|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 29 Avg 2011 09:02 Naslov sporočila: |
|
|
stara postaja živio, za sušenje uporabljaj pelate, pri drugih bo ostala samo kožica. žal imena ne vem so pa trdi, kompaktni bolj kot drugi paradajzi. spodnjo konico imajo včasih bolj špičasto. ko jih razrežeš, tudi ko so zelo zreli so zelo mesnati. zdrizaste mase sploh ni. zaradi teh lastnosti so odlični za sušenje. ko jih sušiš nikoli niso suhi in ne "šuškajo" kot papir. postanejo usnjati- gumijasti. semena ne daješ stran. načeloma jih režeš samo na pol po dolgem. praviloma se posolijo, ker je to konzervans. mislim, da je bolje shranjevati jih v papirnati vrečki ne v olje, ker za olje je malo drugačen postopek. če jih želiš jesti v olju večer prej jih lahko namočiš. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 29 Avg 2011 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo voda! Hvala za nasvet. Zaenkrat jih imam 3 kozarce v olju in te v hladilniku (ne vem, če je prav, ali bi bilo boljše v kleti, ampak tam še nekaj delamo, pa imam vse zasilno v škatlah vsepovsod). Moji pelati so taki, kot jih opisuješ, so pa notri precej votli. Tvoji tudi? Mislim, da so moji tudi italijanski glede na ime- San Marzano.
Glede tega, kdaj so suhi, pa se res bojim. Ko so še tako malo gumijasti, je dovolj ali bi splesneli v vrečki? lp _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 29 Avg 2011 11:17 Naslov sporočila: |
|
|
stara postaja, moji pelati niso nič votli, prav nabiti so s trdim mesom. ali so taki samo letos ali so ponavadi taki ne vem. predvidevam da je pelatov več vrst. zagotovo so ti moji prav za sušenje. saj sem semena pobrala iz sušenih ital. plodov. zagotovo naši sosedje vedo kateri so za kaj. če boš hotela ti jih nekaj pošljem za drugo leto. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 29 Avg 2011 12:12 Naslov sporočila: |
|
|
Lep prosim za seme! lp _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 29 Avg 2011 15:30 Naslov sporočila: |
|
|
voda, ali jih sušiš naravno? Predvidevam, ker praviš, da si nabrala seme od sušenih italijanskih paradižnikov. Če pa boš imela kakšno seme viška pa bi te prosila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 29 Avg 2011 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
¸Orhy, kupljenih sušenih paradižnikov... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bojanp
Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33 Prispevkov: 321 Kraj: Sl.Konjice
|
Objavljeno: 29 Avg 2011 17:28 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem sušil volovsko srce in to tako,da sem ga olupil , narezal na četrtinke in nato sušil v rahlo odprti pečici , da lahko izpareva vlaga pri 60-70 stopinj 6-8 ur.Pelate,ki so manjši sem prerezal samo na polovico.Vlagal sem jih v olivno olje z veliko česna nekaj pa še z dodatkom čilija. _________________ http://www.facebook.com/profile.php?id=100003514999387 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 30 Avg 2011 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
bojanp, to da se volovsko srce in paradajz Monte Karlo zelo dobro lupi brez potapanja v vrelo vodo, torej na suho sem že ugotovila. a ni mi jasno kako zgleda ta tvoj olupljeni in posušeni v. srce paradajz. to je verjetno ena kepica, ki si jo moral sastrgat s protvana. kako zgleda, če bi ga dal na krožnik kot dodatek?
večkrat sem slišala, da se doma v olje uloženi sušeni paradajz pokvari, zakuha. tako, da to za enkrat, dokler ne ugotovim kako je treba ne bom delala. v frižiderju je premalo mesta za uložene kozarce. in če ga sušim, ga bom dala v vrečke in nekam na hladno. saj je prvotni namet tak, da suhega uporabljaš v solate, salse, k mesu itd, in ga sproti pripravljaš.
Orhy, ko pridem v Istro, in bo ta pelati imel še plodov ( mož pravi da ne vidi ne konca ne kraja plodovom) ti bom poslala njihovo seme. drugače suhe ital. pelate imajo sedaj tudi v Merkatorju. če jih ne boš našla ti bom jaz preskrbela. lpvoda -
PS: dobro je preverit kaljivost teh sušenih kupljenih pelatov.
Stara postaja danes zjutraj sem odposlala dogovorjeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
oliva62
Pridružen/-a: 08.03. 2010, 19:36 Prispevkov: 20 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: 30 Avg 2011 10:38 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, zelo lepo bi te prosila za kakšno semenko tvojih pelatov. Jaz tudi sadim pelate (pri nas kupljeno seme), in jih z veseljem sušim in na razne načine vlagam. Me pa jezi ker so zelo občutljivi na pomanjkanje kalcija. Vse mogoče sem jim vtaknila v zemljo in po listih, pa so nekateri še vedno črni in majčkeni. Lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 30 Avg 2011 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
oliva62 je napisal/a: | .............. in jih z veseljem sušim in na razne načine vlagam. |
Bi te različne načine lahko delia z nami? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bojanp
Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33 Prispevkov: 321 Kraj: Sl.Konjice
|
Objavljeno: 30 Avg 2011 11:19 Naslov sporočila: |
|
|
Ne lupim ga na suho ampak pokropanega,sušim ga pa na rešetki,tako ,da ni problema s strganjem.Glede vlaganja v olje ,po enem mesecu se še drži bom pa še poročal kasneje.
Moram pa povedat,da sem ga prvo rundo preveč posušil,pa se je v olju lepo prepojil in omehčal. _________________ http://www.facebook.com/profile.php?id=100003514999387 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 30 Avg 2011 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
O, voda, prav lepa hvala.
Res bi bilo fajn, če bi vsi, ki sušite, povedali svoje izkušnje. Na spletu se najde polno receptov, pa vsak drugačen. lp _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 30 Avg 2011 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
Oliva 62 pozdravljena, seveda ti bom poslala enako kot ostalim.
a sedaj moram povedati to kaj si mislim o paradajzih. ti moji, semena dobljena iz sušenih ital., so izredno dobro prestali to poletje. a to poletje je bilo idealno za paradajze. vroče in malo, v Istri 2 x dež v polni rodnosti tukaj v Lj. pa nekaj več. pri vsej količini zrelih plodov, je 3-4 na konicah bilo črnih (verjetno kalcij). posajeni so bili tam in tukaj v "debelo" zemljo, nič obtrgavani in nič "pedenani". "debela" zemlja pomeni dol v Istri rdeče-črna jerovica, tukaj pa težka skoraj ilovnata kupljena zemlja. nič okopavano in brez opore a posajeni na cca 70-100m. v Istri sem celo gredo z 14 pelati prekrila do 30 cm debelo s senom. zalivala na cca 5 dni zelo obilno, saj je greda v vali (dolinici) in ta je imela več vlage kot cca 8m višje. zaradi tega so tudi dozorevali kasneje kot pri sosedih. ko sem kopala gredaice naprej, nekaj dni po dežju, sem ugotovila da ta težka zemlja (tudi v LJ.) ima spodaj dovolj vlage, kljub temu, da zgoraj suha.
torej paradajz rabi veliko, veliko sonca, ne prepogosto vodo in mora imeti okrog sebe veliko mesta. moja gredica izgleda zelo zanemarjeno a kljub temu zelo bogato. lpvoda PS: enako je bilo z volovskim srcem, a temu je ljubše, da je obešen na kol. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
oliva62
Pridružen/-a: 08.03. 2010, 19:36 Prispevkov: 20 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: 31 Avg 2011 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
Glede različnih načinov vlaganja oz.konzerviranja pelatov nimam nič kaj posebnega deliti z vami. Delam običajno paradižnikovo mezgo (pelate prerežem, pokuham, prepasiram malo posolim,dodam malo sladkorja in baziliko), naredila sem shranek, ki je tudi omenjen že na tem forumu (pelate narežeš na cm koščke, posoliš, natlačiš v kozarce in pasteriziraš ,jaz jih v loncu na štedilniku), pa razne salše, ki jih tudi drugi omenjajo (paradižnik narežem ,dodam papriko ali bučke ali melancane, včasih tudi pekoči čili, začimbe, sol to prepražim na olju in čebuli ali pa natlačim v kozarce kot prej omenjeni shranek in surovo pasteriziram). Menim,da tu ni kaj komlicirati. Prepustite se domišljiji in copranju, kar tudi kuhanje je. Po svoje je tudi zanimivo če je salša vsakič drugačna. Lep dan vsem na forumu, in obilo užitkov ob ustvarjanju razno raznih omakic. Sedaj imamo pogosto veliko dela, pozimi ja pa tako luštno prinesti kaj iz kleti in pripraviti kosilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 05 Mar 2012 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, mislim da je v trgovinskih mrežah glede na zgoraj opisano, kar veliko zadev, ki bi bile lahko okužene z raznimi bacili npr.: oreščki, suho sadje, v bistvu vsa zelenjava, ki ni prekuhana...Tako da, če bi se vsega bali, ljudje skoraj nebi kaj imeli jesti. Previdnost sicer ni odveč, vendar proti vsemu se je pač nemogoče zavarovati. Vedno obstaja določeno tveganje. Npr. : hči je pred 10 dnevi v trgovini kupila 4 lepe debele paradižnike, jih dala v spodnji predal v hladilniku in nanje pozabila do včeraj. Ko jih je našla, so bili še enaki kot tisti dan, ko jih je kupila .
Zabrisala jih je stran, ker se je vprašala, s kako žavbo so namazani, da so ostali tako dolgo kao sveži....Moj paradižnik nima tako dolgega roka trajanja.....no, mogoče Long kiper.. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 05 Mar 2012 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor se prebere (in kolikor je zaupati papirju ranga Žurnal) ni nič potrjenega. Načeloma se tako ali tako lahko z vsako hrano zastrupimo, tule pa se bo, se bojim, izkazalo nekako tako kot lani s kumaricami. Ali pa..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 18 Avg 2012 04:40 Naslov sporočila: |
|
|
sicer sem sejala te pelate od Vode na eno zunanjo gredico, a so se mi označevalne tablice izbrisale , tako da ne vem, kateri paradižnik je....
sprašujem - ali je Opalka primerna za sušenje, saj nima toliko soka? _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 18 Avg 2012 06:58 Naslov sporočila: |
|
|
Bobolino, manj ima soka, bolje se suši, tako le daj gasa... _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 24 Jan 2013 01:37 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | Se oproščam, če ponovno izpostavljam temo o kateri je bilo kje že govora, torej.
Zanimajo me morebitne vaše izkušnje z sušenjem paradižnika in katere sorte se pri tem najbolje izkažejo.
Seveda bi bil v nadaljevanju interesent za nekaj semen, če so na voljo.
Moja izkušnja je bila z sorto Tomaccio (izraelska sorta)
V sezoni 11 mi je lepo obrodil v grozdih, plodovi v velikosti do 2,5 cm, okus pa je bil resnično sladek. Suhe jagode so po okusu skoraj neprepoznavne glede na to, da je govra o paradižniku, kot kakšna mešanica rozin in goji jagod.
Vložen v olivnem olju z rožmarinom je bil enostavno predober.
V sezoni 12 se mi domače seme ni obneslo in je bilo pridelka občutno manj, zato se bom do naslednje sezone zgolj spominjal nanj. |
orhy je napisal/a: | Moje izkušnje z Black plum so mi zelo dobre.
Kje pa si nabavil Tomaccio paradižnik? |
Matic20 je napisal/a: | Tudi mene bi zanimalo kje si ga kupil.
Si tudi prvo leto paradižnik vzgojil s semena ali kupil sadike?
Glede na slabo držo v 2. generaciji bi mogoče utegnil biti hibrid.
(Se opravičujem, ker prispevek nima veze z odgovorom na vprašanje.) |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|