Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čemaž - Allium ursinum
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zdravilne rastline
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2008 08:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kupček čemažev na mojem vrtu, čebulice posajene pred dobrim mesecem. Hvala Kosobrin zanje!


Nazadnje urejal/a katrinca 25 Jul 2013 05:35; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2008 08:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čemaž je odličen v kombinaciji s sojo in bučnim oljem.

30 Mar 2008
Kosobrin:
Pa še en recept:
ČEMAŽEVO CVRTJE
Potrebujemo: čemaževe cvetove, 25 dag moke, eno jajce. 1 in pol žličke pecilnega praška, 1/8 litra mleka, malo mineralne vode, 1 žličko olja, ščepec soli in olje.
Iz moke, jajca, pecilnega praška, mineralne vode, mleka in olja zamesimo testo, ki ga pustimo vzhajati približno 1 uro.
Čemaževe cvetove skrbno operemo, pustimo, da se odcede in pomočimo v testo.
V ponvi segrejemo olje. V njej čemaževe cvetove zlato rumeno zapečemo. Postrežemo jih še tople.


30 Mar 2008
harka:
Še en recept s čemažem:
Nabereš več užitnih, divjih poganjkov in listov (čemaž, koprive, hmelj, špargeljni,...). Jih na hitro popražiš na koških slanine ali ocvirkih in preliješ z jajci. Mešaš dokler jajca niso pečena.

20 Maj 2008
lhasa:
Iz svežega kravjega sira,narezanega na kocke in čemaža naredim vsako leto pesto. Čemaž kuham v sopari, malo solim, dodam parmezan, poper, sol in na koncu še sveži sir in olivno olje. Toplo konzerviram v male kozarčke in ta pesto polijem čez testenine. Ne vem kako dolgo bi lahko bilo to uporabno, ker sami pojemo v parih mesecih.

21 Maj 2008
Kosobrin:
Zanima me kaj je to pesto?

21 Maj 2008
lhasa:
Pesto je klasična italijanska hladna zeliščna omaka, s katero lahko na hitro pripravimo izjemne testenine, pa tudi druge jedi. Osnovni pesto je iz bazilike, pinjol, olivnega olja, česna in parmezana, vendar je variacij na to temo mnogo več. Ko nadomestimo osnovne sestavione, dobi i pesto najpogosteje ime po tej sestavini, na primer koriandrov pesto, čemažem pesto.

Če zannima koga več, naj si pogleda na:
http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=370&Folder=62&S=6http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=370&Folder=62&S=6http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=370&Folder=62&S=6

20 Jan 2009
katrinca:
Kot ste mi svetovali, sem spomladi konzervirala čemaž z olivnim oljem in soljo. Shranjeno v hladilnik. Večino sem ga razdelila, nekaj smo ga pojedli, preobjedli in pozabili nanj. Včeraj pa je bil pri nas dan spoznavanja mojih prijateljev z mojimi novimi družinskimi člani. Imela sem kruh, kisle kumarice, olive, sire, semena (pri nas smo bolj vegi, čeprav sama nisem vegi), prijatelji so prispevali domači kajmak in na drobno zmlete domače ocvirke. Kako ponuditi? S svežo čebulo in popečenim kruhom! Pa s čim še? In čisto odzadaj v hladilniku najdem kozarček čemaža.... Jupi! Njami! Odlična kombinacija! Pa pils in špricar! Poceni in dobro!
20 Jan 2009
orhy:
lhasa super za recept za pripravo P E S T A
Že večkrat sem ga iskala pa nikoli, kaj uporabnega našla. Hvala!
lp

20 Jan 2009
orhy:
Jaz ga dodajam tudi raznim zelenjavnim juham polpetom, zelenjavnim zrezkom..... kot namaz pa je delikatesa. Razz
Če ne bo snega, ga bo sonček kmalu prisilil do tega, da bo pogledal iz zemlje. Very Happy

lp

orhy
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 21 Jan 2009 12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da bo vse o čemažu lepo na kupu, sem vse tri teme združila s pomočjo citatov, nekaj povdarila z odebelitvijo črk in uporabo barv. Recepti so zapisani z modro. Originale sem seveda shranila, tako da se število prispevkov ni nikomur zmanjšalo.

Ja, Orhy....še kakšna dva meseca do nabiranja. Če pogledam nazaj, ga je Kosobrin prvič nabiral sredi marca. No, nekaj zaloge je še.....,
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2009 08:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

12 Apr 2009
Rak:
"Včeraj sem že nabral nekaj čemaža v okolici Škofje loke. Ker sem v preteklosti zasledil nekaj zmešnjave okrog poznavanja te rastline, prilagam posnetke in pričakujem dopolnila poznavalcev k dvema podobnima rastlinama, ki rasteta skupaj s čemažem, da omogočimo lažje razpoznavanje začetnikom. Vem pa tudi za podobnost s šmarnico, ki pa je na tem področju nisem zasledil, zato primerjalnega posnetka ne morem priložiti. Morda kdo drug?


12 Apr 2009
Ivčk:
"Neznane rastline na posnetku žal ne prepoznam, lahko pa povem najlažji in najenostavnejši način prepoznavanja čemaža, pri katerem skoraj ne more priti do pomote: vonj po česnu. Namreč cela rastlina tako močno diši po česnu, da ko utrgaš list, za sigurno veš, da gre za čemaž.

Potrebno je tudi nekaj pozornosti pri trganju čemaža, najbolje je, če nabiramo list po list in ne trgamo celih šopov, ker se tako lahko vmes znajde še kaka nezaželena ali strupena rastlina. Če upoštevamo ti dve pravili, do zamenjav ne bi smelo priti.

Lahko pa si nekaj čemaža izkopljemo in posadimo v vrt pod kak grm, kjer bodo rastline v senci. Tam lepo uspeva in se širi s semeni (če širjenja ne želimo, po cvetenju potrgamo stran semenske glavice, kar ne vzame veliko časa). Jaz ga uspešno gojim že nekaj let in sem z rezultatom zelo zadovoljna, saj ga imam za svoje potrebe dovolj, ker ga uporabljam le občasno kot začimbo. Za večje količine je pa treba seveda v gozd, tam pa previdno..."

katrinca:
"V petek sem tudi sama nabirala čemaž. Opozorila so dobrodošla, bistveno je pa Ivčk povedala. Sama hodim na isti prostor, kjer je samo čemaž, čemaž, čemaž in se mi zdi nemogoče, da bi kaj drugega nabrala. Seveda list za listom...
Letos sem ga uporabila v solati z regratom, jajčko, popečenim tofujem in semeni. Dober je tudi kot dodatek paradižnikovi solati, naredila sem polivko za testenine(čemaž, kisla smetana, semena, sojino mleko).


Foto: katrinca

Pa še tako prijetno in sproščujoče je sedeti v gozdu sredi čemaža in klepetati z prijateljicami Wink"

12 Apr 2009
magnolija:
"Letos sem kupila vrečko semena, pa ga jeseni posejem, da bo na stalnem mestu doma.
V naši okolici ga nihče ne nabira, našla sem ga, pa ni vonja po česnu, tako, da raje ne reskiram.
Je pa te rastline, ki je tudi jaz ne poznam polno pri nas."

katrinca:
"Magnolija če želiš, ti nekaj čemaža izkopljem in posadim v lonec in ga dobiš v naslednjem Zelenem krogu. Ša za koga?

Sama sem ga lani posadila pod grmičevje. Zdaj ko trajnice komaj odganjajo je lepo zeleno polnilo, tudi cvet kasneje je lep, po cvetenju pa tako ponikne. Pri meni je samo za okras."

12 Apr 2009
Rak:
"Ima kdo kakšen nasvet za način shrambe čemaža v zamrzovalnik za kasnejšo uporabo? Confused"

12 Apr 2009
katrinca:
"To vprašanje tudi mene zanima. V olivno in sol ga ne bom veliko konzervirala, ker ga skoraj nihče ne mara, posušen baje izgubi učinkovine. Jaz ga nameravam dati kar celega v zmrzovalnik, po plasteh, razen če me z svojimi odgovori ne prepričate v kaj drugega Wink"

12 Apr 2009
jasminka:
"Gozdni česen ali čemaž hranim za kasnejšo uporabo tako, da ga operem, malo razrežem in v mikserju zmeljem z olivnim oljem, dodam ščepec soli. Nato ga dam v kozarec in zaprem. V hladilniku počaka dalj časa. Jaz imam še lanskega, ker sem skoraj pozabila nanj. Je pa še kot svež."

12 Apr 2009
muha:
"Tudi jaz ga v olje in sol ne bom več dajala. Toliko spremeni okus, da mi ni preveč všeč. Sploh ga ne bom spravljala.
Saj je lepo razdeljeno: - ko je česen že slab, zraste čemaž. Ko čemaža zmanjka, imamo mlad česen. Mislim, da je svež česen bolj učinkovit, kot zmlet in vložen čemaž.
Seveda pa vse leto lahko hodimo kopat čemaževe čebulice."

12 Apr 2009
magnolija:
"Katrinca hvala, pred pol ure mi ga je prinesla kolegica, malo pred Krškim je cel hrib samega čemaža. Sama se stalno tam vozim, pa ga nisem nikoli opazila."

12 Apr 2009
tinko:
"Lahko ga nasekljaš, tako kot peteršilj in ga daš v zmrzovalnik po lončkih za enkrat uporabit. Ali ga daš v večjo posodico in ga pobiraš ven, kolikor ga potrebuješ za enkratno porabo. Alojz"

12 Apr 2009
orhy:
"Tudi jaz imam čemaž zelo rada, ker mi zelo ugaja okus in predvsem je zelo zdravilen. V literaturi o čemažu sem celo brala, da je bolj zdravilen, kot česen (?).
Spomladi komaj čakam, da poženejo njegovi listi, kajti najslajši je tisti čisto mlad, ko komaj pokuka iz zemlje.
Mnogi opozarjajo na zamenjavo s šmarnico, ampak to je čisto nemogoče, ker v času rasti čemaža, šmarnic še ni.
Čemaževi listi so mehki, krhki, listi šmarnice so žilavi - najznačilnejši pa je njegov močan duh po česnu, zato ga tudi lahko uporabljamo povsod tam, kjer uporabljamo česen, ali peteršilj.

Pravkar smo se poslaltkali s "frtalo" iz čemaža Razz - božansko dobro je bilo. Smile
Jaz ga dam v olivno olje in obstoji kar dolgo.
Čemaževe liste zamrznem v celem - lepo ohranijo okus in barvo pa še ostalo v zamrzovalniku ne diši po čemažu.
Odličen je pripravljen, kot pesto.
Odlični so štruklji, ki jih pripravim, kot "zagorske štruklje" - odlična zakuha za juho pa tudi, kar tako z maslom in drobtinicami - lahko še malo parmezana.....skratka tako, kot ima družina najraje.
Ta, ki ga vložim v kozarce s soljo in olivnim oljem pa je zelo v redu, kot dodatek k omakam, enolončnicam......
Zelo koristno je, če ga uživajo ti, ki imajo težave z ožiljem, povišanim holesterolom, povišanim krvnim pritiskom.....
Sicer pa se bo gotovo kmalu oglasil tudi Kosobrin na to temo. Very Happy"

12 Apr 2009
orhy:
"magnolija zelo verjetno je, da ga je pri Krškem "cel hrib", ker se izredno hitro širi.
Tam, kjer sem ga danes jaz nabrala, je bil pred kakimi 10 leti (še ne) le košček - velik nekaj m2 - zdaj je že polna dolina in obronki doline na vse strani.
Če si ga hočeš približati, bi jaz rekla, da je bolje, da ga neseš do najbližjega gozda, ali v del vrta, kjer lahko mirno rase in se množi, v bližini doma, ali v samem vrtu pa le nekaj za okras ali, da ti je svež hitro pri roki, ko ga rabiš malo manj. Jaz sem ga imela vedno malo v vrtu tudi zato, da sem hitro vedela, kdaj naj tečem ponj v gozd.Very Happy"

12 Apr 2009
magnolija:
"He he, okrog mene je sama hosta, samo v njej čemaža ni, zato ni problem kam ga posaditi, rastel bo v naravnem okolju.
Pogled z moje terasice na prebujajoče jutro, par korakov, pa posadim čemaž na rob gozda."


12 Apr 2009
orhy:
"Krasen pogled za sprostitev ... Very Happy in tudi tvoje cvetoče breskve in češnje se vidijo... Very Happy
Če se ti je že hosta približala, se bom malo potrudila še jaz, da se ti še čemaž približa.
lp"

12 Apr 2009
jasminka:
"Čemaž potrebuje bolj vlažna tla. Kakšno bolj peščeno in odcedno področje mu ne odgovarja za rast in razmnoževanje. Rad ima senčen bukov ali gabrov gozd."

12 Apr 2009
Kosobrin:
"Tista rastlina, ki je ne poznate je čmerika in je smrtno strupena.
Previdnost pri nabiranju čemaža mora biti.
Ko enkrat zmelješ med prsti en list čemaža bodo vse rastline, ki niso čemaž tudi dišale po njemu, zato previdnost ni odveč."

12 Apr 2009
Kosobrin:
"Sicer, pa je čemaž že obdelan pod zdravilnimi rastlinami in bi vse to spadalo tja.
LP Kosobrin"

13 Apr 2009
Rak:
"Čmerike se iz travnikov in pašnikov spominjam, okrog je bilo vse popašeno, ta pa je ostajala. Malo se mi je zdelo nenavadno, da raste v gozdu, zato je nisem takoj prepoznal. Še eno novo spoznanje. Very Happy"

13 Apr 2009
Garden-ja:
"Bi se priporočala za par sadik čemaža, če jih bo kdo kdaj ponudil v Zelenem krogu. Okus po česnu mi je všeč (vonj malo manj Very Happy ) vendar ga moj želodec ne prenaša najbolje, morda bi bilo s čemažem bolje."
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin


Nazadnje urejal/a katrinca 25 Jul 2013 05:37; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2009 07:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ČEMAŽ
(Allium ursinum L.)
družina: lilijevke
domača imena: čremož, divji česnik, gozdni česen, kačji lek, štrkavec
tuja imena:luk srijemuž, Broad-leaved garlic, medveđi luk, Barlauch,
Ail des ours, Aglio orsino
UPORABNI DELI:
cvetovi, čebulice, listi.
ZDRAVILNOST:
poapnenje žil, zvišan krvni pritisk, jetrne bolezni, zoper gliste, beli tok, čiščenje ran, za zdravljenje pljučnih bolezni.
ČAS NABIRANJA:
list: marec, april, maj, junij
čebulica: julij, avgust, september
UPORABA:
sok, solata, prikuha, juha, cvrtje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 21 Mar 2010 19:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako lep dan je bil danes. Še zdaj imam okus po čemažu v ustih! Smile Sicer še ni čas za popolno invazijo na čemaž, a tale mlad kar dobro žge.

Sem si pa tudi posadil eno pest čebulic na vrt, opazil pa sem tudi, da sem prinesel nekaj čisto malih mladih, ki so komaj vzklila... Sem razmišljal, glede na to, da se kar dobro namučiš, če ga izkopavaš na roke - je posajen dokaj globoko, zato sem ga tudi na vrtu posadil globlje, kot bi recimo sadil česen..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 18 Apr 2010 12:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred par dnevi sem nabral vrečko čemaža. Napravil sem nekaj kozarčkov namaza z olivnim oljem, žena pa juho po Kosobrinovo in omlete po Francovo.Pri drugi rundi bom preizkusil še kakšen drug recept, njam.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bučarka



Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27
Prispevkov: 765
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 18 Apr 2010 12:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem končno prišla do čemaža. Pojedli smo ga v solati z regratom. Bi morala it po novo rundo čim prej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 18 Apr 2010 14:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nadina je napisal/a:
Kje raste čemaž, ki bi bil najbližje Kopru?
Morda kdo ve? Smile


muha je napisal/a:
Glej tudi ZDRAVILNE RASTLINE


nadina je napisal/a:
Hvala, Muha!
Očitno primorci ne jedo čemaža....


tinko je napisal/a:
Jejo, jejo, če ga jim Lojze prinese. Enkrat sem ga prinesel eni mladisodelavki. Nabral sem ga kar za nekaj obrokov, svetoval sem ji, naj čebulice posadi in naj ne pojejo vsega. Povedal sem, kje sem ga nabral, svetoval vrsto zemlje in namignil, da bi se s svojim spremljevalcem lahko podala malo na izlet.
Čez nekaj dni sem vprašal, kako ga je posadila, pa je rekla, da je bil tako dober, da so ga vsega pojedli in me prosila, če ga ji še naberem. Pa sem rekel "malo morgen" in sedaj ga res ne je več.
Vidiš, s starostjo imam za vsako rastlino kako anekdoto.
Če ga želiš nabrati, se zapelji iz Postojne po stari cesti proti Planini. Ustaviš pod viaduktom Ravbarkomanda (dovolj velik orientir, da rastišča ne zgrešiš) in ga nabereš za celo leto. Bližje ne vem, kje raste. Pri meni na njivi nekaj primerkov.


Tinko, kako ti raste na njivi? Kaj cveti in se razmnožuje? Ga imaš kje v zavetju pod grmovjem ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 18 Apr 2010 19:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, jaz ga imam posajenega pod lesko že nekaj let. Vsako leto pustim le en cvet, da naredi seme, tako ga kontrolirano širim, da ne postane invaziven. Je pa seme izredno dobro kaljivo, vsako leto je na mestu, kjer je semenil nov kupček rastlinic.

Uporabljamo ga pa predvsem sveže narezanega v skutnih namazih, včasih pa tudi v kaki smetanovi omaki zraven mesa. Zaprti cvetni popki pa so prava delikatesa, sploh v kitajskih jedeh (stir fry), samo mi je mojih škoda, za ta namen jih raje naberem v naravi...

V botaničnem vrtu v Ljubljani se je razširil do nedogleda in pred samim b.vrtom si lahko kdo nakoplje čebulic do mile volje (notri je seveda prepovedano) Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinko
Vedno v gibanju - leteči vrtnar


Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40
Prispevkov: 2234
Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan

PrispevekObjavljeno: 18 Apr 2010 21:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam le nekaj primerkov okoli kivija. Tam je bolj rahla in gnojna zemlja. Le toliko, da ga imam, če prideš in rečeš, da bi rada dve čebulici. Letos ga še nisem nabiral v naravi, ker se mi je malo porušil sistem. Pa je tudi tako v redu. Namesto čemaža pa jem bljušč, šparglje in divji česen ali por, kakor ga že kdo poimenuje. Drugo leto se bo tudi hmelj toliko razrastel, da bom imel vršičke vsaj za en obrok.
Čemaž, divji česen, čebula, por in ostale rastline bom nasadil jeseni, ko mi tale zastirka iz listja in vej malo preperi. Prišel bom do novih, naravnih saditvenih površin. Korak po koraku, enega nazaj, dva naprej, važno je, da se premika na boljše.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 18 Apr 2010 21:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lani sem kupil šopek čemaža in ga posadil na mojem "ranču" večino bolj na senčnem, dve čebulici pa na sončnem pod mlado hruško . Letos je že lep grmiček, nič ne zgleda, da bi mu sonce škodilo. Tudi letos sem posadil nekaj čebulic, ki sem jih sam izkopal. Upam, da ga drugo leto ne bo veš treba nabirati po gozdu.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andreja



Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59
Prispevkov: 552
Kraj: Dolenjska - 450 m

PrispevekObjavljeno: 09 Mar 2011 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lani sem samo iz firbca kupila nek bio namaz iz čemaža za na kruh (če se ne motim, so bile sestavine samo olivno olje in čemaž). Okus mi je bil zelo všeč. Zanima me, kdaj se ga nabira, da letos doma pripravim ta namaz.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 09 Mar 2011 13:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbrž je bila tudi sol poleg čemaža in olivnega olja Razz Very Happy - sicer pa je zelo dober tudi pesto iz čemaža.



Čemaž je prvo zelenje, ki se pojavi v gozdu. Kdaj, je odvisno od temperature.
Dokler so tla zmrzla ga še ne bo - požene pa potem, ko se zemlja odtaja zelo hitro. Jaz grem običajno vedno vsaj enkrat zastonj pogledat v gozd preden ga lahko prvič naberem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 09 Mar 2011 15:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni je ozelenel že pred dvema tednoma Surprised . Seveda v loncu zunaj ob hišni steni. 2 čebulici sta očitno ostali v zemlji, v katero sem posadila gabez za Vido Very Happy .

Se pravi: za zgodnjo uporabo se ga splača posaditi v posode.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 09 Mar 2011 15:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če greš na Recepte so tam objavljeni vsi recepti iz čemaža.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2011 14:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na naši trati so pod grmovjem že pokukale ven 3 cm - "špičke" . Se pravi, da je na zgodnejših legah gotovo že kaj za nabrat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nejevernež



Pridružen/-a: 15.01. 2011, 18:54
Prispevkov: 389
Kraj: Novo mesto(Mirna peč)

PrispevekObjavljeno: 11 Mar 2011 21:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem ga šel nabirat na Gorjance. Zraven smo nabirali še plučnik.
Če kdo rabi kakšno čebulico, jo bom mogoče če bom imel čas šel izkopat, ko bomo(mogoče) nabirali čemaž. Letos si ga bom tudi jaz presadil v vrt.

LP
Primož
_________________
Lep pozdrav, nejevernež ;)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2011 10:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če si ga boš sadil na vrt, ga posadi pod kako grmovnico, tam najlepše uspeva. Prvi dve leti ga pusti, da ti semeni (tako se najlepše razraste), kasneje zaprte cvetove skupaj s cvetnimi stebli pojej (so delikatesa), da preprečiš invazivno širjenje...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nejevernež



Pridružen/-a: 15.01. 2011, 18:54
Prispevkov: 389
Kraj: Novo mesto(Mirna peč)

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2011 14:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OK,hvala
_________________
Lep pozdrav, nejevernež ;)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zdravilne rastline
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 2 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.