|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Rak
Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35 Prispevkov: 537 Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 12:48 Naslov sporočila: |
|
|
Je kdo že kuhal žganje iz bezgovih jagod? V knjigi sem bral, da se da, samo nimam več tiste knjižice. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 18:51 Naslov sporočila: |
|
|
Žganje iz bezga je nekaj posebnega, drozga zelo hitro zavre in ga lahko kuhaš že po dobrih 3 tednih. Uporabi samo jagode brez pecljev, ti so strupeni. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Perun
Pridružen/-a: 23.10. 2012, 12:14 Prispevkov: 113 Kraj: Poljane nad Škofjo Loko
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
Koliko jagod pa je potrebno za en kotel? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Avg 2013 06:23 Naslov sporočila: |
|
|
Ja verjetno toliko da imaš poln kotel. Verjetno te je zanimalo če je potrebno jagode še mašati z vodo?
Drugače pa pri nas te dni pobiramo hruške, oz bolje rečeno pobiram jih samo jaz ker se drugim ne da
Jabolk pa tako ni tako da bomo delali žganje samo iz hrušk in sliv. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Perun
Pridružen/-a: 23.10. 2012, 12:14 Prispevkov: 113 Kraj: Poljane nad Škofjo Loko
|
Objavljeno: 26 Avg 2013 13:11 Naslov sporočila: |
|
|
Sploh si ne predstavljam, da bi nabral bezgovih jagod za pol kotla (in recimo pol kotla vode). Jagode so vendar takoooooo drobcene, kotel pa tako velik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 26 Avg 2013 17:34 Naslov sporočila: |
|
|
Perun, saj lahko tudi mešaš, nekaj bezga, hrušk, sliv in boš dobil prav dobro žganje. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 26 Avg 2013 17:34 Naslov sporočila: |
|
|
Perun, saj lahko tudi mešaš, nekaj bezga, hrušk, sliv in boš dobil prav dobro žganje. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Nov 2013 08:09 Naslov sporočila: |
|
|
Letošnja sezona se počasi zaključuje, večina sadja je že "spečenega", ostalo je samo še malenkost grozdja. Letos ni bilo jabolk niti za vzorec, so pa zato hruške toliko bolj obrodile. In tako je pri nas ves sadjevec v bistvu hruškovec.
Če kdo potrebuje kak liter, ga lahko dobi pri meni. _________________ Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lisec
Pridružen/-a: 08.02. 2013, 09:14 Prispevkov: 13 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: 29 Nov 2013 18:50 Naslov sporočila: |
|
|
Daniel R je napisal/a: | Zaenkrat sem nekaj ostanka od kuhanja spravil v poseben kompostnik, pa bo videl kako bo razpadlo (oz če se bodo notri pojavili deževniki). | In kako izgleda sedaj? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Nov 2013 20:37 Naslov sporočila: |
|
|
So mi vse skupaj zaštihali v zemljo, tako da je bil poskus prekinjen _________________ Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 11 Dec 2013 13:39 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem včeraj zaključil s kuho. Imel sem ogromno, par ton, izkoristek pa tako slab.
Jaz sem ostanke navozil na njivo, kjer se bo razkrojilo. Nekaj let nazaj sem naredil isto, pa nimam slabih izkušenj.
Bom pa letos poskusil vermikompostirati ostanke _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Dec 2013 14:42 Naslov sporočila: |
|
|
O slabem izkoristu pri kuhanju žganja sem letos že dosti slišal in mislim, da vem zakaj.
Mati narava je že stara in utrujena, onesnaženo ozračje in razna škropiva so pomorila dosti naravnih kvasovk, ki povzročajo alkoholno vrenje. malo suhih kvasovk in malo hrane zanje lahko izkoristek poveča.
Jaz za svojo potrebo za razne namoke in zdravilne tinkture kuham v doma narejenem kotličku 20l . Kuhal sem divje slive, vinogra
dniške breskve, jabolka, pa sem imel izkoristek najmanj10%, čeprav nisem pretiraval z dodatki.
Včasih je dobro kaj prebrati in to upoštevati, ker je škoda časa, truda in stroškov. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bizgec
Pridružen/-a: 16.02. 2014, 20:54 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 20:08 Naslov sporočila: |
|
|
Ali mogoče kdo ve, zakaj je potrebno žganje dvakrat prekuhat? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 20:58 Naslov sporočila: |
|
|
Ni potrebno dvakrat kuhati, lahko tudi samo enkrat. Samo v tem primeru dobiš manj alkohola (okoli 20%). Če pa kuhaš še enkrat pa dpbiš 50%. _________________ Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
Za dobro žganje je priporočljivo dvakratno kuhanje in ločevanje.
Najprej priteče strupen metilni alkohol cca 10%uporaben za masaže, nato užitno žganje, ki ga zbiramo do 40%, ostalo so v glavnem višji alkoholi slabega vonja in ukusa. To lahko prekuhaš še enkrat, toda ukus ni kaj prida.
Je pa o tem že tako vse napisano samo prebrat je treba. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bizgec
Pridružen/-a: 16.02. 2014, 20:54 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
hvala za odgovor
Nazadnje urejal/a Bizgec 06 Mar 2014 22:39; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 04 Mar 2014 12:31 Naslov sporočila: |
|
|
Kupim dober 50% tropinovec. Če ga kdo prodaja naj mi pošlje ponudbo na ZS. Potreboval bi ga 30 l.
Lp Kosobrin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
Letošnja sezona je za razliko od prejšnje taka kot se zagre. Dežja je bilo dovolj tako da je tudi jabolk bilo veliko, s tem da še ni vse pobrano. Sedaj pa dela probleme ta dež, da se ne pobere do konca. Pa spet bomo delali mošt, ko ga prejšnje leto nismo mogli. _________________ Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Nov 2014 20:32 Naslov sporočila: |
|
|
Helo, ste letos kaj kuhali in kaj nakuhali? _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 9 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|