|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 01 Sep 2010 12:04 Naslov sporočila: Evergreen |
|
|
Semena na voljo v Zelenem krogu
TOMATEN -ATLAS
labia:
"Prvi je Evergreen:
Avtor: labia
na drugi je Evergreen + Rumeni bosanski:"
Avtor: labia
labia:
"Evergreen mi je po velikosti zanimiv, ker je primerne veličine, je pa zelo občutljiv na bolezen. Tudi dan obiranja je zelo važen, ker prepozno obran ( za dan ali dva) izgubi vso potrebno čvrstino in je premehak. Okus je pa nekaj posebnega. Ko sem ponudil v okušanje znancem je nekaterim bil še najboljši. Morda podoben sladkemu kiwiju. Barva je pa seveda lepa in zelo lepo se vkomponira v solatni krožnik. " _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazadnje urejal/a katrinca 04 Dec 2012 09:26; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 01 Sep 2010 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
Prvi vtisi o paradižniku EVERGREEN (opis ploda)
Najprej se zahvalim bučarki za semena. V bistvu me je ves čas mikalo preizkusiti ta nenavaden paradižnik. Na prvi pogled deluje odbijajoče, kot bi bil nezrel. »Pravi« paradižniki so ja rdeči, tole mora biti pa zanič, če nič drugega. Nebi se mogel bolj motiti. Sedaj je en od mojih favoritov in bo redno vsako leto na gredici. V solati, mešano z drugimi paradižniki deluje namreč čudovito. Izredno popestri barvno in deluje osvežujoče na pogled in seveda tudi na okus. Ko sem ga dal poizkusiti nerednim jedcem paradižnika, so ga kljub prvemu odporu kasneje ocenili za odličnega, morda celo najbolj okusnega. Zanimivo.
Videz: največja težava je bila ugotoviti, kdaj je sploh zrel. Nezrel je namreč normalno zelen in dosega velikost tenis žogice. Oblika je ploščato okrogla z nekaj blagih reber na ramenih. Pecelj ima večinoma 8-9 lističev in izrazito koleno v razdalji 8 mm. Zrel se v nekaj dneh obarva ( barva preide v umazano rumenkasto), ramena pa obdržijo rahlo zelenkaste proge. Če je svetlobe več, je zelena barva na ramenih temnejša, spodnji del pa bolj izrazito rumenkast. Obrati ga je treba v tem stadiju, ker kasneje ( v nekaj dneh) postane premehak. To je pač značilnost tenkostenskih paradižnikov. Debelostenski in z malo prekati pa so bistveno bolj obstojni in zdržijo v kleti tudi 2 tedna brez opazne razlike v čvrstosti.
V prerezu se šele pokaže v vsej lepoti. Notranjost je pravo presenečenje. Živa svetlo zelena barva morda celo malo fluorescentna. Prekatov je veliko, gel je izrazito zelen, sredica pa bolj svetla v smeri bele barve. Semen je veliko, so pa ena najmanjših, kar sem jih kdaj videl. Tudi posušena semena so tako drobna ( 20 do 30% velikosti), da ko sem jih dobil nisem verjel, da bo kaj iz tega. Po videzu bi sodil, da bo kisel, kar pa seveda ni res.
Vonj: Nežen vonj lupine, prijetno svež. Po prerezu pa se še bolj izdatno izkaže. Osvežilen vonj, nekoliko drugačen , kot pri drugih paradižnikih. Morda se čuti tudi del vonja kot kanček limone. Zelo všečno.
Okus: Pravo presenečenje. Pričakoval sem namreč kiselkast okus. Me je pač zmotila zelena barva. V resnici je sladek. Prijetno osvežilno sladek. Poleg tega pa seveda tudi sočen, saj ima gela več kot dovolj. Kožica je mehka in tenka. Pri prezrelem se rada loči od zunanje stene. Meso pa je balzam za brbončice. Mehko, a še vedno dovolj kompaktno, maslen, da se kar topi. Bistveno pa je odtrgati sadež dovolj zgodaj, ker prezoren je premehak in gre v smeri vodenega, kar pa ni zaželjeno. Torej odtrgati plod in ga še isti dan konzumirati je edini pravi način, če želimo doživeti največ. Prezoren je tudi bistveno preveč sladek, kar bi utegnilo biti všeč otrokom. Zadeva je podobna kot pri kiwiju, prezrel je kar pošteno poln sladkobe, ki nekoliko prekrije osvežilno komponento.
Zanimivo je tudi to: pri nekaterih paradižnikih paše, če jih malo posolimo in so prijetno slano-kiselkasti. Pri tem pa sol absolutno odsvetujem. Je pač sladek in tak brez dodane soli je odličen.
Splošni vtis: Tudi zelen paradižnik je vredno poskusiti. Ta je res tudi okusen, da o barvnem prispevku ne govorim. Priporočam.
OPIS RASTLINE:
Karakteristike: Nedeterminiran, 70 do 80 dni, steblo ima precej razmaknjene etaže z listi. Rodi bolj malo po mojih izkušnjah. Dobrodošlo je, da vsak plod dozori ob različnem času, tudi na isti veji. Tako ga lahko obiramo počasi preko cele sezone. Vsak teden 1 ali dva ploda. Rastlina je med višjimi in pri meni je bila brez težav- bolezenskih znakov. Tudi temperaturo v rastlinjaku je brez težav prenašala, celo do 40 stopinj. Listi so manjši in normalno zeleni.
Tukaj pa še primerjava z Rumenim bosanskim. Je skoraj enako velik in vidi se da je rumena na Evergreenu res umazano rumena.
in tukaj še en prerez. V notranjosti je bistveno bolj zelen, kot bi sodili po kožici, ki je rumenkasta
No tukaj še ena fotka Evergreen na rastlini,da se vidijo še listi in zdravje rastline ( ta plod je že zrel) Slikano danes 1.septembra:
lp labia |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 31 Avg 2013 16:48 Naslov sporočila: |
|
|
U, Katrinca, ga boš fermentirala nekaj več, upam . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|