Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Črna redkev - Raphanus sativus niger
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2011 11:23    Naslov sporočila: Črna redkev - Raphanus sativus niger Odgovori s citatom

rožice

Raphanus (rod)
Raphanus sativus - redkev (vrsta)


rožice

Črna redkev - Raphanus sativus niger

Posejala sem črno redkev in sedaj imam problem. Rolling Eyes

Iz prav vsakega semena je zrastla rastlina, vse je precej gosto - kaj naj naredim?

Če naj redčim, koliko narazen naj pustim sadike?

Ali lahko izpuljene rastline presadim drugam (tako kot sem prebrala recimo za rdečo peso)?
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Andreja



Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59
Prispevkov: 552
Kraj: Dolenjska - 450 m

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2011 12:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kdaj se seje redkev?

Nazadnje urejal/a Andreja 12 Jun 2013 08:59; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2011 12:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem jo lani shranila v moji zasipnici. Spomladi je bila še čisto taka, kot jeseni. Tudi v hladilniku zelo lepo obstane.

TUKAJ je nekaj receptov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2011 13:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andreja, jaz sem jo sejala koncem avgusta - sklepam, da bi bilo dobro razredčiti na cca 2cm - ?

Muha, kako izgleda že ta tvoja zasipnica?
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2011 14:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nadina, redkev je prezimila TUKAJLE.

Oni drugi, večji, projekt je pa takle:



Kar se tiče redčenja: jaz bi jo krepko razredčila. Recimo toliko, da bi vsaka imela okrog sebe vsaj 5 cm , raje več. Lanske gomolje sem dobila od prijateljice. Ko sva jo pulili, sem videla, da je imela posejano še redkeje - recimo da je imela vsaka vsaj 10 cm2 prostora. Mislim, da je šlo za vmesni posevek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2011 16:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, hvala za nasvete!

Zasipnica po Muhino - hm, tale stvar zna biti zanimiva tudi za nas - že imam podobno idejo, morda se bo obnesla? Rolling Eyes
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 13 Sep 2011 21:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos pozimi sem jedel veliko kisane črne redkve, o kak je to dobro.
Vzameš kozarec za vlaganje, natlačiš 5 cm naribane črne redkve, posoliš, ponoviš dokler ne napolneš do vrha. Potem čez pol dneva še enkrat vredu potlačiš in ponovno napolneš.
Drugače pa ja, črna redkev je dokaj pekoča stvar. Surove je skoraj ne morem jesti, kisana pa je bila vrhunska.
Tukaj je dober članek glede uporabnosti: http://www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti/index.php?action=clanek&id=25156
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2011 04:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko jo neseš na tržnico Wink . Lani sem gledala gomolje pri najboljšem sosedu: taki premera okrog 8 cm so bili po več kot 1 € komad Surprised .

Peče res kar hudo. Ko sem jo naredila s fižolom (v zrnju), tričert fižola in en četrt ribane redkvice, smo slab liter jedli celo popoldne Rolling Eyes .
Škoda, da nisem lani vedela za tvoj recept, zuf.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2011 06:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:
Potem čez pol dneva še enkrat vredu potlačiš in ponovno napolneš.

Ali se ti skisa redkev v kozarcu Question in po kolikem času in mogoče še na kakšni temperaturi - če lahko poveš, prosim!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2011 13:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sem zvedel čisto točen recept zdaj.

Govorila ti bom za repo, preizkušeno je tudi za zelje, črno redkev, rumeno kolerabo in rdečo peso.
1. Operi in olupi repo (lahko na pol olupiš )
2. Naribaj naJbolje je na tanke palčke, sicer na velike luknje.
3. Posoli 12g na kg ribane repe, premešaj in pusti stati pol ure do eno uro.
4. Kar tesno natlači v kozarec. Repa bo spustila vodo in bo skoraj vsa pokrita s tekočino. Na koncu dolij do vrha z dna posode, kje je repa stala naribana. Če manjka tekočine, dolij par žlic vode. Pokriti mora biti do 3 mm pod robom kozarca.
5. Postavi pokrovček in NE zatisni!
6. Postavi kozarce v večjo posodo ali podstavek, ker se bodo cedile pene ali tekočina.
7. Postavi na 21-24 stopinj za TOČNO 3 dni, bolje v temo (lahko pokriješ s črno vrečo)
8. Odpri pokrov, potlači repo in zalij z vodo, če manjka tekočine. (ne bi smelo več kot za 2 žlici)
9. Zatisni pokrove, operi kozarce in nesi v klet. V principu bo stalo vse ok celo leto, kakšen kozarec se pa v praksi še vedno cedi, zato daj spodaj časopis in malo spremljaj dogajanje. Ponovi postopek zapiranja ali porabi čimprej.
10. Če bo repa postala mehka čez mesec ali kasneje, je možno naslednje:
- preveč zrelo repo si kisal
- ni bila prava luna (korenovke pobiraj na sivo korenino po Mariji Thun, zelje na bel list. Ribaš pa VEDNO na siv cvet!!

_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2011 19:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas so redkev včasih naribali na oblič (za oblanje lesa), je precej manj pekla. Ustrezno temu jo lahko dandanes narežemo na tanko, naribamo na ribežen, čimbolj tanko. In, preizkušeno, bistveno manj peče in manj je obremenilna za želodec. Poskusiti ni greh.
Moja črna redkev še raste, moram preveriti, kako se kaj debeli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2011 22:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andreja je napisal/a:
Me pa zanima, kdaj lahko zadevo sprobamo?


prijateljica je napisal/a:
Taka kisla zelenjava je že po enem tedno blago kisla in dobra za jest, pa še to je važno, da nimaš repe predolgo pobrane, preden jo začneš ribati za kisanje. Lahko preveč ovene ali postaja puhla. Optimalno je največ do 1 tedna, če imaš zelenjavo v kleti na hladnem pokrito s kašno cunjo ali pa prav v zasipnici.

_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
som



Pridružen/-a: 05.05. 2010, 23:02
Prispevkov: 95
Kraj: Črnomelj 156 nad.višine

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2011 21:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

glede pekoče črne redkev za jest,
pri nas jo naribamo, in potem speremo na cedilo z tekočo vodo
in ne potem ne peče. Tako naribano samo posolimo, nekaj
kapljic olja in je prima solata.
lp
_________________
Spletna fotogalerija
http://www.wix.com/tomurh/ml
foto blog
https://tomurh.jux.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
nela



Pridružen/-a: 18.04. 2012, 20:30
Prispevkov: 24
Kraj: dolenjska

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2012 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eno vprašanje:Kdaj se seje črna redkev?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nela



Pridružen/-a: 18.04. 2012, 20:30
Prispevkov: 24
Kraj: dolenjska

PrispevekObjavljeno: 17 Maj 2012 08:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha,julija!No fino,sem mislila da sem že pozna,hhahahaha,hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 17 Maj 2012 23:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kdor nima rad preveč slano, meni je ratalo z 0.5% soli na kilogram redkve skisat v kozarcu, uspešno, odličen okus. Povod mi je dal en gospod, ki je pisal o temu, da se kisa zelje s čisto preveč soli, pol grejo vse dobrote v tekočino, ostanejo samo vlakna. Okej, naj ostane debata na črni redkvi. Po tradiciji naj bi se sejala do Sv. Ane (26. julija).
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sovaATT



Pridružen/-a: 23.02. 2012, 17:52
Prispevkov: 18
Kraj: Koroška (600m)

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2012 20:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas je pregovor: repo in redkev sejemo do Porcjunkule (2. avgust). Če je kak dan zamika - ni panike - taka je moja izkušnja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jasminka



Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40
Prispevkov: 1314
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 02 Jun 2012 15:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se strinjam, mislim, da je zadnji rok sejanja črne redkvice do Porcijunkule v začetku avgusta. To je pri nas že star rek.Ker je ta setev občutljiva na pripeko, jo na vsak način zasenčimo.
_________________
Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NadaP



Pridružen/-a: 02.12. 2011, 23:04
Prispevkov: 39
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2012 18:04    Naslov sporočila: ČRNA REDKEV- ŽOLČNI KAMNI Odgovori s citatom

Zdravo!

Zasledila sem, da črna redkev pomaga pri odpravljanju žočnih kamnov. Moj mož bi zelo rad poskusil tudi s tem, saj je vse bolje kot operacija, ki je zadnja varianta. Napadi kamnov so zelo boleči.

Ali ima kdo viška za prodat to črno redkev in jo pridem iskat na srečanje v Rovte?

Še bolje bi bilo, če ima kdo sok iz črne redkve, kajti tega moraš piti, da pomaga pri žolnčnih kamnih.

Lep dan še naprej in HVALA vsem, ki mi boste kakorkoli pomagali!
_________________
Smile Pozdravček!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2012 19:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo dvomim, da ima kdo že črno redkev, ker so jo večinoma šele dobro sejali. Jaz sem jo sejala v začetku julija, pa je sedaj en pedenj visoka, debeli se pa še ne. Verjetno se bo domača dobila šele kje proti koncu septembra. Potem se lahko javiš na ZS, če se bo pri meni lepo zdebelila.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zelenjava
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.