|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rade
Pridružen/-a: 16.07. 2015, 09:01 Prispevkov: 31 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: 23 Jul 2015 06:57 Naslov sporočila: |
|
|
Sem pogledal v seznam in slike, ki so tam. Res je zelo podoben, ampak najbolj važno je, da je dober
Rade _________________ kar zraste pač zraste |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 27 Jul 2015 19:53 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem lani pobrala seme od enih petih različnih paradižnikov in si označila Rdeč velik, to pa zato ker mi je postalo težko se ukvarjati s toliko različnimi vrstami. Na žalost, ampak tako je.
Je pa letos letina, vsak dan poberem vedro paradižnika, to so užitki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 27 Jul 2015 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
Res za zdaj dobro kaže. Prvi kozarčki šalše so shranjeni . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija
Pridružen/-a: 19.09. 2013, 20:13 Prispevkov: 582 Kraj: okolica Žalca
|
Objavljeno: 28 Jul 2015 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
Melona po katerem receptu si delala? Pridna si pri vsem tem tempu.
Jaz sem jo lani delala in si zapisala, ker sem delala malo po receptu, malo pa po moje, kar zelo rada počnem. Vse sem prekopala, a ne najdem nikjer med recepti tega listka. Sem danes delala mezgo, kako drugače kot po svoje.
Paradižnik z olupi skuhala, na zelo grobo spasirala in ločila spasirano v en lonec, ono drugo pa zelo fino zmiksala in dala v drug lonec (beri lonček he he). Vse sem še pokuhala. V prvo mezgo sem dala samo sol, v zmiksano mezgo pa sol, malo sladkorja in pa že prej, ko sem miksala sem dodala origano in pa baziliko. Ta redko mezgo sem nalila v male stekleničke, ono gosto pa v male kozarčke.
pa lp cinija |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 28 Jul 2015 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
He, he, jo delamo najbrž kar vsi malo po svoje in vsako leto malo drugače.
Predlani sem tudi jaz pasirala, lani sem poskusila kar s semeni in jih moji še opazili niso. Torej; čebulo drobno zrežem in izdatno solim, dodam na koščke zrezan olupljen paradižnik, rožmarin, baziliko in timijan. Pražim samo kakšnih 15 minut in vroče zaprem v kozarčke. Nekaj je naredim z dodatkom ne preveč hudobnega čilija . Sladkorja ne dodajam. Uporabljam jo za golaž, omake za testenine in včasih za rižoto in omake k mesu. Pri vsem je treba upoštevati, da je šalša že slana. Ti povem, da si brez tega shranka sploh ne predstavljam več naše kuhinje, vsestransko uporaben je. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 29 Jul 2015 07:59 Naslov sporočila: |
|
|
No, ker smo že pri receptih, še moja šalša. Paradižnik narežem na kose, posolim in pustim na rešetu, da se odteče. Potem ga dam kuhat in ko malo razpade ga s paličnim zmeljem, dodam enako količino slakorja kot je bilo soli, začimbe po želji, vendar najrajši začinim potem že gotovo jed. Malo še pokuham in vroče v vroče kozarce, če pa ni časa, pa v zamrzovalnik. V jeseni dodam tudi kakšno papriko, to je potem odlično za testenine. Sladkor se dodaja za uravnavanje kisline, vendar je to stvar okusa. Jaz potem ko delam golaž ali omako za testenine, dodam še korenje za polnejši, ne kisel okus. In še en zdrav nasvet, paradižnik in korenje sta ena redkih zelenjav, katerih vitamini se s kuhanjem ustvarjajo in ne uničujejo. Zatorej šalša kar naj bo na jedilniku! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija
Pridružen/-a: 19.09. 2013, 20:13 Prispevkov: 582 Kraj: okolica Žalca
|
Objavljeno: 29 Jul 2015 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala punci in lep dan
cinija |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 29 Jul 2015 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
tanja1 je napisal/a: | In še en zdrav nasvet, paradižnik in korenje sta ena redkih zelenjav, katerih vitamini se s kuhanjem ustvarjajo in ne uničujejo. Zatorej šalša kar naj bo na jedilniku! |
Črevesje likopen, nekatere beta karotene in druge snovi lažje absorbira. Podobno velja tudi še za nekaj zelenjave. Se pa s kuhanjem uničijo nekateri drugi vitamini, zato je tudi surova zelenjava še zmeraj zakon .
http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/zelenjava-ki-jo-je-bolje-uzivati-kuhano.html |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 29 Jul 2015 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
No, vsak po svoje, vendar paradižnikova solata in šalša pa res nista primerljivi, to sta dve popolnoma različni jedi, ne vem kdo je šalšo kot solato.
Vrednost lycopena pa strmo narašča s kuhanjem paradižnika, 2 minuti do 54%, 15 min.do 151%. Pri 15 min. kuhanju je tudi prebavnost lycopena 34% večja. Tudi antioksidanti se povečujejo s segrevanjem, vitamin C pa se z 15 min. segrevanjem zmanjša za 15%. Zatorej danes svež paradižnik z olivnim oljem in ostanek gre za omako za ozimnico. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 29 Jul 2015 16:42 Naslov sporočila: |
|
|
Tanja, ko si ravno zgoraj omenila korenje. Letos sem prvič naredila tudi shranek na čebuli praženega korenja, na koncu sem ga zmiksala. Nimam pojma, če bo počakalo in kakšno bo, mislim si, da bo uporabno za rižote in zelenjavne juhe pozimi.
In ko ravno šalšamo ; ko sem prvič delala šalšo, sem jo tudi jaz dlje kuhala, ker se mi je zdelo, da mora biti gosta, s čimmanj vode. Potem sem pa videla, da jo največ uporabljam pri kuhanju golaža, kjer moram itak naliti vodo v lonec, in sem si mislila, da je bolje ohraniti paradižnikov lasten sok in pač manj vode uporabiti. Kakorkoli, od vseh shrankov je poleg borovničeve marmelade šalša res nepogrešljiva. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 30 Jul 2015 07:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ja Melona, se popolnoma strinjam, samo shranjena zelenjava, ki vsebuje tudi olje , predvsem če je pražena, rada po nekaj časa premeni okus. Zato jaz korenje zamrznem surovo, v kleti mi ponavadi slabo prezimi. Papriko pa malo popečem v pečici in potem zamrznem, surov zmrznjen paradižnik pa za naš okus preveč kisli in ga ne bom več tako shranjevala. Kot sem že dejala, vsak ima svoj okus, najbolj pa te nauči praksa. Je pa res, da letos bo leto paradižnika in paprike in bo treba še kakšne recepte poiskat. Ko bom imela dovolj šalše, bom paradižnike tudi posušila. Možnosti je veliko in zame je to, kot bi spustili otroka v trgovino z igračami. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 30 Jul 2015 07:17 Naslov sporočila: |
|
|
He he, enako se tudi meni dogaja. Vse je treba probat, potem pa obdržat postopek, ki ti najbolj ugaja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija
Pridružen/-a: 19.09. 2013, 20:13 Prispevkov: 582 Kraj: okolica Žalca
|
Objavljeno: 30 Jul 2015 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
Tanja ali korenje čisto surovo daš ali ga blanširaš? Jaz ga vedno blanširam neglede na to, ali ga razpolovim, da je za v juho ali ga narešem na koleščke za v zelenjavne juhce. Pred veliko leti sem tudi surovega dala ampak je bil potem ,ko se je v juhi kuhal je bil tak cotast, nič dober.
lp cinija |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 30 Jul 2015 18:35 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija jaz ničesar ne blanširam. Niti ne vem zakaj ljudje to počnejo, je pa res, da potem zelenjavo kuham bolj al dente, taka nama je tudi ljubša. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
grgr
Pridružen/-a: 28.03. 2010, 21:10 Prispevkov: 154 Kraj: Dolenjske toplice
|
Objavljeno: 31 Jul 2015 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
No, blanširan stročji fižol je neprimerno bolj obstojen in okusen, gobe prav tako... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 31 Jul 2015 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
Grgr, fizol in gobe blansiras samo pred zamrzovanjem oz. shranjevanjem ali tudi pred kuhanjem npr. kot v omaki za prilogo k mesu? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
grgr
Pridružen/-a: 28.03. 2010, 21:10 Prispevkov: 154 Kraj: Dolenjske toplice
|
Objavljeno: 03 Avg 2015 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
Oboje vedno iz treh razlogov:
- manjša prostornina,
- daljša obstojnost,
- predvsem pa ne pride do spremembe okusa (sploh neblanširan fižil je po pol leta nekam kisel in se ob praženju ne zmehča). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 5 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|