Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Žganjekuha
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2011 13:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Darso, komaj čakam.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2011 13:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz tudi.Darso, se mi zdi, da je franc razumel da kako soboto prineseš na Radvanjsko tržnico Laughing Laughing Laughing Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Rak



Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35
Prispevkov: 537
Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2011 10:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dalenčk je napisal/a:
muha je napisal/a:
Rak, tole zu "aqua stop" in cevjo, si super pogruntal Idea Idea

Ali veš, kakšna je razlika, če je sod odprt ali zaprt? Pri nas smo namreč od pamtiveka (in tudi še sedaj) vse imeli v odprtih sodih. V starih časih tehnika namreč še ni bila tako napredna.


No jest res nebi vedu kaj je zdej prov kajti tudi jaz sem skuhal 10 l snopsa s tepk pa sem dvakrat na tedn odpru sod premešal in ga zapru. No tako se je včash delal vsak dan zdej nevem al je bolš met zaprtga in vn cevko al mešat??? Hvala za odgovor!!!


Vsekakor je bolje, da ostane sod zaprt do kuhanja. Kaj več zakaj, sem opisal že v tem forumu, samo malo pobrskaj, pa bo.
Še največ pa v tejle knjižici, če se seveda še da kupiti.


_________________
Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2011 20:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kravzl, kako je uspela travarica?
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2011 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uglavnem, obstaja več načinov za namakanje sadja. Jaz vem za tri. en je tak, da zmelješ sadje, NE dodaš nič vode, in zapreš. Temu se reče da zabiješ sod. Potem en je, da daš vodo, toliko da se lahko meša. Morda najbolje toliko, da ti potem ni treba dolivati vode ko daš kuhat. To vsak dan mešaš, če imaš na soncu, drugače ni tako nujno. Jaz sem sem pa tja malo premešal, ene 5krat do kuhe.
En je pa, da zmelješ sadje, pa da daš gor okrogel les, da pokrije, pa kamne gor. Potem pa to vre, tega postopka ne poznam popolnoma.

Je pa najbolje, da kuhaš ko je godno, ko pade gošča, in je na vrhu nekih 5 cm vode. Prav godna gošča, pa dosti redka, pa se ne bo prižgala, garantiram!

Travarica: V lango, sem namočil trave =) različne. Pustil sem 1 teden v temi, potem pa kuhal. V kotel sem zlil lango skupaj z zelišči. In skuhal. Ven je pritekla bistra tekočina. Prvo je pritekel seveda cvet. Pomoje super-zdravilen cvet! =) Potem pa glavno, šnopček. Ima okus kot travarica, le malo močan je še. Na koliko spustite vi šnopček? Jaz ga bom pomoje na 42%
Bom pa še namočil eno zelišče, sedaj se ne spomnim imena, da malo pojačam aromo, pa da dobim zeleno barvo!

Vabljeni na pokušino, seveda!

Lp
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2011 21:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aja, tista knjiga, ki jo priporoča Rak je kar dobra, priporočam.

Pa ja, razpisal sem se kot kak strokonjak, a to so le moje letošnje izkušnje. Če koga zanima žganjekuha, teoretično ali praktično je dobrodošel, rad delim znanje!
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
bojanp



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33
Prispevkov: 321
Kraj: Sl.Konjice

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2011 22:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če hočeš lepo zeleno barvo,je primerna hermelika.
_________________
http://www.facebook.com/profile.php?id=100003514999387
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Šapolan



Pridružen/-a: 29.01. 2012, 19:28
Prispevkov: 4
Kraj: Šapole

PrispevekObjavljeno: 04 Feb 2012 00:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni, sem nov na tem forumu, vendar že več let opazujem kuhanje "šnopca" pri očetu. Kuhamo predvsem slive še več pa kuhamo hruške in sicer tepke, kravšce (podobne tepkam), tu pa tam pa zraven pade še kakšna druga hruška ( viljamovka, dobra lujza). Ko hruške naberemo, jih damo v plastični sod, ki ima na vrhu navoj, da je nepredušno zaprt, na vrhu pa ima še odprtino za vrelno veho, hrušk ne meljemo, v sod damo cele, na vrh pa nalijemo še sok, ki ga iztisnemo iz drugih hrušk, tako, da so v celoti pokrite, razlog tega je ta, da ko hruške enkrat začnemo kuhati, le te plavajo na vrhu in se ne primejo dna in zasmodijo žganja(žganje pa zaradi njih tudi pridobi na aromatičnosti). Kotel je velikosti okoli 40l, kuhamo pa na plinski gorilnik, saj je z njim dosti lažje nadzorovati željeno temperaturo, prvi alkohol ki priteče ( metilni alkohol), spravimo posebej in ni za pitje, potem strežemo glavni del, ki ima približno 45% alkohola, na koncu pa strežemo še najgo(nižja vsebnost alkohola), ki jo prelijemo v naslednji kotel.
Smile to je moj čim krajši povzetek, lep pozdrav vsem Matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2012 14:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanima me, če se lahko tisto kar ostane od kuhanja da na vrt, ker se mi zdi, da bi bilo lahko bil problem v kislosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2012 05:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole na pamet bi rekla zakaj ne? Ampak, zakaj kmečki žganjekuhci niso nikoli ostankov vozili na njivo ali vsaj na gnojno jamo? So že imeli slabe izkušnje! Moj oče jih je vedno odlagal ob veliki češnji, ki je rastla na peščenem bregu. Zadevščina nikakor ni hotela prav razpasti in ni bilo videti, da bi češnji kaj dosti koristila. No, tudi škodila ji ni. Sovaščan jih odlaga v gozd in tudi tisti kup se kljub padanju listja nanj zlepa ne spremeni v kompost. Izgleda, da alkohol opravi svoje in še precej časa onemogoča mikroživljenje, ki bi pomagalo pri razpadu.

Je pa za probat, če imaš košček vrta, kjer te ne bo motilo. Vedno se lahko naučimo še kaj novega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2012 07:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Izgleda, da alkohol opravi svoje in še precej časa onemogoča mikroživljenje, ki bi pomagalo pri razpadu.

Prepričan sem, da alkohol ni faktor, ker ga ostane premalo (če sploh kaj), mislim da je problem v tem, da je preveč kisla zadeva. So mi pa predlagali, naj probam to kislost nevtralizirati s pepelom. Zaenkrat sem nekaj ostanka od kuhanja spravil v poseben kompostnik, pa bo videl kako bo razpadlo (oz če se bodo notri pojavili deževniki).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2012 08:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z dolgotrajnim kuhanjem pomorimo vse mikroorganizme in traja precej dolgo, da se z narave spet naselijo, sploh, če je drozga na kupu.
Jaz jo na tanko polijem po že delujočem kompostu, kjer kar hitro razpade.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2012 23:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če povzamem do sedaj napisano bi bilo najbolje ohlajeno brozgo zmešaati z znatno količino pepela in z zemljo ali celo kompostom, da se v mešanici čimprej spet naseli življenje.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2012 05:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Morda najprej samo z zemljo, ker pepela menda kompostni deževniki ne marajo ali pa jim škodi. Pepel bi bilo potemtakem bolje dodati šele, ko se zmes že spremeni v kompost. Poprej pa seveda izmeriti dejansko kislost. Če je Ph res nizek, bi bil to idealen kompost za dodajanje rastlinam, ki ljubijo kislo zemljo. Jaz bi kar probala tako, da bi pod primeren grm (azaleja, hortenzija ...) nasula že zdajle jeseni tanko plast (podobno, kot piše franc), čez pa sloj listja. Mogoče bi bilo že spomladi kaj videti.

Če bo še kdo delal poskuse, se priporočam za poročilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2012 22:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če gre pa za bolj peščeno zemljo pa se kislina kmalu nevtralizira tudi brez pepela.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rak



Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35
Prispevkov: 537
Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2013 11:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos mi je obrodila hruška junijska lepotica da le kaj, nemogoče jo bo "porabiti" na klasičen način. Pozna kdo njeno vrednost za namok in pretvorbo v žganje? Hvaležen bi bil za nasvet, kajti čez nekaj dni grem na vikend, kjer mi raste, da jo oberem. Upam, da ni že čisto kašasta, ali pa je morda z dodatkom nekaj sladkorja zato za žganje še boljša. Confused
_________________
Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2013 20:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen Rak, vse hruške so dobre za "šnops"če so mehke in zdrozgane, priporočal pa bi, da dodaš nekaj kvasovk za boljše vrenje, ker včasih zaradi pektina ne zavrejo do konca in potem slabo "tečejo"
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rak



Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35
Prispevkov: 537
Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2013 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Franc, polepšal si mi večer in še naslednje dni ..... Very Happy
_________________
Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lobo



Pridružen/-a: 03.04. 2012, 09:27
Prispevkov: 45
Kraj: okolica MB

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2013 08:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koščičasto sadje je dobro izkoščičit predno ga damo v posode za vretje. Še posebno koščice breskev dajo grenak priokus žganju zaradi vsebnosti cianovodikove kisline.
Pa paziti kako ravnate s "šnopckom". Znanec ga je imel skladiščenega v sodu v vinski kleti, natočil v stekleni balon in odpeljal domu v stanovanje. Ker je že bilo pozno zvečer, ni prelil v steklenice. Alkohol se pa dokaj močno širi in krči glede na temperaturo, kar izkoriščamo v alkoholnih termometrih. Zjutraj je celo stanovanje močno dišalo po slivovki, ker se je "šnops" razširil in razgnal zaprto posodo. Bi bilo bolje, če bi posodo pustil odprto. Alkohol zelo počasi hlapi in tudi mikroorganizmi, ki bi prišli v stik z njim ne naredijo škode, ker je dokaj močne koncentracije. Škodujejo pa brozgi, vinu, pivu, ...
Vsi, ki bi radi delali poskuse s staranjem v lesenih sodih upoštevajte dejstvo, da žganje v lesenih posodah vsako leto zgubi na koncentraciji alkohola. Če se prav spomnim, okoli 2 procenta na leto. Zato je najbolje naliti v sode nerazredčeno žganje in ga razredčit na željeno koncentracijo pred stekleničenjem. Tam se alkohol ohrani zelo dolgo, če je pravilno zaprta steklenica.
Da se pa umetno pridobiti okus po pravem hrastovem sodu, da damo v posodo hrastove oblance iz črnine brez prašnih delcev in preko nalijemo alkohol ter pustimo stati 12 let. V stilu: Moj najboljši prijatelj je star 12 let. Ime mu je Jonny Walker.
_________________
http://www.lampreht.com/index.php/sl/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lobo



Pridružen/-a: 03.04. 2012, 09:27
Prispevkov: 45
Kraj: okolica MB

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2013 08:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še tole, Žganje vedno redčimo le z destilirano vodo in nikakor ne z navadno vodo, ker lahko povzroči motnost žganja zaradi vsebnosti mineralov. Še slabše pa je redčit s patoko (ostankom po žganju), ki vsebuje višje alkohole. Ti so zdravju škodljivi in povzročajo spahovanje in težo v želodcu.
Zato tudi moramo pravočasno prekiniti s kuho. Prav tako nima smisla ostanka po drugem žganju vračat nazaj v kotel, ker vsebuje skoraj same višje alkohole, etilnega alkohola pa bore malo.
Okus posameznih žganj se s koncentreacijo spreminja. Slivovka ima recimo najboljšo aromo pri 40%, druga žganja zopet pri drugih procentih.
Pa po pameti in po malem.
_________________
http://www.lampreht.com/index.php/sl/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Naslednja
Stran 8 od 12

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.