Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




recepti iz bršljanaste grenkuljice

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 20 Mar 2008 07:03    Naslov sporočila: recepti iz bršljanaste grenkuljice Odgovori s citatom

G.hederacea - bršljanasta grenkuljica

GRENKULJIČINO MLEKO
Potrebujemo: 4 jedilne žlice sladkorja, ½ l mleka, posušeno zel bršljanaste grenkuljice.
V 1/2 litrskem lončku naredimo kandiran sladkor, tega prelijemo z mlekom, nato dodamo 2 čajni žlički suhe grenkuljice. Po 5 minutah mleko odcedimo. Zoper prehlad naj otroci spijejo zjutraj in zvečer po eno skodelico.

SOLATA
V solato zmešamo enake količine naslednjih rastlin: bršljanaste grenkuljice, vodne kreše, navadne marjetice, regrata, breze, kozje brade, jagodnjaka, ozkolistnega trpotca, nekaj lističev mladega navadnega rmana, dodamo čemaž, posolimo, okisamo ( namesto kisa lahko uporabim limonin sok) in dodamo olivno olje.

GRENKULJICA Z RIŽEM
Pekač namažemo z maslom, naložimo v plasteh v slani vodi kuhan riž in mlade poganjke grenkuljice. Zgornja plast naj bo riž, ki ga potresemo z naribanim sirom in polijemo z mešanico kisle smetane in raztaljenega masla. Pečemo 30 minut pri temperaturi 180°C.

ZELIŠČNA JUHA
Potrebujemo: prgišče svežih poganjkov grenkuljice, pest listov velike koprive, 2 korenini bodeče neže, deset mladih listov njivskega osata, manjšo čebulo, 2 žlici masla, 2 žlici kisle smetane, žlico kvasa, sol, 2 jedilni žlici čemaževega namaza pripravljenega v olivnem olju.
Oprana zelišča skuhamo v slani vodi. Bodečo nežo narežemo na kocke in prav tako skuhamo v slani vodi ( prvo vodo odlijemo in korenino še enkrat skuhamo v drugi vodi). Kuhana zelišča dobro sesekljamo. Na maslu prepražimo sesekljano čebulo in kvas, dodamo sesekljana zelišča, na kocke narezano bodečo nežo, 2 jedilni žlici čemaževega namaza in zalijemo z vodo v kateri se je kuhala zelenjava.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.