Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Smrekov sirup
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2008 13:28    Naslov sporočila: Smrekov sirup Odgovori s citatom

Picea - smreka (rod)


SIRUP IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV
Potrebujemo: 20 dag smrekovih vršičkov, 1 kg sladkorja, 1 liter vode
Priprava: smrekove vršičke prelijte z vodo in jih dajte v posodi na ogenj. Potem ko voda zavre, kuhajte 10 minut. Precedite in v dobljeni sok primešajte sladkor, ponovno zakuhajte in kuhajte približno 20 minut na zmernem ognju. Še vroči sok nalijte v steklene kozarce, takoj zaprite in spravite v temen in hladen prostor.
Sirup razredčen z vodo se lahko uporablja tudi kot sok.
Nerazredčen se lahko uporablja za izkašljevanje pri prehladnih boleznih. Vsak čaj lahko osladimo s tem sirupom namesto sladkorja.


Recept, ki sem ga poslal se lahko uporabi v katerem koli letnem času.
LP Borut
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tamara



Pridružen/-a: 19.12. 2007, 13:34
Prispevkov: 440
Kraj: Okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2008 13:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi pa naredimo malce drugače:

Naberem smrekove vršičke ... potem vzamem 5 litrski kozarec za vlaganje in vanj vsipam .... eno plast vršičkov in eno plast sladkorja (boljše je če je rjav - bolj zdrav; kolikor je sladkor pač lahko zdrav Wink ) in spet vršičke in spet sladkor ... dokler ni kozarec poln. Potem dam to ven na sonce in je zunaj dokler se ves sladkor ne raztopi. Potem sirup prelijem v steklenice in zaprem.
Trenutno pijemo sirup iz leta 2006. Okus? Super!
_________________
http://tamika.moj-album.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2008 14:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

rožice

Poznam recept, ki ga je Tamara opisala. Sama tega še nisem počela. Se mi smreke smilijo. Si pa predstavljam, da mora bit dobro. Včasih kakšne smrekove bombone kupim v lekarni, pa si predstavljam, da je podoben okus.

Kakšen je pa sirup po tvojem receptu, Borut?

rožice
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
solinar



Pridružen/-a: 01.01. 2008, 18:44
Prispevkov: 345
Kraj: Na desnem bregu Save

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2008 17:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla?
Podobno kot Tamara delamo tudi pri nas. Namesto sladkorja uporabljamo med in to pustimo v polsenci, kajti zdravilne sestavine medu in smrekovih vršičkov izniči lahko vročina oziroma sonce! rožca
Super zadeva za prehladna obolenja!
LP
_________________
Scribere scribendo, dicendo dicere disces. -- "S pisanjem se naučiš pisati, z govorjenjem govoriti."
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
romana



Pridružen/-a: 17.12. 2007, 10:29
Prispevkov: 473
Kraj: Ljubljana-Šmarna gora

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2008 18:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi mi tako delamo kot pri Tamari.
lp
_________________
Romana


http://satini.moj-album.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2008 09:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej!

Pa zraven ne date nič vode?

Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Tamara



Pridružen/-a: 19.12. 2007, 13:34
Prispevkov: 440
Kraj: Okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2008 09:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nič vode.

Meni je zadnjič en sosed rekel, da dodajo šnops ... To bi šele moralo biti ogabno. Sem ena izmed tistih, ki jim šnops ful smrdi ... Laughing
_________________
http://tamika.moj-album.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
solinar



Pridružen/-a: 01.01. 2008, 18:44
Prispevkov: 345
Kraj: Na desnem bregu Save

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2008 12:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla!
K smrekovim vršičkom se ne daje voda, voda je potem za sok!.
Med in vršičke že imam v polsenci. Naj Vam ne bo žal medu, naredite to!
Drugače pa naredite tako kot pravi Tamara- plast smrekovih vršičkov in plast sladkorja brez vode. Kdor hoče probati, naj potem, ko je odcedil sirup na ostanke vršičkov nalije hrušovega žganja in dobil bo "liker"- nekateri ga imajo radi! Very Happy
LP
_________________
Scribere scribendo, dicendo dicere disces. -- "S pisanjem se naučiš pisati, z govorjenjem govoriti."
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2008 12:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko se nekaj sladkorja stopi in se vsebina sesede jo je dobro večkrat premešati, sicer ostane na dnu strjena plast sladkorja.

Potem, ko vršičke odcedim, tisto, kar ostane zalijem z vodo, stresem vse skupaj v lonec, prevrem in še vroče nalijem v steklenice z napisom "čaj iz smrekovih vršičkov" Wink Mi je škoda vsega zavreči, ko je še polno sladkorja in ostalih učinkovin. Ta "čaj" potem pozimi mešam z zeliščnimi čaji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tamara



Pridružen/-a: 19.12. 2007, 13:34
Prispevkov: 440
Kraj: Okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2008 12:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha - tvoja ideja je bolj na mestu kot šnops.
Mislim, da bom letos naredila enako.

Pošteno povedano pa sirup itak pijeva samo medve z mamo, ostalim ni ravno okusen ...
_________________
http://tamika.moj-album.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2008 14:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej!

Tudi jazu sem to naredil. Ravnokar. Sem pa naredil z sladkorjem.
To stoji potem ene 3 tedne?

Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2008 15:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kravzlj, odvisno od vremena, dokler se sladkor ne stopi. To zna kar trajati, lahko tudi dva meseca.
Po pravici povedano ne vem, ali kaj škodi, če je predolgo na soncu, mene so pač naučili tako delati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13
Prispevkov: 859
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2008 19:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tamara je napisal/a:


Meni je zadnjič en sosed rekel, da dodajo šnops ... To bi šele moralo biti ogabno. Sem ena izmed tistih, ki jim šnops ful smrdi ... Laughing


Dober sadjevec, nastane iz pravilno namočenega čistega sadja, potrebno je pravilno kuhanje same brozge, potem pa to lepo diši in se iz njega delajo enkratne namočene rastline, tudi smerekovi vršički.
Če pa sadjevec ni prvovrsten, tudi nobeno namakanje še tako dobrih sestavin nima prave arome in vonja.
_________________
Lp Magnolija

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
neka



Pridružen/-a: 21.04. 2008, 17:31
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2008 20:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ste že poskusli gorske borove storžke vložiti v kozarec in presuti s sladkorjem. Postavite na sonce in dobite krasen sirup.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2008 21:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Neka: Koliko dozorele storžke pa? A isti način kot vršičke?

Lp
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 30 Apr 2008 07:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smrekovi vršički na medu.
Postopek je enak kot, če delamo sirup s sladkorjem, samo da na mesto sladkorja uporabimo med. Jaz uporabim hojin ali smrekov med, ker se mi zdi, da je sirup na takšen način boljši. Ne postavim ga na sonce ampak v senčen del stanovanja, kjer je dovolj toplo in zraven ne pride sonce. Sonce je premočno in bi uničilo vse učinkovine v medu. Sirup uporabljam za izkašljevanju ali pri vnetju grla.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solinar



Pridružen/-a: 01.01. 2008, 18:44
Prispevkov: 345
Kraj: Na desnem bregu Save

PrispevekObjavljeno: 30 Apr 2008 14:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kosobrin,
morda se midva malo ponavljava, pa bolje dvakrat kot nikoli. Very Happy
Danes sem nabral borove vršičke in jih prelil z medom.
Poiskusite tudi to! Very Happy
LP
_________________
Scribere scribendo, dicendo dicere disces. -- "S pisanjem se naučiš pisati, z govorjenjem govoriti."
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 12 Maj 2008 15:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakšne borove storžke? Zelene, odprte???


Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
solinar



Pridružen/-a: 01.01. 2008, 18:44
Prispevkov: 345
Kraj: Na desnem bregu Save

PrispevekObjavljeno: 12 Maj 2008 15:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla!
kravzlj, ne borove storžke, ampak mlade vršičke!
LP
_________________
Scribere scribendo, dicendo dicere disces. -- "S pisanjem se naučiš pisati, z govorjenjem govoriti."
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 12 Maj 2008 20:26    Naslov sporočila: sirup Odgovori s citatom

Vsi ti recepti so u redu, če pa dodate vršičkom in medu še par listov melise, žajblja in malo materine dušice je ukus in učinek še boljši.Moja
vnukinja se napravi bolana samo, da bi ga dobila eno žličko.
LP Franc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.