Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Žganjekuha
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2015 18:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Tanja. Čeprav je spomin na dogodek z vama ko so vama ženske dobesedno izpulle vse prečudovite rastline ki sta jih prinesla s seboj, glavni vzrok, da se mi na vrtu ne da več nič organizirat. Celo zelemenjavo smo letos imeli drugje Wink

Mogoče pa na jesen pridemo k tebi, ko bo vse žarelo Wink Gaga bo ziher za Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tanja1
Moderator foruma


Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21
Prispevkov: 280
Kraj: Gornji Grad

PrispevekObjavljeno: 18 Jul 2015 13:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sva obirala renklodo, mislim, da je sorriso di primavera, nekaj sem naredila marmelade, nekaj soka in ostalo gre za žganje. Mož je bil skeptičen glede miksanja sadja z vrtalnikom in nastavkom za mešanje barv ,ampak stvar super deluje . Res dobra ideja je to, ker če nebi vedela, bi še sedaj tolkla češpe s kakšnimi palicami, macolami in bog ve s čim bi še prišel mož v akcijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 18 Jul 2015 13:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni kaj, dobro se znajdete :-).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 18 Jul 2015 13:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa še večina koščic bo ostala na dnu.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajzi



Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04
Prispevkov: 10
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2015 13:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo,

Z veseljem prebirava vaše izkušnje. Tudi midva malce čarava z majčkenim kotličkom in letos sva se prvič spravila kuhati tudi šnopček.

V plastično kanto (z veho, pipico in nepredušno zaporo) sva dala 40kg mirabel in sicer 1.8.. Sadje je bilo lepo, pobrano z dreves, pred dodajanjem kvasovk sva ga še premečkala. Dodala sva kvasovke za žganjekuho (20g/100kg drozge). Dodajala nisva ničesar drugega (encimi, sladkor).

Pred kakimi 2 dnevi se je vrenje ustavilo, iz vehe mehurčki več ne prihajajo.

Ali se je vrenje defacto ustavilo, kaj mislite? Kot sva brala, naj bi trajalo vsaj 3 tedne, tako da sedaj ne veva, kaj storiti. Je možno še kako ponovno 'zagnati' vrenje (z naknadnim dodajanjem kvasovk), torej ali lahko odpreva sod brez, da bi naredila škodo? Bi že na začetku morala dodati kaj sladkorja? Ali naj drozgo kar skuhava in vidiva, kaj bova iz nje dobila?

Vsakršno mnenje, izkušnje bodo prišle prav! Hvala!! Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2015 19:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vrenje traja odvisno od količine sladkorjev v sadju in mirabele ga imajo bolj malo, zato bi ga bilo dobro dodati na začetku, Zdaj poteka tako zvano tiho vrenje, zato bi priporočal, da počakata še dva tedna do kuhanja.
Koliko šnopseka bo ni tako va
žno, vajin je.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajzi



Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04
Prispevkov: 10
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2015 22:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, sploh nisva vedela za 'tiho vrenje'. Bova še počakala. In prav lepa hvala za tole informacijo franc.

Se že veseliva kuhanja, naju res zanima, kaj se bo izcimilo iz tele drozge. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rak_



Pridružen/-a: 17.04. 2015, 16:22
Prispevkov: 8
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2015 11:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dajzi, bo ratalo, bo. Prvič rata vedno bolje kot naslednjič. Na koncu postaneš mojster, seveda če si zapomniš, kje in kdaj si ga lomil. Že vnaprej na zdravje! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Dajzi



Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04
Prispevkov: 10
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2015 16:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta začetniška sreča kar drži, ja. Sem že velikokrat izkusila. Potem si nekaj časa preveč pameten, pa nič ne rata, na koncu se pa spametuješ. Very Happy

Hvala za vzpodbudne besede Rak_ in na zdravje tudi tebi. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajzi



Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04
Prispevkov: 10
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2015 16:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

cinija, ker sem očitno še preveč zelena, ne morem odgovoriti na zs. Mogoče mail?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Sep 2015 22:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljena, sta šnopcek skuhala, spila?
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajzi



Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04
Prispevkov: 10
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 13 Sep 2015 22:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo! Sva skuhala, vendar pa imava zdaj šele prvo destilacijo v rokah (3l, 35%). Nama je destilator nekaj zakuhal in čakava na 'servis'.

Se pa že fermentirajo melone, cca 50kg, sva jih letos imela kar nekaj, in sva jih speštala, dodala 2kg sladkorja, kvasovke in vre kot za stavo.

Bom poročala, kaj bo iz tega. Komaj čakam, da bo kaj za probat. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajzi



Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04
Prispevkov: 10
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 08:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, sedaj sva skuhala že skoraj vse. Iz mirabel je nastalo 1,4l 80% alkohola, ki ga morava sedaj še zmešati. Baje z destilirano vodo. Seveda sva jo sama destilirala, vendar pa ima preveč vonja po bakru in je nočeva uporabiti. Kakšen nasvet, s čim mešate?

Potem sva skuhala še melone - brozga je imela kar močan vonj po kvasovkah. 1 destilacija je prinesla malo manj kot 4l 30% alkohola, danes pride še 2. destilacija, vendar vprašanje, če bo užitno. Po prvi destilaciji vonj še vedno vztraja, sicer precej manj kot pri brozgi, ampak je. Mogoče sva dodala preveč sladkorja, ne vem...
Iz mirabel pa diši čudovito.

Skratka, zabavno in zanimivo delo. Bomo še poizkušali. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rak_



Pridružen/-a: 17.04. 2015, 16:22
Prispevkov: 8
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 11:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dajzi, obvezno z destilirano vodo. Jaz si jo malo več sam "skuham" v kotlu, v katerem kuham žganje. Seveda pa ga je pred tem treba dobro pomiti in večkrat splakniti. Za pomivanje kotla uporabim sirkovo krtačo in lesni bukov pepel, kemikalijam se izogibam, ravno zaradi okusa. Kar pa te vode na koncu ostane, jo z veseljem porabi žena za "napajanje" likalnika. Se pa da destilirana voda tudi kupiti v trgovini, ampak pazi, da je namenjena za prehrano.
_________________
Ko že misliš, koliko da veš, hitro spoznaš, kako malo je to
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 16:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne želim biti preveč pameten, toda moje izkušnje in nekaterih mojih znancev "velikih" žganjarjev so, da par dni stara voda ISTE temperature kot žganje deluje isto kot destilirana, to je, da ne povzroča motnosti žganja. Prosim poskusite!
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajzi



Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04
Prispevkov: 10
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 16:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za nasvete. Bova preizkusila obe varianti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rak



Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35
Prispevkov: 537
Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2016 15:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dolgo, dolgo nič novega na forumu o žganjekuhi. Jaz sem letos pričakoval kaj več dobrega in uporabnega sadja iz mojega malega sadovnjaka, a je bilo vse, kar je sploh bilo, kljub skrbnemu škropljenju proti boleznim in škodljivcem, zelo kilavo, nagnito in črvivo, tako da sem uspel napolniti z mešanim sadjem jabolk in breskev samo 50 litrski sod. K sreči sem dobil od znanca cca 400 litrov grozdnih tropin od frankinje, bilo je precej dela že s "tlačenjem" v posode za vretje, še več pa potem z žganjekuho samo. Od vse te nekajdnevne telovadbe polnjenja in praznjenja kotliča ter odvoza ostankov, sem še danes malo razbolen v hrbtu, izplen pa je bil 5 litrov sadjevca in cca 28 litrov sicer zelo dobrega tropinovca. Letos sem se striktno držal priporočil strokovnjakov o ločevanju frakcij pri določenih procentih alkohola. No, te muke si ne mislim več privoščiti, zaloga, ki sem jo ustvaril, pa bo ob normalni konzumaciji za "zdravje" in kakšni podarjeni flaši verjetno zadostovala kar za nekaj let. V glavnem jo bom itak nekaj porabil za namok zdravilnih zelišč, katerih pa še ne vem. Tačas, ko bo žganje dozorevalo, pa bom počasi zbiral nasvete za to.
P.S. - naredil sem tudi zanimiv poskus pri zadnjem kotlu druge kuhe, ko sem že po zajetju "cveta" vstavil v kotel šopek vinske rutice in dobil cca dva litra okusne "kačje sline."
_________________
Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2016 19:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja Rak vinska rutica da dober ukus, namočena pa tudi lepo zeleno barvo, toda pazi, znižuje potenco, bo žena nezadovoljna.
_________________
Narava vedno najde pot
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rak



Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35
Prispevkov: 537
Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2016 22:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Franc, vse je res kar si navedel, le žena se z zadnjo ugotovitvijo ne strinja ..... Very Happy
_________________
Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Dajzi



Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04
Prispevkov: 10
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2016 23:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, super. Hvala za poročilo.

Tudi midva sva letos dobila tropine refoška. Grozdje je bilo zelo sladko in, ker stiskajo še na star način, je ostalo notri kar precej soka in bo izplen enak kot lani pri mirabelah. Nekaj manj kot 100l tropin. Sedaj čakava na tretjo rundo. Vreva namreč po obrokih zaradi majhnih kapacitet sodov. Diši lepo, končni izplen bo verjetno kar soliden. Tudi midva računava, da bo količina za nekaj let, prav tako za namočit kakšne divje češnje, borovnice, orehe, pa še kakšno tinkturo, ipd.

Glede vinske rutice pa odlično za v alkohol, saj le-ta vsebuje kanabinoide (ja, kot konoplja, vendar manjše koncentracije seveda!) in bo zvarek ojačal endokanabinoidni sistem, hehe. Sem bila ravno pred kratkim na predavanju enega inštituta na to temo (da ne bo reklame) in sem bila presenečena, da je tudi vinska rutica obdarjena s kanabinoidi. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Naslednja
Stran 11 od 12

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.