|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 14 Mar 2013 09:56 Naslov sporočila: Biooglje Biochar |
|
|
Sicer sem že med raziskovanjem po netu naletela na biooglje, pa si nekako nisem vzela časa za raziskovanje, kaj to je in kako mi lahko na vrtu pomaga. Na predavanju pa je gospa Januš res izčrpno predstavila to oglje in ker se mi je zdelo koristno za nas vrtičkarje, ga predstavljam še vam.
Če imate čas si na blogu ge. Bojce Januš preberite prispevke o biooglju, so vključeni tudi poskusi z njim in kako ga pridelati: biooglje
Drugače pa tukaj en hiter povzetek vsega povedanega in napisanega, kar se pač spomnim:
- Majhne pore v njem (več jih je kot pri navadnem oglju) nudijo mikroorganizmom varno okolje (ti mikroorganizmi bogatijo prst)
- to oglje pridobimo s postopkom pirolize, iz ostankov suhe biomase (npr. olupki citrusov, ki niso za na kompost, pa storži iglavcev, strženi koruze, oleseneli deli zelenjave, tudi suha rastlina paradižnika, pa posušene krompirjeve cime, ... v glavnem vse, kar drugače ne bi dali na kompost ker se predolgo razkraja ali zanj ni primerno) Sicer ga lahko pridobivamo tudi iz lesa, ampak je okrog nas itak polno drugih stvari, ki bi jih drugače kar tako stran vrgli
- če sami delamo to oglje, lahko plin, ki nastane pri pirolizi uporabimo za npr. kuhanje kave in čaja
- biooglje obogati zemljo, saj z njim vračamo ogljik naravi
- nase veže hranljive snovi, ki jih potem oddaja (zaradi te lastnosti ga nikoli ne smemo dodati kar takega, svežega, k rastlini, saj ji pokrade hranljive snovi. Najprej ga damo na kompost, kjer pomaga kompostu, da postane še boljši in potem tako obogatenega dodamo rastlinam)
- zadržuje vlago
- ko pridelamo lastno oglje ga pred nadaljnjo uporabo zdrobimo za večji učinek
- že v kuhinji ga potresemo po organskih odpadkih za na kompost in omilimo vonj (če ne moremo takoj nesti na kompostni kup) pa še proces kompostiranja pospešimo
- deževniki ga obožujejo (privabimo več deževnikov na svoj kompostni kup in vrt)
- pri sajenju: če uporabimo obogateno biooglje (s kompostom) preprečuje plesen. Nikar uporabljat svežega. Sadike so močnejše in hitreje rastejo, hkrati pa lažje prenesejo presaditev na stalno mesto
Iz glave za enkrat toliko, bom pa še dodala, ko se kaj spomnim _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 14 Mar 2013 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
povezava na še par prispevkov z bloga ge. Januš o biooglju: biooglje
še par zanimivosti:
- česen ima rad pepel, ko ga sadiš ga posuješ s pepelom
- kosti so za izdelavo biooglja super, saj zemlji z njimi dodajaš fosfor _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 14 Mar 2013 11:28 Naslov sporočila: |
|
|
TU smo že govorili tudi o biooglju v temi o kompostiranju, tudi nekaj linkov je že, pa stran nazaj mislim da se je začelo. _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 14 Mar 2013 11:37 Naslov sporočila: |
|
|
E vidiš, sedaj ima pa svojo temo, ker v kompostu se je zgubil Hvala za linke, da ne bom enih in istih stvari ponavljala _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 14 Mar 2013 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
parangalus je napisal/a: |
Biooglje je proizvedeno pri visjih temperaturah kot navadno in je zato boljse. Sistemi za pridobivanje biooglja so zasnovani tako da se glavni del postopka lesna masa segreva z lastnimi plini. Proces poteka pri temperaturi okoli 500 stopinj c in traja od pol ure do nekaj ur, odvisno od kolicine, v primerjavi s klasicnim ogljem, ko se kope dimijo vec dni pri temperaturah okoli 120-150. Zato je pri klasiki oglje bolj "zapacano" z lesnimi derivati. Biooglje je bolj porozno, in lazje ga je zdrobit. Je boljsi inkubator za mikrobe. Ampak ce ga ni je tudi klasika dobra. Bio oglje je res bio. Pri proizvodnji ni drugih izpustov kot co2 in voda, plini pri pirolizi so vir energije za postopek in hkrati za pridobivanje el. energije, ostanek (biooglje) gre pa v zemljo kjer ostane stoletja, kar pomeni negativen ogljicni odtis in zmanjsevanje co2 v atmosferi. |
iz teme o kompostu _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ana Sanjarka
Pridružen/-a: 14.05. 2013, 04:45 Prispevkov: 55 Kraj: okolica Radovljice
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 26 Maj 2013 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Boš poročala o učinku :D moji deževniki ga obožujejo, na rastlincah pa še nisem probala, ga imam premalo _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cveto dolenc
Pridružen/-a: 30.03. 2013, 13:36 Prispevkov: 38 Kraj: škofja loka
|
Objavljeno: 26 Maj 2013 16:33 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko namignete, kje se biooglje dobi.lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 26 Maj 2013 16:47 Naslov sporočila: |
|
|
Kupi se ga lahko pri ge. Bojci Januš in v Biotehničnem centru Naklo. Lahko ga pa vsak tudi sam naredi. _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 26 Maj 2013 16:59 Naslov sporočila: |
|
|
vida je napisal/a: | TU smo že govorili tudi o biooglju v temi o kompostiranju, tudi nekaj linkov je že, pa stran nazaj mislim da se je začelo. |
V tej isti temi sem opisala svoj način pridobivanja bio oglja. Drva zanj izvirajo iz bližnjega hribovja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cveto dolenc
Pridružen/-a: 30.03. 2013, 13:36 Prispevkov: 38 Kraj: škofja loka
|
Objavljeno: 26 Maj 2013 17:43 Naslov sporočila: |
|
|
Se obema zahvaljujem.lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|