|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
alck10
Pridružen/-a: 23.08. 2013, 18:23 Prispevkov: 21
|
Objavljeno: 01 Sep 2013 16:27 Naslov sporočila: |
|
|
Melona je napisal/a: | Moj tobak je danes takšen, levo Guacharo, desno Virginia:
.
Korenine se vidijo skozi lonček:
.
Je treba presajati ali posaditi ven ali naj dam še mir? Zadnje dni prav vidno raste. | Lp.Melona a imate morda še kaj semena tobaka vrste Gaucharo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
alck10
Pridružen/-a: 23.08. 2013, 18:23 Prispevkov: 21
|
Objavljeno: 01 Sep 2013 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
marushhh je napisal/a: | živjo!
sem nova na forumu in letos prvič gojim tobak. imam vrsti Virginia in Burley Jupiter. sedaj pa počasi premišljujem, da bi ga počasi dala ven, saj so že malo preveliki za na okensko polico(listi so v velikosti dlani). in ne vem ali na začetku potrebujejo senco ali ne, ker sem jih danes dala ven za 5 minut in so se listi obesili, zato sem jih dala raje nazaj noter . prosim za nekaj nasvetov, prav tako pa potrebujem tudi nasvete, kako naprej.
Kasneje prilimam tudi slikco tobaka
tuma je napisal/a: | |
| Lp.Marushh kaj slučajno imaste še kaj semena tobaka vrste Burley |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 01 Sep 2013 16:39 Naslov sporočila: |
|
|
Neka malenkost bi ga še morala biti. Toliko, da prideš do sorte . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
saska71r
Pridružen/-a: 06.05. 2012, 11:46 Prispevkov: 107 Kraj: LITIJA
|
Objavljeno: 02 Sep 2013 03:21 Naslov sporočila: |
|
|
No pa sva prišla,do sorte Prilep ta zraste cca 50 cm ima majhne lističe in se dodaja Virginiji samo za aromo.Saj Virginija je osnova za cigarete.Prijateljica mi ga je prinesla iz Tutun laboratorij iz Makedonije.
Seme virginije letošnje je in tudi burley.Če bo drugo leto takšna letina kot letos se bo kadilo iz zračnika in ušes.
Nova ugotovitev kitajskih znanstvenikov je,da kajenje skrajšuje cigarete _________________ Za srečanje in kavico :)naslov in telefonsko javim na ZS |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Sep 2013 06:16 Naslov sporočila: |
|
|
Vsa čast Kitajcem, najbrž so porabili veliko sredstev in časa za tako pretresljiv zaključek, ki bo gotovo pomagal svetu . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
saska71r
Pridružen/-a: 06.05. 2012, 11:46 Prispevkov: 107 Kraj: LITIJA
|
Objavljeno: 03 Sep 2013 00:23 Naslov sporočila: |
|
|
alck10 je napisal/a: | Melona je napisal/a: | Moj tobak je danes takšen, levo Guacharo, desno Virginia:
.
Korenine se vidijo skozi lonček:
.
Je treba presajati ali posaditi ven ali naj dam še mir? Zadnje dni prav vidno raste. | Lp.Melona a imate morda še kaj semena tobaka vrste Gaucharo |
Tole bo za drugo leto a ne ?Zdi se mi,da je malo pozno za male sadike no nama odganja tudi in je sedaj velik cca pol metra iz matične rastline,Mož jo je namreč posekal,ko je pobral liste in iz štora je odgnal mlad tobak. _________________ Za srečanje in kavico :)naslov in telefonsko javim na ZS |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 03 Sep 2013 04:22 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ne, to je stara fotka, ki jo je Alck10 citiral. Tobaka pa še sploh vsega nisem potrgala, ker listi še kar rastejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
saska71r
Pridružen/-a: 06.05. 2012, 11:46 Prispevkov: 107 Kraj: LITIJA
|
Objavljeno: 04 Sep 2013 04:00 Naslov sporočila: |
|
|
Tobak,ki je zrastel iz štorov,ki so ostali v zemlji star je cca 14 dni in se vidi,da je ogreta zemlja in namočena
_________________ Za srečanje in kavico :)naslov in telefonsko javim na ZS |
|
Nazaj na vrh |
|
|
saska71r
Pridružen/-a: 06.05. 2012, 11:46 Prispevkov: 107 Kraj: LITIJA
|
Objavljeno: 06 Sep 2013 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
No pa je seme tobaka Virginija,Burley in Prilep na varnem pod streho za naslednje leto.
Imam pa tudi nekaj semen dinje sorta ananas izredno sočne in sladke[/url] _________________ Za srečanje in kavico :)naslov in telefonsko javim na ZS
Nazadnje urejal/a saska71r 06 Sep 2013 22:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 06 Sep 2013 19:07 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sva tudi midva porezala cvetove s semeni in jih dala sušit. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
saska71r
Pridružen/-a: 06.05. 2012, 11:46 Prispevkov: 107 Kraj: LITIJA
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 02:33 Naslov sporočila: |
|
|
Danes smo izprobali domač tobak samo sušen brez fermentacije in je super za kaditi
_________________ Za srečanje in kavico :)naslov in telefonsko javim na ZS |
|
Nazaj na vrh |
|
|
saska71r
Pridružen/-a: 06.05. 2012, 11:46 Prispevkov: 107 Kraj: LITIJA
|
Objavljeno: 16 Sep 2013 23:58 Naslov sporočila: |
|
|
zadnja letošnja runda tobaka se počasi a vztrajno suši _________________ Za srečanje in kavico :)naslov in telefonsko javim na ZS |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 17 Sep 2013 06:16 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi v naši vrtni uti se tobačna zavesica še suši. In vlaži. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tobakija
Pridružen/-a: 04.07. 2013, 11:20 Prispevkov: 13
|
Objavljeno: 18 Sep 2013 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima ali dodate kaj k tobaku ko ga kadite,ker se pri men zdi kot da bi pa ne bi gorel ko ga kadim. _________________ PA BREZ SKRBI CELO ŽIVLJENJE SE UČIMO!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
saska71r
Pridružen/-a: 06.05. 2012, 11:46 Prispevkov: 107 Kraj: LITIJA
|
Objavljeno: 18 Sep 2013 17:10 Naslov sporočila: |
|
|
Moj mož nič ne dodaja odvisno je od vlage tobaka.Če je preveč suh je premoočan če pa premoker pa se težko vleče oziroma kadi. _________________ Za srečanje in kavico :)naslov in telefonsko javim na ZS |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GM3
Pridružen/-a: 14.09. 2013, 23:39 Prispevkov: 2 Kraj: Bakovci pri Murski Soboti
|
Objavljeno: 05 Okt 2013 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Sem nova na forumu in v vzgoji tobaka. Z mojim prijateljem sva se letos prvič lotila vzgoje tobaka. Imava pretežno Virginijo in par sadik Burleya ter Kmečkega.
Večino sva že pobrala in se že suši ostalo je še par listov pri vrhu za pobrat. Tobak še cveti, semen še nima, zato bi rada vprašala vas, ki se že dalj časa ukvarjate s tem, kako dolgo je lahko tobak zunaj nepobran, ker smo v Prekmurju imeli letos že 3x slano.
Zanima me še, če je v redu, da tobak obešen ostane na podstrešju 2 leti, kolikor naj bi trajalo, da dobi ustrezno aromo ali ga prej poberete in shranite v kakšne kartonske škatlje ipd.
Želim vam uspešno gojenje in obilo užitkov pri kajenju vašega domačega tobaka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
saska71r
Pridružen/-a: 06.05. 2012, 11:46 Prispevkov: 107 Kraj: LITIJA
|
Objavljeno: 06 Okt 2013 15:27 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi midva sva letos prvič probala s tobakom.No bera je bila kar dobra.Jaz ne kadim zato pa kadi mož in pravi,da je probal prvega suhega brez fermentacije in pravi,da je ok.No sušil ga je na podstrešju na visoki temperaturi pod kovinsko streho in je prav lepo dišalo.Nekaj ga je pospravil samo v kartonske škatle nekaj v vrečke in nekaj kombinirano karton in še v vreče.Sedaj mu je ostala edino še izdelava fermentatorja .
Danes je bila pobrana zadnja bera letošnje leto in to zelooo uspešna.
Drugo leto sadiva Virginija,Burley in Prilep.
Semena je ratalo za cel hektar ali pa več _________________ Za srečanje in kavico :)naslov in telefonsko javim na ZS |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tuma
Pridružen/-a: 21.04. 2013, 06:57 Prispevkov: 9
|
Objavljeno: 12 Okt 2013 03:11 Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj imam pa tudi jaz zadosti okoli fermentatorjev in ostalega sranja.
Sem namreč bivši delavec TTL Tobačne tovarne LJUBLJANA.
Imel sem dostop do vsakega kotička tovarne.In sicer šlo je takole.
Kamion pripelje tobak iz Makedonije sprešan v jutastih balah.Te bale se potem skladiščijo v suhe kleti.Kakšni ventilatorji za odvajanje zraka,kakšna temperatura eni pišejo 53 stopinj.Če bi bilo 53 stopinj jih nebi smel prijeti.Bale so bile hladne kot je bil zrak v kletnih skladiščih.
Potem so te bale zelo dolgo ležale v skladiščih preden so prišle na vrsto za rezanje.Od tam so šle bale na nože za razrez in od tam v velike mešalnike.Tam so se mešali različni tobaki med seboj zaradi okusa in vonja.
Od tam pa po zračnih ceveh do mašin za izdelavo cigaret.
Jaz bom moj posušen tobak pustil leto ali 2 ,da dobi na kvaliteti in nobenih fermentatorjev ne potrebujem.Za različne cigarete pa so se mešali različni tobaki.
Upam,da sem vam vsaj malo objasnil kako se pripravlja tobak za cigarete.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
GM3
Pridružen/-a: 14.09. 2013, 23:39 Prispevkov: 2 Kraj: Bakovci pri Murski Soboti
|
Objavljeno: 16 Okt 2013 22:48 Naslov sporočila: |
|
|
tuma iskrena hvala za konkreten odgovor |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tuma
Pridružen/-a: 21.04. 2013, 06:57 Prispevkov: 9
|
Objavljeno: 17 Okt 2013 00:26 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam suhe tobakove liste v kartonskih škatlah seveda na suhem (podstrešje) kjer ni prepiha je pa zračno.In na podstrešju diši prav tako,kot je takrat dišalo po skladiščih tobačne.Gor bodo ostali še lep čas in se starali,dokler ne nabavim nož za rezanje tobaka.
Drugače pa nož za reznje tobaka izgleda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 8 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|