Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnik 2011
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 94, 95, 96 ... 113, 114, 115  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21
Prispevkov: 2043
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2011 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andreja, rumena barva pri Green zebri je res pokazatelj zrelosti, drugače pa so paradižniki zreli takrat, ko na otip postanejo mehkejši - tako vsaj zagotovo veš za zelene sorte.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2011 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma ravno tebe sem imel v mislih, tebe in Nadino. Se zmeniva v petek. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2011 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma meni gre pol litra verjetno kao da rečeš keks. Tudi 1l brez težav. Samo sem hotela najprej preizkusit, če je res tako OK. Name lahko tako računaš 100%.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2011 06:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom še tu dal nekaj slik od prve skupine črnih paradižnikov, ki jih gojim letos. Slikal sem jih skupaj, da se bolje da primerjati, zato sem vmes dal tudi volovsko srce-val, da bo barvna razlika vidnejša.
Niso pa ravno karakterističnih oblik, ker so se zapletli ob steblo, so pa prvi, ki so dozoreli. Gojim seveda še bistveno več sort črnih ( letos sem se vrgel na črne) in bom podajal opise sproti , tako kot bodo dozorevali.

O posamezni sorti sem dal tudi nekaj opisa v Prispevkih za člane oziroma tukaj:
http://rastline.mojforum.si/rastline-post-65856.html#65856

Sedaj pa še nekaj slik:
bolj od blizu so videti tako


skupinica slikana z zgornje strani


slikano s spodnje strani


in še v prerezu:


PS: Pri posameznih opisih bom vedno primerjal paradižnike (PLOD) v trenutni skupini med seboj, ker je drugače težko podati nevtralen zapis. Poskusil bom brez favoriziranja in osebnih preferenc, ker so okusi pač različni.
Potem naj se pa vsak sam odloči, kateri je njegov favorit.
Vsak plod bom ocenil glede na: VIDEZ, VONJ, OKUS, SPLOŠEN VTIS.

Opise RASTLIN morda dodam kasneje. Za začetek naj omenim, da je edini, ki po videzu listov IZREDNO istopa Amazon Chocolate ( izstopa med vsemi paradižniki, ne samo v skupini). Ne, da so tipično krompirjasti, videti so kot, da sploh ne gre za paradižnik.

Black Iceberg pa je tukaj:
http://rastline.mojforum.si/rastline-forum-140.html
ker ga še ni abecednem seznamu paradižnikov.

lp labia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2011 07:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Opazil sem, da črni paradižniki imajo dosti močnejšo aromo od npr. rdečih.
Zanima me ali je kdo dajal Black from Tula (BFT) v šalšo in kako se obnese?
Vonj od BFT mi ni ravno pri srcu in se bojim da bo prevzel aromo šalše.

Kakšne izkušnje?

lp
Sabur
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2011 07:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja sabur imaš prav. Črni so res močnejšega vonja in res je karakterističen. So pa tudi češnjevi (cherry) paradižniki močnejšega in nekoliko drugačnega vonja. Je pa vse odvisno od želja. Šalša je za nekatere boljša, če so paradižniki različni. Se pa večinoma uporabljajo sorte, ki so bolj mesnate (pelati), ker imajo manj tekočine.
Tudi šalše so lahko zelo različne odvisno od različnih dodatkov in mešanic. Heh, zate, ki imaš rad tudi čilije je varianta jasna.
Tukaj je en klasičen recept ( brez čilija):
http://www.daskochrezept.de/rezepte/salsa-di-pommodori-tomatensosse_72334.html
Za proizvodnjo pelatov so najprimernejši srednje veliki paradižnik, ki imajo čvrsto meso, so podolgovati in brez reber

lp labia


Nazadnje urejal/a labia 21 Jul 2011 07:21; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2011 07:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čilije bomo itak dodali Laughing
Ker se je pri meni sezna šalše (se pravi večje količine paradižnikov) šele začela in nimam veliko pelatov ampak Ančko, Brandywine in največ ravno BFT. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2011 10:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot zanimivost - Primorske novice: http://www.primorske.si/Primorska/Istra/Manj-bo-buck--paradiznika-in-paprike.aspx
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dašabina



Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04
Prispevkov: 480
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2011 07:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mi smo nazaj. Very Happy paradajzki so nas lepo pričakali, smo se sprehodili in probali česnjevce in ostale - okusno!
se jim pa pozna toča, da bodo dejansko kasnješi kot so bili lani, pa še pokriti niso, tako da testiram na veliko.
ČESTITKE VSEM ZA KRASEN PRIDELEK!
_________________
sonček je...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mateja987



Pridružen/-a: 06.04. 2011, 07:06
Prispevkov: 497
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2011 08:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, moji listi se sušijo dalje z vso močjo, paradižniki pa zorijo na veliko, da vsak dan poberem veliko. Češnjevci so magično dobri. Sedaj si moram prebrati o shranjevanju semen, postopek poznam le ne vem še do kako zrelega naj pustim paradižnik.

In še eno ultra začetniško vprašanje! Imam paradižnike ok, nekje so še suhi cvetovi, nekje ne...ali paradižnik še obrodi, ko ga obereš ali je to to? Embarassed Embarassed Embarassed

Lepa hvala za prijazen odziv Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2011 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, Black from Thula naredi šalšo veliko bolj aromatično, tudi barva ni tako močno rdeča. Tisti, ki pa naredi šalšo posebnega okusa, zelo močno aromatično, pa je po mojih letošnjih izkušnjah Chocolate Cherry.
Nam je najboljša šalša mešana šalša kjer je večina črnih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sabur



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00
Prispevkov: 2540
Kraj: 127.0.0.1

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2011 13:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes kuhamo prvo šalšo in bo kar večja količina črnih BFT.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2011 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mateja987 je napisal/a:
In še eno ultra začetniško vprašanje! Imam paradižnike ok, nekje so še suhi cvetovi, nekje ne...ali paradižnik še obrodi, ko ga obereš ali je to to? Embarassed Embarassed Embarassed
Lepa hvala za prijazen odziv Wink


Seveda rodi Exclamation , še hvaležen ti je, če ga obereš, da vso energije usmeri v nove plodove. Eni celo priporočajo obiranje čim dobi približno barvo, da gre čimprej z grma; ampak to je stvar okusa in principa Cool .
Seveda, zorenje je odvisno od časa, teli julijski cvetovi bodo gotovo še obrodili, potem bomo pa že počasi "navijali" za indijansko poletje Cool


Z današnjega pobiranja - žal mi je uspela samo ena fotografija tega grozda, nakar se je "razletel"

Early Goliath
Rolling Eyes
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Polarbear



Pridružen/-a: 24.07. 2010, 10:14
Prispevkov: 143

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2011 19:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo tudi mi ga ze nekaj časa jemo!

Notri so pa Black cherry,Limony,Early Wonder in Rumeni češnjevec-hibrid
Tukaj pa je slika zamulčene in neoplete jazbine iz katere so prikukali Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zabica



Pridružen/-a: 10.05. 2011, 15:47
Prispevkov: 77

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2011 07:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gledam in občudujem vaše paradižnike, res ste pravi mojstri Very Happy Še posebaj všeč so mi črne vrste paradižnikov, tudi zelenega se nebi branila.....
Sama še nikoli nisem vzgajala svojih sadik, zato me zanima, če se morda kdo od vas ukvarja z vzgojo sadik za te bolj eksotične vrste? Se z veseljem priporočim (seveda za drugo leto), če se kdo ukvarja s tem, seveda proti plačilu, saj bi si svoj vrt res rada popestrila še s kakšno drugo vrsto paradižnika Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21
Prispevkov: 2043
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2011 07:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zabica, večina tukaj nas sama vzgaja svoje sadike paradižnikov iz semen, ki si jih med seboj menjamo. Drugače ne gre, saj se takih sadik v Sloveniji nikjer ne da kupiti. Je pa tudi veliko zadovoljstvo, če vzgojiš svojo sadiko.
No, meni spomladi vedno ostane nekaj sadik viška, tako da če boš kaj rabila, me spomni spomladi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zabica



Pridružen/-a: 10.05. 2011, 15:47
Prispevkov: 77

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2011 09:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za tvoj odgovor. Ravno zato, ker vem, da je semen malo (jaz pa sem nevešča v vzgajanju sadik), bi mi bilo ljubše, če mi kdo lahko proda/pokloni/podari kakšno sadiko, da ne bom uničevala teh redkih semen. Letos/drugo leto, se bom lotila vzgoje svojih sadik iz paradižnikov, ki jih imam na vrtu, in so odporni na plesen. Teh semen bo verjetno dovolj, da se naučim tudi sama vzgajati sadike.....
Te bom držala za besedo in te pocukala za rokav (tukaj na forumu) spomladi Very Happy
Še enkrat hvala Very Happy Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2011 09:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zabica, ko omenjaš paradižnike, odporne na plesen, na kaj ciljaš? Imaš hibrid (oznaka F1 za imenom paradižnika)?? V tem primeru ti bodo potomci iz tvojih semen prišli ven popolnoma drugačni od starša, s tem bodo izgubili tudi odpornost na plesen. Toliko v popozorilo Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zabica



Pridružen/-a: 10.05. 2011, 15:47
Prispevkov: 77

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2011 09:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Paradižniki niso imeli oznake F1...Kupila sem sadike, kot so mi razložili, je to neka posebna vrsta paradižnika, ki so ga vzgojili s križanjem sort, ki so bolj odporne na bolezni.....Izvira pa menda iz Nizozemske.....Na izbiro je bil le navadn paradižnik in češnjev.....A zelenjava/sadike z oznako F1 so tiste, ki je cepljene? Ker en tak paradižnik (češnjev) imam na balkonu, nad pridelkom sem popolnoma razočarana in ga ne kupim več....Si bom za drugo leto omislila rajsi balkonski paradižnik Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2011 10:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, tole je le mali delček ostankov včerajšnje primorske paradajz fešte, ki sem ga poslikala preden je izginil v lonec:



Še ene pol urce imam dela z vrtenjem pasirke potem pa kaj več napišem o včerajšnjem srečanju. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 94, 95, 96 ... 113, 114, 115  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 94, 95, 96 ... 113, 114, 115  Naslednja
Stran 95 od 115

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.