|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andreja
Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59 Prispevkov: 552 Kraj: Dolenjska - 450 m
|
Objavljeno: 15 Jun 2012 12:03 Naslov sporočila: |
|
|
kako je pa z rastjo Koralik cherryja? Na začetku sem mu dala oporo,ker je v višino kar precej rasel. Potem sem zelela,da bi se povesil in sem mu oporo odvzela,a steblo se mu je malo poskodovalo. Sedaj je gor že ogromno cvetnih nastavkov in tudi plodov,pa se bojim,da se bo zlomil pod tezo. Mu dam nazaj oporo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 15 Jun 2012 12:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk je napisal/a: | Pika, Grunt's Thai Pink Egg je vsestranska determinantna sorta. Če jo nakoliš, bo rastla gor do določene višine (največ en meter), poganjke nekoliko razredčiš in nastane lep grmiček. Če pa jo pustiš pri miru, se bo sama pod svojo težo obesila in lepo delala navzdol.
Lahko ji pomagaš pri tem: nekaj dni ne zalivaš, da rastlina nekoliko oveni, potem jo nežno pobožaš navzdol, da se uvije in po tem zaliješ. Hitro bo začela rasti bolj povešeno... |
Mogoče je zato zaenkrat še bolj pokončen, ker je bil sejan dva meseca kasneje kot green sausage, pa še bo naredil zalistnike. Je pa težko ne zalivati, ker je korito na dežju. Mogoče zdaj v tem tednu, ko bo bolj suho. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 08:53 Naslov sporočila: |
|
|
Bi tole lahko bilo že zrelo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
Pika, če pogledaš prvo fotko na prvi strani te teme, se zdi, da še ni. Si pa že zgodaj imela plodove, vidim tvoj post 10.06.2012, najbrž ni nemogoče. Kakor koli, bravo, moji še niso taki. Ker je nekaj novejših plodov začelo spodaj črneti, sem danes vsem lončnim privoščila Ca. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
pika2809 je napisal/a: | Bi tole lahko bilo že zrelo?
|
Pika, ti ga kar utrgaj in pojej. Če bo preveč zrel, ne bo tako dober, vsaj za moj okus ne, kolikor se spomnim od lani, ko sem kakega pustila predolgo. Letošnje sem jedla tudi približno toliko obarvane, pa so bili sladki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Šeki
Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:24 Prispevkov: 117 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
jst imam tudi problem pri ugotavljanju zrelosti tega paradižnika. že kaka tri tedne je iste velikosti, barve ne spreminja, trdote pa tudi ne :D |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
Šeki, čim se bo ponekod obarval na rumeno, je zrel. Trd je tudi ko je zrel, za razliko od ostalih sort. Kljub temu, da ima v glavnem lupino, se da za fermentiranje poleg semen iztisniti še nekaj soka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 11:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ja green sausage so prvi cveteli, poleg rdečega češnjevca (slika v temi Paradižnik 2012), kljub temu, da je bil češnjev sejan en mesec kasneje.
Že v začetku junija so bili plodovi kar veliki, zdaj pa čakam
Plamenka, za semena je pa verjetno bolje, da ga še pustim? Ali rajši počakam na lepše plodove? Saj skrižati se mi ni mogel, ker je bil čisto zase, ko je cvetel, tako da bi moralo biti vsaj prvih deset plodov čistih.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Semena lahko vzameš tudi iz tega. Pri paradižnikih za razliko od paprik in jajčevcev semena prej dozorijo, kot je plod zrel za jest. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
Melona je napisal/a: | Pika, če pogledaš prvo fotko na prvi strani te teme, se zdi, da še ni. Si pa že zgodaj imela plodove, vidim tvoj post 10.06.2012, najbrž ni nemogoče. Kakor koli, bravo, moji še niso taki. Ker je nekaj novejših plodov začelo spodaj črneti, sem danes vsem lončnim privoščila Ca. |
Tudi pri meni jih je žal kakih pet šlo na kompost. Odkar sem škropila je v redu. Sem pa opazila, da je green sausage zelooo žejen paradižnik. V vsakem koritu sta dva balkonska in samo ta rabi enkrat več vode kot drugi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 12:16 Naslov sporočila: |
|
|
Pika, meni tole izgleda ravno prav zrelo. Kot je rekla že Plamenka, če čakaš predolgo, postane kašast in manj (čeprav še vedno zelo) okusen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 13:26 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem mogla počakat na odgovore Tisti na sliki je od včeraj, danes sem našla še dva in smo jih pravkar podegustirali, naslednjih nekaj gre pa res za semena Tisti bodo debelejši in lepši.
Okus mi je všeč, da o barvi in obliki same rastline niti ne govorim - drugo leto definitivno na seznamu! Meni se seznam za drugo leto že kar zdaj piše v glavi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 16 Jul 2012 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
No, ko je bilo govora o ovršni gnilobi (Blossom end rot - BER), na katero je ta sorta precej občutljiva, še nekaj fotk na to temo...
Torej, če plodov, ki imajo črnobo NE zavržemo, druga polovica čisto normalno dozori in je uporabna za prehrano. Torej teoretično iz štirih prizadetih plodov dobimo dva dobra:
Torej bi bilo reš škoda zavreči plod, ki ima vsaj nekaj potenciala. Če pa je plod prizadet več kot dve tretjini, ga tudi sama odtrgam in zavržem...
Tukaj sem pri rezanju naletela še na nekaj, kar sem morala poslikati. Kako najbolje vedeti, kdaj so semena dovolj zrela za pobiranje? Okrog njih se vidno razvije gel! Tu je primerjava med zrelimi in nezrelimi semeni, razlika je zelo očitna:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 16 Jul 2012 14:03 Naslov sporočila: |
|
|
Tiste z gnilim dnom sem jaz zdaj potrgala in pustila na okenski polici zoreti, da se rastlina ne ubada več z njimi.
Si pa nekje pisala, da se ti zdi, da bi mogoče lahko bili tisti vbočeni plodovi (brez špičke na dnu) bolj odporni na pomanjkanje kalcija, pa ne vem, če bo to držalo, ker jaz ne opazim razlike. Ko gnijejo, gnijejo oboji enako, vsaj pri meni, boš pa verjetno najbolj videla drugo leto. Ampak se mi zdi, da so brez tiste špičke na dnu kot manekenka brez make-up-a
Semena se že sušijo. Sem jih pa letos prvič fermentirala, ponavadi sem jih samo posušila, pa vidim, da se precej lažje sperejo in posušena zgledajo lepše in so manj zlepljena. Torej hvala forumašem še za to |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 18 Jul 2012 06:36 Naslov sporočila: |
|
|
Pika, tudi jaz zdaj več ne opazim kakšne bistvene razlike. Je pa res, da začnejo tisti z vbočeno špičko nekoliko kasneje gniti. A semen ločeno ne bom shranjevala, toliko se mi ne da ubadat s tem
Fermentacija je pa res zakon! A niso semena taki lepi kosmatinčki? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 18 Jul 2012 16:58 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, glede na tisto sliko s semenskim gelom me zanima, ali lahko potemtakem semena dam fermentirat že ko je tak gel okrog njih, kljub temu da jim mogoče še manjka nekaj malega do zrelosti? Recimo da je plod obarvan, manjka pa mu tiste sladkobe in mehkobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
originalnilist
Pridružen/-a: 05.03. 2010, 17:22 Prispevkov: 462 Kraj: postojna-okolica
|
Objavljeno: 19 Jul 2012 08:45 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sausage enkrat zalijem z rastopino kalcijeve šumeče tablete ki jo dobiš v vsaki trgovini in nimam več problemov z gnitjem.lp _________________ luka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 19 Jul 2012 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
originalnilist je napisal/a: | Jaz sausage enkrat zalijem z rastopino kalcijeve šumeče tablete ki jo dobiš v vsaki trgovini in nimam več problemov z gnitjem.lp |
Ob sajenju v korito ali kdaj? Eno tableto na rastlino ali eno na korito? Moja korita so 80 cm in po dve sadiki notri. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Jul 2012 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
pika2809 je napisal/a: | Ivčk, glede na tisto sliko s semenskim gelom me zanima, ali lahko potemtakem semena dam fermentirat že ko je tak gel okrog njih, kljub temu da jim mogoče še manjka nekaj malega do zrelosti? Recimo da je plod obarvan, manjka pa mu tiste sladkobe in mehkobe. |
Seveda, zato pa sem objavila to fotko, da pokažem, da so semena zrela pred samim 'mesom' plodu. Samo škoda bi bilo ne počakati na zrel plod, ko pa je tako dober, mar ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 19 Jul 2012 10:39 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk je napisal/a: | pika2809 je napisal/a: | Ivčk, glede na tisto sliko s semenskim gelom me zanima, ali lahko potemtakem semena dam fermentirat že ko je tak gel okrog njih, kljub temu da jim mogoče še manjka nekaj malega do zrelosti? Recimo da je plod obarvan, manjka pa mu tiste sladkobe in mehkobe. |
Seveda, zato pa sem objavila to fotko, da pokažem, da so semena zrela pred samim 'mesom' plodu. Samo škoda bi bilo ne počakati na zrel plod, ko pa je tako dober, mar ne? |
Ma ja, pri kakem manjšem, ko ga živalsko razmesariš, da prideš do semen, je že vseeno Vprašala sem zato, ker se mi Gartenperle lepo barvajo, in bi jih rada spravila preden grem na dopust, so bili bolj pozno sejani. Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|