|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 09 Apr 2012 09:03 Naslov sporočila: |
|
|
bojanp, jaz bi ga spustla in obtežila, ne vem drugače prav veliko o vretju, če se prav spomnim, so nam dejali naj obtežimo prav zato da se to ne bi dogajlo. _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bojanp
Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33 Prispevkov: 321 Kraj: Sl.Konjice
|
Objavljeno: 09 Apr 2012 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
Obtežit ga ne rabim,ker je zatesnjen in fiksiran z originalnim kovinskim obročem,ki preprečuje,da bi se pokrov odprl.
Torej bom pustil kot je sedaj naslednje 3 tedne. _________________ http://www.facebook.com/profile.php?id=100003514999387 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jagr
Pridružen/-a: 27.03. 2011, 16:31 Prispevkov: 14 Kraj: Brezovica
|
Objavljeno: 13 Apr 2012 07:31 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Bojanp nekateri sodi imajo pod robom za zapiranje majhno luknjico v njej pa je vstavljen ventil iz gume, ki dovoli da se tlak razbremeni. Je pa pomembno v katero stran je obrnjen (ker je enosmerni).
Zanima pa me, glede plevela, ki se razmnožuje z koreninami, kot je slak,
ali bi v sodu z bokašijem korenine postale kompost, ali pa bi peživele kompostiranje in jih bi zanesli nazaj na vrt? Tega v starih postih nisem zasledil. _________________ za boljše se je treba potruditi, slabše pride samo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 13 Apr 2012 07:53 Naslov sporočila: |
|
|
jagr, semena buč naprimer v organku se lepo fermentirajo in potem tudi skalijo, ne vem pa kako je s koreninami plevelov, verjetno je dobro da jih pustiš posušit ali da pričnejo malo gnit in potem z njim v organko. _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 13 Apr 2012 12:00 Naslov sporočila: |
|
|
Bo treba probat. Sama mislim, da se korenine obnašajo drugače kot seme. Seme ima ovojnico, ki mora počiti ali razpasti preden skali. Korenine pa take zaščite nimajo in upam, da jih bokashi "skuha". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 13 Apr 2012 13:06 Naslov sporočila: |
|
|
Ojej, jaz sem pa mislila, da semena tudi sfermentirajo do te mere, da postanejo nekaljiva. No, ali bo tako ali ne, bom poročala, če bom imela v eni gredi, kamor sem zakopala vsebino prvega organka, na tisoče sejančkov paprik |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 13 Apr 2012 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
S paprikami najbrž ne bo problema, nimajo trde bučine luščine. Prav zanima me, kako se bo izšlo.
Jaz sem lani v organko stresla dobri 2 kili kostanja, ker sem pri rezanju ugotovila, da je 9 od 10-tih črnih. Tudi tu bo zanimivo videti, če bo kaj kalilo. Poročam, ko bom prekopala kompostni kup. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jagr
Pridružen/-a: 27.03. 2011, 16:31 Prispevkov: 14 Kraj: Brezovica
|
Objavljeno: 13 Apr 2012 15:39 Naslov sporočila: |
|
|
Najprej hvala za odgovore, nato pa ta plevel, ki mi dela največ preglavic je regačiča in v trdi ilovnati zemlji skoraj neuničljiv, ker vedno ostane delček korenine v zemlji, ki potem vodi "okupacijo". Pa tudi "na suhem" zdrži več tednov in čaka na dež, da ponovno ozeleni. _________________ za boljše se je treba potruditi, slabše pride samo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 13 Apr 2012 17:50 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi ta plevel pošprical z nerazredčeno tekočino iz organkota. Če mene roke žgejo v dotiku z njo bo tud plevel odneslo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 10 Avg 2012 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Fermentirani domači biogen se je te dni na soncu lepo posušil. Izgleda kot bolj kompaktni suhi otrobi. Sledi pakiranje.
Ali je pomembno, da so posode (ali vrečke) neprodušno zaprte, ali je vseeno, če bodo na suhem?
--
Še glede tesnenja med fermentacijo: obtežba z vodo (več kot 5 litrov) namesto pokrova se je dobro izkazala. Pa saj sem jo prej preizkusila tudi že na kislem zelju . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 22 Avg 2012 11:15 Naslov sporočila: |
|
|
Druga runda doma izdelanega biogena. Natlačila sem ga kar v prosto posodo organka, s tem, da sem mrežico odstranila, iztok na dnu pa zaščitila s folijo.
Notri je šla kompletna količina iz približno 8 kg otrobov. Še kakšne pol kile bi bilo lahko več, če bi pošteno stisnila še vrhnjo plast.
barva je lepa, vonj pravi
Vidi se, da je bilo dobro natlačeno:
Za sušenje so tile vroči dnevi super. Malce spominja na orehov nadev za potico, kajne
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MuadDib
Pridružen/-a: 04.10. 2013, 11:23 Prispevkov: 12 Kraj: Graz
|
Objavljeno: 24 Okt 2013 09:39 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Po dolgem iskanju sem le nasel ugodno melaso v Avstriji. Zdaj pa me zanima ali je to uzitno tudi za ljudi; pise namrec da je melasa iz sladkorne pese pa da je kot prehrambeno dopolnilo za KONJE. zraven pa je se navedeno da je 35% sladkorja not???
Drugace pa je 5L po 10,90 eur kar mislim da je zelo dobra cena glede na to da postnine pri narocilu v Avstrijo ni :D
Hvala ze vnaprej za odgovor :D |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mire
Pridružen/-a: 02.09. 2013, 20:28 Prispevkov: 55 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 25 Okt 2013 03:49 Naslov sporočila: |
|
|
Bojanp je zadnjič razlagal, da melasa z sodo bikarbono in limono, razstruplja telo.
Imaš kakšen link, kje jo prodajajo?
Lp _________________ Kaj mi zemlja lahko da, ne kaj lahko od zemlje zahtevam... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gaga
Pridružen/-a: 06.02. 2013, 09:01 Prispevkov: 240 Kraj: limbuš
|
Objavljeno: 25 Okt 2013 07:45 Naslov sporočila: |
|
|
Mire, Bojanp mi je rekel, da bi lahko melaso dobili pri kmetih, baje jo imajo v velikih sodih? malo sem skeptična sicer zaradi tega ali pa nimam prav pa preveč kompliciran? drugače pa jo lahko naročimo iz Avstrije ali pa kar od Bojanap.
Sodo pa kupiš v Eurospinu je najceneje. _________________ če želiš biti srečen vse življenje, si omisli vrt. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MuadDib
Pridružen/-a: 04.10. 2013, 11:23 Prispevkov: 12 Kraj: Graz
|
Objavljeno: 25 Okt 2013 18:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ce kdo nuca, jo lahko narocim... jaz kupujem na (upam da ni prepovedano dajat linkov, drugace prosim moderatorja za odstranitev naslova) Equus Vitalis.
Stanujem v Grazu in hodim domov na vikende, tako da sploh ni problema.
LP, BB |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mire
Pridružen/-a: 02.09. 2013, 20:28 Prispevkov: 55 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 04 Dec 2013 16:35 Naslov sporočila: |
|
|
No takšne bokaši ajmre sem si naredil
[img][/img]
[img][/img]
Pa vprašanje ali tudi vam napihuje posode? Danes sem našel pokrov dvignjen.
Naslednji teden koljemo kokoši in bom poskusil ta odpad bokaširat. Perje pa itak gre na klasičen kompostnik. Bom poročal. _________________ Kaj mi zemlja lahko da, ne kaj lahko od zemlje zahtevam... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
Ali lahko namesto organizmov EM, dodam bokashi? Zmešam z otrobi in ostalim, da se namnožijo? Da bi k eni kili bokashija dodal recimo 5 kg otrobov _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 12 Feb 2014 13:57 Naslov sporočila: |
|
|
Še več otrobov lahko daš na eno kilo bokashija.
Pa še malo listavke, malo sladkane vode, natlačiš in hermetično zapreš, pa boš mel dober posip. _________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
f0r3st727
Pridružen/-a: 05.11. 2013, 13:11 Prispevkov: 162 Kraj: Obala, Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Feb 2014 16:21 Naslov sporočila: |
|
|
@zuf: Še si med nami. Lepo. Kaj te je odvračalo od pisanja na forumu? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mire
Pridružen/-a: 02.09. 2013, 20:28 Prispevkov: 55 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 17 Feb 2014 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Poročilo:
Kdor nima želodca naj ne poizkuša pa ne zaradi smrada, ker tega sploh ni, temveč zaradi videza. Če pa se kdo spravi to počet pa en nasvet - kanto, kjer boste bokaširali, napolnite do polovice max 2/3,ker se črevesje zelo napihne in ni ravno luštno tisti višek, ki gleda iz kante, prelagat. Je pa v tej masi veliko več koruze in žit kot živalskih ostankov. Včeraj sem šel pogledati kako je z zadevo kjer sem jo zasul z zemljo in žagovino. Nikjer ničesar razen deževnikov in kakšnega delčka kljuna _________________ Kaj mi zemlja lahko da, ne kaj lahko od zemlje zahtevam... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|