Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sušenje paradižnika
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2009 14:50    Naslov sporočila: Sušenje paradižnika Odgovori s citatom

Lycopersicum esculentum - paradižnik

Pozdravljeni!

Letos sem pridelal toliko paradižnika da se nam že krepko upira.
No pri tašči sem odkril aparat za sušenje sadja (še neuporabljen) in prišel sem na idejo da bi preostalega posušil v tem aparatu. Firme ne vem.
Ima kdo izkušnje s tem?
Postopek?
Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
emkey



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 14:16
Prispevkov: 302
Kraj: Spodnji F*kovci

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2009 18:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Narežeš na trakove in daš sušit Laughing ... suši se kar precej časa in se zelo 'skrči'.
Za sušenje se bolje obnesejo sorte, ki so bolj mesnate (oz. manj vodene). Italijani furajo najrazličnejše pelate, San Marzano naprimer.

Bolj je vprašanje od tu dalje. Največkrat se zadevo stlači v kakšno olje, z začimbami. Jaz sem zaenkrat samo posušil in dal v hladilnik, ker sem len Cool
Če s sušenjem pretiravaš, ostanejo samo še 'drva'.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 13 Sep 2009 16:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po vsej verjetnosti se semena odstrani? Se jih olupi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mihab



Pridružen/-a: 08.07. 2008, 06:21
Prispevkov: 88
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2009 07:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optimist je napisal/a:
Po vsej verjetnosti se semena odstrani? Se jih olupi?


ne. ne.

narežeš na kolobarje, odstraniš samo tisti zeleni del , ki je od peclja in posušiš

nabašes v kozarec in zalij z oljem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
emkey



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 14:16
Prispevkov: 302
Kraj: Spodnji F*kovci

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2009 08:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odstranjevanje semena je zagotovo plus. Lupljenje pa ... net-recepti tega ne omenjajo. Tudi ... ne vem kako bi to naredil brez predhodnega parjenja in kaj bi od paradajza po sušenju sploh ostalo. Prav olupek je tisti ki zadrži vsebino.

Nekateri priporočajo soljenje (jaz sem pozabil), vendar moraš pazit pri doziranju. Posušene daš, kot rečeno, v oljčno olje npr., ali pa shraniš v zamrzovalnik in ob uporabi navlažiš z oljem. Presušene 'drva' paradižnike lahko še vedno uporabiš - zmelješ in imaš 'začimbo'.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2009 09:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OK, hvala! Torej danes udarim eno poskusno!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nsns



Pridružen/-a: 16.04. 2008, 16:01
Prispevkov: 381
Kraj: ob morju

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2009 12:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bodi pozoren na čas sušenja. Jaz sem danes ponoči sušila 10 ur pa je bilo malček preveč vsaj na spodnjem pladnju. Očitno bom morala to delat čez dan in pladnje med seboj menjavat saj zgleda da se ne suši na vseh enako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2009 16:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nsns je napisal/a:
Bodi pozoren na čas sušenja. Jaz sem danes ponoči sušila 10 ur pa je bilo malček preveč vsaj na spodnjem pladnju. Očitno bom morala to delat čez dan in pladnje med seboj menjavat saj zgleda da se ne suši na vseh enako.


Ahm, na koliko si pa imela? Moj sušilnik je ABC Dorrer in ima 3 stopnje temperature.

No, osnovo sem nekak izvedel, zdaj pa še kakšna receptura....?

Se pravi prelijem z olivnim oljem pa zraven?
Je še kakšna druga varjanta kot olivno olje in zamrzovalnik?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nsns



Pridružen/-a: 16.04. 2008, 16:01
Prispevkov: 381
Kraj: ob morju

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2009 10:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Embarassed Tudi moj sušilnik ima tri temperature in ker nisem bila pozorna sem pustila sušenje na 3. Včeraj pa mi je prijateljica ki ima s sušenjem več izkušenj priporočila naj drugič sušim na 1 paradižnik pa narežem na 1,5 cm debele kose.
Med paradižnike sem v kozarce dala strte stroke česna in malo soli ter zalila z olivnim oljem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2009 10:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem pričel s sušenjem prve runde. Nastavil sem čas na 10h in temp. na 1. Vsake 2h sem menjaval vrstni red pladnjev. No, paradižniki so po 10h posušeni nekak na pol. Sem sedaj uključil še za 5h.
Kako naj vem kdaj bo ravno prav?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nsns



Pridružen/-a: 16.04. 2008, 16:01
Prispevkov: 381
Kraj: ob morju

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2009 12:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[Kako naj vem kdaj bo ravno prav?[/quote]

S prakso Embarassed . Recepta ni saj različni sadeži vsebujejo različen % vode.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2009 15:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj, Optimist, sem vesela, da imaš 'tone' paradajzov! Laughing

Jaz sem paradajzke sušila lansko leto (letos ne, ker jih še nismo porabili) in sem jih precej morala zavreči, ker sem jih očitno premalo posušila!!! Na površini se nabere plesen!!!

Nekatere sem vložila v kozarce z razno raznimi dodatki (česen bazilika....) in zalila z olivnim oljem, druge sem zeloooo posušila in so trdi kot kamen, a se jih da lepo porabiti za kakšne omake..

Mi je pa nekdo svetoval naj jih za kratek čas pokuham v kisu in vložim - na isti način kot se vlaga melancane - žal letos nisem utegnila poskusiti...
Ima kdo take izkušnje?
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nadina je napisal/a:

Jaz sem paradajzke sušila lansko leto (letos ne, ker jih še nismo porabili) in sem jih precej morala zavreči, ker sem jih očitno premalo posušila!!! Na površini se nabere plesen!!!

Nekatere sem vložila v kozarce z razno raznimi dodatki (česen bazilika....) in zalila z olivnim oljem, druge sem zeloooo posušila in so trdi kot kamen, a se jih da lepo porabiti za kakšne omake..

Mi je pa nekdo svetoval naj jih za kratek čas pokuham v kisu in vložim - na isti način kot se vlaga melancane - žal letos nisem utegnila poskusiti...
Ima kdo take izkušnje?


Ah, joj! Sem jih osušil za par kozarčkov dal notri strokec česna, vejco sveže bazilike, ter malce posolil. Dva kozarca sta "zavrela" in olje je pricurljalo na plano.

Draga bo ta šola! Confused

Kaj lahko to zadnje malce bolj podrobno opišeš?
Mam češnjevcev še celo goro Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arena



Pridružen/-a: 18.12. 2007, 09:13
Prispevkov: 583

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2009 20:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Posušene paradajze daj v olivno olje in vse skupaj ogrej na 70 stopinj. Počasi ohladi in daj na hladen in mrzel prostor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2009 14:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optimist, isto se je meni dogajalo lansko leto!!!

Če bi morda poskusil s posušenimi paradajzki - da jih pokuhaš za cca 2 minuti v okisani vodi - tako kot melancane?

Kako pa vlagam melancane?
1. Jaz melancane narežem na trakove debeline cca 1 cm in jih posolim.
2. Čez nekaj časa jih vržem v vrelo okisano vodo za cca 2 minuti (ne predolgo, ker postanejo premehki),
3. jih odcedim (v tem času se tudi že ohladijo) ter
4. jih zložim v kozarce. Vmes nalagam stroke česna (lahko narezan) in liste peteršilja.
5. zalijem z olivnim oljem in zaprem (nič ne segrevam več!)
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2009 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma ja, tudi jaz še imam češnjevce - bom poskusila in javim kaj 'rata'...
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2009 19:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optimist je napisal/a:


Ah, joj! Sem jih osušil za par kozarčkov dal notri strokec česna, vejco sveže bazilike, ter malce posolil. Dva kozarca sta "zavrela" in olje je pricurljalo na plano.

Draga bo ta šola! Confused

Kaj lahko to zadnje malce bolj podrobno opišeš?
Mam češnjevcev še celo goro Crying or Very sad


Optimist, če ti tole navodilo lahko še kaj pomaga ?
Citiram:

Vlagajmo paradižnik! 6.9.2009

Zadnjič sem se opravičevala sosedi, ko so otroci z žogo odbili vejo njenih najlepših paradižnikov. Pa je odvrnila: »Nič hudega, saj tako ne vemo, kam z njim.« Kaj pogost odgovor v času, ko je na vrtu res vsega v izobilju. In vse je res dobro zrelo. Tudi paradižnik je v tem času najboljšega okusa, dobro zrel in letos začuda neverjetno zdrav. Če smo posadili tudi kakšno bolj mesnato sadiko paradižnika, plodovi kar kličejo po vlaganju. Pripravimo paradižnikov sok, kašo, čatni, gladko omako za špagete ali polivko v koščkih za rižoto. Če se bomo zdaj potrudili, bomo vso zimo uživali v sadovih vrta in svojega dela! To pa ni kar tako, kajne?

Res je sicer, da moja (celinska) slovenska paradižnikova kaša ni nikoli tako dobrega okusa kot kupljena, pa tudi če sta sestavini le paradižnik in sol. Vzrok za to je najverjetneje zrelost in sorta paradižnika. Paradižnik za industrijsko uporabo namreč ni pritrjen ob palico, marveč raste na tleh, zori ga sonce in raste v toplih krajih, ki so paradižniku bolj pisani na kožo. Najboljši paradižniki za vlaganje so mesnati, to so pelati, volovsko srce in podobni.

Paradižnik za shranke mora biti popolnoma dozorel. Če ni, ga pustimo nekaj dni dozorevati v zabojčku in ga šele nato predelamo. Tudi če paradižnika nismo pridelali doma, velja v tem času kupiti res prvovrsten plod. Paradižnikove shranke lahko vlagamo tudi v zamrzovalnik. Izbira je stvar okusa, razpoložljivosti in organizacije. Ko se mudi, bomo jed z omako iz kozarca pripravili v krajšem času kot iz zamrzovalnika.

Citiram:
REDEK PARADIŽNIKOV SOK
Posebej če kuhamo veliko juhe ali pripravljamo omako za polnjene paprike, nam bo prišlo prav, če zamrznemo ali v kozarcih pasteriziramo paradižnikov sok.

Sok pripravimo na več načinov. Če imamo polžasto delujoči sokovnik, pripravimo sok kar iz neolupljenih paradižnikov, če ga nimamo, bomo delo opravili po etapah. Zavremo vodo in paradižnike za 10 sekund oparimo, da kožica poči, jih olupimo in prerežemo, da odstranimo peščišče. Očiščene fileje stresemo v sekljalnik in zdrobimo v redko kašo. Pasteriziramo (segrejemo na 90°C) 80 minut v pečici ali pasterizatorju.


Citiram:
GOSTEJŠI PARADIŽNIKOV SOK
Paradižnike umijemo, če so veliki, jih razrežemo in stresemo v lonec. Pristavimo jih na nizek ogenj in segrejemo do vrenja. Kuhamo še pol ure, toliko, da voda izstopi iz plodov, in pustimo stati eno uro, da se malo ohladi. Vodo, ki se nabere na površini, odstranimo. Paradižnik pretlačimo skozi pasirko in prestrežemo lupine ter semena. Če pa nas oboje ne moti, preprosto vse skupaj pretlačimo s pomočjo paličnega mešalnika. Rahlo osolimo in stresemo nazaj v lonec, da še enkrat zavre, kuhamo 10 minut in še vroče polnimo v čiste kozarce ali steklenice ter dobro zapremo. Tako bo sok redek. Če sok v široki posodi počasi kuhamo še dve uri in medtem pobiramo vodo, ki se nabira na površini, bomo dobili gostejši sok. Če čas kuhanja podaljšujemo, bo izparelo še več vode in kaša bo gostejša. Vse skupaj lahko pripravljamo tudi v pečici.

Pri pripravi paradižnikove kaše tudi tehtamo: zelišča da ali ne. Lahko se odločimo za dodatek česna, bazilike, peteršilja in čebule. Navadna italijanska paradižnikova omaka »pommarola« vsebuje še korenje in stebelno zeleno in feferon. Osnovna razmerja so: 2 kg zrelih paradižnikov, 2 čebuli, 1 korenje, 2 stebli zelene, 1 strok česna, 1 pekoč feferon, peteršilj in bazilika.



Citiram:
PARADIŽNIKOVA OMAKA V KOŠČKIH
Zdaj, ko je vsega dovolj, pripravimo še paradižnikovo omako v koščkih. Pri tem uporabimo tudi papriko, bučke ali buče, čebulo, jajčevce in okro, če jo imamo seveda v vrtu. Bučke, jajčevci in okra bodo omako zgostile, zato tudi čas kuhanja ni tako dolg. Vso zelenjavo očistimo, narežemo na koščke, stresemo v lonec in kuhamo do vrenja. Vmes občasno pomešamo, da se ne prime. Začinjamo s česnom, baziliko, origanom, oljčnim oljem in soljo. Zelišča lahko dodamo sesekljana ali jih vmešamo kar cela in pred polnjenjem v kozarčke odstranimo. Dodamo malo oljčnega olja in počasi kuhamo še 30 minut ali še dlje. Čim dlje kuhamo, bolj se bodo okusi premešali in bolj okusna bo omaka.


Citiram:
SUŠENI PARADIŽNIKI V OLJU
Sušenje bo uspešno, če izberemo zelo mesnato sorto paradižnika, na primer pelate. Plodovi naj bodo čim manjši. Paradižnik prepolovimo ali razrežemo na četrtine, z žličko odstranimo peščišča in sok, rahlo solimo ter razporedimo po pladnjih sušilnika ali pečice (pečico vklopimo na 50 °C s funkcijo kroženja zraka in sušimo 3 do 6 ur, odvisno od debeline filejev). Dobro je, če jih vmes malo pregledujemo in suhe po potrebi izločimo. Sušimo jih lahko tudi na soncu, a jih izpostavimo le čez dan. Tako jih sušimo 4 do 6 dni. Suhi so, ko so znotraj še malce mehki.

Pripravimo manjše čiste kozarčke. V vsak kozarček damo lovorov list in po en strok česna. Suhe paradižnike dobro natlačimo v kozarčke in napolnimo s kvalitetnim oljčnim oljem tako, da vmes ni zračnih mehurčkov. Če se pojavijo, kozarec pretresamo. Zapremo. Naslednja 2 do 3 dni v kozarec po potrebi dolivamo olje. Kozarčke tesno zapremo in za nekaj mesecev shranimo v temnem in hladnem prostoru. V tem času se zmehčajo in pridobijo na okusu. Jemo jih lahko naravnost iz olja, lahko pa jih dodamo k različnim jedem: omakam k testeninam, rižotam, golažem, lazanjam, namazom idr. Tudi olivno olje, v katerem so bili paradižniki, uporabimo, saj je izvrstnega okusa. Skupaj s paradižnikom lahko sušimo še očiščen feferon in rožmarin ter ju dodamo v kozarčke. Če imamo radi pikantno, seveda.

Zelo priročno je tudi, če sušene paradižnike zamrznemo in uporabljamo po potrebi.


Mateja Reš

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/2218B28B5D6BA261C1257625003FC4E6?OpenDocument
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bučarka



Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27
Prispevkov: 765
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2009 19:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Paradižnik dajte raje sušit na max 40 stopinjah celzija, da se ohranijo encimi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nadina



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24
Prispevkov: 1689
Kraj: izola

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2009 20:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bučarka je napisal/a:
Paradižnik dajte raje sušit na max 40 stopinjah celzija, da se ohranijo encimi.


Ma nekje sem brala, da paradižnikom nič ne škoduje temp., se celo priporoča?!
_________________
LP Nadina
mačekinpes

http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2009 22:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Orhy!



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.