|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59 Prispevkov: 552 Kraj: Dolenjska - 450 m
|
Objavljeno: 12 Sep 2011 12:28 Naslov sporočila: |
|
|
kdaj se seje redkev?
Nazadnje urejal/a Andreja 12 Jun 2013 08:59; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 12 Sep 2011 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem jo lani shranila v moji zasipnici. Spomladi je bila še čisto taka, kot jeseni. Tudi v hladilniku zelo lepo obstane.
TUKAJ je nekaj receptov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 12 Sep 2011 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
nadina, redkev je prezimila TUKAJLE.
Oni drugi, večji, projekt je pa takle:
Kar se tiče redčenja: jaz bi jo krepko razredčila. Recimo toliko, da bi vsaka imela okrog sebe vsaj 5 cm , raje več. Lanske gomolje sem dobila od prijateljice. Ko sva jo pulili, sem videla, da je imela posejano še redkeje - recimo da je imela vsaka vsaj 10 cm2 prostora. Mislim, da je šlo za vmesni posevek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 13 Sep 2011 21:26 Naslov sporočila: |
|
|
Letos pozimi sem jedel veliko kisane črne redkve, o kak je to dobro.
Vzameš kozarec za vlaganje, natlačiš 5 cm naribane črne redkve, posoliš, ponoviš dokler ne napolneš do vrha. Potem čez pol dneva še enkrat vredu potlačiš in ponovno napolneš.
Drugače pa ja, črna redkev je dokaj pekoča stvar. Surove je skoraj ne morem jesti, kisana pa je bila vrhunska.
Tukaj je dober članek glede uporabnosti: http://www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti/index.php?action=clanek&id=25156 _________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 14 Sep 2011 04:18 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko jo neseš na tržnico . Lani sem gledala gomolje pri najboljšem sosedu: taki premera okrog 8 cm so bili po več kot 1 € komad .
Peče res kar hudo. Ko sem jo naredila s fižolom (v zrnju), tričert fižola in en četrt ribane redkvice, smo slab liter jedli celo popoldne .
Škoda, da nisem lani vedela za tvoj recept, zuf. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 14 Sep 2011 06:20 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Potem čez pol dneva še enkrat vredu potlačiš in ponovno napolneš. |
Ali se ti skisa redkev v kozarcu in po kolikem času in mogoče še na kakšni temperaturi - če lahko poveš, prosim! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 14 Sep 2011 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
sem zvedel čisto točen recept zdaj.
Govorila ti bom za repo, preizkušeno je tudi za zelje, črno redkev, rumeno kolerabo in rdečo peso.
1. Operi in olupi repo (lahko na pol olupiš )
2. Naribaj naJbolje je na tanke palčke, sicer na velike luknje.
3. Posoli 12g na kg ribane repe, premešaj in pusti stati pol ure do eno uro.
4. Kar tesno natlači v kozarec. Repa bo spustila vodo in bo skoraj vsa pokrita s tekočino. Na koncu dolij do vrha z dna posode, kje je repa stala naribana. Če manjka tekočine, dolij par žlic vode. Pokriti mora biti do 3 mm pod robom kozarca.
5. Postavi pokrovček in NE zatisni!
6. Postavi kozarce v večjo posodo ali podstavek, ker se bodo cedile pene ali tekočina.
7. Postavi na 21-24 stopinj za TOČNO 3 dni, bolje v temo (lahko pokriješ s črno vrečo)
8. Odpri pokrov, potlači repo in zalij z vodo, če manjka tekočine. (ne bi smelo več kot za 2 žlici)
9. Zatisni pokrove, operi kozarce in nesi v klet. V principu bo stalo vse ok celo leto, kakšen kozarec se pa v praksi še vedno cedi, zato daj spodaj časopis in malo spremljaj dogajanje. Ponovi postopek zapiranja ali porabi čimprej.
10. Če bo repa postala mehka čez mesec ali kasneje, je možno naslednje:
- preveč zrelo repo si kisal
- ni bila prava luna (korenovke pobiraj na sivo korenino po Mariji Thun, zelje na bel list. Ribaš pa VEDNO na siv cvet!!
_________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 14 Sep 2011 19:12 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas so redkev včasih naribali na oblič (za oblanje lesa), je precej manj pekla. Ustrezno temu jo lahko dandanes narežemo na tanko, naribamo na ribežen, čimbolj tanko. In, preizkušeno, bistveno manj peče in manj je obremenilna za želodec. Poskusiti ni greh.
Moja črna redkev še raste, moram preveriti, kako se kaj debeli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 14 Sep 2011 22:42 Naslov sporočila: |
|
|
Andreja je napisal/a: | Me pa zanima, kdaj lahko zadevo sprobamo? |
prijateljica je napisal/a: | Taka kisla zelenjava je že po enem tedno blago kisla in dobra za jest, pa še to je važno, da nimaš repe predolgo pobrane, preden jo začneš ribati za kisanje. Lahko preveč ovene ali postaja puhla. Optimalno je največ do 1 tedna, če imaš zelenjavo v kleti na hladnem pokrito s kašno cunjo ali pa prav v zasipnici. |
_________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
som
Pridružen/-a: 05.05. 2010, 23:02 Prispevkov: 95 Kraj: Črnomelj 156 nad.višine
|
Objavljeno: 15 Sep 2011 21:25 Naslov sporočila: |
|
|
glede pekoče črne redkev za jest,
pri nas jo naribamo, in potem speremo na cedilo z tekočo vodo
in ne potem ne peče. Tako naribano samo posolimo, nekaj
kapljic olja in je prima solata.
lp _________________ Spletna fotogalerija
http://www.wix.com/tomurh/ml
foto blog
https://tomurh.jux.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nela
Pridružen/-a: 18.04. 2012, 20:30 Prispevkov: 24 Kraj: dolenjska
|
Objavljeno: 16 Maj 2012 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Eno vprašanje:Kdaj se seje črna redkev? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nela
Pridružen/-a: 18.04. 2012, 20:30 Prispevkov: 24 Kraj: dolenjska
|
Objavljeno: 17 Maj 2012 08:59 Naslov sporočila: |
|
|
Aha,julija!No fino,sem mislila da sem že pozna,hhahahaha,hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 17 Maj 2012 23:42 Naslov sporočila: |
|
|
Kdor nima rad preveč slano, meni je ratalo z 0.5% soli na kilogram redkve skisat v kozarcu, uspešno, odličen okus. Povod mi je dal en gospod, ki je pisal o temu, da se kisa zelje s čisto preveč soli, pol grejo vse dobrote v tekočino, ostanejo samo vlakna. Okej, naj ostane debata na črni redkvi. Po tradiciji naj bi se sejala do Sv. Ane (26. julija). _________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sovaATT
Pridružen/-a: 23.02. 2012, 17:52 Prispevkov: 18 Kraj: Koroška (600m)
|
Objavljeno: 01 Jun 2012 20:28 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je pregovor: repo in redkev sejemo do Porcjunkule (2. avgust). Če je kak dan zamika - ni panike - taka je moja izkušnja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 15:14 Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam, mislim, da je zadnji rok sejanja črne redkvice do Porcijunkule v začetku avgusta. To je pri nas že star rek.Ker je ta setev občutljiva na pripeko, jo na vsak način zasenčimo. _________________ Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
NadaP
Pridružen/-a: 02.12. 2011, 23:04 Prispevkov: 39 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 13 Avg 2012 18:04 Naslov sporočila: ČRNA REDKEV- ŽOLČNI KAMNI |
|
|
Zdravo!
Zasledila sem, da črna redkev pomaga pri odpravljanju žočnih kamnov. Moj mož bi zelo rad poskusil tudi s tem, saj je vse bolje kot operacija, ki je zadnja varianta. Napadi kamnov so zelo boleči.
Ali ima kdo viška za prodat to črno redkev in jo pridem iskat na srečanje v Rovte?
Še bolje bi bilo, če ima kdo sok iz črne redkve, kajti tega moraš piti, da pomaga pri žolnčnih kamnih.
Lep dan še naprej in HVALA vsem, ki mi boste kakorkoli pomagali! _________________ Pozdravček! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 13 Avg 2012 19:13 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo dvomim, da ima kdo že črno redkev, ker so jo večinoma šele dobro sejali. Jaz sem jo sejala v začetku julija, pa je sedaj en pedenj visoka, debeli se pa še ne. Verjetno se bo domača dobila šele kje proti koncu septembra. Potem se lahko javiš na ZS, če se bo pri meni lepo zdebelila. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|