|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Avg 2012 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
EMA ima rok veljavnosti le 1 mesec in to bo pri meni čez 2 tedna. Že nekaj dni nameravam z njo zaliti vrt in travo, vse kar je zelenega. Ker so mikroorganizmi občutljivi na klor, sem čakala na dež, da spet dobim deževnico in zdaj jo končno imam. Enkrat sem paradižnike z njo škropila foliarno, pa listi niso dobro prenesli. Verjetno je bila mešanica premočna 1:100. Mogoče bi 1:200 prenesli. Samo zdaj jih bom kar zalila, ker bom liste špricala s sodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 17 Avg 2012 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
So paradižniki dobili tiste rumenkasto rjave fleke po listih? Jaz sem jih tudi škropila z mešanico 1 : 100 ampak zjutraj navsezgodaj, ko so bili še čisto rosni. Vrhovi so dobro prenesli, nekaj spodnjih listov pa je dobilo rjavkaste pege, ki se mi zdijo podobni zgodnji plesni (Early blight).
Od takrat tudi jaz EMa uporabljam le za zalivanje. Škropim pa veliko ostalih rastlin, tudi balkonske rože in imam občutek, da jim izredno prija. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Avg 2012 12:45 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tudi pri meni je bilo nekaj takega. Jaz sem škropila pozno zvečer. Z redkejšo tekočino ne nameravam špricati, raje bom zalila. Protifert pa dobro prenesejo po listih, a sedaj ga že zelo dolgo nisem uporabila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 20.09. 2011, 13:35 Prispevkov: 106 Kraj: Ljubljana, Velike Lašče
|
Objavljeno: 20 Avg 2012 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | EMA ima rok veljavnosti le 1 mesec ... |
EMA ki ti ostane zmešaš z otrobi v vrečko in imaš čez 3 tedne bokashi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
parangalus
Pridružen/-a: 09.08. 2010, 20:22 Prispevkov: 210 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 21 Avg 2012 22:25 Naslov sporočila: |
|
|
Za zalivanje se mesa 1:100 za spricanje pa 1:500 do 1:1000 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 22 Avg 2012 04:48 Naslov sporočila: |
|
|
parangalus je napisal/a: | Za zalivanje se mesa 1:100 za spricanje pa 1:500 do 1:1000 |
??? Zakaj misliš, da je treba tako močno razredčiti?
Jaz sem mešala 1 : 100 pa ni izgledalo nič narobe. Tisti rjavkasti listi pri paradižniku so po moje bolj posledica močenja kot takega, ne pa koncentracije. Pri vseh ostalih rastlinah je bilo v redu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 22 Avg 2012 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj slikovnega materiala:
današnja fermentirana vsebina Organka
v zemlji
za poskus je desno od kola zmešana z zemljo, levo od kola pa samo zasuta. Pri kolu so 3 pečke od breskev ali nektarin, da vidim, ali jih je smiselno metati vanj.
Zasuto. Sedaj bom vsake toliko časa šla odgrnit delček zemlje, da bom videla, koliko časa je potrebnega, da se spremeni v kompost.
Poskus delam na zelo slabi zemlji - glini, kjer še plevel in pirnica vegetirata, da bo razlika ja bolj očitna |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 22 Sep 2012 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
Pred par dnevi sem odgrnila zemljo. Še je videti sledi materiala iz Organka, a so že tik pred razpadom. V glavnem v takem stanju, da bi nad njimi brez skrbi upala posaditi karkoli. Fotografij ni, ker se ostankov na fotki sploh ne bi opazilo.
Tista stran, kjer sem ostanke premešala z zemljo, je vidno bolj predelana (ali pa so le ostanki zamazani z zemljo in se jih ne vidi?).
Če seštejem je poleti čas razpadanja: 2 tedna nabiranje v Organku, 2 tedna fermentiranje in recimo 6 tednov razgradnja v zemlji = v 10 tednih imamo že gnojilo na vrtu. V hladnejših mesecih se proces v zemlji upočasni, v mrzlih pa ustavi - to sem videla na materialu, zakopanem v kompostniku in na vrtu čez zimo.
Sedaj pa samo še čakam, kdaj se bodo ob prekopavanju zemlje pokazale kurje kosti, ki jih po nasvetu ponudnika veselo mečem v Organko. Zaenkrat mi še nobena ni prišla pod roke. Upam, da so res razpadle in da se niso le uspešno skrile mojim očem . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 27 Sep 2012 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
Po čistki med paradižnikovimi stebli in listjem mi je zmanjkalo prostora v posodah zato sem višek namesto v Organko natlačila v močno vrečo od pasje hrane. Na koncu sem jo dobro obtežila. Zatesnjena verjetno je, nima pa odtoka za tekočino. Sedaj pa čakam, kaj se bo iz tega izcimilo. Poročam čez dobrih 14 ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
andreja62
Pridružen/-a: 02.08. 2011, 12:57 Prispevkov: 63 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 29 Sep 2012 20:38 Naslov sporočila: |
|
|
Končno sem se lotila izdelave domačega bokašija, ki mi že veselo zori v JUPOL kanti. Čez kakšen teden ali dva ga bom odprla. A je potrebno potem to še sušiti in kje naj to v tem letnem času storim? Verjetno bo treba razgrniti v kurilnici. Kako vem, kdaj je dovol suho?
Prosim za pomoč.
LP Andreja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 29 Sep 2012 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga sušila tako dolgo, da je bil suh kot otrobi. Imela sem srečo, da je bilo še sončno in in vroče. V 3 dneh se je ob občasnem mešanju lepo posušil.
Kar malo bala sem se, da bo s takim suhim kaj narobe, pa je lepo fermentirala vsebina tudi v posodi, kjer sem uporabljala izključno tega posušenega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
parangalus
Pridružen/-a: 09.08. 2010, 20:22 Prispevkov: 210 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 30 Sep 2012 23:13 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga na zacetku susil, zdaj pa ze dolgo ne vec. Iz kante ga nastrgam kako kilo v vrecko in ko porabim, v recimo 14 dneh, spet nastrgam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 13 Okt 2012 12:29 Naslov sporočila: |
|
|
EMa kot čistilo
Nekaj EMa mi je še ostalo od škropljenja (biogena imam že dovolj) pa eksperimentiram z njo dalje:
EM tehnologija oglaša, da so mikroorganizmi primerni tudi za uporabo pri čiščenju.
Gledam takole eno pokrovko z luknjicami, ki jo uporabljam pri peki mesa v kozicah in kot zaščito pri cvrenju (kalamarov recimo). Kljub rednemu pomivanju v pomivalnem stroju so se na njej prisušile maščobne kapljice. Razmišljam: če EMa počisti maščobo v odtočnih ceveh, bi jo morala tudi na pokrovki. Naredim malo močnejšo mešanico (1:50), potopim not pokrovko in jo pustim 4 dni. Kapljic ni več ne videti, ne čutiti . Ni pa videti "bleščeče čista", kot običajno po uporabi kemije. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 20 Okt 2012 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Po čistki med paradižnikovimi stebli in listjem mi je zmanjkalo prostora v posodah zato sem višek namesto v Organko natlačila v močno vrečo od pasje hrane. Na koncu sem jo dobro obtežila. Zatesnjena verjetno je, nima pa odtoka za tekočino. Sedaj pa čakam, kaj se bo iz tega izcimilo. Poročam čez dobrih 14 ni. |
Poročilo:
fermentiranje se je v vreči še bolje obneslo, kajti paradižnikova stebla in listi ne dajejo kaj prida vlage. V vreči je je bilo ravno dovolj, da je bila masa sočna na pogled. Na vrhnji plasti se je sicer nabralo čisto malo bele plesni, ki pa ni problematična.
Enak material je v Organko posodi deloval kar preveč suho, čeprav se je tudi v redu fermentiral.
Zaključek:
- če fermentiramo bolj suh material iz vrta, je čisto vseeno, če posoda nima odtoka.
- v kuhinji ali pri fermentiranju sadja je pa odtočni prostor nujen, ker bi drugače material do polovice plaval v vodi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
parangalus
Pridružen/-a: 09.08. 2010, 20:22 Prispevkov: 210 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 20 Okt 2012 23:46 Naslov sporočila: |
|
|
Moji zacetki fermentiranja, ko sem to se pocel z laktobacilusom, so se odvijali v navadnih kantah. Na dno sem dal kak vpojni material, recimo zdrobljeno suho listje ali sekance. Med plasti pa po potrebi, glede na to kako vsebnost vode so imeli odpadki. Pa je bilo v redu. Kdaj je bilo premokro ampak nic zato, vecinoma pa ok. Z dvojno kanto mi je pa bolj enostavno. Tudi v to sicer dajem vmes sekance ce delam s kakim sadjem ali podobnim, kar ima veliko tekocine, kdaj se mi pa tudi ne da, pa svoje opravi dvojno dno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 20.09. 2011, 13:35 Prispevkov: 106 Kraj: Ljubljana, Velike Lašče
|
Objavljeno: 08 Nov 2012 15:56 Naslov sporočila: |
|
|
Opazil sem da odlivanje bolj škoduje kot ne. Kadar sem odlil odvečno tekočino in se potem kasneje ni nateklo dovolj nove, se je pričela v spodnji kanti črna plesen in slab vonj. Česar pa ni, če izcedka ne odlijem oz. le toliko, da ne gre ven. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 08 Nov 2012 16:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ti imaš verjetno doma narejene, a ne? Ker pri originalnih Organkotih nikoli nisem opazila plesni v prostoru pod cedilom.
Sem bila pa ravno danes spet navdušena nad organko-sistemom. Vse sadike pora mi je napadla porova muha in so prav grdo izgledale. Na kompost jih ne bi upala metat, v Organko pa brez skrbi . Pa naj se sfermentirajo mrcine |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 09 Nov 2012 14:04 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo napreduje ta tema, ima že 27 strani in končno smo bili opaženi. Včeraj sem dobila mail od g. Iztoka iz EM tehnologije. Kjer se mi zahvaljuje za ..., želi se nam pridružiti in z veseljem nam bo na naslednjem druženju pripravljen povedat še kaj bolj koristnega o mikroorganizmih, ne samo o Biogenu in Organku. Če se bomo še kdaj organizirali pravi da lahko računamo tudi nanj. Resnično upam da se nam pridruži in pokaže kako najceneje in najpreprosteje do biogena in uspešnega vrtnarjenja z EM, pa seveda še vse ostale možnosti ki jih nudijo EM. Tako da na dan z vprašanji zanj. Pravi tudi da bo kmalu tudi slovenska spletna stran za nakupovanje, prav taka kot je Multikraftova v Avstriji. _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 09 Nov 2012 15:14 Naslov sporočila: |
|
|
muha, kako je s piščančjimi kostmi ? So se resnično predelale v koristen kompost? To mi je zelo koristna informacija še posebej zato, ker jih psu ni dobro dajati pojest in jih zato mečem v smeti.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 09 Nov 2012 15:43 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, kosti od prsnih kosov, od beder, vse mečem cele v Organko pa mi dosedaj na vrtu še nobena ni prišla pod lopato . Izgleda, da se res razgradijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Soustvarjanje z naravo Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31 Naslednja
|
Stran 27 od 31 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|