|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 01 Maj 2009 05:40 Naslov sporočila: Navadni divji kostanj |
|
|
Aesculus
NAVADNI DIVJI KOSTANJ
(Aesculus hippocastanum L.)
družina: divjekostanjevke
domača imena: divji kastanj, jeloš, konjski kostanj
tuja imena: kesten divji, Buckeye, castagna cavallina, Chataignier,
Chatainier de cheval, Foppkastanie
UPORABNI DELI:
cvet, list, skorja, plod
ZDRAVILNOST:
zdravi ožilje, jemljemo pri razširjenih venah, odprtih ranah, počenih žilah, zmečkaninah, anginah, krvnih strdkih, krčnih žilah, ozeblinah, ledvenemu useku
ČAS NABIRANJA:
maj, junij, september, oktober, november
UPORABA:
tinktura, prah, čaj, mazilo, milo, olje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 01 Maj 2009 07:14 Naslov sporočila: |
|
|
Navadni divji kostanj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 17 Okt 2011 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ali ima kdo recept za pripravo tinkture iz divjega kostanja. Iskala sem na spletu, pa ne najdem. _________________ Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jelka
Pridružen/-a: 25.08. 2008, 08:32 Prispevkov: 13
|
Objavljeno: 18 Okt 2011 08:22 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ga najprej olupim, nato pa ga na drobno naribam. Naribanega dam v kozarce probližno polovica kozarca kostanja nato zalijem z alkoholom.
To mora stati najmanj tri tedne na sobni temperaturi in ga vmes večkrat pretresti. Po treh tednih ja že uporaben in ga lahko precediš ali pa tudi ne, jaz ga ne precejam. Lp jelka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mirka
Pridružen/-a: 07.07. 2011, 11:44 Prispevkov: 42 Kraj: Prlekija
|
Objavljeno: 26 Okt 2011 17:27 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa ga razrežem na četrtine in ga dam v kozarec za vlaganje, pa vanj prelijem žganje. 20% plodov in 80% žganja. Pustim na okenski polici, cca. 3 tedne. _________________ If you can, help others; if you cannot do that, at least do not harm them.
Dalai Lama |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Sep 2012 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
Se je kdo že ukvarjal z izdelavo gela? Baje je odličen za noge...
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 23 Sep 2012 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
Mirka je napisal/a: | Jaz pa ga razrežem na četrtine in ga dam v kozarec za vlaganje, pa vanj prelijem žganje. 20% plodov in 80% žganja. Pustim na okenski polici, cca. 3 tedne. |
In koliko časa je obstojna taka tinktura. Jaz imam še lanski pripravek in mislim, da v žganju ni pokvarljiv. _________________ Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 23 Sep 2012 13:04 Naslov sporočila: |
|
|
Takšno tinkturo lahko uporabljate vsaj 3 leta. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|