Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pesa - Beta
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2008 14:01    Naslov sporočila: Pesa - Beta Odgovori s citatom

Zelenjava - seznam lat-slo
Beta - pesa

jozekuch je napisal/a:
Na vrtu nam je vzklilo le cca. 20 % rdeče pese in korenja. Sejala sva ga pred pribl. 1 mesecem.
Ali lahko še dosejavamo?
Ali kaj?

31.5.2008
muha:
"Lahko, da si imel slabo ali staro seme in je bila kaljivost toliko manjša. Mislim, da nima več smisla čakati. Dosej - če bo pregosto, boš kasneje redčil."


muha je napisal/a:
Brez problema lahko dosejeta oboje, tako rdečo peso, kot korenje. Za rdečo peso nasploh velja, da mora biti zelo redka, če hočemo debele gomolje. Sama sejem najprej v aprilu korenček nantes za zgodnjo uporabo, sedaj v juniju bom pa Flaaker, ki je boljši za shranjevanje čez zimo.

Za podkrepitev še tale link:

http://www.kalia.si/zanimivosti/lunin_koledar/Roznik_junij.htm


jozekuch je napisal/a:
nekaj malega rdeče pese je že 10 cm visoke.
Ali je možno pričakovati, da bodo še druge prišle ven?


Rdeča pesa - Beta vulgaris L.
Jo kdo goji doma?

Za tiste, ki jo poznate, kaj mislite, koliko je seme rdeče pese lahko največ staro, da še kali?

Ogovor poznam, me pa zanima, kako blizu boste zadeli Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jasminka



Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40
Prispevkov: 1314
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2008 08:05    Naslov sporočila: rdeća pesa Odgovori s citatom

MUHA, a so glede kaljivosti semena tvoje lastne izkušnje Question
Jaz bi rekla do kakšnih 5 let ali celo več.
Sadim jo vsako leto kar precej, ker je vedno večji povdarek na zdravilnosti.
Seme pa kupim vsako leto "frišno" Question Question Question

Vsako leto pa se sprašujem, zakaj so posamezni gomolji svetlo rdeči, že skoraj roza barve, ko jo skuham, čeprav pustim korenino in tudi precej kocena zraven.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2008 08:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, jasminka skoraj iz lastnih izkušenj. Moj brat je letos v stari skrinji našel 27 let staro domače seme. Opremljeno z letnico, da je pomota izključena. Za hec jo je posejal, ozelenela je kot preproga in po primernem redčenju naredila debele in okusne gomolje Very Happy Very Happy Very Happy .

Podobno seme ima tudi blitva, če ima kdo kakšno staro seme, se splača vsaj probat, preden vržemo stran.

Različna obarvanost pese je odvisna od vrste, mogoče še kaj od zemlje, z vzgojo ne moreš po moje čisto nič vplivati na to.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2008 08:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ej...to je pa zelo zanimiva izkušnja! Hvala muha, hvala jasminka....
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jasminka



Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40
Prispevkov: 1314
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2008 10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekatera semena imajo kar dolgo dobo kaljivosti. Letos sem našla v moji zbirki semen seme jedilnih buč od leta 2001. in ga vsadila. Neverjetno, zrastle so normalne bučke. Pa tudi seme jedilnih kumaric od leta 2005 je bilo še popolnoma kaljivo. Mislim pa, da ta semena ne smejo biti v zmrzovalniku.

Pri eni rdeči pesi pa so letos podivjali hormoni, šla je v vrh in zacvetela, nakar so zrasla normalna semena. Ta teden sem jih pobrala, ker sem mislila, da jim mraz škoduje, ampak očitno bi jih lahko še pustila zunaj, da bi zmrznila. Drugo leto jih bom "za probo" posadila, da vidim, kaj bo zraslo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2008 11:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jasminka, da ne bo pomote - jaz pišem o stari kmečki skrinji Exclamation - ne o zamrzovalniku

Kar pozabljam, da je to danes bolj redka izjema kot pravilo Embarassed Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jasminka



Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40
Prispevkov: 1314
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2008 14:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, jaz pa sem mislila, da v zamrzovalni skrinji, tako smo pri nas rekli prvim zamrzovalnikom. Saj sem pomislila, kako je to mogoče Question Question Question
Pred 27 leti so bile še redkost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
oliva62



Pridružen/-a: 08.03. 2010, 19:36
Prispevkov: 20
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2010 19:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Že par let nimam sreče z rdečo peso. Lepo kali, malo zraste in nato ostane pri tem. Plodovi so debeli kot oreh, nekaj malo debelejših, vendar so ti plodovi bledi in nitasti. Skratka neužitni. Ko se pogovarjam z sodelavkami imajo podobne probleme. Ne vem, ali je vzrok v prevročem vremenu. Samo sanjam lahko, kako sem imela včasih lepo in dobro rdečo peso, da sem jo vložila za celo zimo. Če ima kdo kakšen nasvet bo zelo dobrodošel.

Lepe pozdravčke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36
Prispevkov: 1854
Kraj: vrhnika

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2010 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kdaj je bolje pobrati peso za vlaganje, zjutraj ali zvečer ?
_________________
babaco
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2010 08:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi smo jo takrat, ko smo imeli čas Embarassed . Drugače pa mislim velja, naj bi se korenovke pobiralo popoldne. Po možnosti na dan za korenino in vlagali na dan za plod. Jaz nič ne gledam, pa mi je še vedno vsa vložena pesa uspešno prestala dve leti. Kasneje prične izgubljati na okusu, pokvari se pa ne tako hitro.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36
Prispevkov: 1854
Kraj: vrhnika

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2010 08:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi smo letos jedli že štiri leta staro peso, pa je bila še vedno dobra.
Zanima me zaradi tega, da sok ne bi preveč iztekal iz gomoljev, takrat ko porežeš listje. Po moje tudi izgubi na kvaliteti, če sok preveč izteče.
Saj je prav tako, da en dan prej populiš preden daš gomolje kuhat.
_________________
babaco
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2010 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Babaco - rdeči pesi se listov ne reže. Tudi repkov ne Exclamation

Listje obtrgaš, repke pustiš, temeljito opereš in skuhaš. In nič ne bo kapljalo ali curljalo Wink Very Happy .

Pri takem postopku lahko kuhaš tudi že isti dan ali pa čez en mesec, ali pa, če imaš dobro zasipnico tja do spomladi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36
Prispevkov: 1854
Kraj: vrhnika

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2010 12:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

U pišuka, jaz pa vedno režem, a zato tako teče.
Bom zdaj potrgal, da vidim, če bo kaj teklo.
_________________
babaco
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jasminka



Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40
Prispevkov: 1314
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 18 Sep 2010 12:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Babaco - rdeči pesi se listov ne reže. Tudi repkov ne Exclamation

Listje obtrgaš, repke pustiš, temeljito opereš in skuhaš. In nič ne bo kapljalo ali curljalo Wink Very Happy .

Pri takem postopku lahko kuhaš tudi že isti dan ali pa čez en mesec, ali pa, če imaš dobro zasipnico tja do spomladi.


Muha, a rdeči pesi pustiš celotno "šavje", ko jo kuhaš? Jaz zgornji del listja porežem, kuham pa z malo stebla in korenino.
Ravno te dni sem jo kuhala in sem opazila, da je kvaliteta odvisna predvsem od semena, ki ga poseješ. Letos sem posejala eno okroglo, pa je kar v redu. Nekatere so zelo nitkaste in neokusne.

Zanima me, kakšne so vaše izkušnje, katera sorta je najboljša?
_________________
Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 18 Sep 2010 13:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jasminka, čisto prav delaš. Ampak meni je laže perje enostavno potrgati - zagrabiš cel šop, malo zavrtiš, odlomiš in ne rabiš noža in tudi ne rabiš gledat, da ne bi slučajno zarezal še gomolj.


Okus je gotovo odvisen tudi od sorte. Moj brat prisega na okroglo, sestra na podolgovato, "kleč" je pa menda v tem, da je ne poseješ prekmalu in da jo primerno pognojiš z dobrim hlevskim gnojem. Menda mora pesa hitro zrasti, da bo okusna, pa redko naj bi bila posejana in nič presajana. Vsaj moj brat jo tako goji in njegova rdeča pesa je res 1A s črtico. Sočna, brez nitk, aromatična in sladka, da jo že med rezanjem gotovo sproti pojem celo kilo. Seje jo tako pozno, da doraste šele konec septembra.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2010 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Seje jo tako pozno, da doraste šele konec septembra.

Lahko mogoče poveš, kdaj približno je to? Takrat ko se seje tudi repa, konec julija?

Dodano:
Sem našel. Čas še za zadnje setve korenovk. Po ljudskem izročilu je najbolje posejati tam do 26. julija (Sv. Ana).
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2010 18:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf, bom povprašala ob naslednjem srečanju. Saj je povedal, kdaj jo seje, pa mi takrat ni bilo pomembno, ker je sama ne pridelujem. Zdi se mi, da v začetku julija.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
grozni



Pridružen/-a: 19.03. 2010, 10:29
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: 04 Apr 2011 20:13    Naslov sporočila: Krmna pesa Odgovori s citatom

A je že kdo gojil krmno peso (runkl) za prehrano? Zanima me malo kakšna bi bila za jest in kako dolgo bi zdržala pozimi v kleti? Glede na to, da naredi ogrooomne korene, bi bila lahko poceni zelenjava za zimske mesece (juhice, obare,...)
LP.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 04 Apr 2011 20:46    Naslov sporočila: JA, sem Odgovori s citatom

Pred kakimi 10 leti, ko smo še imeli prašiče smo seveda gojili tudi krmno peso - po domače runkl, ker je bil to največji doprinos glede na ostale kulture (korenje, repa...). Odlično se obdrži kot shranek v kleti, za jesti, pa verjemi, ni kaj prida. No, užiten je, mogoče bi ga pa današnji kulinariki z raznimi dodatki naredili okusnega? Sicer bi moj tamali vnk reke za njega, da je "bljak" Confused
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 04 Apr 2011 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi smo včasih cele vozove vozil domov v klet pese, kolerabe, korenja, repe, nekaj je šlo tudi v zemljo na njivo....za krmo pujsov....no koleraba, repa, korenje oranžno to je za v kuhinjo med govejo juho.
Danes pa se to ne splača več sadit v velikih količinah, saj je potrebno veliko časa in volje za pletje/zalivanje/ogrejevanje, mogoče z mojo voljo in spodbujanjem domačih vrnemo na stare običaje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zelenjava
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.