|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dafo
Pridružen/-a: 16.08. 2009, 15:04 Prispevkov: 128 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 31 Maj 2012 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo, sicer nekih konkretnih informacij nimam, imam pa namen to drevo posaditi tudi sam. Sorodniki na gorenjskem so imeli na posestvu posajenih več dreves po tem, ko so jih iz takih ali drugačnih razlogov odstranili pa večkrat slišim zgodbe o tem kako dobre so bile te "majhne podolgovate slive" in kako obilno je drevo iz leta v leto obrodilo. Meso gre bojda zelo lahko od koščice, kar pa se tiče letošnje bere pa je zelo verjetno, da je pridelek odnesla zadnja zmrzal, ki je pri nas letos že obrala češnje in v veliki meri tudi slive. Ker na spletu o tem drevesu praktično ni informacij tudi mene zanima več o njem je pa zelo verjetno tudi, da ima to drevo več imen in ga bi bilo mogoče lažje najti pod kakšnim drugim imenom (podobno kot npr. prunus insistitia - pri nas cimber)
Ps, lepo je videti tudi člane, ki so aktivni tudi na drugih forumih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sadjarvid
Pridružen/-a: 14.09. 2008, 09:43 Prispevkov: 149 Kraj: Pod Krvavcem 400 m nv
|
Objavljeno: 31 Maj 2012 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
Špingel je odlična stara sorta , ki je odporna na mraz, ni občutljiva na bolezni, meso se loči od koščice, dobra je za jesti in tudi za marmelado, ima prijeten poseben okus.Doma smo jih imeli včasih sigurno deset,vendar jih sedaj nimajo več ,se ne izplača pravijo.Gospodinja jih je nosila v košu na trg prodajat, iz ostalih pa so kuhali žganje, ki naj bi bil zelo dober, bil sem še premlad da bi ga poizkusil.
LP Vido. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 23.03. 2012, 16:00 Prispevkov: 174 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 31 Maj 2012 15:26 Naslov sporočila: |
|
|
Od očeta sem izvedel, da je to najboljša sliva za žganje.
Posadil ga bom 100%. Okoli njega pa bom posadil rastline, ki odganjajo listne uši in mravlje.
Poleg njega pa še Nancy mirabelo. Ta je odporna na šarko.
Na južno stran hiše pa bom posadil zeleno renklodo oz. zeleni ringlo, ki bo cepljen na mirabolano(nimam prostora, za veliko drevo). Mogoče bom še cepil na isto drevo tudi GRAF ALTHANS renklodo. Ta je nastala iz sejanca od zelene renklode in ima isto rast.
Pozna še kdo staro sorto slive, ki ima rumene plodove, ki ne gredo od koščice? Plodovi so iste velikosti in oblike kot vsem znane modre slive. V moji okolici še raste takšno drevo in je skoraj vsako leto obilno rodi. Letos jo je mraz dobil in bo plodov le za vzorec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dafo
Pridružen/-a: 16.08. 2009, 15:04 Prispevkov: 128 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 31 Maj 2012 15:33 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo. Rumeno slivo imamo doma že od nekdaj, meso res ne gre ravno najbolje od koščice pa tudi zelo hitro se zmehčajo in dobijo malce mokast (mareličast) okus, tako da je bolje jesti malenkost trše sadeže. Je pa tudi to okusna zgodnja sliva, ki si zasluži mesto v sadovnjaku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 23.03. 2012, 16:00 Prispevkov: 174 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 31 Maj 2012 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
Sem opazil, da je med zgodnjimi. Okoli je pognala že precej koreninskih izrastkov, zato bom jih nekaj izkopal in jih posadil pri dedeku. Pri meni bodo v glavnem rastle sorte, ki gredo od koščice, saj so boljše za marmelado (in le te so lahko 100% brez mesnega dodatka) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 31 Maj 2012 20:31 Naslov sporočila: |
|
|
htf_lover je napisal/a: | Večino sadja je potrebno cepiti, ker se ne da vegetativno razmoževati. S cepljenjem pa se ohranijo lastnosti.
Slive so izjema, saj iz korenin požene popolnoma enaka rastlina kot je drevo. V drevesnicah so slive večinoma cepljene, ker se s koreninskimi izrastki počasi ramožujejo.
Slive, ki zrastejo iz semena, so podobne staršem, vendar se večinoma nekoliko razlikujejo od staršev, ampak velikih razlik večinoma ni. Drugo je naprimer pri jablanah, kjer iz semena v 95% zrastejo divjaki, ki imajo plodove podobne lesniki in so skoraj brez uporabe.
Pod pogojem, da drevo ni cepljeno, lahko uporabiš koreninske izrastke in iz njih bo zrastlo drevo z enakmi lastnostmi.
Slive je koristno cepiti le takrat, če želiš imeti drevo nižje rasti. |
O, htf_lover, odlična razlaga, najlepša hvala.
Špingel je pa sorta, ki zagotovo še raste na štajerskem, lokacija med Rimskimi Toplicami in Lisco. Tudi ob cesti jih vidiš. Dobre so, drugačne. V tistem koncu sem imela babico, dobro se spomnim njenih sliv. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 01 Jun 2012 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
htf_lover je napisal/a: | Večino sadja je potrebno cepiti, ker se ne da vegetativno razmoževati. S cepljenjem pa se ohranijo lastnosti.
Slive so izjema, saj iz korenin požene popolnoma enaka rastlina kot je drevo. V drevesnicah so slive večinoma cepljene, ker se s koreninskimi izrastki počasi ramožujejo.
|
Tudi koreninski poganjki nas lahko presenetijo - če je sliva cepljena, ker so potem enaki podlagi. Tako je bilo s sosedovo, ki je rodila debele okusne plodove in bila brez trnov, ko pa smo pustili rasti njen koreninski izrastek na meji med našima parcelama, je zraslo hudo trnovo drevo z veliko manjšimi kislimi sadeži, ki se povrh vseha niso ločili od koščice.
Preden take poganjke posadimo je dobro z lastnikom matičnega drevesa to preveriti, da ne bomo stran vrgli 5 let čakanja na sadeže. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 05:22 Naslov sporočila: |
|
|
Melona je napisal/a: |
Špingel je pa sorta, ki zagotovo še raste na štajerskem, lokacija med Rimskimi Toplicami in Lisco. Tudi ob cesti jih vidiš. Dobre so, drugačne. V tistem koncu sem imela babico, dobro se spomnim njenih sliv.
|
Mi lahko tole malo bolj natančno lociraš, prosim. Ime špingel mi je neznano, me pa zanimajo te slive. Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 06:41 Naslov sporočila: |
|
|
Imena ti ne morem razložiti, ker najbrž ni pravo, ampak so sorto verjetno tako poimenovali ljudje. Lokacijo pa po mojem poznaš. Če se iz Rimskih Toplic pelješ proti Lisci (bolj ali manj stalno ob Gračnici, skozi Mišji dol in Jurklošter), lahko te slive vidiš s ceste. Ljudje jih še imajo. In kogar koli od tamkajšnjih domačinov vprašaš, gotovo ve, kaj so špingelni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 09:00 Naslov sporočila: |
|
|
A je špingel tista najzgodnejša sorta nekoliko večjih sočnih rumenih (z rdečkastim nadihom) sliv, ki zorijo v avgustu? Take smo imeli doma, zorele so takrat, ko smo mlatili žito. Meso se lepo loči od koščice, marmelada je po videzu in tudi okusu precej podobna marelični. Mi smo edino tem rekli sliva, vse druge, modre barve, so bile češpe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 09:30 Naslov sporočila: |
|
|
Nekoliko večje so, ja, meso gre rado stran, ampak plod ima kot neke lise, ne ravno rdečkaste. In nisem prepričana, kdaj dozorijo, čas šolskih počitnic ne pove dosti. Med počitnicami sem bila pogosto pri babici in takrat enkrat so bile zrele. Se pa spmnim, da je meso malo bolj kompaktno, ne znam dobro povedati, kot da bi bilo rahlo uvelo. In špingel nima tiste tipične ''črte'', kjer slivo lahko prelomiš po dolžini. Kot en tak majhen jajček je. Pa sladek in dober za umret . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 23.03. 2012, 16:00 Prispevkov: 174 Kraj: Ptuj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, melona. A veš, da jih še nsiem nikoli opazila. Bom zdaj pozorna. Sicer pa mi na Lisco hodimo zdaj čez Paneče, je dosti bližje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sadjarvid
Pridružen/-a: 14.09. 2008, 09:43 Prispevkov: 149 Kraj: Pod Krvavcem 400 m nv
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 12:39 Naslov sporočila: |
|
|
htf-lover naši špingelni so bili bolj podolgovati, podobni domači češplji, ne tako okrogli.Zoreli pa so tudi v času žetve pšenice.
LP Vido. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 13:09 Naslov sporočila: |
|
|
Htf_lover, kako veš, da je Gelber Spilling ta pravi? Ne razumi me narobe, nič ne oporekam, ampak rada bi vedela. Te fotke so me zdaj malo zmedle, predvsem ta črta po dolžini, ne spomnim se je. No, spomin ni najbolj zanesljiv faktor, seveda. Pa nekam majhni so. Morda so pa vsem rumenim rekli špingel, kaj vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 23.03. 2012, 16:00 Prispevkov: 174 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 14:03 Naslov sporočila: |
|
|
Tile na sliki so zagotovo pravi rumeni špingel, ker ima vse lastnosti, ki značilne za prvi opis sorte.
Prav tako obstaja več sort špingelov. Po podatkih na internetu sem še zasledil rdečetumenega, navadnega in modrega. Možno je tudi, da je precej dreves nastalo s križanjem rumena špingla z ostalimi špingli oziroma z drugimi slivami. Vse kar je imelo podobne plodove pa je potem veljalo za špingel.
Nekateri celo trdijo, da špingli obstajajo že s časa rimljanov. Zato ni presenetljivo, da se lahko posamezne rastline med seboj razlikujejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
htf_lover je napisal/a: | Možno je tudi, da je precej dreves nastalo s križanjem rumena špingla z ostalimi špingli oziroma z drugimi slivami. Vse kar je imelo podobne plodove pa je potem veljalo za špingel.
Nekateri celo trdijo, da špingli obstajajo že s časa rimljanov. Zato ni presenetljivo, da se lahko posamezne rastline med seboj razlikujejo. |
Tudi po mojem je to tista prava resnica. Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lobo
Pridružen/-a: 03.04. 2012, 09:27 Prispevkov: 45 Kraj: okolica MB
|
Objavljeno: 05 Jun 2012 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Žal tole ni ta pravi naš špengl (tako se mu po domače reče pri nas). Naši špengli so tanjši in bolj živo rumeni. Zreli se skoraj popolnoma ločijo od koščice. So posebnega, aromatičnega okusa. Obvezno jih je treba škropiti proti češpljevemu zavijaču. Ne prenašajo težkih in mokrih tal. Mi imamo enega posajenega v hribih. Je iz koreninskega izrastka, star okoli 20 let in visok okoli 5m. V dolini smo imeli dva cepljena na domačo češpljo, pa se zaradi težkih ilovnatih tal nista obnesla. Rastla sta v obliki metle in zelo salbo rodila, zato sta letos preselila v drvarnico.
Če bo letos ostalo kaj plodov na drevesu, bom pripopal kakšno slikco na forum, da vidite kakšni so. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 23.03. 2012, 16:00 Prispevkov: 174 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 05 Jun 2012 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
V povezavi je opis pravega rumenega špingla. Jih pa je več vrst. Zagotvo pa je precej špinglov nastalo s križanjem teh sort med seboj in z ostalimi slivami.
Tile špingli pri nas so prej lokalne sorte.
Pri nas imamo bolj peščeno zemljo, zato mi bo špingel po vsej verjetnosti dobro uspeval.
Prenaša vetrovne lege dobro? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lobo
Pridružen/-a: 03.04. 2012, 09:27 Prispevkov: 45 Kraj: okolica MB
|
Objavljeno: 05 Jun 2012 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
Tu je občasno kar vetrovno in ni videti, da bi mu škodilo. Se pa strinjam, da je lokalno nastalo več podsort. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Stran 3 od 6 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|