|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 03 Avg 2011 08:12 Naslov sporočila: Bhut Jolokia |
|
|
Bhut Jolokia
Foto: Dinksi
Foto: Dinksi
Foto: Dinksi
Bhut Jolokia zadnje dni:
Foto: Sabur
Foto: Sabur
Foto: rezzonico
Bhut jolokia lemon
Foto: Floyd
Bhut Jolokia
Foto: Polarbear
Bhut jolokia chocolate
Foto: dinksi
Bhut Jolokia
Foto: Sabur
Sabur je napisal/a: |
"nevarne" so Bhut Jolokia
Ta ima celih 1.040.000 enot
Po eni taki papriki, vaša rit postane reaktivc in nosi oznako "visoko vnetljiva" |
Ivčk je napisal/a: | Bhut Jolokia...
Imam par semen, dobila sem jih v neki menjavi, pa si ne upam niti blizu |
foto: redlion
foto: sq
foto: gumpy007
Foto: sq
redlion je napisal/a: | Lanski prezimljeni Bhut Jolokia Lemon (plod je gor že od decembra)
|
Foto: sq
Foto: sq
Foto: sq
Foto: sq
Foto: sq
Evo pa so končal v loncu
Foto: sq _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazadnje urejal/a katrinca 20 Sep 2014 07:35; skupaj popravljeno 8 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 18 Feb 2012 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
a je ta čili sploh že kdo uspel dat v usta?
dobila sem semena, jih 2 ali 3 posejala, seveda sprašujem, kam naj "umaknem" posodo z rastlino, da se mi ne bodo poženile vse paprike. Se paradižnik tudi naleze? _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 18 Feb 2012 19:13 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem dajal (seveda ne celega) in ti povem da je pekel v ustih.
Pravzaprav vonj (smrad) paprike ubija prede sploh daš v usta.
Par ura nazaj sem iskal pekoče paprike za recept in med premetavanjem hladilnika sem bistro zavohal vonj BJ. Se ne da spregledati. _________________ Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Feb 2012 19:54 Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem ta prave od Ivipičija pospravil po polovičkah - za malico. Ampak bom pošteno povedal, z veliko sira, še najbolj znano pa je mleko, ki kompenzira ta "nebodi ga treba capsaicin "
Drugače je pa res skoraj prehud in posledično mnogim neokusen
Nekaterim pa zelo okusen
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 18 Feb 2012 19:57 Naslov sporočila: |
|
|
po moje bi me morali peljati pod rušo...
Franc, kje gojiš to sorto? Nekje skrito pred paprikami? _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 18 Feb 2012 20:08 Naslov sporočila: |
|
|
bobolino je napisal/a: | a je ta čili sploh že kdo uspel dat v usta?
dobila sem semena, jih 2 ali 3 posejala, seveda sprašujem, kam naj "umaknem" posodo z rastlino, da se mi ne bodo poženile vse paprike. Se paradižnik tudi naleze? |
S križanjem bi znal biti problem. Na tvojem mestu bi jo posadila v posodo, napravila oporo iz štirih pokončnih palic po obodu posode, okrog pa navezala žico na večih nivojih, kot nekakošno 'kletko', vse skupaj pa enostavno oblekla v agrokopreno. Žužki ne morejo not, cvetni prah ne more ven, zadeva rešena. Lonec v času cvetenja rastline vsakič malo potreseš ko greš mimo, oprašitev zagotovljena.
Paradižnik pa se res ne more 'nalezti', no |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Feb 2012 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še malo osnovnih podatkov:
Bhut (Ghost) Jolokia, ali Naga King chili, Naga Morich ???; Naga Jolokia ???;
Vzgojena je bila v Assam regiji; severovzhodna Indija, deloma Bangladeš - sadijo jo v indijskih državah Assam, Nagaland in Manipur.
Z gensko analizo naj bi se razčistilo (navaja Wikipedija), da je sorta interspecifični hibrid med Capsicum chinense z nekaj genov C. frutescens.
Leta 2007 je ta nežna papričica držala ginesov svetovni rekord (Guinness World Records).
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Feb 2012 10:08 Naslov sporočila: |
|
|
bobolino je napisal/a: | po moje bi me morali peljati pod rušo...
Franc, kje gojiš to sorto? Nekje skrito pred paprikami? |
Ne, ne, dobil plodove od Ivipičija; sam pa letos ne grem višje od Habanera in ev. Fatalii in rdeči Rocoto.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 19 Feb 2012 14:22 Naslov sporočila: |
|
|
huh, svaka ti čast za tole pojest! _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
hot_fan
Pridružen/-a: 14.08. 2011, 15:33 Prispevkov: 154 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 21 Feb 2012 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ta velja za najmočnejši čili ? Sem bral, da ga vojska uporablja za uzgon sovražnika iz bunkerjev |
|
Nazaj na vrh |
|
|
schime
Pridružen/-a: 18.02. 2012, 11:53 Prispevkov: 28
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 11:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ma jaz sem ga probal (domače vzgojenega) in lahko po domače povem, da je zajeban.
Sam sigurno to ni tista prava moč čilija. Velika razlika je tudi bila med tistimi, ki sem jih pobiral poleti in med onimi v jeseni, ko moč sonca ni bila več tako velika.
Sam jih uporabljam posušene. So odlični za v golaž (celi posušeni) ali pa zmleti za posip jedi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
hot_fan
Pridružen/-a: 14.08. 2011, 15:33 Prispevkov: 154 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 12:02 Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno najmočnejši čili je Trinidad Moruga Scorpion. Bo kdo gojil letos ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je skrajni čas, da se z resnimo in začnemo saditi tisto, kar lahko dnevno konzumiramo.
1 sadika teh nukleark za zafrkavanje prijateljev je čisto dovolj.
Tudi mi, ki smo probali te Bhut J. ipd. smo samo "polizali" in na tem se je končalo.
Stari, rit gori kot na reaktivcu, če to tedensko ješ, kaj šele dnevno. :D _________________ Nikoli, nikoli ne prekinjaj ženo, ko molči!
Nazadnje urejal/a Sabur 22 Feb 2012 19:43; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
španski bezeg
Pridružen/-a: 11.01. 2011, 11:44 Prispevkov: 100 Kraj: na pol poti med NM in LJ
|
Objavljeno: 22 Feb 2012 19:41 Naslov sporočila: |
|
|
Zato vas jaz samo tiho občudujem (ker si predstavljam, da ste popolnoma imuni na "scoville")
Pri meni letos 15 sadik jalapenov, 5 sadik tondo picante, 2 habanera (hvala, mfranc, semena so že vzklila!) in 2 enih malih "no name" vragcev iz Etiopije. Po ena sadika od obeh "tahudih" bosta končali pri bratu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
glisglis
Pridružen/-a: 22.01. 2012, 21:29 Prispevkov: 73 Kraj: Stajerska
|
Objavljeno: 24 Feb 2012 15:45 Naslov sporočila: |
|
|
A sem edini, ki ima okoli 200 sadik, pekocih feferonov- cilijev ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Feb 2012 23:22 Naslov sporočila: |
|
|
Glisglis, če se ne javi kdo z okoli 201 sadiko , si naš rekorder
Jejhatna, kaj pa boš počel s toliko "hudobije" ?
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 25 Feb 2012 00:03 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Jejhatna, kaj pa boš počel s toliko "hudobije" ? LP |
Konkurenca |
|
Nazaj na vrh |
|
|
glisglis
Pridružen/-a: 22.01. 2012, 21:29 Prispevkov: 73 Kraj: Stajerska
|
Objavljeno: 25 Feb 2012 08:49 Naslov sporočila: |
|
|
Odlocil sem se da bom vecino zmlel in delil sorodnikom, ki imajo radi pekoc obcutek v ustih . Meni pa ostane veselje in jasno primerna zaloga doma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
grgr
Pridružen/-a: 28.03. 2010, 21:10 Prispevkov: 154 Kraj: Dolenjske toplice
|
Objavljeno: 17 Avg 2013 22:11 Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar večerjam paradižikovo solato, obogateno z enim rdečim, zrelim, 4cm Bhut jolokia.
Po pripravi sem pustil, da se pol ure solatka malo cmari, nato pa se jeo pogumno lotil. Že prva žlica je dala vedeti, da tole pa nekaj bo, ker so mi po ustih prec povsod zagomazele mravljice Po petih žlicah sem pa že kar odnehal, ker mi je vse žarelo!!! ))
Malo pavze, malo pova, tako da sem jih v naslednji rundi deset. No, zdaj tipkam, deset pa mi jih je še ostalo po koncu tega posta. Kako kaj je? Prav fino! Usta prijetno (res!!!!) žarijo, upam pa, da mi ne bo jutri rit!!! ))))))
Spodaj je del članka z Wikipedije; glede na napisano bi rekel, da torej nima 1mio Scovillov, ampak zgolj kakih 100.000...
Aja, piše pa tudi, da učinkovito ustavlja potenje v poletni vročini. Ja itak, ko maš pa po njem skoz usta odprta! ))))))
Scoville rating[edit source]
In 2000, India's Defence Research Laboratory (DRL) reported a rating of 855,000 heat units (SHU) on the Scoville scale,[5] and in 2004 a rating of 1,041,427 units was made using HPLC analysis.[13] For comparison, Tabasco red pepper sauce rates at 2,500–5,000, and pure capsaicin (the chemical responsible for the pungency of pepper plants) rates at 16,000,000 SHU.
In 2005, at New Mexico State University Chile Pepper Institute near Las Cruces, New Mexico,[14] regents Professor Paul Bosland found Bhut Jolokia grown from seed in southern New Mexico to have a Scoville rating of 1,001,304 SHU by HPLC.[3]
The effect of climate on the Scoville rating of Bhut Jolokia peppers is dramatic. A 2005 study comparing percentage availability of capsaicin and dihydrocapsaicin in Bhut Jolokia peppers grown in Tezpur (Assam), India showed that the heat of the pepper is decreased by over 50% in Gwalior's more arid climate.[15] Elsewhere in India, scientists at Manipur University measured Bhut Jolokia's average Scoville rating by HPLC at only 329,100 SHU.[12] |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 18 Avg 2013 01:36 Naslov sporočila: |
|
|
Grgr, bi rekla, ja, da klima vpliva na skovile. Morda tudi zemlja in zalivanje. Ampak ti vseeno čestitam za pogum. Ker jaz še paradižnika iz te tvoje solate ne bi upala poskusiti . In upam, da boš jutri lahko sedel . Boš sporočil? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|