Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Brinove jagode
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Divje rastoče rastline za prehrano
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Martinka



Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48
Prispevkov: 343
Kraj: Kranj, NV: 388 m

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2011 12:29    Naslov sporočila: Brinove jagode Odgovori s citatom

Na Lošinju smo videli ogromne brinove jagode, ki so bile še zelene. Nekaj smo jih nabrali in posušili. Postale so rjave in trde, okus imajo še vedno. Kupljene brinove jagode so temne in mehke. Kdaj je pravi čas za nabiranje brinovih jagod? Kako se pravilno posušijo?

Hvala.
LP Martinka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05
Prispevkov: 663

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2011 12:37    Naslov sporočila: brin Odgovori s citatom

Nabirajo se septembra in oktobra. So dobre tudi zelene, ki se posušijo ali dajo na žganje. Jaz sem jih tudi nabrala na Lošinju, zelene in rjave za jegra. Posušijo se v senci. lp Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2011 16:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas(v naših krajih) nabiramo samo črne, ko so črne....Tudi domači Brinovec kuhamo....Meni so sladkega okusa in jih kar žvečim, ko naletim na njih v gozdu......Zelenih pa ne nabiramo, ker so zelene, kar pomeni, ne še uporabne...

Kaj imajo zelene v sebi, kar je koristno???
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 20:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam precej brinja na gruntih in sem letos prvič nabral te jagode, no nikjer na forumu pa nisem zasledil kakšnega recepta za brinovc. Bi ga katera delila z nami?
Hvala!LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 20:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brinjavec je žganje iz brinja, se pravi se ga kuha kot vso drugo žganje iz sadja. Ti si mogoče mislil kak liker iz brinjavca?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 20:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O pišuka, kje bi tolk brinovih jagod nabral da bi lahko skuhal žganje Confused Jih ni ravno lahko obirat...

Ja sem mislu da se ga štima kot borovničke, oziroma da se pač jagode namoči v žganje itd...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V eni od knjig D. Corteseja je tudi nekaj od brinjevih jagodah, namočenih v alkohol. Če najdem, ti napišem, sicer pa, posuši jagode, pa jih imej za darilca, saj takih jagod se marsikdo (jaz že ne) ne bi branil, se uporabljajo v kuhi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, torej če imaš voljo bi blo dobrodošlo tudi navodilo porabe v kuhinji Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz jih, trde po cca 6-10 kroglic strem v možnarju in dajem v golaž. odličen dodatek zraven drugih zelišč. lpvoda
PS: včasih posujem zrezke. pozor ne preveč, ker ima močan okus. lahko ga tudi, celo pest namakaš v 1 litru tropinovca (grapa) in je zelo zdravilen. italijani plačujejo za 2 dcl njegovega olja kar dosti denarja, ker je baje koristen proti reumi. olje prodajajo na Krasu zelo drago.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 21:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bo potrebno morebitni prosti čas izkoristit za nabirajne jagod, kako neki pa olje rihtajo s tega, kaka kraševka kje blizu?Se pravi jagode pa kar v tropinovc, brez kakih drugih dodatkov?

Nazadnje urejal/a Optimist 15 Dec 2012 21:22; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2012 21:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Olje je pa spet druga reč kot brinjavec ali pa liker.

@Optimist: ja za brinjavec jih verjetno obirajo strojno, ker ni šans da jih na roke nabereš dovolj za resno proizvodnjo. Tam kjer pa jih nabirajo ročno, pa ima brinjavec ceno 30e/liter-in ni drag, glede na vloženo delo.

http://www.essentialoils.co.za/essential-oils/juniper-berry.htm#Origin of juniper oil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2012 08:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jutro, če daš jagode brina v tropinovec to ni brinevec ampak šnops po okusu na brin. pri meni je stal celo leto in več (pozabila precediti). bobe so bile rjave, okus zelo močan in tekočina je rahlo na koncu grenkasta. odličan brinovec je delal Boršnik (vas Krka). brine je naročeval iz Makedonije. letos sem probala namočit olive. v l liter grape, 40 oliv (lahko tudi več) in 40 deka sladkorja. lahko daš na sonce. moje se bodo namakale 3 meseca, ker so ostale dol. ko piješ ne moreš takoj ugotoviti okus. šele kasneje ko gre po grlu navzdol se brbončice odzovejo in zaznaš okus po olivi. v šnops lahko daš suhe smokve in sladkor in je zelo okusno. odličen aromatičen je tudi šnops z okusom po koromaču. tam namakaš šop cvetov in sladkor. te pijače so delicija ko jih postrežeš hladne v ledenih kozarcih. torej to so vse šnopsi z okusom po...lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2012 08:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optimist: V spominu imam, da je brinovo olje stranski prozvod pri kuhanju brinovca. Ker ga je malo, je tudi tako zelo drag.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2012 09:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred leti sem pol dopusta na morju porabil za nabiranje brinja po receptu nekega Istrana. Narobe obrnjena marela pod grmom in palica. kar hitro gre, je pa res, da je treba potem vse kar pade dol prebrati, ločiti od pajkov in drugega mrčesa. Za dober brinjevec je dovolj 10% stolčenih jagod dodanih v kakšno nearomatično drozgo, da skupaj prevre, kakšna iglica vmes ne škodi.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2012 09:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hojla!
Brin se nabira podobno kot olive. Pod grm postaviš platno in stresaš brinov grm z rogovilasto palico, lahko tudi z lesenimi vilami za obračanje sena.
Ker na Štajerskem brin ne dozori, ga naberem za svojo uporabo na Notranjskem, seveda z dovoljenjem lastnika zemljišča, kjer raste brin.
V kozarec s širokim grlom dam eno brinovo vejico in 30 brinovih plodov na liter žganja. To pustim stati 3 tedne in dobim brinjev namok.
Da bi dobil pravi brinjevec, ki je drag kot žafran, bi moral kuhati ali žgati brinove jagode.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2012 10:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

franc je napisal/a:
Za dober brinjevec je dovolj 10% stolčenih jagod dodanih v kakšno nearomatično drozgo, da skupaj prevre, kakšna iglica vmes ne škodi.

Ne vem če boš tako res dobil dober brinjavec. Tam kjer ga mi dobimo ga kuhajo iz brinovih jagod in je najboljši od vseh drugih, ki smo jih imeli do sedaj. Saj če boš nekaj "mutil" bo imelo še vedno vonj po brinju, samo bo veliko manj intenziven kot pri brinjavcu kuhenem samo iz brinja-tako tudi veš kako je bil kuhan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2012 11:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej kako se pravzaprav kuha pravi brinjavec? Koliko sploh morabiti tega brinja , da se sploh splača poskusit? Aparature?
Lp in veseli me da ste se v tako velikem številu odzvali in popestrili temo Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19
Prispevkov: 1010
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2012 12:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko ti pišem iz svojih izkušenj pri kuhanju sadjevca.
Za 1l boš potreboval par kg brinja, ki se ga potem zmelje v sod in pusti dokler ne poteče vrenje. Ko je ves saladkor prevrel lahko začneš kuhati žganje. Za to potrebuješ kotel za žganjekuho. Prvo kuhanje je relativno prprosto: ko ti iz kotla teče destilat, ga pustiš teči toliko časa, dokler ima še kaj okusa po sadju-ko tega ni več, odteka samo še kisla voda. Pri drugem kuhanju pa moraš ločiti tri faze, zate je uporabna samo druga faza. Prva faza je ti cvet, ki se uporablja v zdravilstvu, druga faza je pa žganje. Če pa bi hotel še močnejše žganje, bi lahko še večkrat ponovil kuhanje, samo potem boš tudi težko našel pivce, ki pijejo več kot 50% žganje.
Niti ni tako komplicirano, samo je pa kar veliko za napisati tako mimogrede. Če te zanima žganjekuha, pa v tej knjigi dobro razloži kako se to počne:
http://www.kmeckiglas.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=183&category_id=4&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=195
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2012 12:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, bom ob priliki nabavil...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2012 13:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optimist, dosti informacij boš našel pod rubriko ŽGANJEKUHA.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Divje rastoče rastline za prehrano
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.