|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bizgec
Pridružen/-a: 16.02. 2014, 20:54 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 06 Apr 2015 20:26 Naslov sporočila: |
|
|
A mogoče kdo prodaja drnuljevo žganje? Imel bi ga kakšen liter. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak_
Pridružen/-a: 17.04. 2015, 16:22 Prispevkov: 8 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Jul 2015 15:18 Naslov sporočila: Žganje iz ringloja |
|
|
Letos mi je dobro obrodil ringlo Moretini 355. Vsega ne bom mogel pojesti, marmelade se tudi ne bo kuhalo, me pa zanima, če se ga splača namočiti za žganje, skrbijo me namreč peške, ki se tudi v zrelosti ne ločijo od ploda, da ne bi preveč vplivale na okus.
Pa še to, tudi slive so polne, zanima me, če se splača ob kuhi pomešati obe sorti drozge ali pa morda kasneje ob drugi kuhi obe žganji iz prve kuhe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 04 Jul 2015 16:23 Naslov sporočila: |
|
|
Rak,ti bodo drugi več povedali. Jaz se spomnim samo pokojnega soseda, strastnega žganjarja, ki je kuhal iz svojega in odvečnega sadja po vasi in okrog nje. Iz ringloja ni hotel kuhati, niti podarjenega, ker je ringlo ''premalo dal'', je imel preveč vode in premalo sladkorja. Če ti to kaj pomaga ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak_
Pridružen/-a: 17.04. 2015, 16:22 Prispevkov: 8 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Jul 2015 17:47 Naslov sporočila: |
|
|
Melona hvala za odgovor, vsaka informacija šteje ...... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 07 Jul 2015 20:12 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen Rak. Nekatero sadje je potrebno malo "porajcat" da dobro prevre. Jaz sem zmečkanim slivam dodal malo sladkorja in kvasovke, še prej sem malo popopral z vinobranom.Kar se koščic tiče, če niso zdrobljene se ne rabiš ničesar bat, sploh pri takojšnji kuhi.
Naj ti tenko in dolgo teče. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 08 Jul 2015 07:42 Naslov sporočila: |
|
|
Franc, lepo prosim, če lahko ta postopek malo bolj podrobno opišeš. Kakšno sadje, kam ga daš, kako ga obdelaš, pa dodatki itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak_
Pridružen/-a: 17.04. 2015, 16:22 Prispevkov: 8 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Jul 2015 08:20 Naslov sporočila: |
|
|
Franc hvala ti za nasvet, ga bom upošteval. Slivam sicer tudi sam dodajam nekaj sladkorja in kvasovk za boljši potek vretja. Mimogrede, ko sem bil zadnjikrat na svojem vikendu, so namočene in pomešane višnje, češnje in divje češnje tako lepo vrele, da je bilo veselje poslušati. Upam, da bo tudi teklo tako prijetno.
P.S. - pa še to, za "mečkanje" sadja pred namokom mi kar uspešno služi malo predelana napravica za mešanje barv in električni vrtalnik, malo sem rezila zakrivil in naostril, pa kar gre tudi brez sadnega mlina. Naslednjič, ko se vrnem z vikenda priložim sliko, upam da komu s tem olajšam napore pri obdelavi sadja za namok. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 05:56 Naslov sporočila: |
|
|
Rak hvala, tudi slikice bom vesela, zanima pa me kakšne kvasovke dodajaš in v kakšni posodi to vreš. Je pokrita, odkrita, razloži malo bolj podrobno prosim! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 07:15 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mene zanima več. Kakšne kvasovke? Kaj je to vinobran?
Vem samo to, da smo v sode nabirali gnilo sadje. Niti tega se ne spomnim ali je bil sod zaprt ali ne. Se pa spomnim, da je bila za žganjekuho posebna soba, da smo lahko otroci le od daleč kukali, da je nekaj curljalo in da so se moški tiste dni čudno vedli _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 08:04 Naslov sporočila: |
|
|
Na kratko. Posoda mora biti zaprta z veho ali cevko za odvajanje dioksida.
Vinobran je žveplo v prahu preprečuje kisanje dozge, dobi se v lekarni, 10g.Uporabljal sem tretjino predpisane doze.
Kvasovke povzročajo hitrejše in popolno vretje drozge, dobijo se v semenarnah in so lahko iste kot za vino.
Lahko se uporabi tudi pekovski kvas namočen v sladki vodi vsaj15 minut. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak_
Pridružen/-a: 17.04. 2015, 16:22 Prispevkov: 8 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 10:59 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam za namakanje volumensko različne plastične sode s pokrovom in po možnosti s tesnili, od 35 litrov do 120 litrov. Katerega uporabim je odvisno od količine in vrste sadja, ki ga želim namočiti za žganjekuho. Celo posode s pokrovom od beleža, cca 15l uporabim, če je količina določenega sadja časovno manjša, nakar namok združim pri prvi kuhi, tako da je cca 75% volumna kotla polnega. Vse ostalo delam tako, kot je že omenil Franc. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak_
Pridružen/-a: 17.04. 2015, 16:22 Prispevkov: 8 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 11:24 Naslov sporočila: |
|
|
Katrinca saj sploh ni tako komplicirano, kot meniš. Iskušnje si pa itak lahko samo z delom in spremljajočimi napakami ali uspehi pridobiš. Jaz sem pričel tako, da sem taprvo šnops in slivovko poskusil, da sem ju sploh ločil. Ko grem naslednjič spet tja dol, bom pa še sodove malo poslikal in prilepil sem gor.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
Midva z možem sva samouka pri žganjekuhi, nekaj let že kuhava z več ali manj uspeha. Enkrat sva zažgala, enkrat sva premalo hladila in je šlo vse v zrak, potem so bile težave s tropinami, ki niso vrele itd. Tropine ali sadje dava v plastične sode direkt v klet vret in tu se mi zdi, da je že prva napaka, ker je klet premrzla?
Ali potem, po vrenju , sode zaprem hermetično do kuhanja? Na kakšni temperaturi morajo biti tropine kadar poteka vrenje? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 10 Jul 2015 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
Tanja, za vretje drozge mora biti temperatura nad 15 stopinj.
Žal mi je, da se leni štajerci niso odzvali tvojemu povabilu,lahko bi se o tej temi pogovorili. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 11 Jul 2015 06:31 Naslov sporočila: |
|
|
Ah,tisto je že davno voda pod mostom. povabilo je pa še vedno odprto, samo organizirajte se , saj sem že neštetokrat vabila, pa dobim samo neke izgovore!
Res bi bilo boljše predebatirat v živo glede žganjekuhe, pa tudi veliko drugih stvari.
Za vrenje sadja pa je naša klet očitno prehladna, zato ni bilo pravega rezultata . Grozdje sva dala lani fermentirat v garažo, ki je toplješa, vendar količina je vsako leto večja in potem to prenašat je že kar napor. Neverjetno kaj vse delamo za kapljico rujnega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 10 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|