|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
.
Pridružen/-a: 31.08. 2012, 20:13 Prispevkov: 46
|
Objavljeno: 12 Sep 2012 18:19 Naslov sporočila: |
|
|
Nazadnje urejal/a . 03 Okt 2012 12:04; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59 Prispevkov: 552 Kraj: Dolenjska - 450 m
|
Objavljeno: 12 Sep 2012 19:10 Naslov sporočila: |
|
|
No kakorkoli, uničevanje (če je bilo) ni bilo zavestno. Bomo torej drugič bolj previdni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LPivk
Pridružen/-a: 29.03. 2012, 16:17 Prispevkov: 55
|
Objavljeno: 16 Sep 2012 09:47 Naslov sporočila: |
|
|
Toliko pisanja in fotk o gobah, da me je spravilo v gmajno tudi danes. Zadovoljna z bero: par dežnikaric, ki jih bom posušila. Ena brezovka in dovolj jurčkov. Najlepši bojo vloženi, tisti večji posušeni...menda je mix posušenih in zmletih gob krasna začimba- letos poskusim. Ima kdo izkušnje s tem? Prvič sem tudi spanirane marele dala v skrinjo, kako jurčke, ali jih malo pokuhati v slani vodi, nato v skrinjo...?
No, pa še moje fotke gob. So se morali sušeči se nudli(delala zvečer) malo odmakniti slastni divji hrani.
Želim, da tudi vam narava ponudi svoje bogastvo; malce ga le pustite še za koga za vami
_________________ kleopatra |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 16 Sep 2012 13:53 Naslov sporočila: |
|
|
Lepa nabirka posušene gobe so meni super začimba in letos jih bom tudi prvič zmlela in dala v posodico za začimbe, da jih lahko potem kar posujem po juhi omaki...
Jurčke za v skrinjo smo pa mi vedno prej na hitro pokuhali (ne v slani vodi), ampak se mi zdi, da gre tako veliko okusa iz gobic. Letos sem jih pa po nasvetu ene gospe kar narezala in sveže zamrznila v veliki zip vrečki in potem, ko jih bom rabila, samo vzamem iz vrečke, kolikor rabim. Bojda jih sploh ni treba prej kuhati.
Nisem pa še slišala za sušene dežnikarice, so v redu? Kaj tisto rjavo s klobučka prej očistit in jih potem posušiš? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LPivk
Pridružen/-a: 29.03. 2012, 16:17 Prispevkov: 55
|
Objavljeno: 16 Sep 2012 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet, kar sveže narezane v skrinjo...
Za dežnikarice pojma nimam, prvič delam, naredila bom mešanico sušenih gob za začimbo, vse, kar pride pod roke/pod nožek v gozdu
Marele, jurčke, morda sirovke, kak turek ali pa brezovka...mešanico pač, v kateri bodo jurčki glavni. Posušila bom in zmlela, potem pa potresala po omakah, juhah in še kje.
Vidim, da so dežnikarice kar hvaležne za sušenje, danes so se na "ganku" sušile z jurčki, pa so bolj pridne- ja, tudi mase imajo manj...
Ocvrte so bile njama, jutri bo pa gobja juhica iz jurčkov. Tudi njam, njam...
Tukaj bojo pa prenočile, jutri ponovno ven, na "zračno" sušenje, škoda elektrike, kadar se zunaj lahko posuši...
In prav lepo se vidi dežnikarice, kako so že skoraj suhe. _________________ kleopatra |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 16 Sep 2012 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
Menda so posušeni beti dežnikaric, pa zdrobljeni v prah, imenitna začimba, zelo aromatični. Žal še nsiem imela prilike poskusiti, ampak, kolikor se spomnim, je to pisal en uporabnik na sosednjem forumu, ki je tudi tukaj član (lahko se izda sam, jaz ga ne bom). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
.
Pridružen/-a: 31.08. 2012, 20:13 Prispevkov: 46
|
Objavljeno: 16 Sep 2012 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
Nazadnje urejal/a . 03 Okt 2012 11:52; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59 Prispevkov: 552 Kraj: Dolenjska - 450 m
|
Objavljeno: 17 Sep 2012 16:07 Naslov sporočila: |
|
|
mi posušene koščke jurčkov zmeljemo v multipraktiku. Prah uporabljamo kot začimbo, pa tudi gobova juha je okusna iz njega. Koščkov gob za v skrinjo ne blanširamo, se mi zdi tako bolje. Kar se pa tiče paniranja in zamrzovanja, pa tega še nismo preizkusili. Raje se jih najemo takrat, ko so in jih ohranimo v lepem spominu do naslednjega leta |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 17 Sep 2012 16:57 Naslov sporočila: |
|
|
Meni panirane in zamrznjene dežnikarice niso všeč. Se mi zdi, da čisto izgubijo okus. Ponavadi se zadržim in naberem le toliko, kolikor pojemo v enem obroku, če pa me že premami nabiralniški nagon, potem so tega deležni bližnji in daljnji sosedje, taki, ki v gozd zaradi let ne morejo več ali pa nimajo časa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 24 Sep 2012 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam z gornjimi trditvami. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Polarbear
Pridružen/-a: 24.07. 2010, 10:14 Prispevkov: 143
|
Objavljeno: 26 Sep 2012 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem tisti ki uporablja posušena in zmleta stebla marel.Mešam jih z Črnimi trobentami pol-pol, in uporabim kot začimbo...1 žličko.
Če pa najdeš takšnele jurčke,pa stebla marel sploh ne pridejo na vrsto
_________________ Teaming with microbes |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 26 Sep 2012 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
Kje si pa našel tako majhno košarico, polarni medo? Prav za male punčke je, kajne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 26 Sep 2012 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
Lep primerek, ni kaj. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Sep 2012 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ob tej sliki se mi poraja svetovnonazorsko vprašanje ;
Kaj narediti, če en jurček vaga več kot dve kile
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 26 Sep 2012 23:59 Naslov sporočila: |
|
|
Možnosti je več:
- Ne nosi s seboj v gozd tehtnice
- Če jo že imaš s seboj, čisti gobo toliko časa, da bo
imela primerno težo
- Naredi po slovensko - išči dalje, ker okoli take
gobe verjetno raste podmladek |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Polarbear
Pridružen/-a: 24.07. 2010, 10:14 Prispevkov: 143
|
Objavljeno: 27 Sep 2012 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
Saj ni imel 2 kile Mfranc,mu je manjkalo kakšne 100gramov,bil pa je lep, čvrst,črviv samo malo po sredi stebla.
Glede uredb,inšpektorjev in ostale birokratskih navlak pa bi povedal samo tole,naj raje lovijo Italijane,ki pridejo z avtodomi na Pokljuko in kar tam gobe vlagajo in sušijo!!
Domov se pa odpeljejo če kakšen teden z ogromnimi količinami predelanih gob,pa jim nihče nič ne more!
Sam nabiram gobe bolj za rekreacijo in užitek,jem pa jih kot začimbo,tako da imajo tudi sosedi in sodelavci večkrat gobje pojedine!
Se je pa res težko zadržati,ko že po kakšnih 30 minutah v gozdu presežeš dovoljeno količino....
Zadnje čase pa jih tudi slikam
_________________ Teaming with microbes |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 28 Sep 2012 00:12 Naslov sporočila: |
|
|
Preblisk iz Dnevnika (avtor Andrej Kos): Nabirajte le gobe, ki jih dobro poznate, ampak jejte samo užitne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jazzz27
Pridružen/-a: 31.05. 2012, 15:24 Prispevkov: 78 Kraj: Okolica NM
|
Objavljeno: 28 Sep 2012 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Meni najlepši...
_________________ lp Jasmina |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Polarbear
Pridružen/-a: 24.07. 2010, 10:14 Prispevkov: 143
|
Objavljeno: 28 Sep 2012 20:21 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo da se tudi otroci naučijo pravilno nabirati gobe Jazzz
Lepi primerki,tudi sam jih hodim zadnje dni bolj slikat,nabral sem jih že dovolj za letos!
_________________ Teaming with microbes |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ivipiči
Pridružen/-a: 26.05. 2008, 20:21 Prispevkov: 636 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 28 Sep 2012 20:35 Naslov sporočila: Prvi jurčki |
|
|
Ž.
Tudi meni je uspelo nabrati jih vsaj za večerjo. Saj bi jih nabral tudi več a se ve penziči nimamo časa.
Saj jih je še nekaj več a za fotke se ve.
Po 10tih letih zopet na iskanje gob še dobro pa jih nisem pohodil Lp.Ivan _________________ Tudi počasi se daleč pride!
http://ivipici.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Jurčki in druge gobe Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 9 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|