info. Da so koze zelo nezahtevne živali. Če jih imaš spuščene, da se pasejo, ne rabijo skoraj nič hrane in vode. Tako da ne rabiš biti redno tam. Pozimi rabiš nekaj sena ki jim ga nafutraš, priporočeno je da imaš jasli, da ne ponesnažijo krme, ker jo potem nočejo jesti.
Pač ker sem glih iz te stroke, veterinarskih storitev rabiš samo toliko, da jim nekajkrat letno odpraviš notranje zajedalce.

Tako da si predstavljam to tako, da jim narediš ogrado (el. pastir), en hlevček, potem jih imaš pa celo leto tam. Poleti jim dodaš za prehrano kaj pokošene trave, kakšno vejo, pozimi pa rabiš nekaj slame. Rabiš pa poskrbeti za nekaj vode, to najlažje s posodo ki drži malo več vode.

Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2009 11:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Menda so res trpežne živalice, posebej če poiščeš pravo pasmo. Nekatere menda bolj obolevajo od drugih.

Nobene košnje, nobene skrbi glede zaraščanja travnika. Ampak tisto, kar hočeš obdržati v rasti (drevesca, vrt) moraš pa res temeljito in dovolj daleč naokoli zaščititi pred njimi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2010 18:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo, da si naredim zaznamek... sem se menil z eno druščino o kozah in so debatirali o pasmah in se jih je mnogo strinjalo, da se ena izmed pasem (ne vem imena) zelo obnese. Bom javil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
epc



Pridružen/-a: 12.04. 2009, 17:21
Prispevkov: 28

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2010 22:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

star pregovor pravi:

če se hočeš spreti s sosedom kupi kozo...

Kozjereja je mogoča samo ob postavitvi res dobre ograje, sem že videl, ko je koza plezala po drevesu, da je preskočila ograjo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2010 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Burdske koze - zelo prijetna pasma, simpatična pravijo. Ni je potrebno vsak dan molzti, ker imajo mleko samo takrat, ko imajo mladiče. Kaj več pa lahko izveste na številki Vili Petaci - 041 612 456.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ajdi



Pridružen/-a: 25.03. 2012, 13:33
Prispevkov: 130
Kraj: domžale-kamnik

PrispevekObjavljeno: 09 Maj 2012 07:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poglejte koga smo imeli v soboto na obisku, kot gosta. Nejček ima dva meseca, skače zelo visoko brez zaleta. Pije po steklenički, dva litra mleka na dan. Simpatičen, crkljiv, jokav, ko ni bilo mamice, pa sta jo nadomestili kar moji dve tamali hčerkici. Nepopisno nežna in luštna živalica, samo kaj, ko ji tekne vse kar je zeleno. In sploh nima vonja, vedno sem mislila, da koze močno zaudarjajo.
Kdo pozna pasmo, kako se imenuje?
Imeli bi koze, toda ograja bi bila nujna samo zanje, pa se mi zdi škoda toliko prostora, ker imamo zgolj vrt okrog hiše.
Prvič lepim slikico, upam, da mi uspe.



O, glej, slikica mi je uspela, jupi!!!! Kako je srčkan....
_________________
Ajdi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09
Prispevkov: 376
Kraj: Ptuj, vas tam blizu...

PrispevekObjavljeno: 09 Maj 2012 11:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf: pasma se imenuje burska, ne burdska. To je izrazito mesna pasma, mleka imajo le za mladiče (sicer pa smo ljudje pogruntali, da molzemo, kar je po naravi namenjeno potomstvu...)
Ta bela stvarca, če je povsem bela, je lahko sanska pasma, vendar kar tako od daleč to ni z gotovostjo trditi.
Sicer pa, kar se koz tiče: pri nas pravijo, če ne znaš kleti, si kupi kozo. Jaz sem imela pred leti čredo srnastih koz (in eno belo-sansko). To so res izredno inteligentne in nagajive živali, ob njih ni nikoli dolgčas. Rabijo pa kar precej oskrbe, vsaj če prideluješ mleko. Tudi krme gre veliko, ker ogromno raztresejo in kar je umazano, ne povohajo več. Tudi jih je treba krmiti večkrat dnevno, saj jim ne moreš nagrmaditi veliko zelene krme naenkrat, prvič, jo pohodijo, drugič trava oveni in se lahko tudi zastrupijo (če se nitrati v pregreti krme spremenijo v škodljive nitirite).Tudi sveža voda je nujna, so celo bolj zahtevne kot konji, kar se čistoče posode in vode tiče. Saj ne da bi ti (kravžlj) jemala voljo, ampak če že, se odloči za burske, so baje bolj mirne in nimaš skrbi z mlekom. Če je paše dovolj, bodo preživele, seveda pa če hočeš rejene živalce, rabiš tudi dodatek žit. Računaj pa, da v njihovem delokrogu, ne bo ostalo nič živega. Ko osmukajo zelene veje, se lotijo lubja in drevo dobesedno olupijo, vzpnejo se na zadnje noge in sežejo neverjetno visoko. (Baje so ovce bolj pohlevne, ampak tam pa je striženje..)
Meni je ostala pri hiši nazadnje samo koza Belka, ki je najmlajši sin ni pustil prodati (mladiček od ptrodane črede). Dolga leta je živela kot prava domača žival, spremljala me je na vsakem koraku, še v hišo je hotela. Velikokrat mi je pomagala v štali: ko so mi pujsi ušli iz boksa in se delali iz mene norca, ko so bezlajali skozi naslednja vrata še en krog., se je postavila pred njih v napadalno držo in jih ustavila. Enega bolnega reveža (naš Bejb), ki sem ga dala na rehabilitacijo v gozd, je kar posvojila. Cele dneve se ni ganila od njega, skupaj sta spala in nazadnje mu je sveži zrak celo pomagal k ozdravitvi. Zelo mi je bilo žal. ko se videla, kako hira od starosti, nekega dne je mirno zaspala. Kar zaneslo me je ob spominu na našo Belko...
_________________
Ki te ljubim, zeleno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 10 Maj 2012 06:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ha, tudi na našem koncu jih imajo. Tu je precej slik in opisov kogar zanima:
http://www.kmetijazoran.si/galerija.html

lp labia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
anemona



Pridružen/-a: 16.11. 2010, 13:47
Prispevkov: 48
Kraj: Dolenjska-Primorska

PrispevekObjavljeno: 10 Maj 2012 09:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem mogla mimo vseh vaših prijetnih komentarjev. Tudi pri nas, ali bolje rečeno z nami, živijo koze. Če se želiš družiti z visoko inteligenco, je to prava stvar. Posebno, ko se začneš pogovarjati z mladički, razumejo vse, le govoriti ne morejo. Največ je bilo pri meni šestindvajset koz in to je bilo zato, ker pojedli nismo nobene, pa tudi drugim nismo privoščili, da bi jih jedli. Potem je to postalo obremenjujoče, ker so zelo natančne in sem jim morala travo kositi pred odhodom v službo. Našli smo ljudi, ki so tudi veliki ljubitelji živali in odpotovale so na veliko ograjeno posestvo, ki se imenuje živalski vrt. Naša drevesa pa me spominjajo nanje, saj se počutim kot na Japonskem, ker so vsa drevesa "bonsaji", dva metra od tal nič. Sedaj imamo pri hiši še staro Bambi, Pikico, ki je dobila prezgodaj mladička - Janez Belina mu je ime in Biserko, ki je nocoj spravila na svet en krasen parček. Komaj čakam, da začnem z dnevnim pripravljanjem dobre kozje skute in pitjem toplega surovega mleka.
_________________
anemona
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Furman



Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10
Prispevkov: 200
Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem

PrispevekObjavljeno: 10 Maj 2012 11:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz prve roke lahko povem o kozah vse kar vem. Koza NE poje vsega, kot večina trdi. Je pa sposobna pojesti n predelati preko 700 različnih sort rastlin, druge živali so tam okoli 350 sort, morda odtod, da poje vse Wink
Koza je zelo čista žival in NE poje ničasar umazanega, je nežna in prijazna do gospodarja. Konju se izogiba vsaj naše a sta lahko skupaj na pašniku. Vse to velja za čredo koz, ki ima dovolj prostora tako v hlevu kot v ogradi. Ćival, ki trpi pomanjkanje hrane ali prostora postane nepredvidljiva. Ampak ali nismo ljudje tud taki?
Torej ne se bat imeti koze, problem je če ji bo primanjkovalo hrane in prostora, sicer ne bo šla nikamor od hiše. To da so drevesa varna pred kozo samo nad 2 metra in še to pokončna je res. Zato je koza idealna tam kjer je potrebno počistiti podrast ali kjer se samo pase in se zasejejo divkjaki, ki jih ostale žživali konji krave ne pojedo, kozi pa so za sladico.
_________________
Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2012 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sama sicer nimam namena posvojiti kakšne koze Wink Laughing sem pa pričela konzumirati ekološko kozje mleko, jogurt in mladi sir. Mnjami, mnjami..... Pa še zdravo! Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Tadej



Pridružen/-a: 22.02. 2013, 16:31
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2013 19:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Razmišljam da bi si umislil kozo, saj o tem razmišljam že nekaj časa, sedaj sem se pa dokončno odločil. Kozo bi imel kot domačo živalco in ne kaj drugega. Imam pa nekaj vprašanj:
1.Kako velik hlev morajo imeti
2.Kako veliko ogrado potrebujejo
3.Ali obstaja kakšna vrsta ki ostane manjša?
4.Pozimi ko je mrzlo bi jo imel v hiši niamreč imam občutek da jo bo zeblo, ali kaj uničujejo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
linda



Pridružen/-a: 26.02. 2008, 21:14
Prispevkov: 1498
Kraj: nekje na štajerskem

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2013 19:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1. Naredi hlev glede na zmožnosti, če računaš na naraščaj malo več.
2.Ograda tudi naj bo glede na prostor. Če želiš, da ti pride včasih na obisk poveži z vhodom.
3.Obstajo mini pasme.
4.Pozimi je lahko brez skrbi v hlevu. V izdrednem mrazu ji prižgeš grelno žarnico. To je tista velika rdeča, ki jo imajo za vzrejo piščancev ali prašičev.


P.S. Če slučajno, kdo pri hiši obožuje rože se pogovori z njim, ker koze jih še bolj.
Pozimi potrebuje steljo in krmo, ki jo moraš pripraviti že čez leto.
_________________
"Ko pride prepreka v naravi išči leka."
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Furman



Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10
Prispevkov: 200
Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2013 08:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No pri nas smo želeli malce zaključiti s kozami in smo jih dali stran, razen najmanjše, ki je pri kotitvi padla v neko luknjo in jo je žena rešila. Od takrat je to njena kozica ime ji je Živa, ker je preživela porod, bratec pa ne, in žena je ne da stran za nič na svetu. Na začetku sem bil malo skeptičen kako bo, ko bo mala sama. Na moje presenečenje je pa prej bila velikokrat tepena od tavelkih koz in je sedaj prav srečna sama. Ljudi ima rada in se z veseljem pride čohat, a ko je sita se sploh ne oglaša. Tako je ovržena še ena trditev, da morajo koze biti obvezno v tropu.
_________________
Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2013 08:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joj, Furman, spremljam tvoje zapise in ti pomalem kar zavidam. Lepo je pri tebi že takole s foruma, kaj šele v živo. In vidim tudi, koliko stvari znaš.

Z leti menda postajam čedalje bolj otročja in bi imela in kozico in kakšno račko in še kaj, ampak... Premalo prostora za vse moje želje. Iz obdobja, ko je bilo pomembno, da je cesta blizu, pa šola,... menda prehajam v obdobje, ko bi rada, da bi bilo čedalje manj tega naokrog. Morda nekoč le pridem do neke majhne kmetije. Pa če ne, vsaj sanjam lahko Crying or Very sad .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bamfel



Pridružen/-a: 26.03. 2013, 23:05
Prispevkov: 48
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2013 22:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako je pa z drežniško pasmo? Je tu kdo, ki pozna koga ki ima to pasmo doma?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Soustvarjanje z naravo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.