|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ajdi
Pridružen/-a: 25.03. 2012, 13:33 Prispevkov: 130 Kraj: domžale-kamnik
|
Objavljeno: 28 Maj 2012 15:47 Naslov sporočila: Šampinjoni |
|
|
Tole sem danes nabrala v kleti. Zraven je jajček od moje tekačice, za primerjavo, kako velika je bera.
_________________ Ajdi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 29 Maj 2012 00:48 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo. O jurčkih pa še nič?
Bom kar tule vprašal. Koliko dni se valijo jajčka tekačice? V planu imam nabavo tekačic v prihodnjem letu zaradi enormne količine neavtohtonih polžev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ajdi
Pridružen/-a: 25.03. 2012, 13:33 Prispevkov: 130 Kraj: domžale-kamnik
|
Objavljeno: 29 Maj 2012 13:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem točno, nekako 25 dni.
Ne, Tinko, jurčki pa še niso. Pa saj zaenkrat smo s temi, kar zadovoljni. _________________ Ajdi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
anemona
Pridružen/-a: 16.11. 2010, 13:47 Prispevkov: 48 Kraj: Dolenjska-Primorska
|
Objavljeno: 06 Sep 2012 19:34 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem bila jaz velika gobarica, nabrala sem tri košare gob. Pri nas so pobelili travnike kukmaki ali šampinjoni. Nabiranje je trajalo do popoldne, kar mi je bilo poseben užitek, manj veselo je bilo potem, ko je bilo vse potrebno očistiti, zrezati, zapakirati in nekaj manjših skuhati in spraviti tudi v kozarce. Kljub vsemu sem uživala pri nabiranju gob, s katerimi bom razvajala svoje najdražje. Še posebno zadovoljstvo je, ko veš, da niso tretirane z raznimi Actelici in ostalo strupeno kemijo. Pojdite tudi ostali forumovci in malo poglejte po pokošenih travnikih. Klima je ugodna za rast šampinjonov, ker se je po dolgotrajni suši in vročini zgodil temperaturni obrat iz 3o na 15 stopinj ter dež. To nam je bilo pri pridelavi šampinjonov v kleti, najtežje doseči. Želim vam veliko gobarske sreče! _________________ anemona |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 06 Sep 2012 20:18 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas je bum travniških šampinjonov, vendar si jih jaz ne upam več jesti, ker smo pred kakimi 10 leti navalili nanje, jih jedli in vlagali, potem pa sva s sinom začela dobivati ponoči krče v črevesju, pa me je minilo - no, strupenih gob vmes zagotovo ni bilo, ker so vsi družinski člani, ki so jih jedli še več, bili brez težav. Očitno sva nekako postala nanje rahlo alergična ali kaj?. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 07 Sep 2012 05:27 Naslov sporočila: |
|
|
Prvega sem utrgala v soboto, včeraj jih je bilo spet za dobro prgišče. So pa samo na enem travniku in še to le enem malem delčku, pa zato toliko bolj slastni .
Da ne bo kdo od nepoznavalcem nabiral gob na travniku s pomočjo gornje slike. Travniški kukmaki so spodaj oranžkastorjavi. Rastejo pa pri nas tudi čisto podobne gobice, le da so spodaj bele - kot zgoraj fotografirani šampinjoni. Teh ne nabira nihče, ne vem, če so sploh užitne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 07 Sep 2012 11:13 Naslov sporočila: |
|
|
Taki so travniški
enega sem odlomila,da se vidi še spodnja stan
Tole je ena vrsta prašnic, ki jih je sedaj precej, nekateri jih posušijo in dodajo na kompostni kup za izboljšavo komposta
_________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
slavček
Pridružen/-a: 02.12. 2012, 09:16 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 08:49 Naslov sporočila: |
|
|
v eni od vrtnih trgovin sem zasledila, da prodajajo šampinjone v zaboju.
ali ima kdo s tem izkušnje?
ali jih v tem zaboju pustiš, ali posadiš zunaj.?..
ali ne smrdijo v hiši, če so not?
vesela bom vsakega komentarja in deljene izkušnje, ter znanja...
hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 16 Dec 2012 11:06 Naslov sporočila: ŠAMPINJONI |
|
|
Pozdrav.
Slavček- lahko bi ti odgovoril na ZS, vendar,če bi stvar zanimala še koga drugega ,sem se odločil za TU nekaj o vzgoji.Več let sem si nabavljal pri ŽIVEX kasete z micelijem šampinjonov, seve je bilo to ponavadi v septembru mesecu, ravno sedaj je tudi ponudba, smo pa žal v decembru.. Sem v skepsi glede nabave, čeravno me srbijo prsti.Razlog-- temperatura v prostoru.
Za kompost z micelijem je optimalna temperatura 25 st. C.Izpod 22 st.C nikakor ni zaželjeno. In kaj je sledilo v preteklosti? Priprava daljše kasete iz lesu , kompost z micelijem sem raztegnil, dno iz vezane plošče in v to kompost z micelijem ,pa na radiator v kleti. . Če ima kdo v prostoru optimalne pogoje(kurilnica), vse to odpade!! Nekateri dajo kaseto na peč centralne- tu pa nastane problem, ako je potrebno vlaženje.
Torej:
Folijo na kompostu je treba le zgoraj odrezati,da se pod njo ne ustvari kondenz, tudi po potrebi vlaženje tal, vlaga je zaželjena 95%.
Ta faza inkubacije naj bi trajala 14 dni.Ko kompost spremeni barvo, torej osivi - micelij- vonj po gobah., ga tudi fizično enakomerno porazdelimo.Bolje dva dni preraščen micelij ,kot premalo!!! Kompost nato prekrijemo s caa. 3 cm debelo prstjo,katero dobimo poleg pri nakupu.
Začetek zalivanja. Ne preveč ne premalo- sedem dni. Tedaj se začne vraščanje micelija v pokrivno plast, povečamo zalivanje.OSEM dni po pokrivanju, ko je micelij prerastel pokrivno plast premešamo pokrivno plast, da se micelij enakomerno porazdeli, da ne rastejo gobe v šopih.S tem tudi zemljo zrahljamo. Dan pred tem posegom ne ZALIVAMO.
Štiri dni kasneje, ko se micelij ponovno sestavi na površini ,je zaželjen dotok svežega zraku.optimalna temperatura 18 st.C., vlaga 90-95 %. To stanje vzdržujemo do pojava majhnih popkov. V TEJ FAZI SE NE ZALIVA!!!!!,dokler niso popki v velikosti graha. Zaželjena vlaga 80-85 %, temperatura komposta caa. 18 st. C. GOBE nekje rastejo v treh intervalih, potrebno je redno obiranje, da se da prostor novo nastajajočim ,ki rastejo iz popkov.
Slavček- upam da boš zadovoljna z odgovorom, no, lahko pride informacija še komu prav. -
lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 16 Dec 2012 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
Vinkoz, hvala za javno napisana izčrpna navodila
Tudi sama sem bila v dilemi, nabaviti ali ne (sploh, ker se je mož ponujal, da me časti ). Potem, ko sem prebrala tvoj prispevek, se je dilema razrešila sama od sebe . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
slavček
Pridružen/-a: 02.12. 2012, 09:16 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 18 Dec 2012 09:56 Naslov sporočila: |
|
|
vinkoz hvala za odgovor,
mislim, da mi gob doma ne bomo gojili...
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|