Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kis iz vina
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
krfjolca



Pridružen/-a: 05.07. 2012, 20:39
Prispevkov: 118
Kraj: Okolica Domžal

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2012 20:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Imam eno nekoliko nenavadno vprašanje za vas in tudi za članice/člane foruma, če bi mi kdo vedel odgovoriti.

Pri nad nismo nevem kakšni uporabniki vina. Včasih ga dobimo v dar, v plastenkah 3 - 5 l ali pa v steklenicah. Nanese, da je plastenka odprta in potem to stoji v kleti.

Kar je odprto ponavadi zavržemo. Premišljujem, da bi iz vina nareditila kis? Ali je možno, če dodam gobo za kis?
_________________
pa pa krfjolca

Vrtnica - http://www.rtvslo.si/slike/photos/23655/? Zelenjava - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26580/? Moje cvetlice - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26680/? Zelenjava in rože - semena - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26675/?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
nejevernež



Pridružen/-a: 15.01. 2011, 18:54
Prispevkov: 389
Kraj: Novo mesto(Mirna peč)

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2012 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz o delanju kisa iz vina ne vem čisto nič, upam pa, da se bo našel kdo na forumu in podal kaj koristnih informacij. Wink
_________________
Lep pozdrav, nejevernež ;)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2012 20:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nama z možem je pred leti ostalo cca 50 litrov odličnega domačega rdečega vina, pa ga je mož stočil v en kovinski sod z večjo luknjo na vrhu, zavezal s krpo in pustil, da se je skisal. Dve leti nisva niti pokukala kaj se v sodu dogaja, letos pa je začel odtakati ta kis, ki je temno rdeč in FANTASTIČEN. Z njim zalagamo celo žlahto, pa ga bomo imeli še kar nekaj časa, čeprav smo veliki jedci solat in kisa res ogromno porabimo.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 15 Jul 2012 14:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo vino je dal v sod, nobenega dodatka?
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 15 Jul 2012 17:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nobenih dodatkov, s pomočjo zraka se začne kisanje. No, če se mudi, potem nekateri vino "cepijo" s kisom ali vržejo vanj gobo iz že narejenega kisa, potem je pa to prej....
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 15 Jul 2012 19:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V tistem zraku morajo seveda biti bakterije ocetno kislinskega vrenja, ki alkohol porabijo za svoje življenje in kot odpadek izločajo ocetno kislino. No, saj najbrž je kaj teh bakterij bilo že v vinu.
Važno (NUJNO) pa je, da ima tako vino, ki se kisa, dotok kisika, ker so ocetno kislinske bakterije aerobne (potrbujejo za življenje kisik). Zato je bila krpa na odprtini tisto pravoi, preprečila je dostop mušicam,....in omogočila dostop kisiku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krfjolca



Pridružen/-a: 05.07. 2012, 20:39
Prispevkov: 118
Kraj: Okolica Domžal

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2012 11:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vam, nevernež, MARIJAV, nadina, metuljc za odgovore. Za boljši občutek in, da bo prej bom za "cepivo" kar oboje dodala.

Lesenga sodčka nimam, imam pa platično in stekleno posodo.
_________________
pa pa krfjolca

Vrtnica - http://www.rtvslo.si/slike/photos/23655/? Zelenjava - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26580/? Moje cvetlice - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26680/? Zelenjava in rože - semena - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26675/?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
krfjolca



Pridružen/-a: 05.07. 2012, 20:39
Prispevkov: 118
Kraj: Okolica Domžal

PrispevekObjavljeno: 18 Jul 2012 22:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kosobrih hvala za urgenco pri objavi rožca1
_________________
pa pa krfjolca

Vrtnica - http://www.rtvslo.si/slike/photos/23655/? Zelenjava - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26580/? Moje cvetlice - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26680/? Zelenjava in rože - semena - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26675/?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
krfjolca



Pridružen/-a: 05.07. 2012, 20:39
Prispevkov: 118
Kraj: Okolica Domžal

PrispevekObjavljeno: 18 Jul 2012 22:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na spletu sem iskala nasvet kako odgnati mravlje in sem našla kako vsestransko uporaben je kis. Na balkonu me je zjutraj presenetil manjši roj letečih (s krilci) mravelj. Zorec od prave kave jih je za pol dneva odgnal (tik pred nevihto so se ponovno vrnile). Zdaj bom pa pošpricala robove tegelcev in posod s kisom.


http://sl.wikipedia.org/wiki/Kis
Uporaba

1. Ubija plevel (čisti kis našpricamo po plevelu, dokler se ne posuši plevel namreč)
2. Ubija nezaželeno travo med tlakovci
3. Poveča kislost tal, kjer je to potrebno (120 ml kisa v 3,75 l vode uporabimo za zalivanje rododendronov, gardenij, azalej)
4. Preganja mravlje (pošpricajte okoli vrat, gospodinjskih aparatov, po površinah, kjer hodijo mravlje)
5. Odličen za loščenje kroma (uporabimo nerazredčenega)
6. Odstranjuje smrad s psov (natremo kužata s kisom in ga speremo)
7. Odganja mačke (poškropi s kisom, kjer nočeš, da bi se zadrževale mačke)
8. Za čiščenje srbečih pasjih uhljev (ušesa očistimo z mehko krpo, ki smo jo namočili z mešanico voda-kis)
9. Za čiščenje tal (250ml kisa v 7,5 l vroče vode)
10. Osveži uvelo zelenjavo (namoči zelenjavo v 0,5 l vode in eno jedilno žlico kisa)
11. Omili čebelji in meduzji pik (nanesemo čisti kis na mesto pika)
12. Lajša sončne opekline (narahlo namažemo alkoholni kis na opečeno kožo, ponovi po potrebi)
13. Mehča lase (v zadnjo vodo za spiranje dodaj eno jedilno žlico kisa)
14. Pomirja suho in srbečo kožo (v kopel dodaj 2 JŽ kisa)
15. Pomaga proti prhljaju (zmešaj 2 JŽ jabolčnega kisa, 2 JŽ vode, 2 JŽ olivnega olja, vmasiraj v lase, po 15-20 minutah operi lase s šamponom)
16. Pomirja boleče grlo (1 čajno žličko kisa vmešaj v kozarec vode, grgraj, pogoltni)
17. Pomaga pri zdravljenju sinusnih in pljučnih vnetjih (dodaj 4 ali več JŽ kisa v vlažilnik zraka)
18. Deodorira kuhinjski odtok (zlij 250ml v odtok 1x tedensko, pusti 30 minut, speri z mrzlo vodo)
19. Odstranjuje vonj čebule (podrgni s kisom po prstih pred in po rezanju čebule)
20. Čisti in razkužuje kuhinjske deske (zbrišemo s čistim kisom)
21. Odstranjuje sadne madeže z rok (podrgnemo roke s kisom)
22. Pomaga pri odstranjevanju maščobe in vonja s posode (dodaj 1 JŽ v vodo za pomivanje)
23. Čisti grelce vode (zavri mešanico vode in kisa v grelcu, pusti stat 10 minut, operi do konca)
24. Osvežuje lunchboxe (košček kruha, napojen s kisom, pusti v škatli čez noč)
25. Čisti hladilnike (operi notranjost hladilnika s 50:50 mešanico kisa in vode)
26. Odmašuje odtoke (stresi pest sode bikarbone v odtok, čez nalij 120 ml kisa in zapri odtok za 20 minut, speri z vročo vodo)
27. Čisti in deodorira prazne kozarce od majoneze, kumaric … (izperi s kisom, ko so prazni)
28. Čisti pomivalne stroje (250 ml kisa daj v pranje, tako zmanjšaš nalaganje detergenta v notranjosti stroja)
29. Čisti nerjaveče jeklo (obriši s krpo navlaženo s kisom)
30. Odstranjuje madeže z loncev (napolni lonec s 660 ml vode+3 JŽ kisa, kuhaj da se madež zmehča in ga je možno oprati)
31. Čisti mikrovalovno pečico (V pečici kuhaj 250 ml vode+4 JŽ kisa. To bo zmehčalo umazanijo in odstranilo neprijetne vonjave)
32. Topi rjo z vijakov in drugih kovinskih predmetov (namoči v kis)
33. Odstranjuje neprijetne vonjave v kuhinji (majhen lonec z vodo in kisom naj počasi vre na štedilniku)
34. Odmašuje stare likalnike (daj v vodni rezervoar 50:50 mešanico vode in kisa, obrni na paro in ga pusti 5 minut pokonci. Izklopi, pusti da se ohladi, odstrani vodo iz rezervoarja)
35. Čisti zažganine z likalnika (v ponvi segrej 50:50 mešanico soli in kisa. S tem podrgni po površini mrzlega likalnika)
36. Odstranjuje mucke z oblačil (dodaj 120 ml kisa v vodo za izpiranje, to tudi mehča perilo in poživlja barve)
37. Osvežuje pralni stroj (zlij 250 ml kisa v stroj in daj na pranje brez perila-odstranjuje naslage praškov)
38. Odstranjuje madeže (nežno natri madeže preden jih daš v stroj)
39. Odstranjuje vonj po dimu iz oblačil (250 ml kisa dodaj v kad vroče vode, obesi obleke nad kad)
40. Čisti očala (očisti leče, s kapljico kisa vsako)
41. Osvežuje rezano cvetje (v 1 l vode dodaj 2 JŽ kisa in 1 ČŽ sladkorja)
42. Gasi ogenj (polij na ogenj, če gori maščoba)
43. Poživlja telo (dodaj 1 ČŽ jabolčnega kisa v kozarec tople vode, dodaj malo medu, zmešaj in popij)
(Povzeto po knjigi How it all vegan)
http://sl.wikipedia.org/wiki/Jabol%C4%8Dni_kis Uporaba v zdravilstvu

V jabolčnem kisu najdemo številne hranilne snovi, naravno prisotne v plodovih jabolk, kot so vlaknine, vitamini, flavonoidi, beljakovine, ogljikovi hidrati in minerali. Med pridobivanjem kisa, pa se v njem poveča tudi količina ocetne kisline, ki zaradi svojega protibakterijskega učinka čisti človeški organizem, pripomore pa tudi k uravnovešeni presnovi maščob v telesu. Uporablja se kot domače protivnetno in protibakterijsko zdravilo. Ima tudi velik pomen pri preprečevanju in zdravljenju naslednjih bolezni:

povišan holesterol
kronična utrujenost
pekoča zgaga
kožne akne
vnetje grla
golša
artritis
preutrujene oči
glavobol
neprijeten srbež kože
vnetje ušes
prhljaj
sončne opekline
slabokrvnost

Razgrajuje minerale, proteine in maščobe v krvi in prebavnem traktu.
_________________
pa pa krfjolca

Vrtnica - http://www.rtvslo.si/slike/photos/23655/? Zelenjava - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26580/? Moje cvetlice - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26680/? Zelenjava in rože - semena - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26675/?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 19 Jul 2012 05:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kis (+ krpa iz mikro vlaken) je pri nas v redni uporabi pri čiščenju, vendar tisti za vlaganje, jabolčnega mi je za to škoda. Najbolj neverjetno mi je bilo, kako lepo je stopil apnenčaste obloge tam, kjer so mi svetovali uporabiti močno kislino. Z nekaj več vztrajnosti seveda.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
*pika*



Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10
Prispevkov: 1312

PrispevekObjavljeno: 19 Jul 2012 11:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja lepo topi vodni kamen, mi z njim čistimo akvarij, malo vztrajnosti, pa gre.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2012 18:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kis je res najlažje narediti.
Jabolčni, vinski, hruškov sok zaprete, daste gor vrelno veho da se naredi vino, torej alko. vrenje. Potem pa odprete, fino prezračite in pustite. Važno je da prezračite. Naprimere iz enega soda v duzga iz višine. Pa magari še čez cedilo.
Potem se to začne kisati, se na vrhu naredi goba.kapa. To je dober znak. Aja, verjetno ni potrebno omenjati da mora biti na toplem, nad 22 stopinj ali nekaj. Pri meni v kleti se ni nič kisalo.
Ko hočeš flaširati, lahko imaš na sodi pipico, pa samo odpreš, ali pa kot delam jaz, odstranim kapo, zajamem in nalijem. Na koncu je bolj gost oz. moten kis, ampak ravnotako dober.

To so vse lastne izkušnje, letos sem naredil nekih 15l vinskega, 15 l jabolčnega in čez 30l hruškovega kisa. Je tudi na prodaj, še nekaj litrov.

Pravtako se mi obnese za čiščenje. Supr očisti štedilnik, tla, vse. Zadnjič sem ga zmešal s sodo bikarbono.

Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2012 20:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kravzlj, tvoj vinski in jabolčni kis sta odlična gor .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Nov 2013 19:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za izdelavo jabolčnega kisa je kar nekaj receptov, pri uporabi tropin nisem imel uspeha, zato sem letos uporabil najbolj enostaven način in požel uspeh.
Oprana jabolka sem očistil jih narezal na tanke rezini, jih dva dni pustil na toplem, da porjavijo, jih zalil z mlačno vodo in po par dneh ima mešanica super vonj in okus. Začel sem z 2 litra in nadaljeval z 10l, dodal sem nekaj skisanih jabolk z prve runde za hitrejše kisanje.
Ko se kis odcedi se lahko na jabolka še enkrat nalije mlačna voda in dobimo malo blažji kis, lahko pa tudi dodamo nekaj svežih jabolk.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
valter



Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20
Prispevkov: 1122
Kraj: Kras

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2013 12:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Franc , to pa velja preizkusiti .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vera



Pridružen/-a: 26.10. 2013, 18:47
Prispevkov: 196

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2013 17:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

..
_________________
vdova


Nazadnje urejal/a vera 23 Apr 2015 21:40; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 06.05. 2013, 13:17
Prispevkov: 41
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2013 18:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vera, bo držalo. Pri nas so že stari starši pripravljali kis po receptu, ki ga je napisal franc. Nam vsakič uspe še sedaj, samo na toplem mora biti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vera



Pridružen/-a: 26.10. 2013, 18:47
Prispevkov: 196

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2013 19:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[..
_________________
vdova


Nazadnje urejal/a vera 23 Apr 2015 21:40; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2013 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vera, pravijo, več poti vodi v Rim,ti poznaš samo eno, poišči še drugem moja sigurno ni edina.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vera



Pridružen/-a: 26.10. 2013, 18:47
Prispevkov: 196

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2013 21:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[..
_________________
vdova


Nazadnje urejal/a vera 23 Apr 2015 21:40; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.