|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Dec 2012 15:54 Naslov sporočila: |
|
|
Sem malo pobrskal po knjigah in Lang je res sorta žižule. Samo je pa to edina sorta, ki sem jo našel pri nas, obstajalo pa naj bi jih res veliko (samo večino imajo kitajci). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 13 Dec 2012 22:51 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa tujina blizu? _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Dec 2012 23:39 Naslov sporočila: |
|
|
Se boš pa moral sam pozanimati, jaz nimam interesa hodit po sadike v tujino, razen na Hrvaško. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 23:12 Naslov sporočila: |
|
|
Daniel R!
Saj te nisem nikamor poslal, samo vprašal sem. OK? _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 06:33 Naslov sporočila: |
|
|
Saj vem da me nisi poslal nikamor, mišljeno je bilo, da ker nisem pripravljen iti v tujino ponje se niti nisem pozanimal kaj imajo v tujini. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
hej, eno majhno sporočilo, katero nima veze s to temo. želim vas obvestiti, da so na tržišču sveži pravi datljni, izrednega okusa. iz peške (tudi iz tistih posušenih) lahko vzgojite dateljnovo palmo. sicer traja in traja da zraste velika a je lepa in občutljiva na mraz. če se lotiš sajenja, koščico je potrebno obrusit s smirkovim papirjem in jo bolj položit na zemljo kot zakopati. lpvoda
PS: mislim si, da gdorkoli je poimenoval žižulo za kitajski datelj je naredil strašansko krivico enemu in drugemu sadežu. ne po strukturi mesa sadeža, ne po okusu si nista podobni. površni opazovalec obeh sadežev je žižulo verjetno tako pimenoval ker je oblika žižule rahlo podolgovata kot pri pravem dateljnu a zdaleč ne enaka. lpvoda
Nazadnje urejal/a voda 15 Dec 2012 20:39; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 20:25 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem slišal, da dateljeva palma potrebuje ogromno sonca in toplote.
A je kdo že srečal posušene žižule? Jaz sem danes na hitro pogledal po ljubljanski tržnici, pa nisem ničesar našel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
žižule so že zdavnaj mimo. posušenih nisem nikoli videla. če ti včasih, septembra ostanejo doma v skledi, postanejo zelo mehke - zgnijejo in imajo okus po milu.
dateljnova palma rabi res veliko sonca in na tem delu sveta, nikoli ne naredi plodov (mogoče v kakšnih bot. vrtovih). kot palma je zelo lepa. lahko jo vzgojimo v loncih. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
misoo83
Pridružen/-a: 29.12. 2012, 07:55 Prispevkov: 84 Kraj: Srbija (okolina Panceva)
|
Objavljeno: 05 Jan 2013 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
Imao sam zizulu (dobio) iposadio kod mene u bastu i pocela je u prolece da pusca lisce i posle toga se osusila a od coveka od kojeg sam je dobio sam cuo da je vec 2-3 godine bila radjala
Sad cekam ovu godinu ako bude rodila dobicu seme od jednog coveka koji ima zizulu staru 4 godine pa cu probati posaditi _________________ Youtube kanal sa zanimljivim videom |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Jan 2013 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | PS: mislim si, da gdorkoli je poimenoval žižulo za kitajski datelj je naredil strašansko krivico enemu in drugemu sadežu. ne po strukturi mesa sadeža, ne po okusu si nista podobni. površni opazovalec obeh sadežev je žižulo verjetno tako pimenoval ker je oblika žižule rahlo podolgovata kot pri pravem dateljnu a zdaleč ne enaka. lpvoda |
Da razložim to dilemo okoli datelja in kitajskaga datelja, žižule.
Kitajci naj bi žižule pripravljali tako, da naj bi jih kuhali na pari, posušili in še enkrat kuhali, dobljen produkt pa naj bi bil zelo podoben dateljem tudi po okusu. Tako da se podobnost z dateljem ne nanaša na svež sadež, ampak na "predelanega". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 05 Jan 2013 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
misoo83 je napisal/a: | Imao sam zizulu (dobio) iposadio kod mene u bastu i pocela je u prolece da pusca lisce i posle toga se osusila a od coveka od kojeg sam je dobio sam cuo da je vec 2-3 godine bila radjala
Sad cekam ovu godinu ako bude rodila dobicu seme od jednog coveka koji ima zizulu staru 4 godine pa cu probati posaditi |
misoo83, nekje si napisal, da sadiš na terenu, kjer je spodnja plast iz ostankov gradbenega materiala in poleg tega imate pri vas še poletne suše. Več naših članov je že napisalo, da na podobno sestavljenih zemeljskih podlagah rastline niso uspevale. Nekaj verjetno zaradi snovi v gradbenih odpadkih, ki neugodno delujejo na rast, drugo zaradi prevelike propustnosti , ko prepotrebna vlaga prehitro odteka.
Predpostavljam, da bi za vsako drevo moral narediti precejšen izkop in ga napolniti s primernim substratom. Vsaj pri tistih sadikah, ki so ti najpomembnejše. Več podatkov o različnih substratih boš našel v temah TULE.
Preberi si tudi sestavke o ZASTIRKAH. Ob suši so v veliko pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 26 Maj 2013 22:56 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi pa morali priti do kake res dobre sorte kitajske žižule. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Avg 2013 11:21 Naslov sporočila: |
|
|
Igy je napisal/a: | Mogoče bi pa morali priti do kake res dobre sorte kitajske žižule. |
Samo vprašanje je kje naj bi jo dobili. Jaz sem pri nas našel samo sorto Lang, če pa bi vedel kje lahko dobim še kakšno, bi si pa še kakšno omislil.
Italijani po moje imajo kaj zanimivega, samo kaj ko ne poznam ne jezika, ne lokacij drevesnic blizu meje (ker nebi hodil nevemkoliko daleč). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Sep 2013 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas sem sedaj našel dve sorti žižule: Li in Lang. Problem je samo ker drevesnice in prodajalci niso konsistentni pri označevanju sort. Tam kjer piše hruškasta debeloplodna je to Lang, tam kjer piše okrogla debeloplodna je to Li. Dosedaj sem najcenejše sadike našel v drevesnici v Grosupljem, kjer jih cenijo na 18e*. So pa to zelo lepe in velike sadike, edino niso v loncih, tako da jih je potrebno takoj posaditi.
Ena lepa žižula, visoka kakih 3m, raste tudi na Litijski cesti v Ljubljani, nima pa še zrelih podov. Malo sem se igral z mislijo da pri lastniku vprašam za plodove v primeru da na naši tržnici ne bom našel primorskih žižul.
Iz Nemčije pa mi pride še ena sorta in sicer Tsao. Kolikor vem nima tako velikih plodov kot prej omenjeni sorti, samo je pa dobrodošla zaradi raznovrstnosti in sortne pestrosti.
----------------------------------------------------------
*kasneje sem izvedel da so po 32e |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Nov 2013 18:53 Naslov sporočila: |
|
|
Mi je nekako uspelo priti do žižul s fehtanjem do vasi. Nabral sem jih za en zabojček, uporabil jih pa bom za pripravo likerja.
Okus suhih žižul pa je zanimiv, unikaten. Je sladek in čisto malo kisel in sploh ne spominja na datelje, kot piše na intrnetu. _________________ Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Furman
Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10 Prispevkov: 200 Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem
|
Objavljeno: 18 Nov 2013 13:31 Naslov sporočila: Še nekaj zanimivosti o Žižuli |
|
|
Tole je pobrano iz slovenskega ebelarja 12/2010
http://www.czs.si/Files/Slovenski%20cebelar%2012-2010.pdf
Navadni čičimak ali kitajski datelj, pri nas bolj znan kot žižola, je trnato listopadno drevo ali grm. Vsebuje zelo veliko vitamina C. V Sloveniji najbolje uspeva na Primorskem, kjer je priljubljen svež, posušen ali namočen v tropinovec. Na Kitajskem ga gojijo že tri tisoč let. Zrel, rdečkasto rjav plod, je zelo priljubljena sladica. Najbolj v obliki kandiranih sadnih nabodal. Pogost je tudi v sadnih »čajih«. Gojijo ga na približno 400.000 hektarjih po vsej državi, največ
na severu. Cveteti začne konec maja ali v začetku junija in je odlična paša, saj cveti več kot 30 dni.
Med vsemi medovi, ki sva jih poskusila, je najtemnejši in najgostejši, in čeprav je nektarnega izvora, spominja na manin med. Kljub temu da je zelo dragocen,
pa pogosto povzroča obolenja čebel. Ta so posebej huda, kadar je vreme suho in vroče, kadar je vreme vlažno, pa imajo čebelarji veliko manj težav z obolelostjo čebel. Razlog za to naj bi bila velika vsebnost kalija v medičini. Prevoz čebel na pašo navadnega čičimaka povzroča veliko dodatnega dela. Pred pašo jim morajo čebelarji dodati zaloge cvetnega prahu, ki ga sicer primanjkuje. V panje in zunaj njih namestijo napajalnike za vodo, ki jo nekoliko
posolijo, da zadostijo potrebe čebel po natriju, ter blago zakisano sladkorno raztopino. Panji morajo obvezno stati v senci, v njih mora biti poskrbljeno tudi za dodatno zračenje. Tovrstna obolenja blažijo tudi s sokom ingverja in sladkega korena (Glycyrrhiza glabra). Čebelarjem svetujejo, naj za pašo izbirajo
taka stojišča, na katerih najpogostejša rastlina ni čičimak. Ves trud in občasne izgube čebel pa so poplačani z dobrim, temnim m dom, ki zelo izstopa med sicer najpogostejšimi svetlimi cvetličnimi medovi.
Na Kitajskem pa imajo po večini raje svetlejše in bolj aromatične medove. Izjema je na primer med kitajske kustovnice (Lycium chinense), ki jo gojijo za uporabo v medicini. Čeprav je ta med zelo temen in gost, ga imajo radi zaradi zdravilnih sestavin, ki jih vsebuje, saj učinkuje podobno kot rastlina, na kateri ga čebele naberejo.
Viri:
Zhang Fuxing, Xiandai yangfeng shengchan (Moderno čebelarstvo),
Zhongguo nongye daxue chubanshi, Peking, 2005, tretja izdaja.
Qi Qiaoyun, Shiyong yangfeng jishu (Tehnologija čebelarjenja
DanielR pa mi je dal za probo nekaj posušenih sadežev in moram reč, da so mi tako všeč, da razmišljam kako do sadike _________________ Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Nov 2013 18:10 Naslov sporočila: |
|
|
V Kaliji v BTC-ju imajo sadiko 15e, visoka je pa 1.8m.
Sem pa še posadil nekaj semen, če bom tako prišel še do kake sadike: samo baje traja da vzkli, tako da na to ne računam preveč. _________________ Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
čmru
Pridružen/-a: 24.03. 2010, 23:15 Prispevkov: 144 Kraj: štajerska-primorska
|
Objavljeno: 20 Avg 2014 19:11 Naslov sporočila: |
|
|
Letos je žižula končno močno cvetela. Plodov na njej je bilo malo morje, vendar, ko so dosegli velikost nohta, so pričeli temneti in odpadati. Ostali so samo trije, sedaj že kar veliki plodovi, ki pa so na mojo žalost- debeloplodna žižola, po obliki podobni hruški . Kupil sem jo za navadno in mi tale tako jezi, da se zna zgoditi, da se bo srečala s sekiro .
Ali kdo ve za razlog temnenja in odpadanja plodov. _________________ moja hči je Marjetka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Avg 2014 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
In v čemu je problem če je debeloplodna?
"Hruškasta" žižula je sorte Lang, ki jo priporočajo za sušenje in predelavo. S tem, da se žižule tako posušijo same od sebe če jih pustiš na drevesu (vsaj v Dalmaciji). Je pa moja tudi cvetela, ni pa obdržala plodov (govorim za to v Ljubljani). Samo zakaj pa odpadajo plodovi pa ne vem. Bom malo pogledal po literaturi, ker mi je čudno, ker načeloma žižula pozna malo bolezni. _________________ Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/
Nazadnje urejal/a Daniel R 25 Avg 2014 05:51; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 13, 14, 15 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 13, 14, 15 Naslednja
|
Stran 14 od 15 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|